Slik ble det gamle huset nytt

Steinhuset ble foravandlet til moderne luksusleilighet

Unikt samspill mellom ny design og gammel arkitektur i Israel.

VAKKERT: Samspillet mellom gammel arkitektur og moderne interiør er slående i denne havneleiligheten i Tel Aviv.
VAKKERT: Samspillet mellom gammel arkitektur og moderne interiør er slående i denne havneleiligheten i Tel Aviv. Foto: FOTO: Amit Geron Photography
Publisert Oppdatert

I dag heller trendene mot å ta vare på og renovere både gamle bygninger og møbler.

Det finnes mange eksempler på fusjoner mellom gammel arkitektur og ny design. Noen mer suksessfulle enn andre.

Ifølge nettstedet Freshome er denne spektakulære leiligheten i Tel Aviv et stjerneklart eksempel på hvordan arkitekter har klart oppgaven med å både bevare elementer av et svært gammelt bygg, men samtiding å skape et hjem som både er moderne og komfortabelt.

Leiligheten, som ligger i hjertet av gamlebyen Jaffa i Tel Aviv, ser nærmest ut som en middelaldersk borg fra utsiden, med sine natursteinkledde vegger og buede vinduer.

Men som kjent skal man ikke skue hunden på hårene, for på innisden er denne boligen alt annet enn middelaldersk.

SOLNEDGANG: Det må være en opplevelse å kunne nyte solnedgangen fra dette rommet.
SOLNEDGANG: Det må være en opplevelse å kunne nyte solnedgangen fra dette rommet. Foto: FOTO: Amit Geron Photography

Historisk

Det er akitektene fra Pitsou Kedem Architect i Tel Aviv som står bak den storslåtte renovering, som stod ferdig tidligere i år. Bygget, som ligger ovenfor bårhavnen i den israelske havnebyen, har en fasade som daterer seg flere århundrer tilbake i tid.

- Det var et stort poeng for oss å kunne ta vare på det nesten mystiske steineksteriøret, forklarer arkitekt Pitsou Kedem til designnettstedet Arch Daily.

- Selv om det var vanskelig å kunne sette et eksakt årstall på bygget, så visste vi at her dreide det seg om et flere hundre år gammelt bygg med en unik og kompleks historie, og dette måtte vi ivareta på best mulig måte.

Arkitekten understreker videre at havnebyen Jaffa ifølge historikere er en av verdens eldste byer, noe som i seg selv gjorde prosjektet arkitektonisk spennende.

KJØKKEN: Det stramme kjøkkenet er et spennende kontrast til leilighetens gamle steinsøyler.
KJØKKEN: Det stramme kjøkkenet er et spennende kontrast til leilighetens gamle steinsøyler. Foto: FOTO: Amit Geron Photography
KONTRAST: Murveggen inne er datert flere hundre år tilbake i tid.
KONTRAST: Murveggen inne er datert flere hundre år tilbake i tid. Foto: FOTO: Amit Geron Photography

- Bygget hadde opp gjennom årene gjennomgått flere strukturelle forandringer og renovasjoner, hvorav flere av disse hadde skadet både eksteriør og gjort forandringer på rommene inne i bygget, så jobben var ikke så rett frem da vi gikk igang.

Strippet tilbake

- Det mest sentrale som måtte gjøres var å restaurere den orginale utsiden på steinboligen tilbake til så opprinnelig stand som mulig, forteller Kedem videre.

BEVARE: Arktiektene bevarte så mye som mulig av byggets originale vegger og strukturer.
BEVARE: Arktiektene bevarte så mye som mulig av byggets originale vegger og strukturer. Foto: FOTO: Amit Geron Photography
DRØMMEBOLIG: Eirene ønsket seg et hjem hvor nytt og gammelt skulle gå hånd i hånd.
DRØMMEBOLIG: Eirene ønsket seg et hjem hvor nytt og gammelt skulle gå hånd i hånd. Foto: FOTO: Amit Geron Photography

- Noe som først og fremst betød at vi måtte strippe vekk alt fra nye tilbygg til nyere tapet og veggbekledning bort før vi kunne ta fatt på den egentlige jobben.

Originale trekk, steinvegger og buede vinduer ble møysommelig restaurert og satt tilbake i stand, mye ved hjelp av originale materialer som stengods og sand fra den lokale stranden.

Arkitektene lot seg overraske av at utformingen på rommene, konstruksjonen og selve følelsen i bygget var både moderne og minimalistisk da de hadde fått leiligheten tilbake til så original stand som mulig.

- Det fikk oss til å tenke over hvordan det vi oppfatter som vakkert og godt designet kanskje ikke har endret seg så mye, selv om vi nå snakker om en tidsepoke på flere hundre år, forklarer arkitekten fra Pitsou Kedem Architects.

- Den sentrale ideen bak prosjektet var å kombinere gammelt og nytt på en slik måte at det beste fra begge bidro til å intensifisere skjønnheten i begge, og understreke spenningen mellom to tidsepokene.

HARMONI: Arkitektene fra Pitsou Kedem har skapt et hjem med harmoni mellom moderne design og historisk arkitektur.
HARMONI: Arkitektene fra Pitsou Kedem har skapt et hjem med harmoni mellom moderne design og historisk arkitektur. Foto: FOTO: Amit Geron Photography

Kedem forklarer videre at eirene av boligen ønsket seg nettopp dette, en unik kombinasjon av moderne og minimalistisk, men med klare referanser til byggets historiske estetikk.

Når nytt møter gammelt

De historiske elementene i bygget er godt bevart ved å bruke teksturer og materialer som var brukt da bygget først ble til, og ved å respektere store deler av byggets originale struktur. Det moderne uttrykket derimot er godt reprensentert ved boligenens store åpne rom og lette luftige følelse.

- Vi gjorde noen forandringer på flyten mellom rommene, forklarer Kedem.

UTSIKT: De buede vinduene rammer inn utsikten mot Middelhavet og havnen i Jaffa.
UTSIKT: De buede vinduene rammer inn utsikten mot Middelhavet og havnen i Jaffa. Foto: FOTO: Amit Geron Photography
NATURSTEIN: Det var et poeng for arkitektene å strippe boligen tilbake til så original stand som mulig.
NATURSTEIN: Det var et poeng for arkitektene å strippe boligen tilbake til så original stand som mulig. Foto: FOTO: Amit Geron Photography

- Noe som ble gjort for å igjen spille på både kontrastene mellom nytt og gammelt, men også for at man naturlig skulle trekkes mot de store vinduene og den spektakulære utsikten.

Kontrasten mellom det nesten urbane uttrykket og de innvendige grove murveggene er slående og har uten tvil den effekten arkiteketene håpet på.

Bruk av elementer som rustfritt stål, jern og komposittmaterialet Corian understreker leilighetens følelse av modernitet og luksus, mens det rå og romantsike uttrykket av steinveggene og de buede vinduene gir hele boligen en historisk karakter.

Harmoni

Det hersker en følelse av harmoni i det gamle bygget. Samspillet mellom gammelt og nytt er både balansert samtidig som bruken av kontraster både overrasker og gleder.

GJENNOMTENKT: Det ble ikke overlatt til tilfeldighetene når det flere hundre år gamle gavnebygget skulle omgjøres til luksusbolig.
GJENNOMTENKT: Det ble ikke overlatt til tilfeldighetene når det flere hundre år gamle gavnebygget skulle omgjøres til luksusbolig. Foto: FOTO: Amit Geron Photography

Belysning, kunst og møbler er alle stramt minimalistiske, noe som gjør at de historiske elementene får lov til å ta den plassen de trenger.

Leiligheten virker med utforming og interiør større enn sine 105 kvadratmeter, noe som også understrekes av utsikten til Middelhavet gjennom de historiske vinduene.

Les også:

Bygget moderne tilbygg i glass på det gamle byhuset

GOD ÅRGANG: Det var vanskelig å sette et eksakt årstall på bygget, men man antar at fasaden er mange hundre år gammel.
GOD ÅRGANG: Det var vanskelig å sette et eksakt årstall på bygget, men man antar at fasaden er mange hundre år gammel. Foto: FOTO: Amit Geron Photography

Her finner du de feteste interiørbildene

Total rehabilitering av gammelt hus

Her finner du masse spennende arkitektur

Prioriterer røyken foran barnebarna

ROMFØLELSE: Store buede dørkarmer og takhøyden gjør at leiligheten føles større enn sine 105 m2.
ROMFØLELSE: Store buede dørkarmer og takhøyden gjør at leiligheten føles større enn sine 105 m2. Foto: FOTO: Amit Geron Photography

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning