En utrolig ingeniørbragd

Den siste Condeep-plattformen

Troll A ble slept på plass i Nordsjøen for 25 år siden, som den største og siste condeep-plattformen. Se video av det utrolige slepet.

SLEP: Troll A er det største og høyeste byggverket som noensinne er flyttet av mennesker.
SLEP: Troll A er det største og høyeste byggverket som noensinne er flyttet av mennesker. Foto: Leif Berge/Statoil
Sist oppdatert

17. mai 1995 ble Troll A-plattformen plassert på 330-meters dyp på Troll-feltet.

Da ­slepet av den 472 meter høye og 656 000 tonn tunge betongkonstruksjonen startet fra Vats i ­Rogaland den 10. mai, var det en begivenhet for historiebøkene.

Troll A er den siste condeep-plattformen og det største og høyeste byggverket som noensinne er flyttet av mennesker.

Condeep (concrete deep water structure) er en plattform av betong som står på oljelagertanker på havbunnen, med skaft for borestrenger og produksjonsrør.

Olav Mo regnes som oppfinner, og ideen ble utviklet av tre store, norske entreprenørbedrifter (Høyer-Ellefsen, Selmer, Furu­holmen) som tidlig på 1970-tallet gikk sammen om dannelsen av Norwegian Contractors. Fra 1987 ble NC et datterselskap til Aker.

Det tok drøyt fire år å ferdigstille Troll A som krevde 245 000 kubikkmeter betong og som sysselsatte over 2000 mennesker, ifølge ­Norcem.

STØRST OG SIST: Troll A ble den største, men også den siste Condeep-plattformen.
STØRST OG SIST: Troll A ble den største, men også den siste Condeep-plattformen. Foto: Dag Magne Søyland/Statoil

Troll A er den største condeep-plattformen, og foreløpig den eneste plattformen på norsk sokkel som drives med elektrisk kraft fra land. Troll A ble tildelt arkitekturprisen Betongtavlen for 1995, og konstruksjonen representerer trolig noe av det ypperste innen betongbygg.

Likevel ble Troll A den siste av sitt slag. ­Teknologien var utkonkurrert av rimeligere installasjoner, og Norwegian Contractors ble oppløst i 1996 – samme år som produksjonen av gass startet på Troll-feltet.

Den 19. juni åpnet Kong Harald Troll Gass ved en seremoni på terminalen på Kollsnes i Øygarden der gassen tas inn. Samtidig ble operatøransvaret for Nordsjøens største gassfelt overført fra Norske Shell til Statoil.

Med produksjonsstarten på Troll plasserte Norge seg i elite­divisjonen som gassleverandør til Europa, ifølge Norsk Oljemuseum.

Troll-feltet ble påvist i 1979 og ligger i den nordlige delen av Nordsjøen, cirka 65 kilometer vest for Bergen. Feltet omfatter Troll Øst (gass), Troll Vest (olje) og oljefeltet Fram. Feltet inneholder rundt 40 prosent av de samlede gassreservene på norsk kontinentalsokkel, ifølge Equinor.

Troll er også blant de største oljefeltene på den norske kontinentalsokkelen. I 2002 var oljeproduksjonen på over 400 000 fat per døgn, og gjennomsnittlige inntekter fra Troll-feltet er ifølge Equinor på cirka 170 millioner kroner per dag. Det er ventet at gassreservoarene 1400 meter under havoverflaten vil kunne produsere i minst 70 år.

Visste du forresten at Troll A har vært scene for verdens dypeste konsert? I forbindelse med 10-årsjubileet for plattformen i 2006, holdt Katie Melua konsert i bunnen av ett av betongbeina til Troll A, 303 meter under havet.

NORDSJØEN: Troll-feltet ble påvist i 1979 og ligger i den nordlige delen av Nordsjøen, cirka 65 kilometer vest for Bergen.
NORDSJØEN: Troll-feltet ble påvist i 1979 og ligger i den nordlige delen av Nordsjøen, cirka 65 kilometer vest for Bergen. Foto: Equinor

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 65 2020

Denne saken ble første gang publisert 17/05 2021, og sist oppdatert 17/05 2021.

Les også