Oslos kuleste loft
Avansert industridesign setter prikken over i-en i det ominnredete loftet til kunstmaleren Paul Renè Gauguin.

Dette oppsiktsvekkende loftet ligger på toppen av en funkis teglblokk på Torshov i Oslo.
Det tilhørte i sin tid den norske maleren Paul Renè Gauguin (1911-1976), sønnesønn til mestermaleren, impressionisten Paul Gaugin (1848-1903) - verdenskjent for blant annet sine magiske skildringer av livet på Tahiti.
Kjærlighet ved første blikk
- Jeg forelsket meg øyeblikket i dette stedet. Det skjedde allerede et stykke opp i trappen til toppen av blokken. Da fikk jeg et lite glimt av loftet, og jeg skjønte med en gang at dette var noe spesielt, forteller arkitekt MNAL Cecilie Wille i Morfeus Arkitekter. De har tegnet både oppsiktsvekkende hytter og ditto interiører.


Kreative romdelere

Det første arkitekten ellers merket seg med var den enorme luftigheten og overlyset som strømmet ned fra de store vindusfeltene i taket. Roen og renheten i dette rommet var noe for seg selv, får vi vite.
Da Wille flyttet inn var leiligheten allerede blitt pusset opp av fotokunster Camilla Luihn. Det er hun som har signert det kreative rekkverket mot trappen. Det fungerer også som romdeler.
- Jeg likte de utradisjonelle innredningsgrepene til min forgjenger utrolig godt. De bidro nok til at jeg falt så pladask for stedet, forteller Wille til klikk.no
Noe nytt, noe gammelt



Cecile Wille kjøpte inn noe nytt spesielt til loftet, men det meste er møbler og gjenstander hun hadde fra før. Den røde tråd gjennom tingene som er her er tidløshet. Dette er møbler som skal tåle tidens tann.

Mest markert er det tre meter lange La Barca spisebordet fra italienske Cassina. Det ble designet av Piero De Martini i 1975, og Wille kjøpte det i Milano for over ti år siden.
Det er enkelt i stilen, robust i utførelsen - og slås topplatene til side, utvides det på et øyeblikk til å gi plass til et selskap på tolv personer.
Verdens første gjennomsiktige stoler
Dette tunge, men helt lyse bordet i ask flankeres av fjærlette, transparente La Marie plaststoler tegnet av vidunderbarnet Philippe Starck. De er verdens første stoler som fullstendig gjennomsiktige. De er for øvrig støpt i et stykkke polykarbonatplast.
Historisk aviskurv
Magasin-holderen er også i plast. Den tegnet Giotto Stoppino i 1972, og den er et viktig objekt i produsenten Kartells utviklingshistorie.
En lysende evergreen
Stålampen som lyser opp hele langbordet er Lumina Elle designet av den italienske formgiver Tommaso Cimini. Den er en en klassiker fra 1975. Med sine funksjonelle og estetikse kvaliteter har den selv ikke etter tyve år fått en erstatter.
En evig klassiker
Ved enden av spisebordet troner arkitekten Ludwig Mies van der Rohes lenestol Brno nr. 255 fra den amerikanske produsenten Knoll. Dette er en klassiker. Den tegnet modernsimens store arkitektpioner til den berømte Villa Tugenhat i Tjekkia - som van der Rohe også tegnet.



Glass på glass
Midt på glassbordet i salongen står to skåler fra skålserien Mingle tegnet av Lena Bergstrøm for Orrefors.Hun er en suksessfull designer som arbeider både med tekstil og glass. Hun kombinerer gjerne det vakre med det funksjonelle.
En kritthvit verden
Det gamle tregulvet ble sparklet og malt og malt med blank oljemaling slik at underlaget for møbleringen ble en stor, speilende flate. Den oppsiktsvekkende, skulpturelle romdelerene laget Camilla Luihn av mdf-plater. De ble også hvitmalte.
Varmt på midten
- I en slik hvit ramme passet det utmerket å plassere en fargerikt kelimteppe fra Ikea midt på gulvet. Det gir den nødvendige varme, kommenterer arkitekten.
Lille Persille
- Paul Renè Gaugin var barnebarn til den store Paul Gauguin. Moren til Renè var norsk, og som sin verdenskjente slektning var han kunstner. Han illustrerte bøker, blant annet Lille Persille av Inger Hagerup.
Kulturhistorien beriker


- Det er hyggelig å vite at det sitter litt kunsthistorie i veggene på steder der man bor, avsluttter Wille.
Les også:
Slik skaper du et personlig interiør
