Arkitektur: Smalt hus i Antwerpen

Utnyttet plassen på 2,4 meter maksimalt

Den prisbelønte leiligheten med badekar på taket og kunstneriske fasader er Antwerpens kuleste bolig.

Arkitektene har bygget sitt eget hus på en 2,4 m bred tomt i Antwerpens tidligere prostitusjonsstrøk.
Arkitektene har bygget sitt eget hus på en 2,4 m bred tomt i Antwerpens tidligere prostitusjonsstrøk. Foto: FOTO: roymans.com
Publisert Oppdatert

Den oppsiktsvekkende boligen med fargerik fasade ligger i et strøk i Antwerpen som tidligere var området for prostitusjon.

Tanken til byggherrene, arkitektparet Silvia Mertens og Peter Peerlings i Sculp(IT), var å gi bygningen den rette balanse mellom luksus og funksjonellle løsninger til daglig bruk.

Intensjonen med den transparende arkitekturen var også å nettopp sende et vink tilbake til den tid da kvinner sto på utstilling i nabolaget.

Kombinerer stil og funksjon

Huset er 12 meter høyt, 2,4 meter bredt og 5,5 meter dypt.

Utfordringer med vanskelig tomt har dette huset til felles med mange andre arkitekturprosjekter. Men det går altså an å bygge drømmehuset på smal tomt.

ET FIREFARGET HUS: Særlig på kveldstid er det ikke særlig vanskelig å se hva slags rom hver etasje inneholder.
ET FIREFARGET HUS: Særlig på kveldstid er det ikke særlig vanskelig å se hva slags rom hver etasje inneholder. Foto: FOTO: roymans.com

Ettersom tomten arkitektparet hadde til rådighet mellom to allerede ekisterende byhus altså var bare 2,4 meter bred, lå det i kortene at deres eneste mulighet til å få en komplett bolig og et sted for for arkitektvirksomheten var å bygge lekkert og smalt i høyden.

Stablet etasjer

Huset ble reist med en ramme av stål. Så ble etasjedekker i massivt tre lagt inn, en etasje av gangen opp mot toppen av huset. Grovt sett kan man si at fire omtrent like etasjer ble stablet i høyden.

En etasje pr. funksjon

Førsteetasje er øremerket arbeid, andreetasje er kjøkken og spisestue, tredje "relax" og fjerde er stedet for soverom.

Taket er med bassenget er unikt for å nyte utsikten, himmelen og Antwerpens skyline.

Beskyttet for blikk

I motsetning til de andre soner i huset er beboerne helt beskyttet for innsyn når de oppholder seg her oppe.

Vinduer blir til kunstverk

Vinduene i huset er også spesielle. De har svarte stålrammer og vindusflatene opplyses av fargete lyskilder. Resultatet er at gatefasaden og hele huset får et selvstendig, kunstnerisk uttrykk.

Maks ut av små rom

FULL ÅPNING: Arkitektkontoret ligger i første etasje og hele fasaden mot gaten kan slås ut.
FULL ÅPNING: Arkitektkontoret ligger i første etasje og hele fasaden mot gaten kan slås ut. Foto: FOTO: roymans.com

- Vi ville utnytte den begrensete plassen vi hadde til rådighet maksimalt, forteller eierne til bonytt.no.

De planla byggeprosessen av anlegget svært nøye, noe som igjen medførte en uvanlig kort byggeperiode.

Ekspressfart

For eksempel ble stålskjellettet som bærer bygningen reist på tre uker. Så ble spiraltrappen og resten av de tekniske innstallasjoner for vann og ventilasjon satt inn.

Krympete møbler

Den fastmonterte innredningen er også tegnet av arkitektene. Den er nedjustert i størrelse for å passe på den begrensete gulvplassen bygningen byr på.

Åpenheten er trumfkortet

- De store vinduene og åpenheten i etasjene var ikke bare en nødvendighet. Den er selve trumfkortet sett i et arkitektonisk perspektiv, sier byggherrene.

Dette er et infill-prosjekt

- Slike smale, nye hus inneklemt mellom to gamle kalles infill-prosjekter på arkitektspråket. Og hovedutfordringen i slike hus er å få tilstrekkelig med dagslys helt inn i boligen, fortelller arkitekt MNAL Guttormur Magnusson i Nano Arkitekter AS til bonytt.no

Glass i begge ender

Han presiserer at dette vanligvis gjøres med en kombinasjon av virkemidler. Blant annet ved store glassfasader på begge sider av boligen samt ved bruk av glassvegger og ditto dører inne i huset.

Midtrommene er de mest krevende

- Det er spesielt viktig å være klar over at det er særlig rom midt inne i bygningen som kan bli uheldig mørke uten direkte innfall av dagslys, sier eksperten.

KLASSISK SAMSPILL: De grove strukturene i de hvite veggene matsjer de renlinjnete stålstolene til skupltøren Harry Bertoia på en utmerket måte.
KLASSISK SAMSPILL: De grove strukturene i de hvite veggene matsjer de renlinjnete stålstolene til skupltøren Harry Bertoia på en utmerket måte. Foto: FOTO: roymans.com

Opparbeidet kompetanse

Han utdyper at i land som Belgia og Holland er det århundrelange tradisjoner og høy ekspertise på nettopp slike problemstillinger.

- Tenk bare på alle de svært smale husene langs kanalene i Amsterdam, avslutter Guttormur Magnusson.

Fri fantasi fortsetter

Siste nytt fra det kreative arkitektparet Mertens/Peerling er et flytende badebasseng. Det blir plassert midt ute i havnebassenget i Antwerpen og er det første i sitt slag i Belgia. Det åpner 1 juli 2012.

Se mer:

EFFEKTIV SONE: Badeværelset er også formet som et åpent rom.
EFFEKTIV SONE: Badeværelset er også formet som et åpent rom. Foto: FOTO: roymans.com

Under stålkuppelen ligger landets kuleste bad

En slik toppetasje har du aldri sett maken til

Se over 1000 inspirerende interiørbilder

HIMMELSK: Fra taket med bassenget har eierne panoramautsikt over Antwerpens skyline. Her oppe er de også i stor grad skjermet for innsyn.
HIMMELSK: Fra taket med bassenget har eierne panoramautsikt over Antwerpens skyline. Her oppe er de også i stor grad skjermet for innsyn. Foto: FOTO:roymans.com

Få Klikk Boligs nyhetsbrev

Foto: silvia
Foto: silvia

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning