Oppdatert kjøkken med peis på Bøler

Rekkehus på Bøler ble utrolig kult med ny peis

Visst var plassen trang, men familien fikk kilt inn både peis og flere skap på kjøkkenet.

UBRUKT PIPELØP: Bak den lille luken midt på øverste del av bildet, skjuler det seg et ubrukt pipeløp.
UBRUKT PIPELØP: Bak den lille luken midt på øverste del av bildet, skjuler det seg et ubrukt pipeløp. Foto: Foto: Privat
Publisert Oppdatert

I dette rekkehuset er det trangt om plassen, og første etasje er lang og smal med en trappeoppgang midt i rommet. I den ene enden ligger kjøkkenet, i den andre enden var det sisekrok.

- Tenk om vi kan få et bedre fungerende kjøkken og en peis ved spiseplassen, er det mulig, spurte beboeren.

Bonytt satte arkitekt og interiørarkitekt Elisabeth Fougner på saken.

Hun laget en ny planløsning. som ikke var veldig annerledes til den gamle, men mye mer effektiv.

Kjøkkenet og stue er nå delt med en skapvegg ved trappen. Den er vendt mot kjøkkenet og det er passasje på hver side, som før den ble reist.

Peisen er plassert ved spisestuen, men kan også sees fra kjøkkenet.

- Selv om det var mye som skulle inn på begrenset plass, klarte vi å frigjøre areal både til skapplass og peis, sier Elisabeth Fougner.

- Mellom kjøkkenet og spiseplassen gikk det et pipeløp i veggen som vi kunne utnytte til peis. Tidligere hadde det stått en liten ovn der, sier hun.

Utfordringen var den trange passasjen, peisen kunne ikke bygges for mye ut i rommet.

DETTE VAR NOE ANNET: Peisinnsatsen er montert slik at familien kan se ildstedet når de sitter ved spisebordet. Gulvet i heltre eik er hvitoljet.
DETTE VAR NOE ANNET: Peisinnsatsen er montert slik at familien kan se ildstedet når de sitter ved spisebordet. Gulvet i heltre eik er hvitoljet. Foto: Foto: Sveinung Bråthen
DEKORATIV OPPBEVARING: Mot kjøkkensiden ble det plass til oppbevaring av ved, praktisk og dekorativt. Veggen er dekket
med murpuss for et røffere uttrykk.
DEKORATIV OPPBEVARING: Mot kjøkkensiden ble det plass til oppbevaring av ved, praktisk og dekorativt. Veggen er dekket med murpuss for et røffere uttrykk. Foto: Foto: Sveinung Bråthen
SAML SAK: Innsats fra Norpeis N-21. Det er benyttet varmehemmende
plater med murpuss. Peisen stjeler lite plass fra rommet, den bygger bare 46 centimeter ut fra veggen.
SAML SAK: Innsats fra Norpeis N-21. Det er benyttet varmehemmende plater med murpuss. Peisen stjeler lite plass fra rommet, den bygger bare 46 centimeter ut fra veggen. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

Løsningen ble å mure en grunn peisinnsats i veggen, i tillegg måtte vi bruke varmehemmende plater. Peisen ble montert i sittehøyde slik at familien kan nyte ildstedet når de sitter rundt spisebordet, den er også synlig fra kjøkkenet.

I tillegg skjedde det noe med romfølelsen på kjøkkenet.

- På kjøkkenet samlet vi elementene, og brukte hele veggen mot trappen til kjøkkenskap fra gulv til tak. Ved å samle skapene på en vegg, ble det frigjort veggareal på kjøkkenet.Den frittstående veggen skjuler også trappen fra kjøkkenet, sier Elisabeth.

En benkeplate med barstoler fungerer nå godt som frokost- og arbeidsplass. Under benken ble det montert ekstra stikkontakter til pc-ene.

- Hvem skulle trodd at vi fikk plass til den unike peisen? Og skapveggen på kjøkkenet ryddet opp i hverdagslivet vårt, sier beboer, Rita Edvardsen.

Dette kostet forvandlingen:

SKJULT TRAPP: Skapveggen skjuler trappen og fungerer som en romdeler mellom stue og kjøkken. Tidligere var det sprinkler, en vegg gir mer skjerming enn sprinkelveggen ga.
SKJULT TRAPP: Skapveggen skjuler trappen og fungerer som en romdeler mellom stue og kjøkken. Tidligere var det sprinkler, en vegg gir mer skjerming enn sprinkelveggen ga. Foto: Foto: Sveinung Bråthen
SAMLET SKAPVEGG: Veggen mellom kjøkkenet og spisestuen ble benyttet til kjøkkenskap og innebygde hvitevarer, alt fra Kvik. Passasjen til venstre gir delvis åpen løsning mot stuen.
SAMLET SKAPVEGG: Veggen mellom kjøkkenet og spisestuen ble benyttet til kjøkkenskap og innebygde hvitevarer, alt fra Kvik. Passasjen til venstre gir delvis åpen løsning mot stuen. Foto: Foto: Sveinung Bråthen
FRIGJORDE PLASS: I og med at det ble montert skapvegg, kan familien bruke færre overskap, og kjøkkenet virker større. Veggen over vask og komfyr er malt med Lady Easy Clean som er en vaskbar veggmaling. Resten av veggen er malt med Lady S2502-Y, tak 0502-Y. Dype kjøkkenskuffer inneholder redskaper som barna selv kan hente. Viften er fra Thermex, Decor 820. Barkrakker ved arbeids- og frokostplassen er fra Ikea.
FRIGJORDE PLASS: I og med at det ble montert skapvegg, kan familien bruke færre overskap, og kjøkkenet virker større. Veggen over vask og komfyr er malt med Lady Easy Clean som er en vaskbar veggmaling. Resten av veggen er malt med Lady S2502-Y, tak 0502-Y. Dype kjøkkenskuffer inneholder redskaper som barna selv kan hente. Viften er fra Thermex, Decor 820. Barkrakker ved arbeids- og frokostplassen er fra Ikea. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

Snekkerarbeid kr 63 500

Kjøkkeninnredning + hvitevarer kr 88 223

Gulv, heltre eik kr 13 500

Peisinnsats og murer kr 49 100

Kjøkkenvifte kr 15 500

Barstoler kr 1785

Malerarbeid kr 17 460

Elektriker kr 22 850

Rørleggerarbeid kr 42 000

Totalt kr 313 918

Les også:

Slik lyssetter du åpne kjøkken

Slik planlegger du kjøkkenet

10 enkle tips til et finere kjøkken

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen