I Nederland utvikles ideer om design og arkitektur raskere enn i de fleste andre land. Her er man ikke redd for å tenke nytt eller utenfor boksen, noe som resulterer i mange spennende og inspirerende bygg.

Og Villa Rotterdam, som dette bygget kalles, er inget unntak. Denne eneboligen hadde blitt utvidet og bygget på flere ganger opp gjennom årene og etterhvert som huset skiftet eiere.

I 2003 ble så tre nye rom og endel andre fasiliteter bygget på huset. Denne gangen syntes den nåværende eieren at huset hadde for mye ubrukt areale og ønsket at husets potensiale skulle kunne defineres bedre. Til dette leide han inn de nytenkende arkitektene fra Ooze.

Utfallet av det siste renoveringsprosjektet er et unikt hus som oppleves som unikt, lyst og helhetlig.

Det nye skallet er laget av Accoya tre.

DRØMMEBOLIG: Det unike huset har blitt bygget på flere ganger. © FOTO: Jeroen Musch & Ooze

Store vinduer slipper utsiden inn.

VINKLER: På innsiden finner man man mange kriker og kroker. © FOTO: Jeroen Musch & Ooze

Det siste prosjektet på Villa Rotterdam, som i opprinnelig startet som en ren kjøkkenrenovasjon, endte opp med ny fasade, ny trapp, nytt kjøkken og ekstra soverom - som alle fikk plass i "hulrommet" mellom det gamle huset og det nye "skallet".

- Det som begynte som en temmelig enkel kjøkenutbedring endte opp med å bli en total redesign av hele boligen, forklarer arkitekt Eva Pfannes, som hadde hovedansvar for prosjektet.

Mørke gulv strammer opp inntrykket.

ROM I ROM: Arkitektene laget nye rom i plassen mellom det originale huset og det nye skallet. © FOTO: Jeroen Musch & Ooze

Unik stilmiks i unikt hus.

OPP EN TRAPP: En ny trapp lenker samme etasjene i huset. © FOTO: Jeroen Musch & Ooze

Satte lokk på huset

For å binde sammen boligen tegnet rett og slett arkitektene et nytt tak, eller lokk, til huset, som ble pakket over husets eksisterende samling bygninger og tilbygg.

Det nye geometriske skallet skaper et helt nytt inntrykk av huset, som nå både ser mer helhetlig ut, og ikke minst sklir vakkert inn i omgivelsene.

Det nye "laget" består av to bygningsdeler med spisst tak, en lavere semisirkulær bygning mellom som binder sammen de to andre delene, og flere små strukturer i andre enden av huset, som tilfører den unike geometriske formen.

Skallet, som på sett og vis pakker inn det originale huset, skaper også større volum inne i boligen, og selve gulvplanen er nå sentrert rundt ett åpent rom i midten av huset, hvor en ny trapp knytter etasjene sammen.

Arkitektene ville at huset skulle skli inn i omgivelsene.

BIKUBE: Utsiden på huset kan minne litt om en stor bikube. © FOTO: Jeroen Musch & Ooze

Det mørke treet brukt i kledningen er svært miljøvennlig.

PAKKET INN: Det nye ""lokket"" pakket inn det gamle huset. © FOTO: Jeroen Musch & Ooze

Materialet arkitektene valgte gjør det også mulig å beholde båder yttervegger og tak relativt tynne, og bare ved å variere tykkelsen på samme materiale kan det fungere som vegg, tak eller til og med trapperekkverk.

På denne måten har man gjort at forskjellene mellom gulv, vegger og tak viskes ut, og hele boligen fremstår som helhetlig.

De prefabrikerte panelene brukt gjorde at huset kunne få sin distinkte form, og var også svært raske å sette sammen.

-Det nye skallet til huset ankom omtrent som et byggesett, forklarer Pfannes.

- Det var bare å sette sammen slik vi allerede hadde tegnet det.

Det originale huset ble bygget tidlig på 1900-tallet.

STOR JOBB: Det som begynte som oppussing av kjøkkenet endte opp som total ombygging av boligen. © FOTO: Jeroen Musch & Ooze

Som en stor diamant.

I NATTEN: Huset kommer virkelig til sin rett på kvelden når lys er tent på innsiden. © FOTO: Jeroen Musch & Ooze

Å tenke nytt når man jobber med gammelt

Arkitekten frA Ooze forklarer tanken bak strukturen:

- På innsiden manifesterer bygningen seg selv gjennom et ganske formelt og stramt uttrykk basert på prefabrikerte solide tretriangler som refererer direkte til det gamle taket. Folder og fasetter ble laget på den bakgrunn at de skulle tilføre noe til innsiden av bygget. Skallet utenpå blir som en struktur som sitter som en hatt på toppen av det eksisterende bygget. Dette huset setter en ny presedens i det å jobbe med en allerede eksisterende struktur.

Bygningen har grønne tak og er kledd i trepaneler laget av et rasktvoksende tre behandlet for å gjøre det mer værmotstanding enn tropiske tresorter.

Accoya treet brukt i platene husets nye lag er bygget av er både bærekraftig og miljøvennlig, forteller husets skapere.

Det grønne taket gjør at huset sklir ubemerket inn i naturen.

BORTGJEMT: Det var et ønske at huset skulle passe inn i omgivelsene. © FOTO: Jeroen Musch & Ooze

Glass og gress definerer taket.

UNIKT: Fra luften ses bedre hvordan nybygget fungerer som et lokk på huset. © FOTO: Jeroen Musch & Ooze

Kilder: De Zeen, Freshome

Tenkte nytt når de jobbet med gammelt hus.

TREDDE OVER: Slik ""tredte"" arkitektene ""lokket"" på huset.

Husets nye del ankom som byggesett, klart for arkitektene til å sette sammen.

INNE OG UTE: Store glassflater visker ut skillet mellom ute og inne. © FOTO: Jeroen Musch & Ooze

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!