Hytte og arkitektur

Noen som har bedre utsikt mot Oslofjorden?

Hytta ble konstruert rundt utsikten.

BYGGET RUNDT UTSIKTEN: Denne hytte har Oslofjorden som nærmeste nabo, og er bygget for mest mulig kontakt med omgivelsene.
BYGGET RUNDT UTSIKTEN: Denne hytte har Oslofjorden som nærmeste nabo, og er bygget for mest mulig kontakt med omgivelsene. Foto: FOTO: Reiulf Ramstad arkitekter
Publisert Oppdatert

Gode plasseringer av hytter kjennetegnes blant annet ved at de innordner seg terrenget og omgivelsene, og de har en arkitektur som gir nærhet til landskapet og naturen.

Materialbruken preges ofte ved en ekstensiv bruk av trematerialer, som gjerne er ubehandlet og som derfor gråner etter hvert.

Denne hytta på Rygge, som er tegnet av Reiulf Ramstad arkitekter, strekker seg i sin fulle lengde for å få et størst mulig berøringspunkt mot utsikten.

Arkitektene kaller det for monoutsikt, fordi hytta åpner seg opp mot landskapet kun i én retning.

- Dette gir opplevelsen inne i huset en klar og entydig orientering og intensiverer følelsen av at landskapet trenger inn i huset, beskriver arkitekt Reiulf Ramstad overfor klikk.no.

Hytta ligger i et område med både eneboliger og hytter. Tomten er svakt skrånende naturtomt med lav vegetasjon, og med en unik utsikt over Oslofjorden mot vest.

Hytta ble ferdigstilt i 2011.

FULL ÅPNING: Hyttas front åpner seg blygselløst mot omgivelsene og sjøen nedenfor.
FULL ÅPNING: Hyttas front åpner seg blygselløst mot omgivelsene og sjøen nedenfor. Foto: FOTO: Reiulf Ramstad arkitekter
ENØYD FASADE: Bare det kvadratiske, frostede vinduet gir antydninger om at dette er en bolig. Men bak de to vertikale, perforerte rektanglene på begge sider av døren skjuler det seg også to vinduer.
ENØYD FASADE: Bare det kvadratiske, frostede vinduet gir antydninger om at dette er en bolig. Men bak de to vertikale, perforerte rektanglene på begge sider av døren skjuler det seg også to vinduer. Foto: FOTO: Reiulf Ramstad arkitekter

Trearkitektur

Hytta er på 120 m2 inkl. terrasser og er bygget i stenderverk med trekledning. Mens forsiden åpner seg opp mot omgivelsene og utsikten fremstår baksiden nesten helt lukket, nærmest som et langt gjerde av tre, bare delt med en slisse som leder inn til hyttas forside. Et frostet, kvadratisk vindu gir gjennomlysing ut mot hytta front.

Fasadene og tak er kledd i ubehandlet sedertre i dimensjon 100 x 19 mm, mens terrasser og trapper er i ubehandlet lerk. (Materialene er i hovedsak i ubehandlet trepanel og glass.)

På bakken

UTE ELLER INNE?: Glassfasaden på forsiden skaper kreative muligheter for en fotograf.
UTE ELLER INNE?: Glassfasaden på forsiden skaper kreative muligheter for en fotograf. Foto: FOTO: Reiulf Ramstad arkitekter
NEDPÅ: Hytta er nærmest lagt rett nedpå bakken. Legg blant annet merke til hvordan kledningen er ført helt ned til bakken.
NEDPÅ: Hytta er nærmest lagt rett nedpå bakken. Legg blant annet merke til hvordan kledningen er ført helt ned til bakken. Foto: FOTO: Reiulf Ramstad arkitekter

Når man står og observerer hytta på avstand, får man et bestemt inntrykk av at den er lagt rett ned på bakken. Kun enkelte steder kan man se en grunnmur.

Dette inntrykket forsterkes av at det blant annet på forsiden løper en terrasse i nesten hele lengderetningen og rundt på den ene kortsiden.

- Vi har vært bevisste på å holde bygningsvolumet så lavt som mulig for å ta hensyn til bakenforliggende naboer, sier Reiulf Ramstad, som forteller at de visuelt har ønsket å fremheve bruken av trestruktur og bygningens masse, uten å eksponere grunnmuren som et arkitektonisk element.

- I tillegg ble tomten målt opp med 10cm koter, som har gjort det mulig med svært nøyaktig forhold mellom kledning og terreng, utdyper Ramstad.

Rettlinjet

Det som umiddelbart slår en når man nærmer seg fra baksiden av hytta, er de rene linjene. Den rektangulære formen, som nærmest er helt fri for utspring og avbøyninger, skaper et inntrykk preget av tung substans.

Modellen viser den uttstrakte bruken av vindusflater.
Modellen viser den uttstrakte bruken av vindusflater. Foto: FOTO: Reiulf Ramstad arkitekter
PERFORERT VINDUSÅPNING: Hyttas bakside inngir et lukket inntrykk, og det forsterkes ved at vindusåpningene består av gjennomhullede plater.
PERFORERT VINDUSÅPNING: Hyttas bakside inngir et lukket inntrykk, og det forsterkes ved at vindusåpningene består av gjennomhullede plater. Foto: FOTO: Reiulf Ramstad arkitekter

Men når man beveger seg rundt på forsiden endres dette inntrykket umiddelbart. Med glassfasaden åpner hytta seg frimodig mot omgivelsene og landskapet utenfor. Her kan man sitte og se sommerkveldene legge sjøen flat, eller høststormen sende havet frådende oppover svabergene.

Reiulf Ramstad
Reiulf Ramstad Foto: FOTO: Reiulf Ramstad arkitekter

- Fritidsboligen fremstår med en klar og enkel geometri, og henvender seg i hovedsak mot vest hvor bygget åpner deg mot fjorden, utdyper Ramstad.

Minimalistisk

Den samme likefremheten finnes igjen innvendig. Linjene løper parallelt og møtes i et hjørne, en vinduskarm eller en overgang mellom tak og vegg. Intet listverk forstyrrer denne lineariteten. Det hele gir et så rent inntrykk at det føles som en renselse å bevege seg inne i hytta.

Denne opplevelsen forsterkes av at hele interiøret er hvitbeiset furu, fra tak til gulv, det er som å være inne i en hvit boks.

TILKNAPPET: På baksiden fremstår hytta tilnærmelsesvis lukket. I stedet for tradisjonelle vindusåpninger, er det boret hull der hvor vinduene befinner seg.
TILKNAPPET: På baksiden fremstår hytta tilnærmelsesvis lukket. I stedet for tradisjonelle vindusåpninger, er det boret hull der hvor vinduene befinner seg. Foto: FOTO: Reiulf Ramstad arkitekter
LISTEFRITT: Innvendig er sammenføyningene gjort uten bruk av lister.
LISTEFRITT: Innvendig er sammenføyningene gjort uten bruk av lister. Foto: FOTO: Reiulf Ramstad arkitekter
RENT: Det hvitbeisede interiøret forsterker det rene og enkle formuttrykket.
RENT: Det hvitbeisede interiøret forsterker det rene og enkle formuttrykket. Foto: FOTO: Reiulf Ramstad arkitekter

Les også:

Arkitektens himmelske hytte på Hurum

Hytta er underkastet omgivelsene

Hele familien bor på 11 kvadratmeter

Snittegning av hyttas front.
Snittegning av hyttas front. Foto: FOTO: Reiulf Ramstad arkitekter
BADET: Her er det hverken utklipp fra ukeblader eller kongebilder.
BADET: Her er det hverken utklipp fra ukeblader eller kongebilder. Foto: FOTO: Reiulf Ramstad arkitekter
INNSYNSHEMMENDE: Det frostede vinduet på baksiden forsterker kontrasten mellom den lukkede baksiden og den transparente forsiden.
INNSYNSHEMMENDE: Det frostede vinduet på baksiden forsterker kontrasten mellom den lukkede baksiden og den transparente forsiden. Foto: FOTO: Reiulf Ramstad arkitekter

På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i inspirasjonsguiden

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning