Eksperter oppklarer agurk-myten
Googler du «Hvor bør agurk lagres?», vil du som regel få til svar at den bør ligge på kjøkkenbenken – ikke i kjøleskapet. Det er ikke alltid riktig.

Grønnsaken agurk har lenge vært yndet her til lands, men etter at en australier ved navn Logan Moffitt ga verden agurksalat-dilla på TikTok i fjor sommer, er den mer populær en noen gang.
Det er Iselin Bogstrand Sagen, ernæringsrådgiver og pressekontakt i Frukt.no, positiv til.
– Agurk inneholder hovedsakelig fiber og mye vann, så hvis man velger å snacke på en agurk eller en av disse TikTok-salatene, metter du magen med noe som er kalorifattig sammenliknet med annen snacks. Og agurken kan fint være én av fem – helst åtte – om dagen, sier hun.
Ikke fått med deg fjorårets agurknytt i sosiale medier? Se her:
I 2024 ble det solgt hele 29 958 tonn agurk i Norge, og vi spiser i gjennomsnitt 5,4 kilo agurk per person i året. Dermed vil de fleste av oss ha nytte av å vite hvor man skal oppbevare den for best holdbarhet og smak.
For, vi har alle vært der. Agurken du trodde lå sprø, frisk og saftig og ventet i kjøleskapet, har endt i en grønn-gul, vassen klump innpakket plast. Eller kanskje ligger den som en inntørket, uappetittlig og gul pølse på kjøkkenbenken? Det blir verken frisk salat eller brødskive-topping av slikt.
Sannhet med modifikasjoner
Hvis du googler «Hvor bør agurk lagres?», vil du som regel få til svar at den bør ligge på kjøkkenbenken – ikke i kjøleskapet.
Det er en sannhet med modifikasjoner.

– Har du akkurat kjøpt agurken, og ikke skåret i den, bør den ligge på kjøkkenbenken. Blir den lagt i kjøleskapet fra start, vil den miste både spensten og mye av den gode smaken, sier Bogstrand Sagen.
Hun får støtte fra Stig Tore Laugen, styreleder i Frostagrønt i Trøndelag – Norges største produsent av agurk.
– Vi ønsker jo helst at folk spiser agurken kort tid etter at den er kjøpt. Jo ferskere den er, desto bedre smaker den, og aller best smaker den om den får forbli romtemperert, sier han.
Men så fort du skjærer i agurken, bør den enten brukes opp så fort som mulig, eller så skal den faktisk lagres kjølig.
– Dersom du ikke har tenkt å bruke resten av agurken innen rimelig tid, bør den inn i kjøleskapet. Enden du har skåret i dekkes enten ved å trekke over emballasjen den kom i, eller en bit plastfolie, forklarer Bogstrand Sagen.
Behold plasten
En agurk som ligger i kjøleskap, vil ha lengre holdbarhet.
– Det vil stoppe noen prosesser i den. Agurken vil da heller ikke bli eksponert for like mye lys. For mye lys over tid kan føre til at den gulner og blir slapp, sier Laugen.
For å gjenvinne noe av smaken, kan det være lurt å ta agurken ut en liten stund før du skal bruke den.

Optimal lagringstemperatur for agurk er mellom 10 og 14 grader, så ingen av de to lagringsstedene er helt optimale. Har man en kjøleskapsskuff som holder noe høyere temperatur enn kjøleskapet generelt, er denne å anbefale for agurk som skal lagres etter at den er skåret i.
Og uansett hvor du legger den: Behold plastfilmen på.
– Den holder på fuktigheten i agurken og hindrer samtidig at den tar smak fra andre matvarer, sier Bogstrand Sagen.
Det er heller ikke all emballasje rundt agurk som er plast, opplyser Laugen.

– Vi har brukt agurkfilm som er laget av avfall fra sukkerrør-produksjon, men det er litt vanskelig å skaffe nok, sier han.
Klikk+: Maten som kan forebygge kreft
Disse smaker best (og mest)
Og mens vi er inne på funfacts og «hemmeligheter» i norsk agurkproduksjon, serverer Laugen gladelig flere. For vet du egentlig hva du skal se etter for å finne den beste agurken i butikken?
– Hvis en agurk er litt ruglete utenpå, betyr det at det kommer fra en yngre plante. Da er den saftigst. Har agurken slettere skall, kommer den fra en noen uker eldre plante, røper han.
Norske agurkprodusenter bruker dessuten bittesmå «vaktmestere» til å passe på agurkplantene.

– Vi sprøyter ikke mot skadedyr i vår produksjon. I stedet har vi det som kalles nyttedyr i poser eller flasker. Dette er bittesmå dyr som sørger for å holde agurkplantene friske og fine, forklarer han.
Ifølge Norsk Landbruksrådgivning brukes rovmidd, snylteveps, rovtege og gallmygg for å bekjempe trips, spinnmidd, agurkbladlus og veksthusmellus.
Jøss. Du er ikke lei av agurknytt ennå?
Ok, du skal få en siste:
– Mindre agurker smaker gjerne enda bedre enn store. Smaken fordeler seg nemlig på massen, avslutter Laugen.