Annonse

Ofte lønner det seg å investere i skikkelig utstyr når du pusser opp. Noen ganger finnes det imidlertid snarveier til et godt resultat.

Med dette tipset trenger du ikke gå ned i boden for å finne frem pensler og kjemikalier.

Det holder å gå i kjøkkenskapet. Alt du trenger er en valnøtt.

Magiske nøtter

Riper og skrammer forsvinner umiddelbart når du gnir nøtten over treverket. Effekten er som snappet ut av en tv-shop-reklame.

Overflaten blir jevn og glatt, og møbelet fremstår som nyrestaurert.

Den amerikanske nettsiden Apartmentherapy.com har delt tipset med sine lesere, og høster for det meste entusiastiske kommentarer.

I Norge synes trikset å være ukjent.

- Denne metoden kjenner jeg ikke til, sier møbeltapetserer Morten Fagerli til Bonytt.no.

Valnøtt kan brukes til å vedlikeholde møbler av tre

GNI VALNØTTEN MOT TREVERKET: Friksjonen frigjør olje som trenger inn i treverket. © Foto: Niklas Hart

Fagerli jobber med å stoppe og trekke om gamle møbler og dermed gi dem et lengre liv. Han pleier å gi også treverket en overhaling for at møbelet skal skinne igjen.

- Selv pleier jeg å bruke linolje til behandling av ripete overflater. Hvis det er lyse flekker i treverket kan jeg bruke spritbeis i forkant. Det hender jeg legger på litt bivoks til slutt. Det er viktig at oljen ikke ligger som en film oppå treverket, sier Fagerli.

- Kunne du tenke deg å prøve valnøttmetoden?

- Ja, hvorfor ikke?

Valnøtt kan brukes til å vedlikeholde møbler av tre

MATVARE OG MØBELSMINKE: Valnøtter kan brukes til å fornye slitte tremøbler. © Foto: Niklas Hart

Friksjonen frigjør olje

Heller ikke Norsk Treteknisk Institutt er kjent med at valnøtt kan brukes som møbelsminke.

- Jeg har ikke hørt om denne metoden, men det virker rimelig at den kan fungere, sier Sissel Bjørge til bonytt.no. Hun er forsker på Treteknisk.

- Hva er det egentlig som skjer?

- Når du gnir valnøtten mot treverket frigjøres det olje, og når oljen trekker inn i treverket vil det glatte ut ripene, forklarer Bjørge.

Forskeren anbefaler likevel ikke at du baserer deg på nøtter når du skal vedlikeholde møblene dine.

- Det finnes jo en del spesialprodukter for behandling av treverk. Dette er produkter som inneholder nøye sammensatte blandinger av ulike oljer. For større vedlikeholdsarbeider er det nok lurt å legge turen til fargehandelen, mener forskeren.

Velger du å vedlikeholde møblene dine med etablerte eksperttips, trenger du heller ikke bekymre deg for om en av gjestene dine plutselig skulle vise seg å være allergisk mot nøtter.

Boks med valnøttkjerner

VALNØTTER PÅ BOKS: En boks valnøttkjerner koster cirka 40 kroner i dagligvarehandelen, og kan brukes til mange formål. © Foto: Niklas Hart

Kommentarer

Vi setter stor pris på kommentarer og inspill i debattene våre.

Vi setter stor pris på kommentarer og inspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

Fine ildsteder

Sjekk disse fete peisene

På denne tiden vil vi helst bare sitte foran peisen og drikke varm sjokolade, men vi nøyer oss ikke med hvilken som helst peis. Vi går for drømmen.