«Penispanikk-syndromet»:

Ekspert frykter massepsykose: – Dette er den perfekte stormen

Verdens fremste ekspert på massehysteri tror at koronavaksinen vil trigge smittsomme vrangforestillinger og massepsykose. – Dette er den perfekte stormen, sier forskeren Robert Bartholomew til Vi Menn.

<b>MASSEFRYKT:</b> Vaksiner gir sjelden alvorlige bivirkninger, men frykten kan føre til massehysteri, mener ekspert.
MASSEFRYKT: Vaksiner gir sjelden alvorlige bivirkninger, men frykten kan føre til massehysteri, mener ekspert. Foto: U.S. Air Force
Sist oppdatert

Høsten 1967 oppsøkte flere hundre menn sykehus i Singapore i panikk. De fryktet at de var rammet av «koro», en lidelse de mente ville få penis til å skrumpe inn og bli borte.

Mange av mennene hadde festet en klype til penis eller satt en strikk rundt roten for å forhindre at deres mannlige stolthet skulle forsvinne inn i bukhulen.

Menn som ikke hadde slike hjelpemidler tilgjengelig, holdt gjerne manndommen i et fast grep med hånden, livredde for å slippe taket, skrev ABCnyheter.no da nett­stedet omtalte den historiske saken i fjor.

De trodde at om penisen forsvant, så ville de dø.

Fake news

Den såkalte «koro-epidemien» i Singapore hadde bakgrunn i en svinepest som hadde brutt ut i landet noen måneder tidligere. For å forhindre at sykdommen skulle spre seg, ble 55 000 griser vaksinert.

En avisnotis som utløste panikken: Notisen hevdet at flere personer hadde blitt rammet av koro etter å ha fortært svinekjøtt infisert med svinepest-vaksinen.

I virkeligheten dreide det seg om et tidlig eksempel på det vi i dag ville kalt «fake news».

Nyheten førte likevel til at bortimot 500 menn (og noen kvinner) oppsøkte leger og sykehus.

<b>HOLDT FAST:</b> Penispanikken som herjet i Singapore i 1967 fikk menn til å flokke til sykehus med en strikk eller en klype festet til penis. Postkort fra 1969.
HOLDT FAST: Penispanikken som herjet i Singapore i 1967 fikk menn til å flokke til sykehus med en strikk eller en klype festet til penis. Postkort fra 1969. Foto: Sludge G/CC BY-SA 2.0

Vrangforestillinger

Selv om koro-epidemien i Singapore var et ekstremtilfelle som også fikk næring fra lokal overtro, er det hverken første eller siste gang vaksineskepsis har bidratt til kollektive vrangforestillinger.

Allerede på slutten av 1790-tallet, da den engelske landsbylegen Edward Jenner satte verdens første vaksine − en vaksine mot kukopper, ble det medisinske gjennombruddet møtt med mistro og motstand.

En samtidig karikaturtegning viser vaksinerte mennesker med ku-formede byller og utvekster.

Robert Bartholomew er medisinsk sosiolog ved Botany College på New Zealand og har studert massepsykose i over tre tiår.

Les også: (+) Drapsbølgen i villastrøkene var et mysterium – så gjorde 13-åringen en oppdagelse

<b>FØRSTE VAKSINEPANIKK:</b> Illustrasjon fra 1802 viser hvordan legene gir forskremte kvinner og menn ku-formede byller og utvekster med sin vaksinasjon.
FØRSTE VAKSINEPANIKK: Illustrasjon fra 1802 viser hvordan legene gir forskremte kvinner og menn ku-formede byller og utvekster med sin vaksinasjon. Foto: Library of Congress

Uungåelig med massehysteri

Han sier til Vi Menn at han vil bli overrasket om den omfattende vaksineringen verden skal igjennom i 2021 ikke utløser episoder av det han kaller «mass psychogenic illness».

Eller, sagt på godt norsk: massepsykose og masse­panikk.

– Det vi er vitne til nå er den perfekte stormen. Om vi ser til historien og det enorme antallet mennesker som skal vaksineres globalt; et utbrudd av massehysteri vil nærmest være uunngåelig, sier Bartholomew.

Nå kommer covid-19-vaksinen neppe til å føre til penispanikk eller spontandans i gatene. Men forskeren mener likevel at massehysteri trigget av vaksinekampanjene vil være mulig å identifisere.

– Det vil kunne involvere forbigående, harmløse symptomer som dukker opp kort tid etter vaksinasjonen. Hodepine, kvalme, svimmelhet, andpustenhet og besvimelse har vært typiske kjennetegn i tidligere utbrudd.

Les også: En utrolig ingeniørbragd, likevel ble Troll A den siste

Tror du sterkt nok at noe kan gi deg smerter eller bivirkninger, kan resultatet bli nettopp det. Fenomenet kalles nocebo­effekten, og kan også knyttes til kollektive stressreaksjoner.

Et hjemlig eksempel fant sted i Stokke i 2016. Da ble 44 personer sendt til sykehus etter at det kom ut hvitt pulver fra en postforsendelse. De postansatte rapporterte om symptomer som svie i halsen, rød hud og kløe. 14 stykker ble innlagt på isolat for natten. Pulveret viste seg senere å være vanlig mel.

Se mer

Vaksineskepsis

Bartholomew trekker frem en hendelse fra Danmark i 2015, der flere jenter hevdet at de hadde blitt syke etter vaksinering mot livmorhalskreft. Frykten ble intensivert da dansk TV2 sendte en dokumentarfilm om hendelsen. Dokumentaren bidro til en bratt nedgang i antallet vaksinerte. Senere studier har vist at vaksinen er trygg.

Penispanikk-­syndromet

<b>PENISKLYPE:</b> En mannlig koro-pasient har festet penisen i en klype for å unngå at den forsvinner.

Koro kalles populært for «penispanikk-syndromet» eller Genital Retraction Syndrome (GRS). Selve navnet kommer fra språket malay og betyr illustrerende nok skilpadde. De som er rammet av koro får nemlig en ekstrem over­reaksjon de gangene penis krymper naturlig, litt som en skilpadde som trekker hodet inn i skallet.

Lidelsen er mer psykisk enn fysisk, og er mer vanlig på små steder i Afrika og Asia hvor befolkningen tror på trolldom. Det siste registrerte anfallet av koro skjedde i Den demokratiske republikken Kongo i 2008.

Av åpenbare grunner rammer koro stor sett bare menn.

– Noe lignende skjedde i Australia i 2007 da en skolejente rapporterte om bivirkninger av HPV-vaksinen. I løpet av et par timer hadde vaksinefrykten spredt seg til et tyvetalls andre elever. Flere ble fraktet til sykehus, men ble raskt utskrevet.

Ifølge Bartholomew spredde ryktene om vaksinen seg raskt i sosiale medier. Den førte til skepsis blant befolkningen, negativ medieomtale og at færre ville vaksinere seg. På kort tid falt markedsverdien til vaksineprodusenten med en milliard australske dollar (om lag 6,5 milliarder norske kroner).

– Konsekvensen var tragisk, for vi vet at denne vaksinen reduserer risikoen for utvikling av livmorhalskreft, en kreftform med høy dødelighet.

Les også: Skøyeren Ingeborgs tullebilde fikk forferdelige følger

<b>DANSEPEST:</b> Den flamske kunstneren Hendrik Hondius den yngre (1573–1650) sin fremstilling av tre dansende kvinner under et dansepest-utbrudd i middelalderen.
DANSEPEST: Den flamske kunstneren Hendrik Hondius den yngre (1573–1650) sin fremstilling av tre dansende kvinner under et dansepest-utbrudd i middelalderen. Foto: Wikimedia Commons

Tegn på massehysteri

Ifølge forskeren er det typisk at vrangforestillinger ofte har utgangspunkt i skoler, fabrikker, klostre, barnehjem eller lukkede grupper. Derfra sprer det seg gjennom rykter, desinformasjon og konspirasjonsteorier. Ofte bidrar også mediene til misforståelsene.

… et utbrudd av massehysteri vil nærmest være uunngåelig.

– Slike utbrudd starter gjerne plutselig før de forsvinner igjen like raskt. Om dette skulle skje igjen, mener forskeren at man aller først bør se i retning massehysteri.

– Media bør være bevisste på at utbrudd av massehysteri trolig vil oppstå i forbindelse med utrullingen av koronavaksinene. Og dersom det skjer, er det svært viktig at dekningen er edruelig og saklig til kilden til utbruddet er fastslått, sier han.

Vanskelig å gjenvinne tillit

I kjølvannet av rapporter om sikkerhetsproblemer og allergiske reaksjoner på koronavaksiner, kombinert med feilinformasjon spredd i sosiale medier, frykter Bartholomew at det vil oppstå en massesuggesjon som kan gjøre skade og forsinke vaksineringen. Skulle det skje, viser historien at det er vanskelig å gjenvinne tilliten.

– Massehysteri er vanligere enn mange tror. Konsekvensen kan bli katastrofal ettersom det vil føre til dødsfall som kunne vært forhindret. Det kan også føre til at vi ikke klarer å oppnå flokkimmunitet.

Robert Bartholomew mener det trengs bare én hendelse for å utløse et globalt tilbakeslag for vaksinen.

– Det er allerede mye forvirring og desinformasjon i omløp i USA alene. Bare se på distribusjonen av vaksinen; ikke engang den går knirkefritt. Slikt bidrar i hvert fall ikke til å skape tillit, sier han. Og påpeker:

– Vi står overfor to trusler: Covid-19 og oss selv. Vaksinen kan redde oss fra Covid. Men hvem skal redde oss fra oss selv?

I 2019 oppførte WHO «vaccine hesitancy» som en av de ti største truslene mot global helse.

Les også: (+) Denne bygningen skjuler et mørkt kapittel i norsk industrihistorie

<b>FRYKTER VAKSINEPSYKOSER:</b> Ekspert i massepsykose, Robert Bartholomew, frykter at en ny massepanikk vil skape problemer i kampen mot koronaepidemien.
FRYKTER VAKSINEPSYKOSER: Ekspert i massepsykose, Robert Bartholomew, frykter at en ny massepanikk vil skape problemer i kampen mot koronaepidemien. Foto: Privat

Koro-epidemien

I tilfellet Koro mener Robert Bartholomew at det først og fremst dreide seg om en form for sosial panikk.

En artikkel publisert i British Medical Journal i mars 1968 skildrer to hendelser som gir et innblikk i hvordan panikken kunne fortone seg. Den ene er historien om en 16 år gammel skoleelev som løp inn på sykehuset sammen med sine foreldre og krevde å få se en lege umiddelbart.

Gutten fortalte at han hadde hørt om koro på skolen, og at han samme morgen hadde spist svinekjøtt. Da han gikk for å tisse, oppdaget han at penis hadde krympet.

Legen snakket med både gutten og foreldrene og ga gutten en beroligende tablett, før han sendte dem hjem. Det var ingen tilbakefall etter dette.

En annen historie handler om en ung mor som kom stormende inn på sykehuset mens hun holdt fast i penisen til sin fire måneder gamle sønn. Hun hadde hørt ryktene om koro. Barnet ble behandlet for forkjølelse og diaré.

Les også: Bjørg flyttet fra Oslo til en berghylle

<b>SKUMLE KLOVNER:</b> I 2016 ble USA herjet av klovnepanikk. Skremmende klovner dukket også opp i Norge.
SKUMLE KLOVNER: I 2016 ble USA herjet av klovnepanikk. Skremmende klovner dukket også opp i Norge. Foto: Flickr

Varte i flere uker

Penispanikken i Singapore varte i flere uker i oktober og november 1967. Det roet seg først da myndighetene gikk ut i nasjonale medier for å informere om at panikken var en ren psykologisk lidelse, og at ingen hadde dødd.

Kampanjen til myndighetene viste seg å være effektiv og førte til en markant nedgang i antallet koro-tilfeller. I begynnelsen av desember hadde hysteriet gitt seg helt. Da begynte folk også å spise svinekjøtt igjen.

Av de 469 som offisielt ble diagnostisert var 454 menn og 15 kvinner. For kvinnene skyldtes frykten for koro at de hadde opplevd at bryst eller kjønnslepper hadde krympet eller endret seg.

Robert Bartholomew mener hendelsen fra 1967 ikke bare er en artig anekdote.

– Det som skjedde i Singapore forteller oss at det knapt finnes noe som ikke kan tros på, dersom det først virker plausibelt innenfor en gruppe.

Kilder: British Medical Journal, Forskning.no, ABC nyheter

Dansepest og latter­epidemi

Verdenshistorien er full av eksempler på smittsomme vrangforestillinger. Langt fra alle skyldes frykt for vaksine.

Dansepesten

Et kjent historisk tilfelle fant sted i Strasbourg sommeren 1518. Det startet med at en kvinne plutselig begynte å danse ukontrollert i gatene. Dansen hennes smittet, og flere hev seg med. Til sammen var 400 mennesker med i den psykotiske massedansen. De danset til føttene blødde, til de stupte om kull i den varme sommersola eller de kastet seg i elva. Den mystiske dansepesten varte i seks uker. Hvor mange som omkom er usikkert, men på det verste var det mange hver dag.

Bitende nonner

I 1400-tallets Tyskland skal en nonne ha begynt å bite sine medsøstre. De begynte straks å bite tilbake. Den leie uvanen spredte seg videre til flere klostre i Tyskland og Nederland.

Latterepidemien

I januar 1962 begynte tre unge jenter å le på en internatskole i dagens Tanzania. 95 av skolens 159 unge elever lo ukontrollert i alt fra noen timer til 16 dager. Det ble starten på en latterepidemi som spredte seg til flere landsbyer og varte i flere måneder.

Besvimelsesepidemien

Våren 1983 ble flere palestinske tenåringsjenter og noen få, kvinnelige israelske soldater i byer på Vestbredden rammet av en besvimelsesepidemi. Symptomene var svimmelhet og besvimelse. Til sammen 943 personer ble innlagt på sykehus. Den mystiske epidemien førte til gjensidige beskyldninger mellom israelere og palestinere, før en undersøkelse konkluderte med massehysteri.

Andre kjente massepsykoser inkluderer mjauende nonner, hekseprosessene i Salem og klovnehysteriet i USA i 2016.

Kilder: NRK, Wikipedia, ABC Nyheter

Denne saken ble første gang publisert 10/02 2021, og sist oppdatert 16/02 2021.

Les også