Betonghus med sklie i Kristiansand

Heretter blir det litt pysete å ta trappa

Belinda Bjerke har bygget seg et hus som gir henne ro i hverdagen. Og kiling i magen.

FULL FART: Stålsklien brukes ofte av barna, og noen ganger av de voksne.
FULL FART: Stålsklien brukes ofte av barna, og noen ganger av de voksne. Foto: Foto: Espen Grønli
Sist oppdatert

- Da jeg så en slik løsning i et magasin, ville jeg også ha. Og så fikk jeg bygget en sklie ved siden av trappen. Det er fint at man kan ha det gøy inne også, særlig på regntunge høstdager, sier Belinda Bjerke.

Det 200 kvadratmeter store huset ligger i en skråning utenfor Kristiansand, og er bygget av betongelementer. Her bor hun med sine to små barn, som stadig tar seg mellom husets to etasje i rekordfart.

For det går alltid fort, og som regel går det også smertefritt.

I hvert fall når det ligger puffer på gulvet for å avhjelpe landingen.

Permanent løsning

Rutsjebanen er ikke et påfunn som skal fjernes når barna vokser opp. Det er en permanent løsning.

- Sklien skal stå der som en påminnelse om å leke, for både ungdommer og voksne. Når jeg skal til å gå ned trappen, hender det jeg sier "Come on, Belinda, nå rutsjer du". Så rutsjer jeg. Og kjenner at det kiler i magen.

KRYSSFINER OG FRONTH: Belinda Bjerke har vært gift med kunstneren Per Fronth, og sto ofte modell for ham. Flere av hans malerier preger hjemmet i dag.
KRYSSFINER OG FRONTH: Belinda Bjerke har vært gift med kunstneren Per Fronth, og sto ofte modell for ham. Flere av hans malerier preger hjemmet i dag. Foto: Foto: Espen Grønli
BYGDE SKLIE VED SIDEN AV TRAPPEN: Stålsklien forbinder allrommet med entreen.
BYGDE SKLIE VED SIDEN AV TRAPPEN: Stålsklien forbinder allrommet med entreen. Foto: Foto: Espen Grønli

Bygget for slitasje

Har du vandret rundt i Ikeas lagerhaller på jakt etter riktig reol, vil du kanskje dra kjensel på det blanke, grønnlige underlaget. Også dette gulvet er beregnet for å tåle en trøkk. En slepphendt gaffeltruck, for å være presis.

Ingen lister seg rundt i sokkelesten her inne.

- Jeg ønsket følelsen av noe industrielt, noe med patina. Dette gulvet ser ut som det alltid har vært her, og da er heller ikke så farlig om det kommer en skrape.

Gulvdekket er ikke det eneste som tåler juling i dette huset. Kryssfinerplatene av furu nede i hallen er også tøffe i trynet. Og Sundays-møblene er jo egentlig utemøbler, laget for norsk møkkavær.

Alt dette gir Belinda ro i hverdagen.

- Jeg elsker følelsen av ikke å være redd. Jeg har nok å gjøre, og vil helst slippe å være stresset på vegne av huset. Robuste flater og solide ting er deilig å leve med. Da kan jeg slippe å oppføre meg som en hysterisk husmor, og heller være en happy mamma.

Norske materialer, unorsk atmosfære

RØFFE FLATER: Panelet i taket av hvitpigmentert gran, betonggulvet er belagt med såkalt flytsparkel. Betongveggene er påført klar lakk.Kjøkkeninnredningen er fra Kvik, lampene fra Nud, og barkrakkene fra Hay.
RØFFE FLATER: Panelet i taket av hvitpigmentert gran, betonggulvet er belagt med såkalt flytsparkel. Betongveggene er påført klar lakk.Kjøkkeninnredningen er fra Kvik, lampene fra Nud, og barkrakkene fra Hay. Foto: Foto: Espen Grønli
FRITT FOR HVITT: Store vinduer og rikt lysinnfall gjør at interiøret føles lyst, selv uten hvite flater. Maleriet er ved Per Fronth. Den vegghengte lampen er fra Flos, den modulbaserte sjeselongen Vino fra Sundays Design.
FRITT FOR HVITT: Store vinduer og rikt lysinnfall gjør at interiøret føles lyst, selv uten hvite flater. Maleriet er ved Per Fronth. Den vegghengte lampen er fra Flos, den modulbaserte sjeselongen Vino fra Sundays Design. Foto: Foto: Espen Grønli
BETONG, GRAN OG STRÅTAPET: Stuesonen i allrommet vender mot utsikten. Sofaen er fra BoConcept, sofabordene fra Normann Copenhagen, puffen fra Sundays Design.
BETONG, GRAN OG STRÅTAPET: Stuesonen i allrommet vender mot utsikten. Sofaen er fra BoConcept, sofabordene fra Normann Copenhagen, puffen fra Sundays Design. Foto: Foto: Espen Grønli

Huset er preget av norske byggematerialer. Taket er kledd med kvistfulle planker fra norsk granskog. Veggene med stive strå fra norske havreåkre. Flere av møblene er produsert i Norge. Likevel er ikke Belinda Bjerkes hjem typisk norsk. I hvert fall ikke typisk 2013.

I hele huset er det bare tre hvite vegger. To oppe og én nede. På meglerspråket kalles slikt "bolig med moderniseringsbehov".

Men Belinda har ikke bygget for boligmarkedet. Hun har bygget for seg selv. Og hun vet hva hun vil ha.

- Jeg har alltid syntes at furu og gran er vakkert. Og biritapet har jeg vært forelsket i helt siden jeg var liten. Da jeg fikk muligheten til å bygge og innrede mitt eget hus, var det en selvfølge å bruke disse materialene, sier hun.

Så, en dag hun bladde i et magasin, kom ideen til å bygge en sklie.

Og den bruken hun når hun skal knipe inn noen sekunder.

Eller bare kjenne litt kiling i magen.

Les også:

Nordmenn prioriterer feil når de pusser opp

MØBLERT TERRASSE MED UTSIKT: Rekkverket i glass sørger for optimal utsikt fra terrassen. Alle møblene er fra Belindas
eget firma, Sundays Design.
MØBLERT TERRASSE MED UTSIKT: Rekkverket i glass sørger for optimal utsikt fra terrassen. Alle møblene er fra Belindas eget firma, Sundays Design. Foto: Foto: Espen Grønli
MØBLER FRA EGET FIRMA: Belinda Bjerke er utgiver av magasinet Absolutt, eier av reklamebyrået Dog & Bone, og medeier i utemøbelfirmaet Sundays Design.
MØBLER FRA EGET FIRMA: Belinda Bjerke er utgiver av magasinet Absolutt, eier av reklamebyrået Dog & Bone, og medeier i utemøbelfirmaet Sundays Design. Foto: Foto: Espen Grønli

- Målet er møblene aldri skal byttes ut

Fjern riper i møblene med en valnøtt

Det eneste som ikke er lov er kjedelige ting

Denne saken ble første gang publisert 03/10 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også