Hage og uterom

Lag en fantastisk uteplass:
– Dette er feilen mange gjør

Hageekspertene Kjersti Bergesen og Espen Skarphagen viser hvordan du lykkes med å skape en fantastisk uteplass av en kjedelig hage. Én felle er det vanlig å gå i.

<b>LUN UTEPLASS:</b> Med ekspertenes tips og råd er det enklere å gå igang med å skape den ultimate uteplassen for akkurat din hage.
LUN UTEPLASS: Med ekspertenes tips og råd er det enklere å gå igang med å skape den ultimate uteplassen for akkurat din hage. Foto: Anne-Charlotte Andersson
Sist oppdatert

Nå kan vi begynne å tenke på å sitte ute i vårsolen, og planlegge uterommet. Men hvor begynner du egentlig? Og hva er det smart å investere i?

For å hjelpe deg, har vi tatt en prat med to eksperter på området: Kjersti Bergesen, tidligere programleder for «Tid for hjem» og «Tid for hage» på TV 2, og blomsterdekoratør Espen Skarphagen, som er en av dommerne i siste sesong av «Sommerhytta» på TV 2.

Begge har en stor lidenskap for uterom og hage, og de mener det kan være lurt å begynne i det små og legge en plan for best mulig resultat.

De er også opptatt av at man ikke må glemme å kose seg underveis.

Her er deres 6 råd for hva du bør tenke på når du skal lage en en herlig uteplass i hagen din.

Kjersti Bergersen er kjent fra «Tid for hjem» på TV 2.
Kjersti Bergersen er kjent fra «Tid for hjem» på TV 2. Foto: TV 2
Espen Skarphagen er blomsterdekoratør og driver hagenettstedet skarpihagen.no, og er dommer i «Sommerhytta» på TV 2.
Espen Skarphagen er blomsterdekoratør og driver hagenettstedet skarpihagen.no, og er dommer i «Sommerhytta» på TV 2. Foto: Privat

1. Bli kjent med tomten

– Husets beliggenhet, og hvor det er sol eller ikke, har stor betydning for hvor man har lyst til å oppholde seg når man er ute. Prøv deg litt frem, foreslår Bergesen.

– Det kan også være fint å dele uterommet inn i ulike nivåer dersom tomten tillater det, tipser hun.

Skarphagen er enig.

– Finn ut hvor det er sol og skygge. De fleste ønsker seg kanskje mest mulig sol, men dersom du har et hus med hage til, er kanskje et tre på en hyggelig plass med litt skygge noe å vurdere. I så fall bør dette plantes tidlig i prosessen, siden et tre bruker tid på å vokse seg stort, anbefaler han.

Skarphagen understreker at det er smart å gjøre seg kjent med hagen.

– Dersom du flytter inn et sted med en allerede etablert hage, bruk den første sommeren til å bli kjent med denne. Noter deg hva som finnes der fra før, og hva som blomstrer når, før du legger en plan for hva du ønsker å gjøre videre, råder han.

Les også: Seks typer hortensia: Hagedesigner har en klar favoritt

2. Legg en plan

– Pass på ikke å gape over for mye! Da er det mye bedre å begynne med et lite område, understreker Bergesen.

Om du gaper over alt på en gang, kan du fort miste piffen.

– Fokuser heller på det stedet du oppholder deg mest, og start med å lage en hyggelig uteplass der, råder Skarphagen.

Han anbefaler å lage en grov-skisse av hvordan du ønsker at hagen eller uterommet skal se ut til slutt.

<b>PEIS:</b> Dette uterommet er designet av hagedesigneren Darren Saines, og det har tak, vegger og innebygget peis som skaper lun stemning. I tillegg er det hengt opp en hengekøye som er behagelig å ligge i.
PEIS: Dette uterommet er designet av hagedesigneren Darren Saines, og det har tak, vegger og innebygget peis som skaper lun stemning. I tillegg er det hengt opp en hengekøye som er behagelig å ligge i. Foto: Mint Agency

– Planlegg uterommet ut ifra samme tanke som et hvilket som helst annet rom. Definer arealet hvor uteplassen skal være, og innred det som om det skulle hatt gulv, vegger og tak, tipser Bergesen.

Hun anbefaler også å ta hensyn til hva du ønsker å se innenfra når du planlegger et nytt uterom.

– Har du store, moderne vinduer, ikke sett en høyrygget utesofa rett utenfor.

– Og ikke glem at vi bor i Norge! påpeker Stenshagen, som på det sterkeste vil anbefale å prioritere tak over deler av uteplassen.

– Enten i form av en pergola, markise, et solseil eller annet overbygg. Dette vil forlenge utesesongen betraktelig, og det er ingen krise om det kommer litt regn, understreker Skarphagen.

Les også: (+) Kan jeg helt fritt sette opp flaggstang?

3. Del inn i soner

Bergesen forteller at den største feilen mange gjør, er å sette av altfor stor plass til uterommet uten å ha en god plan for det.

– Du blir ikke happy med 100 kvadratmeter terrasse med ingen ting på.

Prøv å ramme den inn og dele inn i soner er rådet hennes.

<b>TERRASSER: </b>Dersom tomten tillater det, kan det være fint å dele uterommet inn i ulike nivåer. Denne terrassen har blant annet utekjøkken innerst i kroken og en spisegruppe foran huset, samt store blomsterkasser som rammer inn sonene. Den store trappen er også fin å sitte på.
TERRASSER: Dersom tomten tillater det, kan det være fint å dele uterommet inn i ulike nivåer. Denne terrassen har blant annet utekjøkken innerst i kroken og en spisegruppe foran huset, samt store blomsterkasser som rammer inn sonene. Den store trappen er også fin å sitte på. Foto: Jorunn Tharaldsen

– Bruk gjerne levegger for å skape rom og en ekstra lun følelse. Vær heller ikke redd for å bruke store planter og plantekasser.

Samle gjerne så mange som 10–15 krukker i større grupper.

– Dette gir et frodig og fint uttrykk, samtidig kan du bruke det som rominndeler. Eller kanskje du har mulighet til å sette opp et lite hagehus, foreslår Bergesen.

– Ikke glem å skape rom eller soner i hagen også, påpeker Stenshagen.

– Ingenting er så kjedelig som når man kommer inn i en hage og ser alt med en gang, mener han.

– Skap noen spenningsmomenter, slik som hyggelige kroker, flere sitteplasser og kanskje en liten dam.

Les også: Selv den mest slitne terrasse kan bli som ny

4. Ta gode møbelvalg

Valg av hagemøbler henger gjerne sammen med økonomi, siden disse ofte er kostbare.

– Velger du tidløse møbler som har vært på markedet en stund, kan du supplere etter hvert, tipser Bergesen.

<b>GLASS:</b> Er du heldig å ha stor hage, kan et drivhus være en god investering. Her kan du lage en hyggelig sitteplass skjermet for vær og vind.
GLASS: Er du heldig å ha stor hage, kan et drivhus være en god investering. Her kan du lage en hyggelig sitteplass skjermet for vær og vind. Foto: Elisabeth Aarhus

Noen vil ha noe som er fint å se på, andre er opptatt av kos og prioriterer komfort.

– Uansett hva du velger, ikke kjøp møbler på impuls! Da risikerer du å ende opp med møbler som kun varer én sesong, påpeker hun.

Bergesen anbefaler også å styre unna for lette møbler, siden disse lett kan blåse avgårde. Veldig massive rottingmøbler kan derimot ta mye oppmerksomhet.

– Velg møbler som blender inn i miljøet, da er det lettere å få det fint, mener Bergersen.

– Finn en stil som du trives med, men la den harmonere med husets stil for en fin helhet, sier Skarphagen.

Velg gjerne møbler som er lettstelte, som tåler vask og er UV-bestandige, da varer de mye lenger.

<b>MØBLER:</b> Invester i solide utemøbler som tåler mer enn en sesong. Dette blir ekstra viktig om det ikke er tak over uteplassen. Ha også en plan for hvor putene skal oppbevares når disse ikke er i bruk, for eksempel i en bod eller egen kasse som kan stå ute
MØBLER: Invester i solide utemøbler som tåler mer enn en sesong. Dette blir ekstra viktig om det ikke er tak over uteplassen. Ha også en plan for hvor putene skal oppbevares når disse ikke er i bruk, for eksempel i en bod eller egen kasse som kan stå ute Foto: Inger Mette Meling Kostveit

– Dersom du foretrekker tremøbler, velg noen som er oljet fremfor lakket eller malt. Disse krever mindre vedlikehold, tipser Skarphagen.

– Dessuten finnes det masse fint i pulverlakkert aluminium og stål som nesten ikke krever vedlikehold. Kunstrotting lages i stadig bedre kvalitet, og noen av møblene tåler til og med å høytrykksspyles, tipser han.

5. Innred med planter

Allerede i april kan du begynne å plante ting i krukker, slik som påskeliljer, perleblomster og stemorsblomster. Alle disse tåler litt frost, og er et godt tips for deg som er sulten etter farger, foreslår Skarphagen.

– Velg for øvrig planter og blomster som trives i ditt område. Les deg opp selv, eller rådfør deg med folk med god kunnskap, for eksempel hos ditt lokale hagesenter. De vet hva slags klimasone som gjelder der du bor, råder Skarphagen.

Begynn med å plassere de store tingene først, slik som små trær, store busker eller store planter. Suppler med dekorativeblomster til sist.

– Tenk også god variasjon. Innred uterommet med en fin miks av planter i både størrelse og form, tipser han.

<b>KRUKKER:</b> Et annet grep for å skape fin dynamikk og flere soner, er å bygge opp en del av terrassen til et eget nivå. Her er det plassert en hyggelig loungegruppe med planter i krukker rundt, noe som bidrar til å ramme inn sonen.
KRUKKER: Et annet grep for å skape fin dynamikk og flere soner, er å bygge opp en del av terrassen til et eget nivå. Her er det plassert en hyggelig loungegruppe med planter i krukker rundt, noe som bidrar til å ramme inn sonen. Foto: Anne Bråtveit

For å unngå et rotete uttrykk, kan det være fint å holde seg innenfor samme fargepalett.

– Men skap gjerne kontraster med lyse og mørke farger, anbefaler Skarphagen.

Dersom du langt fra har grønne fingre, er sommerblomster bankers.

– Det finnes utrolig mye fint å velge i, som du kan plante i krukker eller henge i ampler, slik at du omsluttes av planter. Det er det som beriker uterommet aller mest, mener Bergesen.

<b>GRØNN VEGG:</b> Den store klatreplanten i bakgrunnen av denne spisegruppen gjør plassen ekstra frodig og fin.
GRØNN VEGG: Den store klatreplanten i bakgrunnen av denne spisegruppen gjør plassen ekstra frodig og fin. Foto: Kjersti Gjems Vangberg

6. Skap et fristed

Selv om det kan være fristende å pøse på, maner ekspertene til ikke å være overambisiøs.

<b>SLIKKE SOL: </b>Liker du å slappe av i solen, kan du lage en egen sone med behagelige solstoler eller -senger på et sted som egner seg til dette. Småbord er dessuten praktisk for avlastning og plantedekor.
SLIKKE SOL: Liker du å slappe av i solen, kan du lage en egen sone med behagelige solstoler eller -senger på et sted som egner seg til dette. Småbord er dessuten praktisk for avlastning og plantedekor. Foto: Inger Mette Meling Kostveit
<b>SONER:</b> Del uteplassen inn i soner, slik som et hyggelig sted å spise, med mulighet for skygge, samt en fin plass til å sole seg på
SONER: Del uteplassen inn i soner, slik som et hyggelig sted å spise, med mulighet for skygge, samt en fin plass til å sole seg på Foto: Yvonne Wilhelmsen

– Dersom du ikke har tid eller råd til å lage et avansert uterom, kan du ta litt om gangen – og få det ganske fantastisk likevel. Eksperimenter og ha det gøy med blomster. Sommeren er kort, så lag et trivelig sted som passer deg, er Bergesens oppfordring.

– Husk at uterommet skal være et fristed. Et sted hvor du ikke trenger å se mye rot eller en stabel av alt som må gjøres. Lukk øynene, len deg tilbake og nyt solen! avslutter Bergesen.

Denne saken ble første gang publisert 26/03 2020, og sist oppdatert 10/05 2024.

Les også