Før og etter: Oppussing av kjøkken

Nå kan hele slekta lage mat sammen

Da stue og kjøkken byttet plass, var det kjøkkenet som tok siste stikk.

FØR OG ETTER: Tidligere kom man rett inn på kjøkkenet fra entreen. Rommet manglet en sone der mange kunne oppholde seg samtidig. En gammel støpejernsovn er erstattet med en rentbrennende stålplateovn fra Contura, som nå forsyner hele rommet med varme og kos.
FØR OG ETTER: Tidligere kom man rett inn på kjøkkenet fra entreen. Rommet manglet en sone der mange kunne oppholde seg samtidig. En gammel støpejernsovn er erstattet med en rentbrennende stålplateovn fra Contura, som nå forsyner hele rommet med varme og kos. Foto: Foto: Sveinung Bråthen
Publisert Oppdatert

Noen ganger er det nok å pusse opp skapfrontene for at kjøkkenet skal fremstå som nytt og delikat. Men i dette våningshuset innerst i Maridalen, måtte det grundigere grep til.

Med både barn og barnebarn i familien, ble huset fort fullt av folk. Beboerne ønsket seg et kjøkken som både fungerte som et sosialt rom, og som produksjonskjøkken.

Beboerne søkte om hjelp hos Bonytts interiørarkitekttjeneste.

Interiørarkitekt MNIL Trond Ramsøskar fikk oppdraget å tegne en ny og bedre løsning.

Plasserte kjøkkenet innerst i allrommet

Kjøkken og stue har nå byttet plass. Det første man ser når man kommer inn i det nye rommet er ikke lenger en rotete kjøkkenbenk. Oppvasksonen fikk en mer diskret plassering, og beboerne fikk en stor halvøy der mange kunne lage mat sammen.

Nå er det dessuten større gulvplass midt i rommet - en utpreget fordel når både barn og voksen skal utfolde seg.

Modernisering med måte

Selve huset er fra en gang på 1700-tallet. Det ga visse føringer, både lovpålagte og selvpålagte.

For beboerne var det om å gjøre å modernisere uten samtidig å fordrive husets sjel.

Men hvordan?

SATTE KJØKKENET I STUA: Der tv-en sto, er det nå plassert et klassisk vitrineskap som utnytter plassen i hjørnet og innbyr til oppbevaring av finserviset.
SATTE KJØKKENET I STUA: Der tv-en sto, er det nå plassert et klassisk vitrineskap som utnytter plassen i hjørnet og innbyr til oppbevaring av finserviset. Foto: Foto: Sveinung Bråthen
DRO KJØKKENET INN I STUEN: Det første man ser når man kommer inn i allrommet er ikke lenger en rotete kjøkkenbenk. Nå er det større gulvplass midt i rommet. Spisestue med langbord er i et tilstøtende rom. Når ventilatoren ikke er i bruk, kan den skyves opp for ikke å blokkere lysinnfallet.
DRO KJØKKENET INN I STUEN: Det første man ser når man kommer inn i allrommet er ikke lenger en rotete kjøkkenbenk. Nå er det større gulvplass midt i rommet. Spisestue med langbord er i et tilstøtende rom. Når ventilatoren ikke er i bruk, kan den skyves opp for ikke å blokkere lysinnfallet. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

- Er huset klassisk, er det fint og trygt å velge en klassisk innredning, men hvis alt er klassisk, blir det fort kjedelig og gammeldags.

- Så hvordan unngå at klassisk også blir kjedelig?

- Velg derfor noen samtidige elementer - møbler, lamper eller armaturer. Det skaper en kontrast som forsterker særpreget ved det gamle og opprinnelige, råder interiørarkitekten.

Hva kan andre lære av dette prosjektet?

UTNYTTER TOMROMMET: Volumet mellom skuffemodulene i kjøkkenhalvøya er utnyttet til oppbevaring av kokebøker og kokekaffe.
UTNYTTER TOMROMMET: Volumet mellom skuffemodulene i kjøkkenhalvøya er utnyttet til oppbevaring av kokebøker og kokekaffe. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

- Om du først er nødt til rehabilitere, sjekk da muligheten til å flytte på ting. For eksempel kan det være effektivt å fristille innredningen fra veggen. Det gir anledning til å velge en øyløsning.

- Hva er fordelen med en kjøkkenøy?

- Kjøkkenøya gir mulighet til å stå ansikt til ansikt når man lager mat. Det er mye hyggeligere. Dessuten slipper man også å stå med ryggen til gjestene.

Innerst ved vinduet står et lite kjøkkenbord, to stoler og en benk. Her er det perfekt for to personer, maks fire. Fem kommer ikke på tale. Derfor ville nok mange vurdert heller å plassere et langbord på kjøkkenet.

Det mente interiørarkitekten ville vært et uheldig valg.

NØYSOM OPPDATERING: Beboerne har oppgradert kjøkkenet uten
å forkaste sine gamle, kjære møbler. Slik har de ivaretatt noe av hjemmets sjel samtidig som rommet er blitt vesentlig forbedret. Nytt-møter-gammelt-trikset er evigaktuelt.
NØYSOM OPPDATERING: Beboerne har oppgradert kjøkkenet uten å forkaste sine gamle, kjære møbler. Slik har de ivaretatt noe av hjemmets sjel samtidig som rommet er blitt vesentlig forbedret. Nytt-møter-gammelt-trikset er evigaktuelt. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

- Det lille bordet ved vinduet dekker hverdagsbehovet. Et stort langbord ville tatt så stor plass av kjøkkenet, da ville stuen lenger inne i huset ikke bli like mye brukt. Det er en typisk felle jeg ser i mange nye byggeprosjekter. Resultatet er at deler av boligen ligger brakk.

Dette kostet forvandlingen

Kjøkken Agnes fra Vedum kr 65 000 Benkeplater i sort eik (40 mm) kr 18 000 Vitrineskap Stockholm kr 10 000 Vaskekum fra Blanco kr 9000 Kran med kokende vann kr 12 000 Armatur KWC Eve kr 7000 Flisene Metalwood Silico fra Megaflis kr 1600 Miele hvitevarer kr 112 000 Håndverkstjenester kr 150 000 Maling kr 15 000Totalt: kr 399 600

Les også:

Slik fikk de dobbelt så stort kjøkken

Møbeltabben alle gjør

DIGER OG PRAKTISK: Kummen (Blanco Silgranit) er stor nok til å romme et stekebrett, og gjør slik rengjøringen mye enklere.
DIGER OG PRAKTISK: Kummen (Blanco Silgranit) er stor nok til å romme et stekebrett, og gjør slik rengjøringen mye enklere. Foto: Foto: Sveinung Bråthen
DISKRET EKSTRAVAGANSE: Den lysende kranen fra KWC representerer et innslag av lek og moro i et ellers edruelig prosjekt.
DISKRET EKSTRAVAGANSE: Den lysende kranen fra KWC representerer et innslag av lek og moro i et ellers edruelig prosjekt. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

Arkitekten har miksebord i kjøkkenbenken

Finn din favoritt blant norske interiører i inspirasjonsguiden

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning