Innred med farger

Denne legen går sine egne veier

Denne legen elsker rosa, vintage-skatter og duftlys hjemme.

KJØRER PÅ: Denne legen er ikke redd for å ta egne valg i interiøret.
KJØRER PÅ: Denne legen er ikke redd for å ta egne valg i interiøret. Foto: FOTO: Hans Mossel/Pure Public
Publisert Oppdatert

Det er lett å tenke stereotypisk når det handler om interiør - og det å ha et inspirerende hjem.

Sånn som at kvinner elsker rosa og pastellfarger, vakre vintage-skatter og nips som setter prikken i interiøret. Mens menn er mest opptatt av hvordan garasjen skal se ut.

For å sette det helt på spissen.

Men hva når det ikke er sånn?

Legen Menne Bartelsman (35) vender opp ned på stereotyper.

Ruset på rosa

Hos han smeller det i energiske rosafarger på hjemmebane - han simpelthen elsker dem. Og vintage-skattene får selvsagt hedersplassen i leiligheten, og i stua har han et gammelt badekar med løveføtter, som han tar lørdagsbadet sitt i.

Dusjhodet er i trendriktig kobber, for øvrig et materiale han elsker - og på veggen henger det bilder av romantiske par.

Og her bor altså Menne helt, helt alene.

- Jeg er ganske sikker på at kjæresten min ikke har sansen for fargene jeg har valgt. Hun foretrekker enklere og hvitt interiør, sier han.

EGNE VEIER: Menne valgte å slå ut håret, da han ble boende alene i det som tidligere var et kollektiv.
EGNE VEIER: Menne valgte å slå ut håret, da han ble boende alene i det som tidligere var et kollektiv. Foto: FOTO: Hans Mossel/Pure Public

Får hjertebank av rosa

- Jeg elsker rosa, spesielt gammelrosa. Fargen på stueveggen ble egentlig litt for rosa, men jeg elsker fargen i kombinasjon med grått, og som bakgrunn for bilder og kunst.

Menne Bartelsmans leilighet ligger i en bygård i den flerkulturelle bydelen Pijp i Amsterdam, med kort vei til kule kafeer, utesteder og markeder. Da han var 22 år og medisinstudent overtok han leiekontrakten etter onkelen sin, og til å begynne med fungerte boligen som kollektiv. De siste årene har han hatt de 70 kvadratmeterne alene. Siden kjæresten har sin egen leilighet, har Menne frie tøyler når det gjelder innredning.

Mennes interesse for interiør våknet for alvor for et par år siden, da kompisene flyttet ut og han skulle lage et hjem som var bare hans. At han har funnet sin personlige stil er ser du allerede i entreen. Her møter du en rosa vegg med en knaggreke laget av kobberrør. Pluss en plansje av et skjelett, festet med knallrosa teip. Titter du inn soveromsdøren ser du rett på en utstoppet rev som står på nattbordet.

Vill etter utstoppede dyr

KOMBINERER NYTT OG GAMMELT: Et gammelt bord eller en skjenk kan fungere fint som kjøkkenbenk og er ekstra stilig sammen med moderne kjøkkenskap.
KOMBINERER NYTT OG GAMMELT: Et gammelt bord eller en skjenk kan fungere fint som kjøkkenbenk og er ekstra stilig sammen med moderne kjøkkenskap. Foto: FOTO: Hans Mossel/Pure Public
LØRDAGSBAD: Dette badekaret er en "snakkis" blant legens venner. Her bader Menne hver lørdag.
LØRDAGSBAD: Dette badekaret er en "snakkis" blant legens venner. Her bader Menne hver lørdag. Foto: FOTO: Hans Mossel/Pure Public
MÅ HA: Duftlys og gode såper må man ha.
MÅ HA: Duftlys og gode såper må man ha. Foto: FOTO: Hans Mossel/Pure Public

- Alle gjestene mine kommenterer mitt siste kjøp; en utstoppet krokodille. Det er vanskelig å forklare fascinasjonen min for utstoppede dyr, men det minner meg om de nederlandske kolonistene som kom hjem med rariteter som de stilte ut i kunstkabinetter.

En annen snakkis blant venner er Mennes badekar. Det er blått, gammelt og fint. Og står i stuen.

- Jeg kjøpte det på nett, av en bonde. Det var ikke plass til det på det lille badet, så jeg bestemte meg for å sette det i et hjørne av stuen. Kobberdusjen over karet er bare til pynt, men jeg tar et bad hver lørdag morgen. Resten av uken bruker jeg dusjen på badet.

Da han bestemte seg for å gi leiligheten et løft, gikk han først løs på kjøkkenet.

- Det er stort nok til å invitere venner og familie på en god middag, men innredningen var både gammel og slitt.

Stramt budsjett

Menne hadde ikke et fett oppussingsbudsjett, men fant rimelige, men høyst personlige løsninger. Overskapene fikk nye fronter av kobber, Mennes favorittmateriale. Kjøkkenbenken ble kastet på dør og erstattet med en gammel snekkerbenk, kjøpt på Marktplaats, Nederlands svar på Finn.

UTSTOPPEDE DYR: En utstoppet rev har fått komme inn i leiligheten.
UTSTOPPEDE DYR: En utstoppet rev har fått komme inn i leiligheten. Foto: Hans Mossel Pure Public
DILLA PÅ ROSA: Rosa vegger sto høyt på prioriteringsllisten da legen pusset opp.
DILLA PÅ ROSA: Rosa vegger sto høyt på prioriteringsllisten da legen pusset opp. Foto: FOTO: Hans Mossel/Pure Public

- En håndverker hjalp meg med å bygge inn en vask. Resultatet ble rimeligere enn om jeg hadde kjøpt et kjøkken fra Ikea.

Menne blir først og fremst inspirert av å reise, og det gjør han ofte. Han trekker frem byer som Cape Town, Stockholm, New York og London. I alle land oppsøker han moderne museer - og antikvitetsmarkeder. Nylig var han i Buenos Aires i Argentina, og på et av markedene der falt han for en gammel globus som fikk være med hjem til Amsterdam.

- Jeg er litt romantisk og glad i det gamle og det eksotiske, og det bærer leiligheten min preg av.

Til tross for snekkerbenken på kjøkkenet, badekaret i stuen og den utstoppede reven på soverommet, Menne har mange innredningsideer han ennå ikke har realisert.

- Jeg drømmer om å flytte til en loftsleilighet eller et fabrikkbygg der jeg virkelig kan slippe kreativiteten min løs.

Les også:

Slik forvandler du loppene

De innreder med gjenbruksmøbler

PERSONLIG STIL: Nesten ingenting er for rart til at det det får plass i legens leilighet.
PERSONLIG STIL: Nesten ingenting er for rart til at det det får plass i legens leilighet. Foto: FOTO: Hans Mossel/Pure Public
KAN KUNSTEN: Menni kan kunsten å innrede harmonisk, selv om det er mange overraskelser.
KAN KUNSTEN: Menni kan kunsten å innrede harmonisk, selv om det er mange overraskelser. Foto: FOTO: Hans Mossel/Pure Public

Slik innredet de i tråd men både henne sog hans stil

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning