Originalhytta sto ferdig i 1968. Det var en enkel selvbyggerhytte uten innlagt vann og strøm, bygget med hjelp av venner og familie.

Men da en ny generasjon kom til, endret bruksbehovene seg, og et ønske om høyere standard og mer plass ble sterkere.

Resultatet er et moderne tilbygg, tegnet av arkitekt Per Martin Landfald i PML Arkitektur. Han er sønnen til hytteeierne.

- Det er veldig mange som bygger på gamle hytter som denne. Det å bygge et nytt, kontrasterende tilbygg til en gammel hytte, er ikke alltid like lett, men det er en god metode jeg ofte benytter i slike tilfeller for å skape klarhet og interessante virkninger, forklarer Landfald.

Som arkitekt har han jobbet med flere hytteombygginger. Hans erfaring er at dette er en av de vanskeligste oppgavene å løse, fordi hytter involverer så mange følelser hos eierne. Det er også gjerne slik at de ulike familiemedlemmene vektlegger forskjellige kvaliteter ved hytta.

Frekk fornyelse: Inspirasjonen til det moderne tilbygget var naust og gammer som finnes i området.

Frekk fornyelse: Inspirasjonen til det moderne tilbygget var naust og gammer som finnes i området. © FOTO: Sveinung Bråthen

Møtte på utfordringer

- I dette tilfellet var det jo foreldrene mine som var byggherre, og vi møtte på akkurat de samme utfordringene. Det tok derfor flere år med utprøving av ulike alternativer for ombygging og tilbygg før vi samlet oss rundt det endelige valget, sier Landfald.

Han forteller at det ble naturlig å velge litt mer komfort for at både eldre og yngre skulle bruke hytta. Nå har de fått strøm inne i tillegg til en brønn ute. Med andre ord ble det slutt på å hente vann fra bekken og smelte snø for matlaging og drikke.

Lyst: Vinklene skaper interessante virkninger i tilbygget og gir mye lys inn i rommet.

Lyst: Vinklene skaper interessante virkninger i tilbygget og gir mye lys inn i rommet. © FOTO: Sveinung Bråthen

Ny solkrok

Originalhytta har fronten mot utsikten og sola og baksiden mot veien. Hovedinngangen er plassert rett mot en stor furu som har en sentral rolle for opplevelsen av hytta.

Tilbygget er tilbaketrukket for å gi den gamle hytta den mest sentrale rollen, men også for å etablere solkroken som oppstår mellom de to bygningskroppene.

- Furua har på sett og vis hele tiden vært totempælen som definerer stedet for oss, slik det var ved valg av tomt opprinnelig, og slik det har vært siden, forteller Landfald.

Flere gjester: Tilbygget har gitt fire nye sengeplasser.

Flere gjester: Tilbygget har gitt fire nye sengeplasser. © FOTO: Sveinung Bråthen

Hyggelig soverom: De som ligger på hemsen kommer høyt og tett på naturen.

Hyggelig soverom: De som ligger på hemsen kommer høyt og tett på naturen. © FOTO: Sveinung Bråthen

Tett på: Store vinduer gir nærkontakt med naturen. Det er nesten som å være på en utkikkspost.

Tett på: Store vinduer gir nærkontakt med naturen. Det er nesten som å være på en utkikkspost. © FOTO: Sveinung Bråthen

Smart mellombygg

Hovedgrepet ble å prøve å endre så lite som mulig av den eksisterende hytta, men samtidig oppnå så mye som mulig. Et soverom ble innlemmet i stuen i form av en alkove, mens tilbygget har fått fire nye soveplasser og hems. Mellombygget, som binder nytt og gammelt sammen, inneholder nytt bad og direkte utgang til uterommet.

- Hva er dere minst fornøyd med?

- Etter at byggesaken var over, har spørsmålet om vi skulle hatt en badstue dukket opp. Dette burde vært innlemmet i bygget da vi først var i gang.

Samme takvinkel

Den gamle hytta fikk et større vindu som erstatning for et lite, høytsittende vindu. Det har endret romopplevelsen fullstendig med tanke på lysinnslipp og kontakt med naturen. Ellers er det ingen endringer på den gamle hyttas fasader.

Samme språk: Det moderne tilbygget er bygget som en kontrast til originalhytta, men har samme takvinkel og snakker arkitektonisk det samme språket.

Samme språk: Det moderne tilbygget er bygget som en kontrast til originalhytta, men har samme takvinkel og snakker arkitektonisk det samme språket. © FOTO: Sveinung Bråthen

Sprekt: Tilbygget har fått et spenstig uttrykk og sitter godt i terrenget

Sprekt: Tilbygget har fått et spenstig uttrykk og sitter godt i terrenget © FOTO: Sveinung Bråthen

De yngste bor i nybygget

- Når det ene soverommet ble innlemmet i stuen, kunne også den møbleres på en bedre og romsligere måte, med peisen i sentrum. Det var et poeng at utvidelsene skulle foregå uten at inntrykket av den gamle hytta ble ødelagt. Det måtte altså være mulig å huske den, sier Per Martin Landfald. Han trives på hytta sammen med sine to sønner, og det er de som pleier å sove i tilbygget.

Takvinkelen fra den gamle hytta er gjentatt i tilbyggets ene del, mens i den andre er taket trukket bratt ned til terrenget. Dette gir et morsomt og romslig rom inne med soveplasser over to plan. Samtidig får hytta en arkitektonisk forankring til terrenget på utsiden. Sett utenfra gjør dette at den sitter godt i terrenget.

Bindeledd: I mellombygget er det blitt plass til et nytt vaskerom. Her er det også utgang til den nye uteplassen som ble etablert mellom originalhytta og tilbygget.

Bindeledd: I mellombygget er det blitt plass til et nytt vaskerom. Her er det også utgang til den nye uteplassen som ble etablert mellom originalhytta og tilbygget. © FOTO: Sveinung Bråthen

Lysere stue: Små, høytsittende vinduer ble erstattet med ett stort. Det ga godt med dagslys inn i rommet. Det nye tilbygget kan du se gjennom vinduet

Lysere stue: Små, høytsittende vinduer ble erstattet med ett stort. Det ga godt med dagslys inn i rommet. Det nye tilbygget kan du se gjennom vinduet © FOTO: Sveinung Bråthen

Nytt tilbygg: Hovedgrepet ble å endre så lite som mulig av eksisterende hytte, men samtidig oppnå så mye som mulig i tilbygget. Et soverom ble innlemmet i stuen i form av en alkove, mens tilbygget (t.v) har fått fire nye soveplasser og hems. Mellombygget inneholder nytt bad og direkte utgang til uterommet.

Nytt tilbygg: Hovedgrepet ble å endre så lite som mulig av eksisterende hytte, men samtidig oppnå så mye som mulig i tilbygget. Et soverom ble innlemmet i stuen i form av en alkove, mens tilbygget (t.v) har fått fire nye soveplasser og hems. Mellombygget inneholder nytt bad og direkte utgang til uterommet. © Hytteliv/PML Arkitektur

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!