Skandinavisk- interiørstiler klikk.sak fra Bonytt 13/2010=

SOMMERLIG: I den nordiske innredningsstilen kan kombinere frodighet og minimalisme. © Foto: Bonytt

Hva kjennetegner stilen?

I utlandet er stilen kjent som Scandinavian Modern . Den skandinaviske, eller nordiske, stilen kjennetegnes av lyse interiører med sterkt innslag av lyse tresorter, som gran og furu. Møbleringen er enkel og upretensiøs, og preges av ærlig materialbruk: Tingene gir seg ikke ut for å være noe annet enn det de faktisk er. Overveiende bruk av naturmaterialer som tre, ull, stein og skinn. Kunstige materialer har ikke innpass, heller ikke glitter, glam og fluoriserende farger.

Hvilke ting er typiske for stilen?

Møbler og belysning fra gullalderen innen Scandinavian Design på 50- og 60-tallet: skallstoler av Arne Jacobsen og lamper ved Poul Henningsen. Men i motsetning til retrostilen kombineres disse med moderne skandinavisk design, for eksempel en pendellampe fra Cecilie Manz, en ullsofa fra Norway Says og en raus porsjon Ikea.

Hva slags atmosfære skaper stilen?

Stilen er nokså kjønnsnøytral, og man kan finne både landlige og urbane uttrykk innen denne sjangeren. Uttrykket kan være både kjølig og lunt avhengig av bruk at tekstiler og farger. Men stilen forankres alltid i lokal kultur, noe som skaper en hjemlig atmosfære. Innenfor den skandinaviske stilen kan man kreere både formelle og avslappede bomiljøer.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!