Smarte tips til små hjem

Slik utnyttet interiørarkitekten plassen maksimalt

Kjøkkenet ble flyttet, romsoner ble omfordelt og gjestehems installert over trappen. Slik mener interiørarkitekten at plassen ble utnyttet best.

KROK FOR FIRE: Innerst mot veggen er takhøyden knappe 1,60 cm. En spisegruppe er langt mer praktisk her enn en kjøkkenbenk slik det var tidligere. Det runde bordet i plast, Ø 110 cm, er fra Ikea, mens stolene er norsk design kjøpt på salg hos Paustian. Pendelen over bordet er blant dem som kan monteres i skråtak, fra Lampemagasinet. Veggspeilet, egentlig en skapdør det ikke ble plass til på soverommet, gjør at hjørnet virker rommeligere. Glassfeltet i veggen mot soverommet slipper inn dagslys i den litt dunkle kroken. Skjenken er en pimpet tv-benk som er forsynt med høyere ben og sagd av i bakkant slik at den bare er 40 cm dyp. Maleriet ble kjøpt på et marked fordi det hadde varme, fine farger som kunne passe her.
KROK FOR FIRE: Innerst mot veggen er takhøyden knappe 1,60 cm. En spisegruppe er langt mer praktisk her enn en kjøkkenbenk slik det var tidligere. Det runde bordet i plast, Ø 110 cm, er fra Ikea, mens stolene er norsk design kjøpt på salg hos Paustian. Pendelen over bordet er blant dem som kan monteres i skråtak, fra Lampemagasinet. Veggspeilet, egentlig en skapdør det ikke ble plass til på soverommet, gjør at hjørnet virker rommeligere. Glassfeltet i veggen mot soverommet slipper inn dagslys i den litt dunkle kroken. Skjenken er en pimpet tv-benk som er forsynt med høyere ben og sagd av i bakkant slik at den bare er 40 cm dyp. Maleriet ble kjøpt på et marked fordi det hadde varme, fine farger som kunne passe her. Foto: Foto: Margaret M. de Lange
Publisert Oppdatert

I en liten leilghet er smart plassutnyttelse alfa omega. Men du skal også skape et hyggelig hjem, hvor du og gjestene dine skal stortrives.

Interiørarkitekt MNIL Bernt A. Pedersen har gjort sitt ytterste for å kombinere disse to problemstillingene i denne leiligheten. Den måler 40 kvadratmeter fordelt over to etasjer, hvorav den nederste etasjen kun består av inngangsparti, og den øverste har skråtak.

Krypinnet er en av i alt seks leiligheter som ble bygget på 1990-tallet i en tidligere stall i en av Oslos bakgårder.

- Når du først pusser opp, så vurder alt som finnes i leiligheten. Det kan være overveldende å ta alt på en gang, men i det store og det hele kan det være en del penger å spare på dette, i form av at du lager en god avtale med samme gruppe håndverkere, sier Bernt til Bonytt.

I denne leiligheten gjorde han om på alle eksisterende romsoner. Kjøkkenet ble plasser der soverommet var, og soverommet der sofakroken sto.

En vegg med glassfelt skiller spisekroken fra soverommet.

- For meg personlig er glassfeltet mellom spiseplassen og det lille soverommet den løsningen jeg er aller mest fornøyd med. Glasspalten måler kun 45 cm, men gjør underverker for romfølelsen, sier han.

FØR: Den gamle planløsningen utnyttet ikke plassen optimalt, mente Bernt.
FØR: Den gamle planløsningen utnyttet ikke plassen optimalt, mente Bernt. Foto: Illustrasjon: Benrt A. Pedersen
ETTER: Slik er den nye planløsningen. Det nye soverommet lengst til høyre har fått et glassfelt på veggen som vender inn mot spisekroken for å skape bedre flyt i lysgjennomstrømmingen. Døren inn til soverommet er nå en skyvedør i glass, vendt mot hemsen.
ETTER: Slik er den nye planløsningen. Det nye soverommet lengst til høyre har fått et glassfelt på veggen som vender inn mot spisekroken for å skape bedre flyt i lysgjennomstrømmingen. Døren inn til soverommet er nå en skyvedør i glass, vendt mot hemsen. Foto: Illustrasjon: Bernt A. Pedersen
FLYTTET PÅ: Kjøkkenet består av de gamle skapskrogene som er blitt
supplert med ekstra skrog, modell Faktum fra Ikea. Sokkelen er en tilpasset hobbyplate malt med fargen NCS 7500, samme farge som frontene. Hyllene over oppvaskmaskinen er stående overskapskrog, 30 x 70 cm, som er montert liggende. For ikke å ødelegge flisene er hylleknektene på langveggen montert på oversiden av hyllen. Godstolen i sofagruppen ble kjøpt for ti år siden på Hilmers Hus.
FLYTTET PÅ: Kjøkkenet består av de gamle skapskrogene som er blitt supplert med ekstra skrog, modell Faktum fra Ikea. Sokkelen er en tilpasset hobbyplate malt med fargen NCS 7500, samme farge som frontene. Hyllene over oppvaskmaskinen er stående overskapskrog, 30 x 70 cm, som er montert liggende. For ikke å ødelegge flisene er hylleknektene på langveggen montert på oversiden av hyllen. Godstolen i sofagruppen ble kjøpt for ti år siden på Hilmers Hus. Foto: Foto: Margaret M. de Lange

- Et kjøkken er forholdsvis enkelt å flytte på. Tidligere fyltes en stor del av dette rommet opp av en kjøkkenøy med komfyrtopp. Nå er kjøkkenøya borte og koketoppen plassert langs veggen under vinduet.

- Når en har knapt med plass, er det også en fordel å forsøke å få inn mest mulig skuffer, og ikke skapløsninger. En kolonialskuff er utrolilg pratktisk, sier Bernt.

- Skråtaket krevde at hylleknektene ble plassert på oversiden av hyllen, ikke under, som vanlig. Dette liker normalt ikke håndverkerne, men jeg fikk viljen min og hyllen har fungert ypperlig i ettertid, sier Bernt.

I midtpartiet mellom kjøkkenet og soverommet finner vi nå stuen med sofa, godstol samt et spisebord med fin plass til fire personer.

- Tenk smalt hele veien. Smale møbler som kan utvides, bord med ekstraklaff, for eksempel.

- Vær også streng på valg av garderobeskap. Du må ha det, men du trenger kanskje ikke de aller dypeste og bredeste. Jeg har brukt Pax skap fra Ikea, med 50 cm bredde, i stedet for standarden på 60 cm. De ekstra centimeterne merkes ikke for klærne, men selv så lite ekstra gjør markant forskjell på romfølelsen, sier Bernt.

- På veggene har jeg brukt standard hvit, som gjør rommet lysere og større. Hvitkalket eikegulv, er også med på å skape et lyst uttrykk. For trivselens del ville jeg også ha et markant fargeinnslag i leiligheten. Valget falt på en varm oransje som passet til et stort maleri jeg kjøpte brukt på finn.no, sier Bernt til Bonytt.

Et annet snedig grep er den nye gjestesengen.

GJESTESENG: Hemsplaten er 130 cm dyp og 210 cm lang. Madrassen er noe mindre, 120 x 200 cm, slik at det blir enkelt å re opp. Billy-hyllene under sengen er 40 cm brede, fra Ikea.
GJESTESENG: Hemsplaten er 130 cm dyp og 210 cm lang. Madrassen er noe mindre, 120 x 200 cm, slik at det blir enkelt å re opp. Billy-hyllene under sengen er 40 cm brede, fra Ikea. Foto: Foto: Margaret M. de Lange
BEDRE SOM SOFAKROK: Den delen av rommet som har full takhøyde ble tidligere bare benyttet til skap. Sofaen Karlstad med ottoman, lampen og de 20 cm dype skapene samt sofabordet er fra Ikea. Bildet som samler fargene i sofakroken er kjøpt på finn.no.
BEDRE SOM SOFAKROK: Den delen av rommet som har full takhøyde ble tidligere bare benyttet til skap. Sofaen Karlstad med ottoman, lampen og de 20 cm dype skapene samt sofabordet er fra Ikea. Bildet som samler fargene i sofakroken er kjøpt på finn.no. Foto: Foto: Margaret M. de Lange

Ved å utnytte kubikkmeterne til en hems over trappen, ble det plass til en god madrass. Super til bruk som lesekrok, eller til en middagsgjest som ikke får taxi hjem.

- Her fikk jeg plass til to Billy-bokhyller på 40 cm hver fra Ikea, i den laveste utgaven. Før bakplatene ble montert på dem, malte jeg disse i en beigefarge som matcher sengeteppet på madrassen.

- I små leiligheter der det meste synes, blir det desto viktigere for helhetsinntrykket at du legger en fargeplan du kan være komfortabel med over tid, sier han.

Det eneste elementet som er uforandret i leiligheten, er trappen som fører opp til stuen fra inngangsdøren. Badet er forsåvidt heller ikke flyttet på, men ny vask og dusjløsning og nye fliser gjør også dette både mer funksjonelt og mer estetisk tiltalende.

- De forrige eierne hadde valgt hvite fliser på både gulv og vegger, for å få rommet til å virke større. Men hvitt er det mest upraktiske med hensyn til hvor synlig skitt og hår blir, så det anbefaler jeg ikke å bruke på bad.

- Med en svart endevegg, økes også dybdefølelsen i rommet, på tross av at det er mørkere enn det var før, sier Bernt.

Alt i alt kom ombyggingen på 340 000 kroner og tok drøyt tre uker.

- Når en flytter på vegger og funksjoner på en leilighet, må en dessverre påberope seg en stor kostnad her. Det krevde jo også at parketten ble lagt på nytt. Da benyttet jeg sjansen og la lydplater under parketten i tillegg, sier han.

Nytt elektrisk anlegg er også med i kostnaden, pluss ny varntvanntank med vannsikring og montering av denne.

Smarte grep:

  • Har du god takhøyde og trapperom, utnytt dødplassen til gjestehems, eller en hyggelig lesekrok for deg selv.
  • Vindusfelt i vegg og skyvedør i glass mellom stue og soverom utnytter dagslyset maksimalt.
  • Rundt bord gir inntrykk av bedre plass i en firkantet spisekrok.
  • Bruk av veggspeil reflekterer lys og åpen plass og gjør at leiligheten virker rommeligere.

Les også:

HØYT OPPE: Vinduene på soverommet er den ene av to dagslyskilder i
leiligheten. Også her er det blitt plass til en garderobeskapsdør på
veggen. Skapene er 40 cm dype kjøkkenoverskap. Bildene er kjøpt på bruktmarkedet på Vestkanttorget i Oslo og gjør rommet hjemmekoselig.
HØYT OPPE: Vinduene på soverommet er den ene av to dagslyskilder i leiligheten. Også her er det blitt plass til en garderobeskapsdør på veggen. Skapene er 40 cm dype kjøkkenoverskap. Bildene er kjøpt på bruktmarkedet på Vestkanttorget i Oslo og gjør rommet hjemmekoselig. Foto: Foto: Margaret M. de Lange
BRUK FARGE PÅ BAD: Den usedvanlig smale vasken, 20 x 70 cm, ble et funn for dette lille badet, den er fra Ikea. Ved dusjen er det montert en halvpart av et 90 cm dusjhjørne. Veggen er svingbar og kan dyttes helt
inn mot veggen når dusjen ikke er i bruk. Nye, svarte fliser gir inntrykk av dybde i rommet.
BRUK FARGE PÅ BAD: Den usedvanlig smale vasken, 20 x 70 cm, ble et funn for dette lille badet, den er fra Ikea. Ved dusjen er det montert en halvpart av et 90 cm dusjhjørne. Veggen er svingbar og kan dyttes helt inn mot veggen når dusjen ikke er i bruk. Nye, svarte fliser gir inntrykk av dybde i rommet. Foto: Foto: Margaret M. de Lange

Slik får du en liten leilighet til å se større ut

Slik utnytter du plassen bedre

Drømmestedet på toppen av garasjen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning