Hytte uten strøm

Hytta på Ålsfjellet er bygget for optimal funksjonalitet

Spesialbygd innredning og eget fargekart.

EVENTYRLIG: Arkitekthytta i Ål i Hallingdal ligger på 1000 moh og består av to småhus, et hovedhus og et anneks. Begge er laget med vekt på bruke få komponenter.
EVENTYRLIG: Arkitekthytta i Ål i Hallingdal ligger på 1000 moh og består av to småhus, et hovedhus og et anneks. Begge er laget med vekt på bruke få komponenter. Foto: FOTO: Jan Larsen
Sist oppdatert

Denne renlinjede hytta på 70 kvadratmeter med ditto anneks på 8 kvadratmeter er signert arkitektene Lie Øyen og ligger langt inne på Ålsfjellet. Og tross sitt begrensete areal har anlegget alt det som den fjellvante byggherren ønsket seg.

Oppsiksvekkende arkitektur

Disse to Oslo-arkitektene har tidligere også gjort seg bemerket spesielle prosjekter, blant annet med hovedstadens dyreste bolig.

I samme kreative gate er for øvrig skihytta i Nordmarka som mange mener er Norges kuleste.

Og den seterhusliknende, men likevel hypermoderne Yddin-hytta av arkitekt Atle Aas har trendmagasinet Wallaper kåret til å være blant verdens beste.

WOW: Hytta er oppdelt i soner og utsikten fra kjøkkenområdet er upåklagelig. All fast innredning i bygningen er tegnet av arkitektene. Innredningen som er tegnet til huset er fargesatt av arkitektene og malt i slitesterke oljefarger.
WOW: Hytta er oppdelt i soner og utsikten fra kjøkkenområdet er upåklagelig. All fast innredning i bygningen er tegnet av arkitektene. Innredningen som er tegnet til huset er fargesatt av arkitektene og malt i slitesterke oljefarger. Foto: FOTO: Jan Larsen
MONUMETAL DESIGN: Her ser du hvordan den høyreiste peisen i grå betongstein danner hyttas sentrum. Det er brukt kun enkle, varige og vakre materialer som kler hverandre.
MONUMETAL DESIGN: Her ser du hvordan den høyreiste peisen i grå betongstein danner hyttas sentrum. Det er brukt kun enkle, varige og vakre materialer som kler hverandre. Foto: FOTO: Lie Øyen
SAMSPILL I FOKUS: Se så enkelt og rent kan et moderne hytteinteriør bli. Gulv og vegger er av kvistfri furu fra Svenneby Sag og Høvleri, lerk i takpanel og peis av betongstein.
SAMSPILL I FOKUS: Se så enkelt og rent kan et moderne hytteinteriør bli. Gulv og vegger er av kvistfri furu fra Svenneby Sag og Høvleri, lerk i takpanel og peis av betongstein. Foto: FOTO: Lie Øyen Arkitekter

Funksjon viktig

- Denne hytta har fått sin spesielle karakter etter eierens personlighet og måte å bruke hytta på. Han er en fjellentusiast og bruker dette stedet som base for langturer i det "uendelige" fjellområdet som omgir hytta, sier arkitekt Tanja Lie til hytteliv.no.

Ål-anlegget er derfor ribbet for unødig dekor og krimskrams. Her er det derimot lagt stor vekt på at alt skal være mer enn vanlig funksjonelt og praktisk. Både til korte helgeopphold og til lengre ferier.

Hentet ideer fra hallingstuer

RÅ KRAFT: Den robuste peisblokken er et multimøbel med blant annet en nedsenket stålkum i den massive betong benkeplaten.
RÅ KRAFT: Den robuste peisblokken er et multimøbel med blant annet en nedsenket stålkum i den massive betong benkeplaten. Foto: FOTO: Jan Larsen
ET ROM MED VISJONER: Spennende synsakser er viktige i en hytte, og her ser du hvordan eierne har praktfull utsikt når de står og tilbereder mat ved den akitekttengete kjøkkenbenken.
ET ROM MED VISJONER: Spennende synsakser er viktige i en hytte, og her ser du hvordan eierne har praktfull utsikt når de står og tilbereder mat ved den akitekttengete kjøkkenbenken. Foto: FOTO: Jan Larsen

- De to husene på den gamle stølen er tuftet på både følelser om hvordan moderne fjellhytte skal være, og på lokal byggeskikk. Og på bakgrunn av nettopp disse holdningene ble denne upretensiøse bygningen et sted for fremtiden, forteller byggherren til hytteliv.no

STILIG TEKNIKK: Her ser du hvordan arkitektene har bygget opp tak- og veggkonstruksjonen.
STILIG TEKNIKK: Her ser du hvordan arkitektene har bygget opp tak- og veggkonstruksjonen. Foto: FOTO: Jan Larsen

Grunnplanen er blant annet ordnet slik at alle aktiviteter organiseres omkring det sentrale, monumentale ildstedet.

Denne stilrene, grå murblokken ruver midten i hovedrommet og er et spennende blikkfang fra alle kanter.

Denne enkle, effektive måten å innrede på er blant annet hentet fra gamle hallingstuer. Disse hadde ofte en treromsplan bestående av et inngangsparti, fellesrom og mindre private rom plassert ute i periferien av bygningen.

Nøkternt er kult

Innredningen er gjennomført enkel og spartansk, og inspirerende - slik som hyttas ytre også er.

STILRENT I KRITTHVIT SNØ: Lie Øyen Arkitekter tegnet annekset i den samme rene, stramme stil som hovedhuset. Det inneholder biotoalett og vedbod. De lyseblå dørene er gjenbruk; et kjært minne fra den gamle, lille hytta som sto på denne tomten.
STILRENT I KRITTHVIT SNØ: Lie Øyen Arkitekter tegnet annekset i den samme rene, stramme stil som hovedhuset. Det inneholder biotoalett og vedbod. De lyseblå dørene er gjenbruk; et kjært minne fra den gamle, lille hytta som sto på denne tomten. Foto: FOTO: Lie Øyen Arkitekter

- Vi anbefalte byggherren umalte flater både inne og ute.

DESIGNDETALJER: Hytta har en rekke spesielle, arkitekttegnete detaljer.
DESIGNDETALJER: Hytta har en rekke spesielle, arkitekttegnete detaljer. Foto: FOTO: Jan Larsen

- Dette betyr at de ulike materialene vi brukte; furu, lerk og betong virker ekte og kommer til sin rett. Dette bidrar til å knytte bygningen ytterligere til naturen, sier arkitektene.

Familien på den gamle gården i Ål har brukt denne stølen som utgangspunkt for turer og naturopplevelser i tre generasjoner.

- Det er hyggelig å vite at med denne nye hytta videreføres denne verdifulle friluftskulturen, opplyser Lie.

Klare tanker

Arkitekt Lasse Manshaus Sanches har oppholdt seg flere ganger med sin familie på denne Ålsfjellhytta.

- Det er interessant å se hvordan en ide blir så klart utkrystallisert som nettopp her, sier han til hytteliv.no

STERKT PANORAMA: Dette kvadratiske vinduet virker som et maleri med en svart ramme, og med de endeløse viddene på Ålsfjellet som motiv.
STERKT PANORAMA: Dette kvadratiske vinduet virker som et maleri med en svart ramme, og med de endeløse viddene på Ålsfjellet som motiv. Foto: Lie Øyen Arkitekter Lie Oyen
KUL OG KOMPAKT: Soveplassen ligger diskre plassert bak peisblokken. I dette området ligger også et bad skjermet av murvegger. Fargene stammer fra arkitektenes spesielle fargekart.
KUL OG KOMPAKT: Soveplassen ligger diskre plassert bak peisblokken. I dette området ligger også et bad skjermet av murvegger. Fargene stammer fra arkitektenes spesielle fargekart. Foto: FOTO: Jan Larsen
PERSONLIGHET: Møblene i hytta er skreddersydd til rommet av arkitektene. Det er også fargene.
PERSONLIGHET: Møblene i hytta er skreddersydd til rommet av arkitektene. Det er også fargene. Foto: FOTO: Jan Larsen

- Dette er et rasjonelt bygg som gir stor hyttefølelse, konkluderer han.

Eget fargekart

Arkitektene tegnet inventaret spesielt til denne hytta, og de fikk det laget i sitt eget verksted.
Lie Øyen komponerte også et et fargekart med 12 farger til prosjektet. Og fra det kunne eieren velge de valørene han likte best.

Peis med mange muligheter

Hytta ble bygget i 2005 og den er oppført i bindingsverk i tre og med en murkjerne i grå betongstein.

DELIKAT: De stramme håndverksdetaljene er i høy grad med på gi hytta en spesiell følelse av kvalitet.
DELIKAT: De stramme håndverksdetaljene er i høy grad med på gi hytta en spesiell følelse av kvalitet. Foto: FOTO: Jan Larsen
ET STED FOR DRØMMER: Den kule badstuen får varme både fra den finske badstuovnen og fra den oppmurte benken. Den henger sammen med peisblokken. Stuen ligger rett bak den lille luken høyt oppe på veggen.
ET STED FOR DRØMMER: Den kule badstuen får varme både fra den finske badstuovnen og fra den oppmurte benken. Den henger sammen med peisblokken. Stuen ligger rett bak den lille luken høyt oppe på veggen. Foto: FOTO: Jan Larsen

Peisen er plassbygget og den inneholder både vedovn og badstuovn.

Lerk til alle kanter

Både utvendig kledning og innvendig tak er i lerk. Innvendig panel er i kvistfri furu. Kjøkkenet er både tegnet og bygget av Lie Øyen arkitekter.

Solcelle og gass

- Hytta har ikke innlagt vann og strøm. Men strøm fra fire, store batterier som lades fra et solcellepanel gir nok energi til fire faste lyspunkter, noen stålamper samt pumpe til til dusj og to kraner, forteller arkitektene til hytteliv.no.

Disse batteriene er dimensjonert for en- til to ukers hytteopphold.

Når varmtvannskranen åpnes starter også en gassdrevet vannvarmer automatisk.

Formet for trivsel og ekspedisjoner

RØFFE MATERIALER: Alle rom og soner i huset har en tøff materialbruk.
RØFFE MATERIALER: Alle rom og soner i huset har en tøff materialbruk. Foto: FOTO: Jan Larsen

- Denne Ålsfjellhytta fikk blant annet sin karakter etter den fjellvante eieren, forteller arkitektene.

- Det er derfor hytta er så enkel og liketil, mener arkitekt Tanja Lie. Til venstre arkitekt Kristoffer Øyen.

Les også:

Skeikampen-hytta tar pusten fra deg

Hytta er i pakt med landskapet

GJENNOMTENKT: Her ser du hvordan peisblokken ligger i sentrum og soverom og kjøkken i ytterkant av huset. Murkjernen i midten samler all teknikk.
GJENNOMTENKT: Her ser du hvordan peisblokken ligger i sentrum og soverom og kjøkken i ytterkant av huset. Murkjernen i midten samler all teknikk. Foto: TEGNING: Lie Øyen Arkitekter Lie Oyen

Se over 1000 inspirerende bilder

DET KREATVE TEAMET: Tanja Lie og Kristoffer Øyen.
DET KREATVE TEAMET: Tanja Lie og Kristoffer Øyen. Foto: FOTO: Lie Øyen Arkitekter

Få Klikk Boligs nyhetsbrev

Denne saken ble første gang publisert 04/11 2011, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også