Glassøylen midt i Trondheim

Dette er et av landets kuleste leilighetsbygg

Beboer Sissel Nordberg er både interiørarkitekt og arkitekt. Hun har tegnet både høyblokken og sin egen leilighet midt i Trondheims trendy havnområde.

WOW: Utsikten fra toppleiligheten til interiørakitekt Sissel Nordberg er enorm. Boligen har glass i hele fronten mot Trondheimsfjorden og leiligheten er møblert i en miks av moderne designklassikere. Dette er et tidløst interiør.
WOW: Utsikten fra toppleiligheten til interiørakitekt Sissel Nordberg er enorm. Boligen har glass i hele fronten mot Trondheimsfjorden og leiligheten er møblert i en miks av moderne designklassikere. Dette er et tidløst interiør. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
Publisert Oppdatert

Beboer, interiørarkitekt MNIL og arkitekt MNAL Sissel Nordberg har selv tegnet dette oppsiktsvekkende glass, tre og stålhøyhuset sammen med arkitekt Per Knutsen. Dette er oppsiktsvekkende arkitektur som fanger alles oppmerksomhet - slik som denne villaen i Enebakk.

Søylen står som en påle

Den ovale høyblokken står solid plantet midt i det trendy havneområdet Solsiden i trøndernes hovedstad. Søyle-huset lukker seg med en tett vegg mot trafikken og åpner seg mot elveløpet og fjorden. Det er kun en leilighet i hver av de seks etasjene, og Sissel Nordberg bor i den nest øverste.

- Vi tegnet inn en heis som går rett opp i leilighetene. Den sparer verdifull plass og sikrer beboerne en lettvint atkomst, forklarer arkitekt Nordberg til Bonytt.no

I tillegg har høyhuset et utvendig trapperom. Det fungerer både som nødutgang og som en beskyttende skjerm for uteplassene i alle etasjer.

Sofistikert ved fjorden

Målet for Norberg var å få en så lettstelt, lys og åpen leilighet som bare mulig. Og det kan bekreftes at dette har slått til. Innefra stuen og andre rom er det utsikt både over Trondheimsfjorden, det yrende kafelivet på Solsiden-området og mot det irrgrønne kobbertårnet på Nidarosdomen.

ET LUFTIG LIV: Fra den krumme terrassen rett utenfor stuen har beboer Sissel Nordberg utsikt over en helt ny bydel i Trondheims havnefront.
ET LUFTIG LIV: Fra den krumme terrassen rett utenfor stuen har beboer Sissel Nordberg utsikt over en helt ny bydel i Trondheims havnefront. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
FJORDEN i SIKTE: Selv fra salongen innerst i stuen er det fjordutsikt. Legg merke til den mørke langveggen til høyre. Den er et viktig tyngdepunkt i interiøret.
FJORDEN i SIKTE: Selv fra salongen innerst i stuen er det fjordutsikt. Legg merke til den mørke langveggen til høyre. Den er et viktig tyngdepunkt i interiøret. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Bare glasset skiller fra folkelivet

For å få maksimalt med daglys inn i leiligheten er det bare en 2,7 m høye glassvegg i fasaden som skiller beboeren fra de travle, urbane omgivelsene.

Nordberg kan i tillegg åpne glassfasaden i sin fulle bredde mot den luftige terrassen.

Dag- og nattlys

Stue, spisestue og kjøkken er leilighetens opplagte sentrum og disse sonene flyter sammen til ett fellesområde uten terskler. Til alle døgnets tider flommer dag- og nattelyset inn i disse rommene og gir noen utrolige lysvirkninger i boligen. Om kvelden skinner hele leiligheten som en lampe.

Ikke på utstilling

HELSVART: Skilleveggen midt i stuen er pusset og malt mange ganger. Fargen er den matteste antrasitt som eieren kunne finne på markedet.
HELSVART: Skilleveggen midt i stuen er pusset og malt mange ganger. Fargen er den matteste antrasitt som eieren kunne finne på markedet. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
SALONG MED STIL: Designklassikere og kunst er satt sammen til en leken, fargerik miks.
SALONG MED STIL: Designklassikere og kunst er satt sammen til en leken, fargerik miks. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
ET STILLE STED FOR AVKOBLING: I den indre delen av stuen er kunst og møbler valgt med omhu for å matsje hverandre.
ET STILLE STED FOR AVKOBLING: I den indre delen av stuen er kunst og møbler valgt med omhu for å matsje hverandre. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

- Likevel oppleves det ikke som å bo på utstilling, sier Sissel Nordberg til bonytt.no Her er det utsikt, og ikke innsikt som er i fokus. Og står solen på for fullt har jeg lette gardiner som kan trekkes for og som beskytter møbler og tekstiler mot falming, sier beboeren.

ET LANDEMERKE: Søylen er oppført i prefabrikert betong og med yttervegger av pussset og malt lettbetongblokk. Den utvendige  bindingsverkkonstruksjonen er kledd med ubehandlet, sibirsk lerk og glass- og aluminiumsplater.
ET LANDEMERKE: Søylen er oppført i prefabrikert betong og med yttervegger av pussset og malt lettbetongblokk. Den utvendige bindingsverkkonstruksjonen er kledd med ubehandlet, sibirsk lerk og glass- og aluminiumsplater. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Nattsvart midt i stuen

En peis med metallomramming er innfelt i den indre langveggen midt i stuen. Denne veggen er malt i den mattest tenkelige antrasitt farge som finnes på markedet. - Å få den perfekt jevn og fin i overflaten var en meget krevende teknisk prosess, sier Nordberg.

Et viktig tyngdepunkt

Denne mørke veggen danner en flott bakgrunn for ildstedet. I tillegg er den et svært viktig, visuelt tyngdepunkt i leiligheten kommenterer eieren.

Ikke skrikende hvit

Hvitfargen som er brukt er heller ikke av den vanlige typen. Interiørarktekten prøvde ut flere varianter før hun fant en hvitvalør som ikke var hard og skrikende.

Soverommet er en oase

I den tette delen av leiligheten, bak den gjennomgående kjøkkensonen ligger både soverom med walk-in garderobe og hovedbad. I tillegg befinner gjestrom og et ekstra lite bad seg i dette området.

GJENNOMGANG: HTH Straight-kjøkkenet ligger midt i boligen og det har benkeplate og bakplater i hvit corian. Hvitevarer i aluminium.
GJENNOMGANG: HTH Straight-kjøkkenet ligger midt i boligen og det har benkeplate og bakplater i hvit corian. Hvitevarer i aluminium. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
GLASSKLAR MIKS: Fra kjøkkenet ser du mot stuen og sjøen, og i front står en av Philippe Starcks transparente plaststoler. Den er en av Sissels møbelfavoritter.
GLASSKLAR MIKS: Fra kjøkkenet ser du mot stuen og sjøen, og i front står en av Philippe Starcks transparente plaststoler. Den er en av Sissels møbelfavoritter. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
LEKKERT: Den mørkbeisete sengen i et hardtreslag har Sissel Nordberg selv designet og fått laget hos et snekkerverksted på Leinstrand.
LEKKERT: Den mørkbeisete sengen i et hardtreslag har Sissel Nordberg selv designet og fått laget hos et snekkerverksted på Leinstrand. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
KULE KONTRASTER: Orientalske innslag passer utmerket inn i Sissels interiørmiks.
KULE KONTRASTER: Orientalske innslag passer utmerket inn i Sissels interiørmiks. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Den mørkbeisete sengen i soverommet har hun selv designet og fått laget av et lokalt snekkerverksted. Den preges blant annet av noen djerve detaljer i koboltblått glass.

Et himmelhøyt speil, et unikt loppefunn setter prikken over i-en i innredningen.

Gang i særklasse

Tar du heisen fra gaten og opp kommer du rett opp denne leiligheten. Og i det øyeblikk heisdørenen åpner seg ser du via kjøkken og stue ut over fjorden mot Munkholmen. En unik oppleve

Lette materialer i glasshus

COLLAGER: Soverommet prydes av grupper av gjenstander fra fjern og nær.
COLLAGER: Soverommet prydes av grupper av gjenstander fra fjern og nær. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
PRAKTISK BELIGGENHET: Den rommelige walk-in garderoben ligger like ved soveværelset.
PRAKTISK BELIGGENHET: Den rommelige walk-in garderoben ligger like ved soveværelset. Foto: FOTO: NIls Petter Dale

Sissel Nordberg la vekt bruke materialer somer er lyse og lette i uttrykket i alle rom. Hvit glassmosaikk pryder både vegger og gulv i badet. Vannbåren varme i alle gulv frigjorde veggene for plasskrevende varmeovner.

- Fra denne høyblokken jeg tegnet sammen med arkitekt Per Knutsen har jeg panoramautsikt over en helt ny bydel, sier Sissel Nordberg.
- Fra denne høyblokken jeg tegnet sammen med arkitekt Per Knutsen har jeg panoramautsikt over en helt ny bydel, sier Sissel Nordberg. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Fargebomber gir liv

Det gjennomført renlinjete interiøret har innslag av enkelte, kontrasterende fargebomber. Flere av dem er fra en helt annet tidalder enn vår egen.

- Slik må det være. Ellers står interiøret i fare for å bli sterilt, avslutter Sissel Nordberg.

Les mer :

Her finner du mer spennende arkitektur

Ikea lærer deg å rydde

"Egget" løste boligproblemene

RETT PÅ FJORDEN: Fra gaten kommer du  med heisen rett opp i leiligheten til interiørarkitekten. Idet du stiger ut av heisen ser du rett gjennom kjøkkensonen og mot fjorden. Ilustrasjonen på veggen er laget av beboerens datter.
RETT PÅ FJORDEN: Fra gaten kommer du med heisen rett opp i leiligheten til interiørarkitekten. Idet du stiger ut av heisen ser du rett gjennom kjøkkensonen og mot fjorden. Ilustrasjonen på veggen er laget av beboerens datter. Foto: FOTO: Nils Petter Daler
GLASSKLART: Hvit glassmosaikk er brukt på vegger og gulv i begge bad. Glass i servanter og benkeplater - og i dører.
GLASSKLART: Hvit glassmosaikk er brukt på vegger og gulv i begge bad. Glass i servanter og benkeplater - og i dører. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
BÅDE ÅPEN OG LUKKET: Her ser du hvordan den åpne kjøkkensonen ligger plassert midt i leiligheten.
BÅDE ÅPEN OG LUKKET: Her ser du hvordan den åpne kjøkkensonen ligger plassert midt i leiligheten. Foto: Tegning: Sissel Nordberg

Se over 1000 inspierende interiører

Her er barnas nådeløse dom over godterikalenderne

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning