HYTTELIVS EKSPERT SVARER

Hyttenabo anla plen og sperret gangsti vi har brukt for å komme oss til hytta – er det lov?

Etter at hyttenaboen sperret av en sti som har blitt brukt felles, må hytteeieren gå en omvei gjennom ei myr for å komme seg til hytta. – Må vi akseptere dette? Er det ikke noe som heter hevd? Spør hytteieren. Hyttelivs advokat Harald Ramm svarer.

Pluss ikon
Et illustrasjonsbilde viser fjellhytter på ukjent sted. Hyttene på bildet har ikke noe med saken i spørsmålet å gjøre.
Et illustrasjonsbilde viser fjellhytter på ukjent sted. Hyttene på bildet har ikke noe med saken i spørsmålet å gjøre. Foto: Getty Images. NB: Illustrasjonsbilde.
Sist oppdatert

Spørsmål:

Vi må gå til fots ca. 2 km fra en felles parkeringsplass for å komme frem til hytta. Alle hyttene ble oppført på 1990-tallet og ligger i utmark. På vei inn til hytta passerer vi fire andre hytter. Stien er opp gjennom årene opparbeidet til en gangsti.

Vår hytte ligger innerst og lengst unna parkeringsplassen. Av praktiske grunner er hyttene bygget ganske nær stien slik at vi passerer over tunet til et par av dem.

Retten til ferdsel har vært i felles interesse for hytteeierne og har aldri ført til konflikter. For to år siden besluttet eieren av hytta nærmest vår å opparbeide terrenget rundt og lage en gressplen.

Hyttelivs advokat Harald Ramm.
Hyttelivs advokat Harald Ramm.

Samtidig sperret han tomta og henviste oss til å følge en trasé lenger nord. Dette fører til en omvei, samtidig som traseen ligger i myr og fuktig terreng.

Må vi akseptere dette? Er det ikke noe som heter hevd?

A.R.

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Svar:

Det fremgår at ferdselen har pågått i nesten 30 år uten at noen har protestert. Dette kan tyde på at hytteeierne har en felles forståelse for at dere har rett til å passere over hverandres tomter. Det må derfor kunne anføres at ferdselen bygger på en muntlig avtale med gjensidig rett til ferdsel.

Når naboen likevel gjør gjeldende at ferdsel er ulovlig, kan dere subsidiært anføre hevd. I så fall må du ha utøvet ferdsel i mer enn 20 år, samtidig som bruken har vært regelmessig.

Du må også ha vært i god tro, dvs. at du må ha vært overbevist om at du har hatt rett til ferdsel. Det er vel tilfelle når alle andre i området har gått over hverandres tomter.

Når du på grunnlag av avtale eller hevd har rett til å gå over naboens tomt, kan han ikke si opp retten.

Det er også viktig å være klar over at avtalen også må forstås slik at ferdsel skal skje i den trasé hvor du har gått i alle år.

Harald Ramm

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 22/09 2021, og sist oppdatert 28/08 2023.

Les også