Kjøkkenet som knutepunkt
For mange er kjøkkenet husets viktigste rom. Her foregår vårt sosiale liv, med alt fra måltider, samtaler og lek. Kjøkkenet er det som knytter oss sammen.

På 50-tallet var kjøkkenet et arbeidsrom for husmoren, og maten ble båret inn i et separat spiserom hvor man inntok måltidene. Den gang var kjøkkenet husmorens arbeidsplass og innredet for hennes behov som kokk.
I dag er kjøkkenet et allrom og hjemmets hjerte hos de fleste moderne familier. Her skal barna vokse opp, de skal lære seg å lage mat, gjøre lekser, ha venner på besøk, dagens gjøremål skal diskuteres og gode og dårlige nyheter skal formidles. Det skal skravles, kokes og spises der. Det er ladestasjon for våre teknologiske hjelpemidler og stadig flere har en TV der.
Kjøkkenet har fått plass til bokhyller med kokebøker og skuffer med tegnesaker. Ofte er kjøkkenet det hyggeligste rommet i et hjem, og det bærer preg av personligheten til menneskene som bor der. Dette gjenspeiler seg også i interiørtrendene, som handler om trygghet, varme og hygge.
Trender
Årets trender er preget av varme farger, og mørkere nyanser i farge er på vei inn. Vi vil se varme tresorter og metaller som messing og kobber framover. Det snakkes om «housewarming», som handler om å gjøre hjemmet til et lunt sted, om å gi større oppmerksomhet til innsiden av hjemmet, ønske folk velkommen og tilbringe tid i hjemmet.

Folk ønsker ikke nødvendigvis å kjøpe det billigste, man ønsker god design, organisk og vakkert – som skal vare lenge. Åpne hyller og skap skal avdekke færre ting. Fyll opp med levende blomster og planter.
Teknologi fortsetter å være viktig, men nå ønsker vi å presentere den i en varmere form og gjøre den mer brukervennlig.
Interiøret skal gi følelse av nærhet og trygghet – mer natur – mindre hvitt, selv om hvitt stadig er nordmenns førstevalg når det gjelder kjøkken. En annen trend er at man bruker flere steinsorter og materialer presentert på en ærlig måte med synlige funksjoner.
Design skal gjerne ha en mening. Individualitet er viktig – å skille seg fra mengden.
Hverdagsritualer
På Oslo Design Fair var temaet i år «Hverdagsritualer». Det handler om våre daglige liv, om hva vi omgir oss med som gjør oss lykkelige og trygge. Mange av disse trygge ritualene foregår i kjøkkenet, enten gjennom morgenkaffen, mattradisjoner vi bærer med oss eller i samtalene over bord og benk som vi må ta oss tid til. Det handler om å ta vare på hjemmet sitt - om å holde hverdagen gående.
Hverdagsritualer er knyttet til tradisjon, forutsigbarhet og det som gir livene våre mening. Tiden man bruker på å lage mat og spise sammen har en stor verdi i seg selv, og er en investering. Naturlige materialer og godt håndverk er både vakkert og varig, og holder stand i trendbildet.
Hygge og nytte
Siden dette er familiens primære oppholdsrom, bør du gjøre plass til personlighet når du innreder. Kjøkkenet er ikke som de andre rommene i huset, - det er ankeret, knutepunktet og sentralen

Det holder ikke at kjøkkenet skal vises frem og se bra ut. Det er ofte de små detaljene bak skapdører og i skuffene som merkes i hverdagen og som gir deg et godt kjøkkenliv.
Og når du bruker mange penger på et kjøkken, vil du at det skal vare lenge. Kjøkkenet skal kunne repareres og suppleres ved behov.
I dag åpner stadig flere nordmenn kjøkkenet og velger en såkalt åpen kjøkkenløsning. I 2014 hadde 15 prosent av alle kjøkken helt åpne løsninger, mens 28 prosent hadde delvis åpne løsninger. I dag er det enda flere, noe som synes i kjøkkenløsningene folk velger når de pusser opp.
Effekten er at den tidligere skjerming av kokken har forsvunnet, og det er lettere å samarbeide om matlaging eller gjøre flere ting samtidig og sammen. I dag ser vi ofte et romslig kjøkken, som en kommandosentral i huset. Det er her det meste forgår, og flere av funksjonene kan styres via en app på din mobil.