Gro Anita og Stig Roar har 12 uteområder på 300 kvadratmeter
I hagen får maksimalisten i Gro Anita bokstavelig talt blomstre fritt, med frodige klatreplanter og bærtunge busker rundt hver sving.

Hagen er et fristed; her glemmer jeg tid og sted, sier Gro Anita Hansen når hun skal forklare forholdet til uterommet vi er så heldige å få besøke.
På rundt 300 kvadratmeter har hun og ektemannen Stig Roar skapt en frodig oase, som er blitt en forlengelse av huset.
– Selv om jeg liker å omgi meg med få ting inne, vil jeg at det skal bugne ute i hagen. Jeg er mye mer maksimalistisk her, selv om rammene er ganske stramme.
Etter at hun ble ufør for noen år siden, har den vestvendte hagen fått en enda viktigere betydning for Gro Anita. Hun er utendørs så mye som mulig – fra den første kaffekoppen om morgenen til solen går ned om kvelden.
– Noe av det hyggeligste er når folk som har sett bilder av hagen på Instagram-kontoen min, kommer på besøk og sier at den er enda finere i virkeligheten. Det er jo poenget med å skape et uterom – at den skal appellere til alle sansene, ikke bare synet, mener Gro Anita.


Følelsen av å stryke hånden over et grønt blad, lyden av fuglekvitter eller smaken av et nyplukket bær er alle viktige ingredienser i hennes hageopplevelse, og å dele paradiset sitt med andre, er noe hun gjør med glede.
– Og selv om det ikke er så stort areal, er det plass til mange uten at man blir sittende oppå hverandre, takket være sonene.
Intim og frodig
Sonene er kommet til litt av seg selv. Det begynte med hagestuen, og så har det vært en naturlig utvikling derfra. Gro Anita ramser opp til sammen 12 ulike områder, inkludert drivhuset, bærtrappen, halvsirkelen med hostaer rundt og grønnsaksbedene ved gjerdet.
– Sonene gjør at hagen føles intim og frodig, og at man stadig oppdager nye ting når man beveger seg gjennom den, forklarer Gro Anita. En annen fordel med alle veggene og de høye gjerdene rundt hagen er at det skapes mikroklimaer, som er gunstige for å dyrke vekster som trives i ekstra lune omgivelser.

Ytterligere en uteplass er den romslige verandaen en etasje opp, der Gro Anita har full oversikt over hagen nedenfor.

Fra steinrøys til solfylt oase
For å binde de ulike delene sammen, har Stig Roar og Gro Anita valgt svartbeiset treverk, natursingel og dekorstein som gjennomgående materialer.
Dessuten går det nærmest et veinett mellom sonene i form av både tredekke og tråkkheller.
Dermed er det enkelt å forflytte seg rundt i hagen, enten det er med en god bok eller hagesaksen i hånden.
Selv om Gro Anita alltid har vært opptatt av planter og hyggelige uterom, tok interessen for alvor av noen år etter at de flyttet inn i 2015.
– På tomten var det mange store steiner med et tynt lag jord og gress sådd på toppen. Steinblokkmuren på nedsiden av hagen var rundt en meter lavere enn i dag, slik at vi hadde en lang skråning med ugress. I 2018 satt vi i gang for alvor. Først fikk vi lagt på en rad til med steinblokk på denne muren, slik at tomten ble jevnet ut og vi fikk mye større utnyttelse av den. Deretter bygde vi hagestuen og etablerte bålplassen utenfor den, satt gjerde på toppen av muren og fikk en del plantekasser, ramser hun opp og legger til:


– To år etter ble det drivhus, og i 2021 utnyttet vi den lille skråningen opp mot naboeiendommen med å bygge en sittetrapp med plantekasse til bærbusker, samt et avlangt vannspeil i samme område.
Grønnsaker og buketter
Bær, grønnsaker, frukttrær, busker, stauder og ettårige blomster vokser side om side i hagen. Gro Anita liker kombinasjonen av spiselige vekster og prydplanter. Grønnsaker kan også være en fryd for øyet, blant annet er hun svak for grønnkålens dekorative blader.
– Jeg sår også mye blomsterfrø om våren og synes det er gøy å lage buketter senere i sesongen. Karl Fredrik Gustafsson inspirerer meg veldig – den frie måten han binder sammen buketter på blir kult nesten uansett!
På samme måte som den svenske hageprofilen stadig har nye prosjekter på gang i tv-programmet sitt, trives også Gro Anita og Stig Roar med å utvikle hagen videre.
– Vi er en god match, jeg har ideene og Stig Roar har hovedansvaret for utførelsen. Det er alltid hyggelig med felles prosjekter!
Gro Anitas beste hageråd
Hagen min har blitt mer og mer viktig for meg, og den er bare lystbetont.
For at hagen skal fungere, må den være lettstelt og ha struktur og orden. Det er viktig at jeg eier hagen og ikke den meg.
For å skape et velfungerende uterom er det viktig å samle kunnskap både om jord- og solforhold i hagen, og finne ut hvilke vekster som passer der.
Spør andre planteglade om tips og råd – hagemennesker er hyggelige!
Hagen min har gjort meg mer bevisst på naturen. Vi prøver å gjøre vår bit ved å installere solceller og lage egen jord, for eksempel.