Den unike hagen på Blyberg: Om Christian skal dele ett råd, så er det dette

I hagen på Blyberg drives det selvforsyning i stor grad av både økologiske grønnsaker, frukt og bær. I tillegg blomstrer det i alskens vakre farger på våren.

JORDFRESING: På Blyberg sverger de til åkrer på bakkenivå. Hver vår freses åkrene for at jorda skal bli jevn og fin før det sås. På dette stykket var det potetåker i fjor, i år blir det erter. Når kirsebærtrærne blomster er jorda varm nok til å så margerter.
Publisert

Fresen går og legger jorda mørk og fin bak seg. Christian går bak og har regien. Han freser åkrene flere ganger før han sår – for å gjøre jorda luftigere og mer porøs. 

Nå er det åkeren hvor det var poteter i fjor som freses og gjøres klar for såing av erter og gulrøtter.

Christian og Else driver vekselbruk, det som dyrkes i år, tilpasses næringsinnholdet i jorda etter hva som vokste i åkeren i fjor. 

De dyrker økologisk/biodynamisk og har gjort det i mange år.

Christian er den som har regien i hagen på Blyberg, selv om han nødig vil innrømme det, men Else sier det rett ut:

– Jeg er også veldig glad i hagen, men det er Christian som har vært den store drivkrafta i alle år!

Blomsterinteresse

Blomster har vært en stor interesse for Christian gjennom årene.

– Blomster er jo veldig fint, ikke sant, sier han.

PAR I HAGE: Christian og Else Koksvik fra Tingvoll på Nordmøre har startet på sin noen-og-førtiende hagesesong.

Han har hatt en stor samling av både liljer, rododendron og tårer. Hele 80 typer liljer hadde han på et tidspunkt og 50 sorter tårer, men dette har han redusert på nå. Han og Else har nemlig kjøpt skog, og i skogen er det godt å være!

– Det er ikke så nøye i skogen, og jeg liker å se forandringene som skjer når jeg rydder og holder på der.

Hagen på Blyberg

Hvem: Christian og Else Dorthea Koksvik.

Hva: Har holdt på med hage i over 45 år. Er selvforsynte på det meste av frukt, bær og grønnsaker.

Hvor: Tingvoll på Nordmøre.

Etter at Else ble pensjonist bruker hun også mange timer både i skogen og i hagen. 

I skogen lager de blant annet sitteplasser og stier til glede for sine sambygdinger.

JAPANSKE VIBBER: Det er unektelig noe japansk over denne delen av hagen hvor epletreet brer sine blomstrende grener over et modellert berg omringet av rododendron og ‘bonsaifuru’. Vanlig furu og gran kan lett formes ved å knipe de nye vårskuddene.

Begynte med poteter

Da de startet med hagen var den ganske gjengrodd, og det var mye å ta tak i.

– Blant annet var det 40 epletrær her, foruten pære- og plommetrær. Mange av disse måtte fjernes da de var alt for gamle, forteller Christian.

Christian er vokst opp her på Blyberg, og moren hans bodde i alle år i Christians barndomshjem like ved siden av huset som han og Else ­bygde i 1976.

– Det første året laget vi potetåker av nesten alt sammen. Senere opparbeidet vi plen, men etter hvert tok dyrkeinteressen over, med selvforsyning som et overordnet mål.

LAGER EGNE PLANTER: Christian har i mange år laget egne planter ved å bestøve dem og krysse sorter. Dette er en vakker rododendron han har avlet frem selv.
VÅRFAVORITT: Når primula blomstrer, da er det vår! I primulabedet kommer det nye fargevarianter av seg selv. To av variantene har Christian gitt navn etter de to barnebarna. Else har også fått sin egen sort.
FLIS MOT SKVALLERKÅL: Christian har god erfaring med å dekke skvallerkålen med flis. Da vil røttene komme nærmere overflaten og de blir lettere å fjerne.

Biodynamisk dyrking

Christian fattet tidlig interesse for biodynamisk dyrking og tok Landbrukskurset av Rudolf Steiner, senere var de begge på kurs i permakultur på Jæren.

– På slutten av 70-tallet var det nesten bare vi som dyrket økologisk, i hvert fall her omkring, forteller Else.

Det var et yrende liv i hagen på Blyberg den gangen, med både hunder og katter, gjess, ender, høner og kaniner. Og etter at barna Torunn og Vebjørn ble født, kom både barnehage og skoleklasser på besøk for å se og lære hvor maten kom fra.

– Det har aldri vært et alternativ å dyrke noe annet enn økologisk, sier hun.

ROSER PÅ EN KVIST: Elses rosemandeltre har nydelig blomstring i år.
FARGERIK: Kuleprimula i en vakker fargekombinasjon: En herlig cerisefarge med gult senter.
VANN I HAGEN: Ei kløft i hagen ble til en dam. Her er det murt hele veien rundt og gravd ut litt ekstra for å få litt størrelse på den. Fire store og tre småtasser av Koi, i tillegg til en stor gullfisk lever i dammen.

Ett konkret råd

I alle år har de vært selvforsynt med potet, gulrot, erter, bønner, kålvekster, purre og noen ganger løk. Frukt og bær er de også selvforsynte på.

Frukttrærne klipper ­Christian etter boka i februar. Da hender det at han tar en skitur omkring med saksa. Han har også laget instruksjonsvideoer om dyrkingen sin, og om han skal dele et råd så er det dette:

– Det gjelder å ikke være for nøye! Man kan ikke stå og grave i potetåkeren hele tida, da blir det ikke noe av alt det andre.

– Å holde på med hage er litt som å dra på fisketur, man vet ikke hva man får, eller om man får noe i det hele tatt!

Christian og Else har imidlertid redusert muligheten for å ikke få noe! Jorda som var til dels sur myrjord da de startet, er nå blitt til god matjord på grunn av vekselbruk og tilførsel av organisk materiale som økologisk kumøkk, plengress og kompost.

BLÅ-HVIT VÅR: Alpeakeleien ­trives i bedene hos Else og Christian. Denne har Christian sådd selv. De har lett for å frø seg, og innimellom ser Christian på dem som ugress, men så er de jo så fine da!
VOKSEVILLIG: Buskblåfjær (Polygala chamaebuxus) er en liten busk som Christian sådde selv for mange år siden. Christian er glad i fargerike planter og denne er i tillegg litt spesiell. – Når den får bre seg utover så vises den jo, sier han.

Kompostering

Alt som er i hagen, forblir i hagen! Alt av hageavfall går i komposten.

Hageavfall som komposteres er rester etter stauder og ting man kan slå med sigd eller ljå om høsten og evt. eplekart de har tynnet ut.

FJORDLANDSKAP: Utsikten mot fjord og fjell er vakker fra Blyberg. Innimellom åkrene er det mye plen som gir gressklipp til jorddekke i åkre og bed.

Gressklipp legges også på komposten – om de har mer enn de trenger til jorddekke.

Komposten ligger udekket, med grove ting som kvist og kvas i bunnen. Meitemarken i de nederste lagene får jobbe i fred.

Innimellom lagene strøs litt støpesand, det trenger meitemarken til fordøyelsen.

Når komposten har ligget noen år, kjøres den inn på en av åkrene eller i blomsterbedene, forteller Christian.

ET FORSØK: I år forsøkes det noe nytt i jordbæråkeren. Svart plastikk byttes ut med hvit – i håp om at det kan bli mindre maur i åkeren. Else og Christian har en mistanke om at den svarte plastikken gir varme som mauren setter pris på.

Fakta om biodynamisk dyrking

Biodynamisk jordbruk defineres som et kretsløpsjordbruk basert på lokale og fornybare ressurser.

Metoden inngår under økologisk landbruk, men stiller enda strengere krav.

Den biodynamiske dyrkeren tar hensyn til månefaser og planetenes posisjoner i forbindelse med såing og høsting, da plantene har sitt eget indre system med flo og fjære. Klipping bør f.eks. alltid skje på synkende måne, da tørker snittet raskere.

Prinsippene stammer fra «Landbrukskurset» som Rudolf Steiner holdt i 1924. Steiner advarte mot følgene av at jordbruket trekkes ut av naturens sammenheng.

Ulike preparater fremstilt av blant annet kjente helseplanter som ryllik, kamille, brennesle blant annet brukes i dyrkingen. (På Blyberg har de sluttet med dette da de ser at jorda og plantene holder seg friske uten.)

Flere vitenskapelige forsøk viser at biodynamisk dyrking styrker og opprettholder matjordas fruktbarhet, bygger opp matjordas humusinnhold og styrker dens evne til å binde CO₂, samt bidrar til plantenes sunnhet.

Kilde: biodynamisk.no

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Hjemmet nr 24 2025