Test av gassgriller

Her er testen av mellomstore gassgriller

Med de beste grillene blir biffen perfekt.

Foto: Erik Hannemann
Publisert Oppdatert

Om testen:

Poeng

Grillene er gitt poeng fra en til seks der seks er best. Pris er ikke med i vurderingen.

Testpanel

Steinar Myrhaug. Han har 3. plass i norgesmesterskapet i grilling, han har lang erfaring som kokk både utenlands og i Norge.

Ole Petter Gjerustad, Jobber for Meny. Han er vinner av norgesmesterskapet i grilling og har deltakelse og gode plasseringer i mesteskap i Norge og utlandet.

Henning Galtung er kjøttskjærer av utdannelse og jobber nå for Matbørsen. Han er vinner av norgesmesterskapet i grilling og har 3. plass i dansk mesterskap sammenlagt. Han har også vært fagdommer under NM i grill.

Etter testen av store gassgriller lovet vi å følge på med test av mellomstore gassgriller, den kommer her, test av kullgriller i neste uke.

Men før du leser testen, her er et par smarte tips til deg som skal grille:

Slik unngår du at maten setter seg fast på risten

Rens grillristen på den late måten

Slik vasker du hele grillen

Utvalg

Vi har testet de mellomstore grillene det selges mye av. Mellomstore har vi definert som griller som koster opp til 4000 kroner. Disse har fra to brennere og oppover. Du får kjøpt dem i jernvarebutikkene, de store byggevarehusene, hos elektrohandlere, hyttebutikker og hos enkeltforhandlere.

Det er et merke vi gjerne skulle hatt med, Broil King. Men de klarte dessverre ikke å levere tidsnok.

Kriterier

Vi har vurdert grillene ut fra fem kriterier: Hvor godt de leverer varmen, hvor jevnt de leverer varmen, brukervennlighet og byggekvalitet. Vi har lagt mest vekt på de to første kriteriene.

Det handler selvsagt om steketid, men først og fremst at grillen leverer varmen godt og riktig.

Nok til at du får en skikkelig stekeskorpe, samtidig som du får en passe varmeinntrengning slik at den blir passe stekt på innsiden. Et godt tegn på en god grill er at biffen løsner lett fra risten når den er ferdig.

Jevn varme

Har du kjøpt en stor grill er det viktig at du kan bruke hele grillristen.

Da må det bli like varmt uansett om du legger maten på midten eller på siden. Leveres varmen ujevnt må du flytte maten rundt på risten, og du har strengt tatt fått en mye mindre grillflate enn du har betalt for.

Når vi har vurdert brukervennlighet har vi sett på om grillen er enkel å tenne, om det er enkelt å regulere varmen, og om den er lett å rengjøre. Det er bra om den også er enkel å flytte på.

Når det gjelder byggekvalitet har vi sjekket hvor solid og velbygget grillen virker. Vil denne overleve røff bruk og mange våte somre på terrassen, eller må du ha ny om et par år?

Likeledes er det viktig at selve grilldelen er i skikkelig, og tykt gods, slik at grillen holder godt på varmen.

Testmetodikk

For å teste varmeevnen, har vi stekt biffer fra entrecote. Grillene ble satt med alle brennerne på halv styrke. Vi tilstrebet at alle hadde ca. 200 grader under lokket.

Biffene ble skåret av samme kjøttstykke. Lokket ble lukket og de ble stekt nøyaktig 3 minutter på hver side. På hver grill ble kjøttet grillet der vi fikk best varme på risten. Grillene ble så vurdert ut i fra stekeskorpe, varmeinntrengning og smak på kjøttstykket.

For å teste hvor godt grillene sprer varmen skar vi pølser i biter og spredte dem over hele risten. Her bør alle bitene være tilnærmet like mye stekt for å få godkjent.

Grillene ble også kjørt opp og ned i varme. Derteter tilstrebet vi å få stabil varme på 200 grader.  Temperaturen ble målt med eget termometer.

Vårt råd

Det er ikke sikkert at det er den største og mest prangende grillen som lager den beste maten. Du kan fort ende opp med noe som ser stort og tøfft ut på terrassen, men som skuffer når gjestene skal smake på maten.

Stor grillrist og god plass under lokket hjelper heller ikke om det er vanskelig å få grillen varm nok, i tillegg kan du bare steke biff midt på grillristen. Da har du egentlig kjøpt deg en ganske liten grill.

Les også:

Perfekte grillspyd og andre gode ting du kan legge på grillen

Klassisk potetsalat med ny vri

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning