Oppussing av villa

Lot arkitekturen bestemme paletten

Birgit Tollås Ekrheim og mannen Kristian skrelte bort lag på lag med gammel tapet og maling, og fant til slutt frem til leilighetens naturlige skjønnhet.

HØY SJARMFAKTOR: Den flotte eføyen var nesten grunn god nok til å kjøpe huset ifølge Birgit, som selv har planlagt resten av hagen nøye, slik at buskene blomstrer til ulike tider. Den store trappen er nesten
som et møbel; den er både sitteplass, kaffekrok og spisebord. Styling: Tone Kroken.
HØY SJARMFAKTOR: Den flotte eføyen var nesten grunn god nok til å kjøpe huset ifølge Birgit, som selv har planlagt resten av hagen nøye, slik at buskene blomstrer til ulike tider. Den store trappen er nesten som et møbel; den er både sitteplass, kaffekrok og spisebord. Styling: Tone Kroken. Foto: Foto: Yvonne Wilhelmsen
Publisert Oppdatert

Det var uterommet og en frodig viltvoksende eføy som overbeviste Birgit og mannen Kristian, da de var på visning på Tåsen i 2005. Innendørs fortalte huset fra 1936 en helt annen historie.

- Interiøret kan best beskrives som helt gjengrodd. Det var lag på lag med tapeter og tepper, i tillegg var det elektriske anlegget så råttent at det måtte byttes ut umiddelbart, sier Birgit til Bonytt.

Hverken hun eller mannen er redde for å gå grundig til verks, så leiligheten ble deres.

- Det eneste vi ikke har gjort noe med er kaminen, ellers tror jeg ikke det finnes én overflate som ikke har fått en «makeover», sier Birgit.

På den tiden hadde ikke paret barn.

- Så oppussingen var en lek. Før vi fikk barn hadde vi jo både kapasitet, tid og lyst til å jobbe intensivt i 4-5 måneder med oppussing, sier hun.

Skjønt det er kanskje ikke alle som har helt samme kapasitet. Birgit innrømmer at hun nok har en lavere terskel enn mange for å sette i gang med interiørprosjekter. Kvelden før ekteparets årlige gløggfest i fjor malte hun kjøkkenveggene på impuls.

- Hemmeligheten min er at jeg bare setter i gang. Jeg bruker ikke tid på å tenke så nøye på forberedelser, da blir prosjektet mer overkommelig med en gang. Jeg skraper heller bort malingsflekker i ettertid, sier hun.

- Jeg liker ikke at ting er for ordentlige. Penservise som brukes en gang i året er ikke noe for meg, man skal ha glede av ting, de skal ikke stå og støve ned.

SVAL GJENNOMGANG: Ifølge Birgit var huset nesten gjengrodd av tapet og tepper da de kjøpte det. Hun og mannen Kristian jobbet seg helt ned til det originale rupanelet og tregulvet, som deretter ble henholdsvis malt og beiset. Gulvet er beiset med Jotun Sjøsand, veggene er malt i farge-koden S1502-R50B, blandet på en hvitere base enn normalt. Barcelonastolen designet av Ludwig Mies van der Rohe og Lilly Reich var en gave fra Kristian da Birgit fylte 30. Stolen produseres i dag av Knoll. Styling: Tone Kroken.
SVAL GJENNOMGANG: Ifølge Birgit var huset nesten gjengrodd av tapet og tepper da de kjøpte det. Hun og mannen Kristian jobbet seg helt ned til det originale rupanelet og tregulvet, som deretter ble henholdsvis malt og beiset. Gulvet er beiset med Jotun Sjøsand, veggene er malt i farge-koden S1502-R50B, blandet på en hvitere base enn normalt. Barcelonastolen designet av Ludwig Mies van der Rohe og Lilly Reich var en gave fra Kristian da Birgit fylte 30. Stolen produseres i dag av Knoll. Styling: Tone Kroken. Foto: Foto: Yvonne Wilhelmsen
BOKSTAVELIG TALT: Sidebordet er et bruktfunn som Birgit selv har malt. Den lysende bokstaven E er fra Seletti, mens glasskuppelen,
stettfatet og kobberstolene er fra Bolia. Styling: Tone Kroken.
BOKSTAVELIG TALT: Sidebordet er et bruktfunn som Birgit selv har malt. Den lysende bokstaven E er fra Seletti, mens glasskuppelen, stettfatet og kobberstolene er fra Bolia. Styling: Tone Kroken. Foto: Foto: Yvonne Wilhelmsen
TRIVES HER: Etter 19 år i motebransjen har Birgit funnet seg til rette som fargesjef for Pure & Original og forhandleransvarlig i Edda Interiør. Hjemme har hun og mannen gjort nesten all oppussing selv. Styling: Tone Kroken.
TRIVES HER: Etter 19 år i motebransjen har Birgit funnet seg til rette som fargesjef for Pure & Original og forhandleransvarlig i Edda Interiør. Hjemme har hun og mannen gjort nesten all oppussing selv. Styling: Tone Kroken. Foto: Foto: Yvonne Wilhelmsen
DELIKAT: Brede døråpninger mellom stuene bidrar til følelsen av luft
og rom. Ved å velge en litt mørkere nyanse (fargekode S2002-R50B)
på det ytterste rommet oppnås en fin dybdefølelse. Høyblanke lister
blir en elegant kontrast til det malte rupanelet og det beisede gulvet. Sofa fra Hoffz/Edda Interiør, glassbord fra BoConcept/Skeidar, trebord Hoof fra &Tradition. De gule putene har Birgit sydd selv, strikkeputen er fra Bolina, puten med svart-hvitt trykk fra Edda Interiør. Pidestall fra ShiShi, figur fra Konzept H-P, stålampe fra Seletti. Taklampen er fra Jane Doe, en butikk som nå er nedlagt. Styling: Tone Kroken.
DELIKAT: Brede døråpninger mellom stuene bidrar til følelsen av luft og rom. Ved å velge en litt mørkere nyanse (fargekode S2002-R50B) på det ytterste rommet oppnås en fin dybdefølelse. Høyblanke lister blir en elegant kontrast til det malte rupanelet og det beisede gulvet. Sofa fra Hoffz/Edda Interiør, glassbord fra BoConcept/Skeidar, trebord Hoof fra &Tradition. De gule putene har Birgit sydd selv, strikkeputen er fra Bolina, puten med svart-hvitt trykk fra Edda Interiør. Pidestall fra ShiShi, figur fra Konzept H-P, stålampe fra Seletti. Taklampen er fra Jane Doe, en butikk som nå er nedlagt. Styling: Tone Kroken. Foto: Foto: Yvonne Wilhelmsen

Dermed ikke sagt at Birgit ikke har et snev av perfeksjonisme i blodet. Da hun fant de perfekte marmormosaikkflisene sporet hun opp restlageret fra tre ulike butikker.

Og spisestuestoler ble kjøpt og byttet tre ganger før hun endelig fant dem hun ble fornøyd med.

- Hvis vi hadde levert tilbake det tredje settet også er jeg redd det hadde blitt skilsmisse, sier hun.

Sammen med mannen er hun et godt oppussingsteam, så lenge han får holde orden i garasjen og redskapsboden.

- Jeg liker å ha det ryddig på overflaten, men kan leve godt med mange roteskuffer, det kan ikke han, sier Birgit til Bonytt.

Leiligheten oppleves lys og luftig, med en behagelig fargepalett.

- Jeg er allergisk mot helt hvite vegger, og innerst inne trekkes jeg mot ganske mørke nyanser. Men fordi dette er et ganske klassisk hus, synes jeg det kler en overvekt av lysere vegger.

Etter 19 år i motebransjen tok Birgit steget over i interiørbransjen i 2012, da hun begynte i firmaet Edda Interiør. Men interessen for interiør har hun hatt lenge.

- Jeg er en type som alltid legger merke til løsninger og interiørvalg når jeg besøker noen. Hvis jeg ser noe jeg synes er lurt, noterer jeg det bak øret, hvis det er noe jeg ikke synes er så lurt tenker jeg ofte på hvordan jeg ville løst det, sier Birgit.

RYDDIG LØSNING: Birgit er glad i å lage mat, og kjøkkenet er et rom
der gjestene også liker å samles. Innredningen er fra Ikea, mens
den massive benkeplaten i tre er fra Kvik, og kostet nesten like mye som kjøkkenet. Fargen på veggen er Elephant Skin fra Pure & Original. Brungrå litt røffe fliser fra Modena, kjøleskap fra LG og lampe fra Bauhaus. Styling: Tone Kroken.
RYDDIG LØSNING: Birgit er glad i å lage mat, og kjøkkenet er et rom der gjestene også liker å samles. Innredningen er fra Ikea, mens den massive benkeplaten i tre er fra Kvik, og kostet nesten like mye som kjøkkenet. Fargen på veggen er Elephant Skin fra Pure & Original. Brungrå litt røffe fliser fra Modena, kjøleskap fra LG og lampe fra Bauhaus. Styling: Tone Kroken. Foto: Foto: Yvonne Wilhelmsen
DEN URØRTE KAMINEN: Det gamle hjørneskapet er et bruktkjøp og huser tv-apparatet. Kaminen er det eneste Birgit og mannen ikke har gjort noe med. Veggen er malt med Pure & Original, farge Earth Stone. Sidebord fra Home & Cottage, lampe fra Palma. Styling: Tone Kroken.
DEN URØRTE KAMINEN: Det gamle hjørneskapet er et bruktkjøp og huser tv-apparatet. Kaminen er det eneste Birgit og mannen ikke har gjort noe med. Veggen er malt med Pure & Original, farge Earth Stone. Sidebord fra Home & Cottage, lampe fra Palma. Styling: Tone Kroken. Foto: Foto: Yvonne Wilhelmsen
UTRADISJONELLE VALG: Servantmøbelet er bygget av Litex-plater og dekket med marmormosaikkfliser fra Right Price Tiles. De rektangulære gulvflisene fra Modena er lagt i mønster etter Birgits spesifikasjoner. Veggene er malt i fargen River Silt fra Pure & Original, malingen må forsegles når den brukes på bad, og tåler ikke direkte vannsprut! Styling: Tone Kroken.
UTRADISJONELLE VALG: Servantmøbelet er bygget av Litex-plater og dekket med marmormosaikkfliser fra Right Price Tiles. De rektangulære gulvflisene fra Modena er lagt i mønster etter Birgits spesifikasjoner. Veggene er malt i fargen River Silt fra Pure & Original, malingen må forsegles når den brukes på bad, og tåler ikke direkte vannsprut! Styling: Tone Kroken. Foto: Foto: Yvonne Wilhelmsen
LUN KROK: Soverommet ligger i underetasjen, her ble det både lagt nytt gulv og panel. Den mørke parketten er fra Bauhaus. Garderobeløsningen er fra Ikea. Birgit fant ikke de perfekte dørene,
så hun valgte å sette to kommoder på hver side av åpningen. Sengeteppe fra Bolina, sengetøy fra Beach House og nattbordlampe
fra Seletti. Styling: Tone Kroken.
LUN KROK: Soverommet ligger i underetasjen, her ble det både lagt nytt gulv og panel. Den mørke parketten er fra Bauhaus. Garderobeløsningen er fra Ikea. Birgit fant ikke de perfekte dørene, så hun valgte å sette to kommoder på hver side av åpningen. Sengeteppe fra Bolina, sengetøy fra Beach House og nattbordlampe fra Seletti. Styling: Tone Kroken. Foto: Foto: Yvonne Wilhelmsen

Når det gjelder estetiske ting, kan hun huske detaljer fra mange år tilbake, som en vegg på et hotell eller en liten potte hun så i en bruktbutikk på landsbygda i Provence.

Reiser er i det hele tatt en stor kilde til interiørinspirasjon for Birgit. I sin forrige jobb reiste hun mye til Venezia i Italia.

- Jeg har antagelig vært i Venezia nærmere tretti ganger. Det er en helt magisk by, med alt fra det modernistiske Peggy Guggenheim-museet, til gamle bygninger med helt moderne interiør, sier hun.

Designere og trender er hun imidlertid lite opptatt av.

- Jeg burde kanskje være litt mer opptatt av det enn jeg er. Lamper er noe som virkelige interesserer meg, men jeg ser etter de som er litt sære, kanskje litt styggpene. De trenger ikke være dyre eller «riktige», så lenge de har personlighet, sier hun.

Les også:

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning