Disse kaffebarene er verdt reisen

Ti kaffebarer for interiørnerder

Elsker du interiør og design like mye som kaffe? Klikk her.

FOR BOKELSKEREN: Om du liker å lese, eller bare å se bøker over alt, ta turen til kaffebaren D'espresso på hjørnet av Madison Ave og 42nd Street i New York.
FOR BOKELSKEREN: Om du liker å lese, eller bare å se bøker over alt, ta turen til kaffebaren D'espresso på hjørnet av Madison Ave og 42nd Street i New York. Foto: Foto: David Joseph
Publisert Oppdatert

Er du glad i god kaffe, spennende interiør og også i å reise? Da vet du godt at de tre kriteriene ikke alltid er så lette å finne på et og samme sted.

De ulike interiørene og fasadene er kanskje ikke i en stil som kler hjemmet ditt, men dette er garantert stedet som du vil huske i ettetid. Her presenterer vi spennende ti kaffebarer fra ti ulike byer, for deg som er interessert i design.

Les også:

Her er verdens kuleste interiørbutikker

Hva er god design?

Dette interiøret har du garantert aldri sett mak e n til

D'espresso i New York

I denne kaffebaren er interiøret i rommet er vendt 90 grader, det vil si at du har boktapet på gulvet, parkett på en vegg og takpendler stående rett ut av av en annen.

FOR BOKELSKEREN: Om du liker å lese, eller bare å se bøker over alt, ta turen til kaffebaren D'espresso på hjørnet av Madison Ave og 42nd Street i New York.
FOR BOKELSKEREN: Om du liker å lese, eller bare å se bøker over alt, ta turen til kaffebaren D'espresso på hjørnet av Madison Ave og 42nd Street i New York. Foto: Foto: David Joseph

Ikke et sted å gå om du er fyllesyk, for du kjenner det på kroppen når rommet er snudd på denne måten.

Dette er primært et forkost og lunjssted med italiensk meny, som i hovedsak serverer ulike kaffeblandinger og enkle bakevarer.

Du finner D'espresso i krysset mellom Madison Ave og 42nd Street. Her er du ikke langt unna det offentlige bibilioteket New York Public Library, som har vært inspirasjonskilde for kaffebarens iøynefallende interiør, skapt av firmaet Nemaworkshop.

Les også:

Skjule eller vise frem bøkene?

Don Café House i Pristina i Kosovo

Denne kaffebaren er konstruert slik at den skal ligne på innsiden av en kaffesekk i strie.

Denne kaffebaren har, med sin utstrakte bruk av lyst treverk og organiske former, et tydelig moderne og skandinavisk preg. Men du finner den altså i Kosovo.

GLAD I TREVERK? Og i moderne skandinavisk stil? Da er Don Café House i Kosovo stedet for deg.
GLAD I TREVERK? Og i moderne skandinavisk stil? Da er Don Café House i Kosovo stedet for deg. Foto: Foto: Atdhe Mulla

Mer enn 1300 biter av kryssfiner er satt sammen for å skape den organiske formen på veggene, som enkelte stedet har en flytende overgang til sittebenker. I tillegg er takpendlene er formet som kaffebønner, for å skape et helhetsinntrykk som om du befant deg inni en kaffesekk.

Mye hyggeligere enn på innsiden av en sekk, det er vi sikre på. Men applaus til det lokale interiørarkitektfirmaet Innarch, som har stått for jobben.

Les også:

Stilforvirret? Dette er skandinavisk stil

Third Wave i Torquay i Australia

Gjenbrukt metall som lett kan flyttes på, dette er kaffebaren for den naturelskende interiørnerden.

I surfebyen Torquay i Australia, finner du naturlig nok den eneste kaffebaren med omkledningsrom i vårt utvalg, den heter Third Wave.

Den kompakte kiosken er knappe 19 kvadratmeter stor, men utenfor er det masse plass til å breie seg. Her kan du sipper deilig, varm kaffe på sanddynene til lyden av bølgeskvulp.

LITEN OG TØFF: Det er ikke alltid størrelsen det kommer an på.
LITEN OG TØFF: Det er ikke alltid størrelsen det kommer an på. Foto: Foto: Rory Gardiner

Kaffebarens fasade er noe for seg selv, men sin rustne, stramme sjarm. Metallet har tidligere vært brukt som beskyttelse mot flom i området, og lar seg lett flytte, dersom det skulle være nødvendig.

Third Wave ryktes også å ta kaffen sin seriøst, og lover et godt utvalg importerte sorter.

Les også:

Hele leiligheten er innredet med metall

Noorderparkbar i Amsterdam

Gammel, japansk byggeskikk kombinert med en avslappet, nederlandsk stemning. Vi tør påstå at interiørnerden vil like denne!

Noorderparkbar i Amsterdam har for øyeblikket vinterstengt, men åpner igjen til våren. Da bør du ta turen dit.

Kaffepaviljongen er satt sammen av tre brakkelignende enheter som opprinnelig ble konstruert til bruk på et midlertidig sykehus. Materialene ble funnet på nettet, på den nederlandske versjonen av Finn.no, som er interessant i seg selv.

I tillegg har de overdimensjonerte skoddene som dekker eksteriøret fått en runde med en gammel, japanske teknikk kalt shou sugi ban, en slags forkulling av treverket for at det skal ha lengre holdbarhet.

MYE Å SE PÅ: Og se så fint Noorderparkbar gjør seg på bilder! Ta turen hit til våren!
MYE Å SE PÅ: Og se så fint Noorderparkbar gjør seg på bilder! Ta turen hit til våren! Foto: Foto: Jeroen Musch

To nederlandske designfirmaer har jobbet sammen om å skape interiør og eksteriør på denne kaffepaviljongen, Bureau SLA og Overtreders W.

Les også:

Japansk arkitektur: Hele interiøret er flettet

Laundromat i Reykjavik

Denne kaféen er et bevis på at langt fra alle kaffékjeder er upersonlige og kjedelige. Laundromat er akkurat motsatt.

Ideen til denne kaffebaren oppstod i København, hvor du finner en med samme navn. Men den stilsikre sammensetningen av et interiør i 60-talls retrostil, gjør filialen i Reykjavik til en like sikker vinner blant deg som elsker interiør like mye som kaffe.

Her får du relativt stort utvalg av lunsj, bakevarer, smoothier, milkshakes, kaffe, te, vin og øl, servert av et hyggelig personale.

Prikken over i-en er utvalget av magasiner og aviser, og de over fire tusen bøkene i hyllen rundt bardisken. De er til salgs.

Her kan du også spille yatzy, sjakk, backgammon og kort, så det går fort endel timer per besøk.

UNDERHOLDNING: Bøker, aviser, magasiner og spill, denne kafeen har masse av alt - og du kan handle med deg mye av det, om du ønsker det.
UNDERHOLDNING: Bøker, aviser, magasiner og spill, denne kafeen har masse av alt - og du kan handle med deg mye av det, om du ønsker det. Foto: Foto: thelaundromatcafe.com

Les også:

Hot retro-trend: Charter-chic

Café Royal i London

Denne kommer du nesten ikke utenom, dersom du er på shoppingtur til London.

Med interiør i gyllen Sienna-marmor, gjør kaféen på det lekre London-hotellet Café Royal uslettelig uttrykk.

Kaféen har inngang fra Regent street, en av de mest populære handlegatene rundt Oxford Circus, og tilbyr lette lunsjretter og en espressobar, kaker og annet bakverk fra hotellets eget kjøkken.

Tidligere var dette et ærverdig spisested, som kan skilte med en rekke superkjendiser som stamgjester. Vi nevner i fleng: Oscar Wilde, Aleister Crowley, Virginia Woolf, Winston Churchill, Brigitte Bardot, Mick Jagger, Elizabeth Taylor, Muhammad Ali og Prinsesse Diana.

Men mellom 2008-2012 ble den gamle, velkjente Café Royal bygget om, under samme navn i nyerenoverte lokaler i moderne, elegant stil, finner du nå et hotell med 159 rom, restaurant, bar, og altså denne kaffebaren, som vi er ganske begeistret for.

Les også:

KURIØST: At et London-hotell i et tradisjonelt strøk disker opp med en kaffebar med moderne dekor som dette, ja det kan vi like!
KURIØST: At et London-hotell i et tradisjonelt strøk disker opp med en kaffebar med moderne dekor som dette, ja det kan vi like! Foto: Foto: Café Royal Hotel

Her shopper du interiør i London

Kaffe i København

Sjarmerende bohemsk sted med høy trivselsfaktor og rettferdig, god selvtillit.

Når du kaller kaffebaren din noe så uoriginalt som "Kaffe", kunne man slumpe til å tro at eieren ikke bryr seg nok om stedet til å gi det et skikkelig navn.

Det gjelder ikke her, for på "Kaffe" i Istegade 90 i København, er eieren sterkt engasjert i både lokal, kaffemeny og i miljø.

Interiøret er først og fremst litt sært, du føler deg litt som om du var på besøk hos et skogstroll med retrosmak. Høytalerne er dekket av kaffesekker og overalt er der tre, tre og mere tre, og ikke bare tre, men biter av det, snekret sammen for hånd.

Eier Christian Almvig har rett og slett slått seg sammen med selvbyggerkunstnerkolletivet Bureau Detours og samlet gjenrukstre fra trelasthandleres overskuddslagre og et sagverk i Sorø, for at kle kaféen med trykkimpregnerte lister og planker med mye patina.

Men overraskende hyggelig er det blitt, her bør du komme utenom morgenrush og lunsjrush hvis du skal være sikker på å få sitteplass.

Les også:

TROLSK DRØM: Trives du kun i minimalistisk interiør, skal du vel styre unna denne. Men da går du glipp av noe!
TROLSK DRØM: Trives du kun i minimalistisk interiør, skal du vel styre unna denne. Men da går du glipp av noe! Foto: Foto: Morten Pedersen

Sjekk dette neste gang du er i København.

Fuglen i Oslo

Kaffebar, cocktailbar og vintagedesignbutikk i ett, som setter Oslo på kartet for internasjonale hipstere.

Fuglen er kombinert kaffebar og vintagebutikk. Alt du ser er til salgs og interiøret er i stor grad skandinavisk design fra 40-, 50- og 60-tallet, mye av det kuratert i samarbeid med Blomqvist Kunsthandel. Om kvelden er stedet også en klassisk cocktailbar, du får også vin fra sesongens kart, eller flaskeøl fra norske bryggerier.

Stedet åpnet som kaffeforretning i 1963, og kvalitetskaffe og -te er fortsatt et varemerke for stedet, både i løsvekt eller servert i kopp på stedet. Du finner den nederst i Pilestredet.

Trend-magasinet Monocle, med Tyler Brûlé i spissen, beskrev Fuglen som et "godt konsept" allerede i 2011.

Les også:

Her kan du handle interiørgaver, bo på vakre hoteller og spise god mat

Café Foam i Stockholm

Fargerik design inspirert av spanske tyrefektere, gjør interiøret i denne kaféen til et hat/elsk-objekt. Men kaffen er udiskuterbar.

- Skap et interiørkonsept som folk enten elsker eller hater, men som ingen kan stille seg likegyldig til, sa eieren av Café Foam, Michael Toutoungi, da han hyrte inn det lokale Note Design Studio for å oppdatere denne Østermalms-kaféen.

MØRK ELEGANSE: Alt interiør er til salgs, men her snakker vi nøye utvalgt design. Du kan ikke forvente loppemarkedpriser.
MØRK ELEGANSE: Alt interiør er til salgs, men her snakker vi nøye utvalgt design. Du kan ikke forvente loppemarkedpriser. Foto: Foto: Espen Grønli

Resultatet ble brede striper med magenta som går over betong og treverk, etter sigende inspirert av det bølgende tøyet i en tyrefekters kappe som ligger i sanden på tyrefekterareanen etter endt kamp. Lampene er håndblåse fra Kosta.

Og uansett hva du synes om resultatet, kan du ikke nekte for at dette er et iøynefallende interiør i en stram by som Stockholm.

På menyen står lette lunsjretter og kaffe fra det lokale brenneriet. Her er smaksløkene dine i gode hender.

Les også:

Her shopper du interiør i Stockholm

Truth Coffee i Cape Town

Hørt om konseptet "steampunk"? Det kalles stilen på denne kaféen. Men eierne er mest opptatt av å selge god kaffe.

Denne kafeén er flaggskipet til den lokale kaffekjeden Truth Coffee, og ligger på bakkeplan i et aldrende varehus i Cape Town.

TEMPERAMENTSFULLT: Fargesterk blanding av tyrefekterkultur og en kjølig, svensk hovedstad. Elsk eller hat?
TEMPERAMENTSFULLT: Fargesterk blanding av tyrefekterkultur og en kjølig, svensk hovedstad. Elsk eller hat? Foto: Foto: Stefano Barozzi

Interiøret er formet rundt en vintage kaffebrenner, som inspirerte interiørarkitektene til konseptet "steampunk". Uttrykket var ment som et respektfullt nikk mot gamledagers dampdrevne teknologi, satt i en rampete og mer moderne kontekst.

Og denne kaffebaren glemmer du ikke med det første: En bar kledd i tinn løper langs fremsiden av kaffebrenneren, og lyspærer uten skjerm henger fra takbjelkene.

Møblementet består av en samling vintage lærstoler kombinert med interiørfimaets egne stålbord med høy ornamenteringsfaktor. Også stålbordene med bordplater i tre, og fastmonterte krakker på rørliknende stålskjellett, er interiørfirmaets egen design.

Interiøret er skapt av det lokale firmaet, Haldane Martin.

Men på tross av at det åpenbart er lagt mye arbeid ned i interiøret, er eieren mest opptatt av kaffen de serverer.

"Den beste i verden! Det har vi blitt fortalt," skryter de uhemmet på nettiden sin.

Les også:

Lei av kulde og vinter? Reis til Sør-Afrika og mediter i et rede

GLEMMER IKKE DENNE: Denne kaféen kjører en stilretning kalt "steampunk".
GLEMMER IKKE DENNE: Denne kaféen kjører en stilretning kalt "steampunk". Foto: Foto: truthcoffee.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning