Hagestue

Christine (42) syntes hagesesongen ble altfor kort – nå sitter hun ute til langt utpå høsten

Her er hennes beste tips til en vellykket hagestue.

IDYLLISK HAGESTUE: Christine Strømsæther ville skape en hagestue som kunne brukes til å forlenge og tyvstarte sommeren. Deler av gulvet i hagestuen er av pleksiglass, slik at man kan se fiskene i dammen under.
IDYLLISK HAGESTUE: Christine Strømsæther ville skape en hagestue som kunne brukes til å forlenge og tyvstarte sommeren. Deler av gulvet i hagestuen er av pleksiglass, slik at man kan se fiskene i dammen under. Foto: Helge Eek
Publisert Oppdatert

Har du planer om å bygge deg en hagestue? Og trenger ideer? Her får du inspirasjon fra en som virkelig har lagt sjelen sin i å skape en koselig og funksjonell hagestue, som både forlenger sommeren og tyvstarter den.

Hagestue for gode venner

Samtidig med at hagen for øvrig skulle planlegges, startet også planleggingen av hagestuen. Christine Strømsæther (@livet_paa_bjerkeskaug) visste at hun ville ha et lunt sted å sitte, fordi hun syntes at hagesesongen ble altfor kort. Hun ville ha et sted å invitere venner til, hvor de har alt de trenger for å lage mat og kose seg i godt selskap. Hvor det er avslappet og lagt til rette, og hun slipper å løpe inn for å hente ting.

Strømsæther tok utgangspunkt i veggen til garasjen som lå i tilknytning, og lot store, rustikke bjelker fortsette i forlengelsen av garasjetaket. Bjelkene har hun hentet fra en en gammel låve.

- Jeg søker ofte på nettet etter gamle materialer og møbler. Å blande disse værbitte materialene med det nye er spennende.

HAGESTUE MED OG UTEN TAK: Christine Strømsæther er heldig som har så stor hage hun kan lage så mye fint i. Men man kan bygge seg en liten hagestue i en mindre hage også.
HAGESTUE MED OG UTEN TAK: Christine Strømsæther er heldig som har så stor hage hun kan lage så mye fint i. Men man kan bygge seg en liten hagestue i en mindre hage også. Foto: Helge Eek

Bakerovn i hjørnet

Hagestua er bare åpen foran, ut mot hagen, og det gjør det ekstra lunt der inne.

Nå har Christine Strømsæther også kjøpt en løs vegg som hun kan dra foran åpningen om vinteren. Da ser hun for seg at sesongen kan bli enda lenger, og at hun kan la møblene overvintre der.

Hun forteller at familien sitter nå ute i hagestuen til midten av oktober.

– I hjørnet har jeg fått murt inn en bakerovn, og ved siden av er det en åpen ildplass. Jeg har også gassovn og induksjonsplater, så matlagingen går som en lek, forteller hun.

Les også: Bygget paviljong i glass og sitter ute hele året

Plassbygde kjøkkenskap

Kjøkkenskapene er plassbygd. Dermed ble de akkurat slik Strømsæther ønsket. De skulle romme både renseanlegget til hagedammen, et kjøleskap og alt av kjøkkenredskaper.

– Siden det er et lite stykke opp til huset, er det deilig å slippe å løpe inn for å hente ting. Her har jeg kjeler, fjøler og alt jeg trenger for å lage mat. Det har blitt ekstra populært å lage pizza i bakerovnen, og barna spør stadig om vi kan ha pizza til middag.

Men det krever litt planlegging og et par timer bare for å få fyrt opp ovnen til riktig temperatur.

– Det tar sin tid, men er helt topp når vi skal en kosekveld med venner eller familien, sier hun.

ROMSLIG: Skråtaket gjør at hagestua føles romslig, samtidig som panelveggene og teglsteinen gjør den lun og koselig. <br>Lampa over bordet er fra magii.dk og heter Factory.
ROMSLIG: Skråtaket gjør at hagestua føles romslig, samtidig som panelveggene og teglsteinen gjør den lun og koselig.
Lampa over bordet er fra magii.dk og heter Factory.
Foto: Helge Eek

Hagestue med antikviteter

I den andre enden av hagestuen har Christine Strømsæther samlet noen småmøbler og antikviteter som hun har spart på en stund. Men snart skal en behagelig sofagruppe flytte inn der, som man kan slappe av i etter middagen.

– Vi spiser ikke inne hele sommerhalvåret, sier Christine med et smil. Det er hit jentene springer for å gjøre lekser, og hvor de har venner på besøk.

– Jeg jobber her, og trekker meg tilbake hit for å slappe av. Og det beste av alt: Det er så flott utsikt til hagen.

Les også: En gjengrodd del av tomten ble familiens nye samlingspunkt

Christines hagestuetips

  • Tenk over hva hagestuen/utekjøkkenet skal brukes til.
  • Tenk plassering av funksjonerer smart i forhold til hverandre.
  • Hvor mange skal bruke kjøkkenet?
  • Tenk på vær og vind og lag det slik at skapdører, kasser, skuffer eller andre oppbevaringssteder kan lukkes.
  • Ønsker du å bruke kjøkkenet hele kvelden og utover høsten, er det viktig å planlegge lys- og varmekilder.
  • Innred med tanke på at hagestua skal tåle vær og vind.
  • Tenk over hvilke materialtyper du ønsker å bruke, f.eks. tre eller mur.
  • Tegn opp en detaljert og målsatt skisse av kjøkkenet.
PIZZAOVN: I dete ene hjørnet av hagestuen er det bygget en bakerovn, som det stadig blir stekt pizza i. Panelet som er ferdig behandlet, hadde Christine lett etter lenge. Hun var så glad da hun fant det og syns det passer perfekt i et uterom.
PIZZAOVN: I dete ene hjørnet av hagestuen er det bygget en bakerovn, som det stadig blir stekt pizza i. Panelet som er ferdig behandlet, hadde Christine lett etter lenge. Hun var så glad da hun fant det og syns det passer perfekt i et uterom. Foto: Helge Eek
HJEMMELAGET: Kjøkkeninnredningen er hjemmelagd, praktisk og enkelt bygd av plater. Inne i det ene skapet er det et lite kjøleskap.
HJEMMELAGET: Kjøkkeninnredningen er hjemmelagd, praktisk og enkelt bygd av plater. Inne i det ene skapet er det et lite kjøleskap. Foto: Helge Eek
ÅPENT: Det eneste som avslører at dette ikke er et kjøkken inne, er at det er åpent ut mot hagen. Det har vært mye jobb, men Christine er veldig fornøyd med hvordan hagestuen har blitt.
ÅPENT: Det eneste som avslører at dette ikke er et kjøkken inne, er at det er åpent ut mot hagen. Det har vært mye jobb, men Christine er veldig fornøyd med hvordan hagestuen har blitt. Foto: Helge Eek
PLANLAGT SOFAGRUPPE: I den andre enden av kjøkkenet skal Christine ha en sofagruppe. Enn så lenge har hun pyntet opp med lykter og småmøbler.
PLANLAGT SOFAGRUPPE: I den andre enden av kjøkkenet skal Christine ha en sofagruppe. Enn så lenge har hun pyntet opp med lykter og småmøbler. Foto: Helge Eek
FORSKJELLIG MATERIALBRUK: I hagen og hagestuen er det brukt mange ulike materialer for å skape variasjon og kontraster. Espalieret her får tomatene klatre oppover i.
FORSKJELLIG MATERIALBRUK: I hagen og hagestuen er det brukt mange ulike materialer for å skape variasjon og kontraster. Espalieret her får tomatene klatre oppover i. Foto: Helge Eek
ÅPEN UTEPLASS: Ved siden av hagestuen har Christine Strømsæther lagd en uteplass som er mer åpen. På den måten kan hun lettere flytte seg fra sol til skygge og omvendt.
ÅPEN UTEPLASS: Ved siden av hagestuen har Christine Strømsæther lagd en uteplass som er mer åpen. På den måten kan hun lettere flytte seg fra sol til skygge og omvendt. Foto: Helge Eek

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning