I dag bygger vi kjøkken på en annen måte enn vi gjorde tidligere, da kjøkkenet var å finne bak en lukket dør.

Men hva har åpne kjøkkenløsninger å si for valg av belysning?

Kjøkkenet er blitt både arbeidssone og hyggesone. Det krever fleksibel belysning som dekker begge behov.

- Velg derfor lyskilder som kan dimmes uavhengig av hverandre. Dim opp når du jobber, dim ned når du serverer en hyggelig middag, sier Halvor Gudim i Lyskultur til Bonytt,

Han advarer mot å velge kjøkkeninnredning uten å legge en plan for belysningen samtidig.

- Plassering av kjøkkeninnredning må planlegges samtidig med plassering av lyskilder. Ellers risikerer man å måtte gjøre om på alt i ettertid. Det kan bli dyrt, sier han.

God kjøkkenbelysning er mer enn et spørsmål om smak og behag. Rådet er å tenke ut fra et prakisk utgangspunkt.

- Når du kan arbeide bra med det du skal, og kan vurdere råvarene skikkelig, da er belysningen god, sier Halvor.

Likeledes når belysningen bidrar til å skape god stemning rundt bordet.

- Fargetemperaturen på lyset er i større grad en smakssak. Her synes vi for tiden å være på vei mot det hvite, kjøligere lyset, vekk fra det gule, varme.

Denne saken sto først på trykk i Bonytt nr 3 2014.

ARBEIDSLYS: Der det er en ledig flate, der kan det jobbes. Så lenge belysningen tillater det. Vegghengte leselamper lar deg styre lyset dit du vil, og tilfører dessuten kjøkkenet karakter. Bestlite BL 5 kommer som svart, hvit eller beige, med arm i krom eller messing, kr 3695, gubi.dk. © Foto: Heidi Lerkenfeldt

Denne saken sto først på trykk i Bonytt nr 3 2014.

SMART SAK: Med led-teknologi kan lyskildene lages mindre, uten at lysstyrken blir svakere. Pendelen Nobel CI Red fra belgiske Tals Small Collection måler bare 3 cm i diameter, men lyser like sterkt som en 40 watts glødepære. Strømforbruket er imidlertid nede i 4 watt, og levetiden er satt til 50 000 timer, kr 1550, smlys.no. © Foto: Produsenten

Denne saken sto først på trykk i Bonytt nr 3 2014.

LEKENT: Riktig lyssetting er et spørsmål om kunnskap og sunn fornuft. Men hvor blir det da av følelsene? Ingo Maurers bevingede lyspære Lucellino synder mot fagfolkets formaninger om hensyn til blending og fleksibilitet, men kompenserer med fjærlett sjarm. Se ingo-maurer.com. © Foto: Espen Grønli

Denne saken sto først på trykk i Bonytt nr 3 2014.

STATEMENT: Mange lyskilder blir mindre og mindre, men noen legger seg ut. Taklampen Hood kan bygges ut i det uendelige (versjonen på bildet er tre meter lang). I praksis fungerer den som en lyddempende installasjon som øker intimiteten, forbedrer akustikken og gir godt arbeidslys. Kan foreløpig ikke dimmes. Design ved Form Us With Love, for Ateljé Lyktan, fagerhult.no. © Foto: Jonas Lindström/Produsenten

Lys opp arbeidsflatene

Kenneth Fossum i SML Lighting er opptatt av at du visualiserer alle potensielle arbeidsflater på kjøkkenet, og lyssetter dem.

- Alle benkeplater er potensielle arbeidsplasser. Disse flatene bør kunne opplyses slik at man kan lage mat der. Det har også med sikkerhet å gjøre, sier Kenneth til Bonytt.

Bruk lyspunktene strategisk og planlegg for ulike scenarier.

- Ikke overdriv bruken av downlights, men skap heller dynamikk ved å kombinere arbeidslyset med dekorative og stemningsskapende innslag, som for eksempel vegglamper eller pendler.

Mulighetene for integrert belysning er langt større i dag enn for få år siden. Den nye led-teknologien krever mye mindre plass, og gjør det mulig å bruke lys der det ikke var mulig tidligere, for eksempel i akrylglassplater i sprutsonen over kjøkkenbenken.

- Sørg for god fargegjengivelse. Når du tilbereder mat bør du velge lyskilder som gjengir fargene riktig slik at du kan vurdere råvarene best mulig, sier Kenneth.

Med halogen er du sikker, mens det fremdeles er store forskjeller innen led-belysning. Fargegjengivelse angis i Ra/Cri; jo nærmere 100, jo bedre. For hjemmebruk er en Ra/Cri-faktor på 85 godt nok, men velg likevel led-lys med omhu.

- Led-lys blir stadig bedre, rimeligere og mer fleksible. Men kvaliteten spriker, og stort sett gir prisen en pekepinn, sier Kenneth.

- I dag finnes det led-produkter som kan måle seg med halogenpærens varme fargetone, og noen kan faktisk også forandre fargetemperatur når den dimmes ned, på lik linje med halogen.

Denne saken sto først på trykk i Bonytt nr 3 2014.

LYSENDE URO: Den femarmede lysekronen CB0811 er kanskje det som skal til for å skape litt liv og røre i en ellers velorganisert og diskret belysningsplan. Ettersom pærene ikke er blendet, vil lampen på full lysstyrke virke noe intens. Men dimmer du litt ned, oppfører den seg som en stemningsskapende lysskulptur i rommet. Selve lampen er av messing og svartlakkert jern. Pærene velger du selv, kr 2388, housedoctor.dk. © Foto: Produsenten

Denne saken sto først på trykk i Bonytt nr 3 2014.

FØRT BAK LYSET: Mangler kjøkkenet ditt vindu, kan du lure øyet ved å kle veggen med en gardin og bakbelyse denne. Utsikt kan du glemme, men fornemmelsen av dagslys er da i hvert fall noe. Fra taket henger lampen Maskros, som skaper et ekspressivt lys-og-skygge-mønster på alle rommets flater når den tennes. Prosjektet er ved Siw Haveland. © Foto: Sandra Aslaksen

Denne saken sto først på trykk i Bonytt nr 3 2014.

GÅ FOR PLANKEN: Lysskinnen Plank kombinerer det røffe og primitive med det høyteknologiske. Lampen er 120 cm lang, og derfor like egnet til å henge over et spisebord som over kjøkkenbenken. Led-diodene har en total lysstyrke på hele 2484 lumen, og kan dimmes ved behov. Fås i lys poppel eller Kebony (impregnert furu), kr 4990, northernlighting.no. © Foto: Produsenten

Denne saken sto først på trykk i Bonytt nr 3 2014.

ULIKE PENDLER: Ingen mennesker er like. Det trenger ikke lampene være heller. Bryt mønsteret ved å velge ulike pendler over kjøkkenbenken. Det gir rommet karakter. Lampene er fra Tom Dixons Beat Light-serie. Barkrakkene er fra Mater. Foto: John Bendtson. © Foto: Produsenten

Peronlighet på kjøkkenet

Spør du en hvilken som helst belysningsekspert til råds, dukker ordet opp i ren refleks. Vurderer du integrert belysning, får du høre det igjen: Planlegging.

Kjøkkeninnredninger med glatte fronter og rene flater selger godt hos kjøkkenøleverandørene for tiden. Men uten kontraster, tekstur og personlig karakter, kan et kjøkken fort oppleves som klinisk. Kanskje ikke den stemningen du ønsker deg av et oppholdsrom?

Denne saken sto først på trykk i Bonytt nr 3 2014.

LEVE DE GRØNNE: De færreste lykkes med å holde liv i krydderurtene gjennom vinterhalvåret. Dagslyset strekker simpelthen ikke til. Med vekstlampen Grønt lys på kjøkkenbenken sender du så si plantene dine på sydenferie. Lampeskjermen justeres etter plantenes høyde, og overskuddsvannet samles på sokkelen. Egne vekstpærer følger med, men du kan til nød benytte konvensjonelle sparepærer (obs: ikke led, eller halogen), kr 1150, hasselforsgarden.no. © Foto: Produsenten

Denne saken sto først på trykk i Bonytt nr 3 2014.

SOM I STUEN: Med glatte fronter og rene flater, kan kjøkkenet fort skape en klinisk atmosfære, kanskje ikke den stemningen man ønsker seg av et oppholdsrom. Ved å bringe inn noen stofflige, gjerne stueaktige pendler over kjøkkenbenken, motvirkes det tekniske, kjølige preget uten å fire på lyskvaliteten. Kjøkkenet er fra Kvik, tapetet heter Eco White-tapet og pendelene kommer fra Bolia. © Foto: Jeanette L. Bækkevold

Denne saken sto først på trykk i Bonytt nr 3 2014.

ALTERNATIVT: Har du overskap over benken, er saken grei. Da sørger du for at lyskildene plasseres på undersiden av skapene, enten i form av plater, spotlys eller lysrør. Uten overskap, har du flere muligheter. Takmonterte armaturer, pendler eller veggmonterte lamper. Sistnevnte løsning er nok minst vanlig, men er et høyaktuelt valg dersom originalitet og fleksibilitet står høyt i kurs. © Foto: Sandra Aslaksen

Denne saken sto først på trykk i Bonytt nr 3 2014.

MER ENN BARE LYS: Lamper, særlig pendler, har et særlig potensial til virkelig å gi interiøret karakter. Bruk dem til å forsterke stilen, eller til å kontrastere den. Med en raus metallpendel over kjøkkenbordet, er industristilen satt, også når lampen er skrudd av. Hyllesystemet er fra String, mens stolene er fra Thonet. © Foto: Produsenten

Ved å bringe inn noen stofflige, gjerne stueaktige pendler over kjøkkenbenken, motvirkes det tekniske, kjølige preget uten å fire på lyskvaliteten.

Lamper, særlig pendler, har et særlig potensial til virkelig å gi interiøret karakter. Bruk dem til å forsterke stilen din, eller til å kontrastere den. Med en raus metallpendel over kjøkkenbordet, er industristilen satt - også når lampen er skrudd av.

Les også:

Indirekte belysning - i disse rommene ser du ikke lampene

Unngå disse lysfellene

Ti enkle tips til et finere kjøkken

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!