De fleste av oss velger å kle de innvendige veggene på en tradisjonell måte; panel, plater eller tapet. Noen tar den litt lenger ut og kler veggene med bokhyller, mens andre igjen synes hvert rom skal få sitt spesielle utseende.

Eierne av dette huset ville gjerne at veggene skulle se ut som om de var flettet.

Spesiell effekt=

SPESIELL EFFEKT: Om kvelden filtreres det innvendige interiøret på en særegen måte. Det samme skjer den andre veien om dagen. © Foto: Hitoshi Kawamoto

Speiler den utvendige topografien

Husets eiere er et ektepar i moden alder med barnebarn som jevnlig kommer på besøk. Huset deres ligger i Nara i Japan, i et strøk som ble bygget for 30 år siden, og hvor landskapet ble bevart.

- Tanken min var å forlenge landskapets bevegelse inn i interiøret, forteller arkitekt Tadashi Yoshimura i en e-post til klikk.no.

Lysfiltrering=

LYSFILTRERING: Flettverket slipper det utvendige lyset inn på en spesiell måte. © Foto: Hitoshi Kawamoto

Klatrevegg for barna

Samtidig som det innvendige flettverket skal fange opp landskapets bølgende form, er det også tiltenkt en praktisk funksjon.

"De flettede veggene kan brukes som en klatrevegg, men fungerer også delvis som en filtrering av sollyset", skriver arkitekturnettstedet Dezeen om huset.

Klatrevegg=

KLATREVEGG: I tillegg til at veggen skulle ta opp lanskapets bølgende form, fungerer veggene også som klatrestativ for huseiernes barnebarn. © Foto: Hitoshi Kawamoto

Enkelt å sette sammen

Huset kalles Wood Block House, og det henspeiler på måten interiøret er bygd opp på.

Det flettede interiøret er satt sammen i et byggeklossystem, som ifølge arkitekten er så enkelt at det kan gjøres uten hjelp av håndverkere.

"Klossene kan tas fra hverandre og settes sammen igjen på ulike steder i huset, dersom det er ønskelig", forteller arkitekten.

Byggesett=

BYGGESETT: Flettverket er bygd opp av små elementer, slik at veggene lett kan tas ned og settes opp et annet sted i huset. © Foto: Hitoshi Kawamoto

Byggesystemet=

SYSTEMET: Slik er prinsippet for fletteveggene. © Ill.: Tadashi Yoshimura

Prinsippskisse=

Prinsippskisse. © Ill.: Tadashi Yoshimura

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!