Villa Mairea=

VELKOMMEN HIT: Inngangspartiet har en organisk form som spiller lekent opp mot alle de rette linjene. © FOTO: Stifelsen Villa Mairea

Søker du på bøker om mesterarkitekten Alvar Aalto på amazon.co.uk får du opp 719 treff. Mange av dem er coffeetablebøker om nettopp denne villaen, Villa Mairea som Aalto tegnet for familien Mairea og Harry Gullichsen, en av Finlands mest markerte industrialister i mellomkrigstiden.

Forbløffende poetisk

På nettstedet archiplanet karakteriseres denne villaen som "a great building" som er uttrykksfull innenfor en modernistisk, organisk ramme.

Det er et dempet og poetisk, men likevel et forbløffende hus som tar omhyggelig hensyn til forholdene på stedet det er bygget på, påstår nettstedet.

Villa Mairea=

KREATIVT SAMSPILL: Villa Mairea omgis av åpne grøntområder. Selv om dette er moderne arkitektur, er villaen varm og innbydende. © FOTO: Stifelsen Villa Mairea

Alvar Aalto

Arkitekten Alvar Aalto (1898-1976 ) . © FOTO: Alvar Alto Foundation

Jordnær toppdesign

- Dennne villaen er både jordnær og eksotisk, legger archiplanet til.

Finner i verdensklasse

Slik sett har Aaltos Mairea-villaen vår tids finske oppfølgere med denne oppsiktsvekkende hytta like ved sjøen, disse kompromissløse ferdighusene og to hotte badstuer.

Villa Maiera er i et fint selskap

- Villa Mairea er for øvrig motstykket til den amerikanske stjernearkitekten Frank Lloyd Wrights berømte villa Falling Water eller her i Norge; arkitekt Arne Korsmos hus i Planetveien eller Villa Stenersen, sier direktør Jan Förster i Finsk-norsk kulturinstutt i Oslo.

Både en ferie- og representasjonsbolig

- Selv om Villa Mairea var planlagt som, og altid har vært brukt som en feriebolig, så har dette huset også hatt en representativ funksjon, poengterer Förster.

Villa Mairea=

ET STILIKON: Fra avstand ser vi hvordan huset føyer seg etter terrenget. © FOTO: Stifelsen Villa Mairea

Villa Mairea=

WOW: Hva med en rolig ettermiddag i slike omgivelser? © FOTO: Stifelsen Villa Mairea

Kulturpionerer viser vei

- Villaen er på mange måter enestående på grunn av eierfamiliens brennende interesse for moderne kunst, og legg merke til hvordan de brilliante detaljene, både inne- og utvendig gjør denne bygningen til noe så sjeldent som et såkalt gesamtkunstverk,

- Det er sagt at dette ikke er et hus, men en kjærlighetserklæring til kunsten og arkitekturen, utdyper Förster.

Villa Mairea=

VARM TONE I MODERNISTVILLA: Interiøret i Villa Mairea ble laget av Aino Aalto, Alvars hustru. Hun var også arkitekt. © FOTO: Stifelsen Villa Mairea

Villa Mairea=

FULLT UTSYN: Åpenheten ut mot landskapet er et typisk trekk ved dette prosjektet. © FOTO: Stifelsen Villa Mairea

Villa Mairea=

TIDSTYPISK: Eleganse anno ca. 1950. © FOTO: Stifelsen Villa Mairea

Villa Mairea Arkitekt Alvar Aalto=

DELIKAT DESIGN: Fra musikkrommet. © FOTO: Alvar Aalto Foundation Arkiver

Villa Mairea Arkitekt Alvar Aalto=

EN ILDSJEL: Maiera Gullichsen i arbeid i biblioteket. © FOTO: Alvar Aalto Foundation Arkiver

=

Direktør Jan Förster © FOTO: Finsk-norsk kulturinstitutt

Maire grunnla kunstskole og Artek

- Maire Gullichsen var en enestående kulturpersonlighet i Finland, fortsetter Förster. Hun grunnla den frie kunstskolen og galleri Artek sammen med ingen ringere en Alvar Aalto og hans hustru Aino Aalto.

Avantgarde kunst

- Dette galleriet var helt i takt med samtidens mest avanserte tendenser og viste kunst av blant annet berømtheter som Alexander Calder og Ferdinand Leger, sier direktøren for Finsk-norsk kulturinstitutt.

Harrys norske forbindelser

Maires mann, Harry Gullichsen hadde norske aner og var direktør på en av Finlands største papirfabrikker. Han var svært opptatt av moderne arkitektur og ga Alvar Aalto også oppgaven om å tegne tidsmessige boliger til fabrikkens arbeidere.

Huset avspeiler de kreative eierne

- Byggherrene Harry og Maire Gullichsen ble kjent med ekteparet Aalto i 1935 og dette vennskapets frukter ses nettopp her i Villa Mairea, avslutter Jan Förster.

Interessert i å se mer av arbeidene til Alvar Aalto?

Alvar Aalto-museet har avdelinger både i Helsinki og Jyväskylä.

Villa Mairea=

FINNER ELSKER SKOGEN: Treverk er vesentlige innslag i både møbler bygninger signert Alvar Aalto. © FOTO: Stifelsen Villa Mairea

Villa Mairea=

Villa Mairea © TEGNING: Stifelsen Villa Mairea

Villa Mairea=

Villa Mairea © TEGNING: Stifelsen Villa Mairea

Villa Mairea Arkitekt Alvar Aalto=

EN HELHET: Huset står i et imtimt samspill med hagen og landskapet omkring. © TEGNING: Alvar Aalto Foundation Arkiver

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!