Du finner både tre-, gummi-, og teppebelegg som tåler hard bruk, er gode å gå på og matcher stilen din.

Velg med omhu

- Gulv er ikke noe du bytter ofte, derfor er det viktig å treffe riktig valg. Gulvet du velger bør ha god kvalitet, men det skal også passe til husets stil og dine behov. Det er for eksempel ikke gitt at et skipsgulv passer over alt, og entreer ganger og oppholdsrom blir utsatt for mer slitasje enn soverommene, sier interiørarkitekt og byggmester Peder Olimb.

Tre er et godt gulvmateriale med karakter, og velger du et hard treslag får du en slitesterk flate som får patina med årene.

Parkettene er i sterk utvikling og kommer i stadig nye treslag, materialkombinasjoner og overflatebehandlinger.

En lakket flate blir mer slitesterk enn en oljet, men oljen gir en varmere lød og kan enkelt fornyes med en ny omgang olje. Er du ute etter et virkelig slitesterkt gulvmateriale, skal du være klar over de spennende variasjonsmulighetene som finnes med betong.

Slitesterke fliser

Materialet kan både farges, males og vokses og vil være relativt upåvirket av tidens tann. Terrazzo, altså betong iblandet farget stein og marmor, er en variant de fleste kjenner fra offentlige bygg og leiegårder, men som også kan brukes hjemme.

Fliser av keramikk og stein er såpass slitesterke at de nærmest overlever seg selv og først blir byttet ut når uttrykket ikke passer lenger.

Klassikeren klinkerfliser er så hardbrente at overflaten er både smuss- og vannavvisende.

Lyst blir større

Vinylgulv finnes i nye, trendy mønstre og materialer og er undervurdert som materiale i andre rom enn bad og vaskerom. Velger du flisevarianten blir det lett å bytte ut én flis dersom den skulle bli skadet.

Husk at gulvet i husets forskjellige rom skal harmonere.

Nøytrale, rolige gulvuttrykk letter fremtidige endringer i innredningen. Et lyst gulv får rommet til å virke større, mens et mørkt et skaper en mer intim stemning.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!