Det finnes mange vellykkede arkitektoniske eksempler på hvordan man kan bygge nytt av gammelt. Og helt sikkert en del som ikke er fullt så suksessfulle. Helt i tråd med trenden om å ta vare på gamle ting blir også mange inspirert til å tenke gjøre om og ta vare på i stedet for rive og bygge nytt også når det gjelder hjemmene sine.

Ifølge design- og arkitekturnettstedet Freshome ble denne fantastiske låven, som man mener stammer fra midten på 1400-tallet, på en spektakulær måte bygget om til et moderne og komfortabelt familiehjem. Den supermoderne boligen, som man mener begynte sitt liv som låve på 1400-tallet, befinner seg på øyen Guernsey, midt mellom England og kysten av Frankrike i den engelske kanal. Øyen er naboøy til den mer kjente Jersey, og har bare rundt 67.000 faste innbyggere.

Gammel låve ble til nyy familiehjem.

FLYTTET HJEM: Arkitekten ønsket etter mange år i London å flytte hjem til øya Guernsey. En låve fra 1400-tallet ble gjort om til drømmehjemmet. © FOTO: MOOARC architectural studio

Luksus med historie

Da arkitekt Jamie Falla og hans kone Lynn Graham i 2002 bestemte seg for å flytte hjem til øya Guernsey etter mange år i London falt valget om familiens nye hjem, til sjokk for mange, på en 600 år gammel steinlåve. Eller rettere sagt, det som var igjen av den.

Etter noen runder med lokale byggemyndigheter var de klare til å ta fatt på det omfattende prosjektet, sammen med Jamies arkitektkollegaer i MOOARC, et arkitekturkontor som er basert i London, men som også nå har kontorer på Guernsey.

Arkitekten forklarer hvordan det omfattende prosjektet forløp til magasinet Homebuilding, og forteller om veien fra ruin til moderne bolig som i dag måler 240 kvadratmeter og er hjem til familien på fem.

Stein og glass sammen gir et spennende uttrykk.

GAMMELT OG NYTT: En smart gangbro i glass binder den gamle låven og det nye bygget sammen. © FOTO: MOOARC architectural studio

- Jeg ønsket å nærme meg dette prosjektet på en profesjonell måte, som om det tilhørt hvilken som helst klient og ikke bli følelsesmessig involvert, forklarer Jamie til magasinet Homebuilding.

- Vi satt rundt bordet og diskuterte hele saken som et team.

Viktig for alle parter var det å resirkulere og gjenbruke så mye av byggets originale materialer som mulig. Videre spiller glass en sentral rolle i alle rom og soner, og bidrar til å lenke sammen den originale låven og boligens nye tilbygg.

- Å ha luksusen av både sollys og måneskinn var noe som var viktige for oss helt fra prosessen med å planlegge bygget startet, forklarer Falla.

Fra flassbroen har man panoramautsikt til naturen rundt den gamle steinlåven.

GLASSGULV: 32 mm tykt glass er brukt for å lage gulvet i glassbroen som forbinder husets nye og gamle del. © FOTO: MOOARC architectural studio

Paret ønsket seg et hjem som både skulle være familievennlig, men som også skulle føles luksuriøst og komfortabelt.

GLASSKLART: Glass spiller en sentral rolle i huset, noe som var viktig for arkitekten som ønsket seg et hjem hvor naturen rundt og elementene utenfor skulle være synlig også innenfra. © FOTO: MOOARC architectural studio

Fra ruin til hjem

Boligens sentrale rom ligger i det som en gang var den originale låven. Dette allrommet har fått dobbel takhøyde og en innsatt messanin, som er forbundet med boligens nyere bygninger ved hjelp av en glassbro. Messaninen er hjem til en stue, som paret definerer som sitt "voksen-rom".

På låvens øst-side ligger et nytt en-etasjes tilbygg. Her har man satt inn takvinduer i det flate taket for å maksimere dagslys og romfølelse. Dette rommet benyttes som lekerom til parets tre barn, men kan også brukes som gjesterom ved behov, da man har satt inn en skjult seng i den ene veggen.

Soveromsfløyen ligger på husets bakside, og er tilgjengelig gjennom en to-etasjes glasskorridor. Her ligger barnas rom i første etasje, mens foreldrenes soverom har fått plass i andre etasje, sammen med et tilhørende baderom.

Fra kjøkkenet har man direkte utgang til et lavt tilbygg som rommer et lekerom/gjesterom.

DOBBEL HØYDE: I spisestuen strømmer lyset inn og låvens takhøyde får komme til sin fulle rett. På messaninen ovenfor har arkitektene skapt et "voksenrom". © FOTO: MOOARC architectural studio

Form og funksjon råder i den gamle låven.

NATURLIG: Det var viktig for arkitektene å gjenbruke så mye av den gamle låven som mulig. Det meste av stein som er brukt er tatt direkte fra husets originale bygg. © FOTO: MOOARC architectural studio

Glassboksen som linker byggene var en viktig detalj både arkitektonisk, men også for å dra nytte av de spektakulære omgivelsene som omga den gamle låven.

- Å bevege seg gjennom glassboksen er morsomt både for voksne og barn, forklarer Falla til magasinet Homebuilding.

- Spesielt på dager hvor det regner og er skikkelig ruskevær, eller det snør. Man blir veldig i ett med omgivelsene.

Tilbyggene som rommer soverom, lekerom og kontor er linket til selve hovedbygget, som ligger i den originale låven, gjennom glasskorridorene. Dette gjør at låven i seg selv får luft rundt og får lov til å puste.

Stuen, som arkitektene omtaler som

PRAKTISK: Husets deler er linket sammen av en korridor i glass. Fra denne har man utsikt til hagen rundt den gamle låven. © FOTO: MOOARC architectural studio

Soneinndeling

Boligens oppholdssone, hovedsakelig bestående av kjøkken og spisestue, med stue ovenfor, er åpen, og gjør at familien kan være sammen selv om de holder på med forskjellige gjøremål.

Kjøkkeninnredningen er fra Poggenpohl, og har en stram og nesten industriell følelse. Store industripendellamper sørger for rikelig belysning i det store rommet.

Fra spisestuen kan man nyte utsikten til hagen, og rommet har en spesiell følelse av å være midtveis mellom ute og inne takket være de store vinduene.

Paret gjenbrukte så mye av de originale materialene som mulig. Der granitt ble tatt ut for å lage vinduer eller døråpninger, passet de på å bruke steinen et annet sted i boligen.

Glassrekkverk gjør at lyset fordeles mellom spisestuen og messaninen ovenfor.

LYS OG VARME: Dagslys strømmer inn i kjøkken og spisestue, som er husets mest brukte rom. Treverket i taket ble i utgangspunktet lagt for å spare penger, men har nå blitt en favorittdetalj som tilfører varme og lunhet i det store rommet. © FOTO: MOOARC architectural studio

Funksjon og form

En enkel stram stil kjennetegner boligen på Guernsey.

- Det er på ingen måte et hus fylt med pynt og objekter, forklarer Jamie om låven han nå kaller hjem.

- Når vi får besøk hit forklarer vi til alle at rommene her ble utformet med tanke på å være funksjonelle, og at dekoren også bærer preg av at vi slett ikke hadde umåtelig mange penger da vi stod midt oppe i prosjektet.

Det er uten tvil den utstrakte bruken av glass som gjør at låven får sitt moderne og luksuriøse preg, og som også gir et spennende samspill mellom nytt og gammelt.

- Bruken av glass sammen med låvens originale steinfasade gir hele boligen et preg av luksus og originalitet som setter den i et unikt perspektiv, forklarer arkitektene til nettstedet Freshome.

- Måten man raskt kan bevege seg mellom nytt og gammelt, inne og ute; alle disse tingene er det vi er mest fornøyde med når det gjelder huset, forklarer arkitekt Falla.

Arkitektene har delt boligen inn i soner for søvn og aktivitet.

SOVEROM: Fra boligens soverom, som ligger i byggets nye del, ahr man utsikt til hagen og naturen rundt. © FOTO: MOOARC architectural studio

Familien bodde i en leid bolig nærheten mens byggeprosjektet pågikk, og selv om man hadde planlagt at det i utgangspunktet skulle ta et halvt år å få huset ferdig, strakk byggetiden seg ut i ni lange måneder før familien kunne flytte inn i sitt nye hjem.

- Vi hadde ikke påregnet at det skulle ta så lang tid å få tak i alle materialer, forklarer Jamie til magasinet Homebuilding.

- Det er jo så begrenset hva som finnes her på øya, så veldig mye måtte spesialbestilles, og endte opp med å bli sittende ukesvis i tollen.

En av de største utfordringene for arkitektene var å passe på at nye og gamle materialer skulle både fungere og se bra ut sammen.

- Vi ble overrasket igjen og igjen over hvor flott moderne teknologi og industrielle detaljer satt sammen med en gammel jordbruksbygning, her ble virkelig kontrastene spilt opp mot hverandre, avslutter den fornøyde huseieren.

Spisebordet har plass til mange sultne gjester. Den smarte langbenken drar øyet med seg og gjør at rommet virker større.

LANGBORD: Alle detaljer i den gamle låven er utformet med tanke på å skulle være praktiske og funksjonelle. © FOTO: MOOARC architectural studio

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!