Barnesikkert kjøkken

Her er tipsene som sikrer kjøkkenet til småbarnsfamilien.

Publisert Oppdatert

 

 

Når du først har investert i drømmekjøkkenet, ønsker du naturligvis å tilbringe tid der - uten å engste deg for skumle «feller» for barna.

Trygghet for alle

De fleste ulykker skjer dessverre i hjemmet, men det er noen forholdsregler du kan ta som kan gjøre deg roligere til sinns. Her er noe av det du bør tenke over:

Klemskader og slag

Montér utrekksstoppere på skuffer, slik at små barn ikke kan dra skuffene helt ut og få innholdet tømt over seg. En sikkerhetslås er også en god idé, slik at de ikke får opp de «skumleste» skuffene i det hele tatt, eller klemmer fingrene.

 

Tips

En god vane er alltid å lukke skap, skuffer, ovnsdør, kjøleskap og annet. Barnesikring eller sikkerhetslåser bør være montert på alle elektriske gulvstående apparater og steder som barn kan klatre inn i og skade seg.

La det mest barnevennlige innholdet ligge i de nederste skuffene, som plast og lette materialer. Dersom noen skuffer er tillatt, vil det også være mer spennende for barna å være i kjøkkenet. Husk at aktive barn kan klatre på åpne skuffer! Høye skuffesider gjør dette vanskeligere for dem, og i tillegg ligger innholdet trygt i skuffen, og ting ramler ikke like lett ut.

 

 

Barn vil være der du er

MODERNE NOSTALGI. Kjøkkenet skal være trygt, praktisk og hyggelig. Og det skal være plass til alle! JKE Designs Milano.
MODERNE NOSTALGI. Kjøkkenet skal være trygt, praktisk og hyggelig. Og det skal være plass til alle! JKE Designs Milano.

Gjør tiden på kjøkkenet til kvalitetstid med barnet. De minste skal være trygge. De litt eldre kan delta i matlagingen under trygge forhold, og kjøkkenet bør være praktisk for et større barn som selv vil lage mat. De minste kan sitte i en barnestol eller flyttbar lekegrind på kjøkkenet når du er ekstra travel. Sørg for at babyen ikke kjeder seg mens du arbeider - myke og fargerike plastbeholdere kan være god underholdning!

Varme

Bygg ditt drømmekjøkken

Det er de små detaljene som merkes i hverdagen, samtidig som kjøkkenet skal gjenspeile den du er. JKE design gir deg et enormt utvalg i farger, materialer, innredninger og detaljer, og våre kjøkkenkonsulenter kan hjelpe deg å oversette dine drømmer og behov til skuffer, skap, beslag, benkeplater og innredning. Få mer inspirasjon her.

Montér gitter foran ovnen, slik at barna ikke får hendene på kokeplatene. Vend alltid håndtak på gryter og panner innover, da får ikke barna tak i noe som steker eller koker. Du kan plassere gitter foran stekeovnen for å forhindre skader fra en varm front, og lås slik at ovnen ikke kan åpnes for de minste. La aldri ovnsdøren stå åpen! Pass på at alle brytere på komfyren er barnesikret, og begrens adgangen til den om mulig.

Elektrisitet

Barn elsker ledninger. Hvis du har elektriske kjøkkenmaskiner, som kaffetrakter og vannkoker, må du være oppmerksom på at barnet kan trekke i ledningen til maskinen og få glovarmt innhold ned over seg. Trekk ut stikkontakten på elektriske apparater som ikke er i bruk og fold vekk elektriske ledninger, så barnet ikke kan slå dem på eller få tak i ledningen. Sørg for at stikkontakter er tildekket. Rydd bort elektriske apparater etter bruk, gjerne inn i skap som er utilgjengelig for barn.

Kuttskader

Hold kniver, gafler, sakser og andre skarpe redskaper låst i en skuff og gjerne et annet sted enn andre og tryggere kjøkkenredskaper. Introduser kniver og skjæreredskaper til barna når du har god tid og dere jobber sammen. Du kan gjerne bruke dine beste kniver, slik at barna ikke behøver å bruke makt. Sløve kniver vil ofte føre til at de bruker krefter og lettere kutter seg.  

Medisiner og vaskemidler

Husk barnesikring på skuffer med innhold som kan være skadelige for barna. JKE Pisa mørk struktur.
Husk barnesikring på skuffer med innhold som kan være skadelige for barna. JKE Pisa mørk struktur.

Oppbevaring av tabletter, medisiner, alkohol og annet som kan forårsake forgiftninger bør være i skap eller skuffer som sitter høyt, sikret og utilgjengelige for barn. Det samme gjelder rengjøringsmidler, vaskemiddel, avløpsrenser og lignende som er etsende og/eller giftige. Oppvaskmidler er faktisk ekstra skadelige, så ikke fall for fristelsen å ha de lavt i nærheten av oppvaskmaskinen. Plantemidler, sølvpuss og en del matvarer kan også være skadelige i større eller mindre mengder. Sjekk Giftinformasjonen hos Folkehelseinstituttet, hvor du også kan få akutt råd og hjelp om du er i tvil om barnet har fått i seg noe det ikke tåler.

 

Slipp til den lille hjelperen

Barn liker å føle seg nyttige. La dem komme til på kjøkkenet fra de er ganske små, start med enkle oppgaver. Gi dem en egen plass og noe å stå på, en lav krakk eller en sokkelplate. Her kan de følge hele matlagingsprosessen og kanskje bli mer nysgjerrig på å smake når den tid kommer. La dem kutte og blande for eksempel fargerike grønnsaker, røre i gryter eller måle opp ulike ingredienser.  Nyere studier viser at barn liker maten bedre når de har vært med på å lage og bestemme hva som skal på middagsbordet. 

Hos JKE får du sokkelskuffer til ekstra oppbevaring, eller de kan skjule en stige eller et lite platå for å gjøre små kokker større.
Hos JKE får du sokkelskuffer til ekstra oppbevaring, eller de kan skjule en stige eller et lite platå for å gjøre små kokker større.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning