Rengjøring av grill

Få grillen helt ren

På denne måten får du grillen til å leve lengre.

RENGJØRING: Både Elkjøp og Weber anbefaler å rengjøre grillen mens den er varm. Men vær forsiktig og gjør det riktig!
RENGJØRING: Både Elkjøp og Weber anbefaler å rengjøre grillen mens den er varm. Men vær forsiktig og gjør det riktig! Foto: Scanpix/ FRODE HANSEN
Publisert Oppdatert

Røyklukta som legger seg over nabolaget er det sikreste vårtegnet: grillsesongen er i gang.

Har du fortsatt ikke gått til anskaffelse av en grill, kan vi hjelpe deg med å finne den rette. Vi har tidligere testet både kullgriller og mellomstore gassgriller, for deg som er usikker.

Har du allerede en grill bør du sjekke dette trikset for å få den raskere varm.

Men for virkelig å få glede av grillen bør du også være nøye på rengjøringen.

Sett grillen på full styrke

Kommunikasjonssjef i Elkjøp, Øystein A. Schmidt, anbefaler å gjøre vaskingen til en rutine. Det er ikke så mye som skal til, særlig hvis du har en gassgrill.

- Den enkleste måten å rengjøre grillen på er å gjøre det direkte etter bruk. La grillen stå på full styrke i fem til ti minutter rett etter at maten er ferdig grillet. Da vil matrester som sitter igjen forkulles av den høye temperaturen, sier han.

GRILLING: Grillmat er godt. Beregn ti minutter til enkel rengjøring etter matlagingen, så kan du nyte den i enda lengre tid fremover.
GRILLING: Grillmat er godt. Beregn ti minutter til enkel rengjøring etter matlagingen, så kan du nyte den i enda lengre tid fremover. Foto: Thinkstockphotos

På denne måten får du rester som enkelt kan skrapes av. Schmidt anbefaler å bruke en stålbørste med langt skaft om du har grill med støpejernlist.

Børsten bør ha hår av messing eller rustfritt stål, opplyser han.

- Har du emaljert rist anbefales en grytesvamp eller lignende. Den typen rengjøring bør du gjøre etter hver bruk, sier han.

Tar kun sekunder

Brand Manager for grillprodusenten Weber i Norge, Siv-Elise Friestad, anbefaler også å rengjøre grillen rett etter bruk.

- Etter at du har grillet, rengjør du risten mens den er varm. Da behøver du kun 15 sekunder på å børste den ren, i motsetning til når grillen er kald. Da tar det lenger tid, forklarer hun.

- Dessuten sliter dette ekstra på børsten, hvis du venter til grillen er kald.

- Bytt grillbørste hvert år

For en mer grundig vask anbefaler hun å legge risten i glovarmt såpevann, skylle den og deretter legge den tilbake på grillen.

- Skru opp varmen på fullt i 15 minutter, og fjern deretter den siste skitten med grillbørsten. Smør på nytt grundig med matolje, sier hun.

Schmidt anbefaler solsikkeolje, rapsolje eller soyaolje til dette formålet. Olivenolje, derimot, vil sette smak og lukt. Det har i tillegg svært lav temperaturtoleranse.

Friestad sier også at grillbørsten bør byttes ut minst én gang i året fordi den mister hår når den slites ut. Av samme grunn anbefaler Weber å også vaske grillristen før bruk.

- Tørk av grillristen med en klut vætet i olje før bruk. På denne måten fanger du opp eventuelle løse hår som kan sette seg i maten.

Skrap bunnen jevnlig

Uansett hva slags grill du har er det viktig å skrape gammel skitt ut av bunnen ved jevne mellomrom.

- Hvis du har en gassgrill må du huske å rengjøre brennerne med en grillbørste. På den måten unngår du at dysene ikke tilstoppes. Det er imidlertid viktig at grillbørsten bare brukes til dette formålet, sier Friestad fra Weber.

PASS PÅ: Du får mye igjen for å rengjøre, og smøre inn, grillen jevnlig.
PASS PÅ: Du får mye igjen for å rengjøre, og smøre inn, grillen jevnlig. Foto: Thinkstockphotos

Grunnen er at du kan risikere at fett og matrester setter seg i dysene, hvis du bruker samme børste som du skraper risten med.

For mer grundig rengjøring bør man ta opp brennerne (mens grillen er avkjølt), vaske dem og tørke med tørkepapir.

Forleng grillens levetid

Et triks for enkelt vedlikehold er å ta godt vare på risten.

- For lengst mulig levetid på støpejernsristen anbefales det å sette den inn med litt matolje med jevne mellomrom. Da fester ikke restene seg like godt og man forebygger rustdannelse, sier Schmidt fra Elkjøp.

Weber anbefaler å smøre støpejernsristen grundig med nøytral olje, både på over- og undersiden, etter hver bruk.

Utsiden av grillen vasker du lett med såpevann og en klut.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning