Gjøre hagen klar for vinteren

14 ting du må gjøre i hagen før snøen kommer

Å legge kukompost rundt rosene er bare ett av gjøremålene.

GJØRE HAGEN KLAR FOR VINTEREN: Løv bør ikke ligge igjen på plenen, men kan brukes til dekke for eksempel under rhododendron, eller i komposten. Dersom det ikke er så mye kan du kutte det opp med plenklipperen og la det ligge.
GJØRE HAGEN KLAR FOR VINTEREN: Løv bør ikke ligge igjen på plenen, men kan brukes til dekke for eksempel under rhododendron, eller i komposten. Dersom det ikke er så mye kan du kutte det opp med plenklipperen og la det ligge. Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter.
Publisert Oppdatert

Nå kommer frosten snart og det er på tide å gjøre hagen vinterklar.

Det er nemlig noen ting du huske før snøen kommer.

Her er hageekspertenes huskeliste:

1. Klippe plenen

- Klipp plenen en siste gang før frosten kommer, sier Hilde Poppe, gartner i Plantasjen.

- Det er egentlig ikke noen regel, men plenen kan gjerne være litt lengre enn om sommeren, og klipp i pent vær.

2. Luke ugress

Ja, du bør faktisk ta en siste omgang med ugressluking. Da blir det ikke så mye jobb til våren. Fjern alt av ugress og mose.

HØSTFARGER: Hekk med fargerike blader. Husk å fjerne løvet før frosten kommer.
HØSTFARGER: Hekk med fargerike blader. Husk å fjerne løvet før frosten kommer. Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter.

- Noe ugress er flerårig og bør tas med rota for å bli kvitt, andre ettårige dør i løpet av vinteren. Så her kan det være litt ulikt hva du vil bruke av tid. Mosen bør tas tidlig vår, sier Hilde Poppe.

- Luker du frøugress før det rekker å spre frøene har du spart deg mye arbeid, understreker Tove Ladstein, informasjonsansvarlig i Opplysningskontoret for blomster og planter.

3. Fjern løv fra plenen

Rak løvet bort og legg det på komposthaugen, råder Poppe.

- Det er spesielt viktig å rake vekk løv og planterester hvis det er sykdomstegn på dem, forteller Ladstein.

- Løv bør ikke ligge igjen på plenen, men kan brukes til dekke under rhododendron eller i komposten. Dersom det ikke er så mye, kan du kutte det opp med plenklipperen og la det ligge, råder Stina Kjønnås, gartner ved Langhus hagesenter.

4. Ta inn planter som ikke tåler frost.

Hvilke planter dette er kommer an på hvor du bor i landet, men oliventrær og pelargonia bør ihvertfall settes inn. Hvis du skal ha roser og hortensia til å overleve i potte, bør de dekkes til rundt potta med noe isolerende dekke, eventuelt settes lunt inntil en vegg.

- Personlig tar jeg dem ut av potten hvis det går, og legger dem på komposthaugen med litt visne blader rundt for isolering. Det fungerer veldig bra, forteller Poppe.

Husk å vanne disse tidlig hvis sola kommer mens frosten ennå er i bakken.

- Georgineknoller tåler ikke vinteren, og må tas inn. En del andre planter, som palmer og oliventrær, er heller ikke glade i norsk vinter, tipser Ladstein.

- Hverken fuksia, engletrompet, agapanthus, georginer og knollbegonia tåler å stå ute i norsk vinter. De må da bæres inn, ifølge Kjønnås.

5. Høst inn alle tomater

Høst inn alle tomater så de ikke får frostnatt. De kan modnes på kjøkkenbenken hvis de er grønne, råder Poppe.

6. Høst inn alt av frukt og bær

Fjern nedfallsfrukt. Dette for å hindre smitte av sykdommer, og besøk av rotter og mus.

- Høst inn frukten før den fryser, og fjern det som ligger på bakken, opplyser Ladstein.

- Hvis ikke du rekker selv – gi bort – det er alltid noen som ønsker seg slikt, tipser Poppe.

7. Beskjære bærbusker

Både bringebær, rips, solbær og stikkelsbær bør beskjæres før frosten kommer.

- Klipp ned syke planter og fjern avfallet, så ikke plantene rundt smittes. Stauder, busker og annet kan du gjerne bare la stå over vinteren. Du kan gjerne pynte litt når plantene tørker, sier Ladstein.

- Beskjær bringebærplanten. Det gjøres umiddelbart etter høsting. Da klipper du bort alle skudd som har gitt bær. De skal klippes helt ned til bakken. De har da gjort jobben sin, forteller Kjønnås.

8. Klipp rosene!

- Klipp toppen av klase – og stilkroser. Men ikke klipp helt ned. Hovedbeskjæringen er først til våren. Viktig å fjerne alt løv fra rosene. Dette er med på å redusere smittefaren for soppsykdommer, sier Stina Kjønnås, Langhus hagesenter.

- Jeg klipper ikke ned stauder og prydgress. I alle fall ikke dem med fine frøstander. De som mer eller mindre råtner, som for eksempel Hosta, rydder jeg bort for å hindre sykdom.

9. Legg kukompost rundt rosene

En generell regel er at det ikke er lurt å gjødsle planter som går i dvale, du ønsker ikke å fremprovosere vekst om høsten.

ROSENYPE: Rosenype med rim.
ROSENYPE: Rosenype med rim. Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter.
Legge blomsterløk.
Legge blomsterløk. Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter.

- Legg gjerne kukompost rundt rosene, men ellers ikke gjødsel nødvendig, forteller Poppe.

10. Samle frø

Høst gjerne frø sånn at du kan så til våren. Det er fin årstid for å samle frø.

- Se etter modne frøkapsler og oppbevar frøene i for eksempel kaffefiltere, tipser Ladstein.

11. Sett løk!

- Planlegg vårens blomstring nå, og sett løk, sier Kjønnås.

12. Plant hardføre planter

Du kan gjerne plante hardføre planter på høsten. Da finner en gjerne gode tilbud rundt om i hagesentrene.

13. Let etter snegler

- En leteaksjon etter nyklekte snegler kan være en bra investering om høsten, i de områder av landet der sneglene er plagsomme. De har som regel gjemt seg, råder Ladstein.

14. Oppbevar hageredskaper på riktig måte

Tilslutt bør du sørge for god oppbevaring av hageredskapene. De skal ikke oppbevares ute, men rent og tørt i en kjeller eller garasje. Ta bort «rester» av gress og løv, sier Poppe.

- Hageredskaper vaskes og settes i stand, klare til en ny sesong. Da tar du vare på utstyret, og det er så mye morsommere å ta fatt på en ny sesong med rent utstyr, understreker Kjønnås.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning