UTNYTT PLASSEN: Sokkelskuff er en smart måte å oppbevare for eksempel fat, stekebrett og poser. © foto: STRAI KJØKKEN

TRENGER IKKE TA STOR PLASS: Kildesortering er en måte å gjøre søppel til verdi igjen. Med denne smarte løsningen trenger du heller ikke store plassen. © foto: STRAI KJØKKEN

Når du skal pusse opp eller innrede kjøkkenet så lønner det seg å gjøre et grundig forarbeid. Det er mange ting som bør bli tatt med i betraktningen for at resultatet skal bli et funksjonelt kjøkken du kan benytte år etter år.

Kommunikasjonssjef i Kvik, Jacob Kjærsgaard Mortensen, påpeker at kjøkkenet er boligens verksted, så du bør tenke deg godt om.

- Tenk stort, og la drømmene få fritt utløp. Se samtidig realistisk på rommet og de mulighetene det gir.

- Skal vegger flyttes? Kan avløp endres, dører sløyfes og vinduer skiftes?

Kjærsgaard Mortensen understreker at en av de første tingene du bør ta stilling til, er økonomien.

Ifølge interiørarkitekt Line Marie Bjørnstad bør du begynne med å ta mål av kjøkkenet og lage en plantegning på hvordan det ser ut. På hjemmesiden hennes, Interiørtips.no, forklarer hun nærmere hvordan du gjør det.

Kartlegging av behov og funksjon

Når du skal planlegge et kjøkken, er det viktigste at det skal fungere godt og dekke behovene dine. Det beste er om det passer perfekt til deg og din familie.

Markedskoordinator i Strai Kjøkken, Silje Høivold Johnsen, påpeker at et dårlig planløst kjøkken forblir dårlig.

For at ditt kjøkken skal bli vellykket ber Høivold Johnsen deg om å ta stilling disse fem spørsmålene:

  • Hvilken stil liker du?
  • Hva skal du ha plass til?
  • Hva og hvor mye skal du gjøre på kjøkkenet?
  • Hvem jobber mest på kjøkkenet og hvor høye er de?
  • Hvilket budsjett har du på ditt nye kjøkken?

- Våre dyktige konsulenter gjør deretter en grundig jobb med behovsanalysen.

Hvis du har en stor familie som alle liker å være på kjøkkenet samtidig, er det viktig med smarte og fleksible løsninger som kan brukes på forskjellige måter. Eller hvis du for eksempel eier en liten leilighet med lite oppbevaringsmuligheter, er kjøkkenet et ypperlig rom å gjemme unna diverse ting på en oversiktlig måte.

TENK DEG GODT OM: Når du skal pusse opp eller innrede kjøkkenet så lønner det seg å gjøre et grundig forarbeid. © foto. STRAI KJØKKEN

Ikke glem...

  • At gjennomsnittslevetid på et kjøkken er 15-20 år - planlegg deretter.
  • Å unngå skap under benkeplaten - skuffer gir bedre tilgang og utnyttelse av plassen. Hos oss får du både hjørne- og vaskeseksjoner med skuffer.
  • At du bør velge skuffer med 100 prosent uttrekk og demping - det gir økt ergonomi og komfort.
  • At høyden på arbeidsbenken bør tilpasses til den personen som jobber mest på kjøkkenet.
  • Å vurdere benkeplatemateriale ut i fra kriterier som bruk, utseende, pris og vedlikehold.
  • At en underlimt vask gjør det enklere å holde området rundt vasken rent. Dette bidrar til bedre hygiene på kjøkkenet.

Kjøkkentrekanten

Plassering av kjøleskapet, koketoppen og vasken er ganske vesentlig i et kjøkken.

Disse tre enhetene skal helst danne en rettvinklet trekant (en trekant med tre like lange sider), noe som ifølge Interiørtips.no vil gi det optimale arbeidsmønsteret. Blir på fagspråket kalt for arbeidstrekanten i ett kjøkken.

Har du kort vei mellom disse, blir det en mer effektiv og behagelig jobbing på kjøkkenet ditt.

Fem soner

Hos Strai kjøkken arbeider de i fra teorien om at et kjøkken består av fem soner:

1. Oppbevaringssone 1; forsyninger/forråd, herunder hermetikk, kjøl/frys osv

2. Oppbevaringssone 2; ikke spiselige produkter, herunder servise, glass, bestikk og lignende

3. Vaskesone; herunder vask, avfallsortering og oppbevaring av vaskemidler

4. Forberedelsessone; forberedelse av mat, herunder arbeidsredskaper, småelektrisk utstyr - dette er kjøkkenets hovedsone og må vies mye plass.

5. Kokesone; herunder elektrisk, gryter, panner, arbeidsredskaper og kokebøker

Et kjøkken planlagt med base i de fem sonene vil ifølge markedskoordinatoren gi deg en optimal utnyttelse av lagringsplassen samt større effektivitet med kortere avstand til det du trenger mest.

- Andre fordeler vil være bedre ergonomi, større komfort og økt arbeidsglede.

TENK DEG GODT OM: For å finne frem til drømmekjøkkenet, er det lurt å foreta en grundig planlegging i forkant. © foto: HTH KJØKKEN

ULIKE BEHOV: Når du skal planlegge et kjøkken, er det viktigste at det skal fungere godt og dekke behovene dine. © foto: STRAI KJØKKEN

Stol på deg selv

Venner og familie vil ofte gi masse råd, men ifølge Kjærsgaard Mortensen er det er viktig at du lytter til deg selv - dine ønsker og behov.

- Jo bedre forberedt du er, desto bedre bli resultatet.

Gjennomføring av kjøp

Ta med plantegningen og ideene dine til en kjøkkenkonsulent eller interiørdesigner.

De jobber med dette hver dag og har erfaring med å finne den beste løsningen for akkurat deg og dine behov og ønsker. Det finnes også egne regler og byggforeskrifter som de i bransjen har kunnskap om når et kjøkken planlegges.

- Besøk en av våre butikker, så hjelper vi deg med å lage ditt drømmekjøkken, oppfordrer Høivold Johnsen.

Kilder: interiørtips.no

Les også:

Alt du trenger å vite om kjøkken

Vasker du undertøyet på 30-40 grader?

Her er de 10 største kjøkkentabbene

Gjør dette riktig, og spar masse arbeid

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!