EUROVISION 2022:

Storfavoritten suveren i Eurovision-finalen

Slik ble resultatene i den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen 2022.

UTKLASSING: Kalush Orchestra fra Ukraina var fullstendig overlegne da stemmene ble talt opp i Eurovision-finalen i Torino 14. mai, 2022. (AP Photo/Luca Bruno)
UTKLASSING: Kalush Orchestra fra Ukraina var fullstendig overlegne da stemmene ble talt opp i Eurovision-finalen i Torino 14. mai, 2022. (AP Photo/Luca Bruno)
Sist oppdatert

Vinner Eurovision 2022

Vinneren av Eurovision 2022 ble Ukraina og Kalush Orchestra. De fikk hele 631 poeng. Ukraina var en enorm forhåndsfavoritt før finalen, og innfridde forventningene takket være at de fikk hele 439 seerstemmer.

De vant foran Storbritannia (466 poeng totalt), Spania (459 poeng) og Sverige (438).

Det var Storbritannia, Sverige og Spania som ledet etter at stemmene til fagjuryene var delt ut. Ukraina lå på fjerdeplass etter fagjury-stemmene, men vant altså seerstemmene suverent.

Subwoolfer og Norge endte på 10. plass og fikk totalt 182 poeng. 36 poeng av fagjuryene og 146 poeng fra publikum.

Norske Amanda Tennfjord, som deltok for Hellas, fikk 215 poeng og endte på 8. plass.

Se hele resultatlisten i finalen her (ekstern lenke).

Dette lurte du på om Eurovision 2022

Eurovision, eller Melodi Grand Prix som nordmenn kaller det, arrangeres for 66. gang siden det ble arrangert første gang i 1956.

Årets finaler finner sted i Torino, Italia etter at det italienske rockebandet Måneskin vant Eurovison-finalen 2021.

Finalene sendes på NRK, programleder og kommentator er som i fjor Marte Stokstad.

Finalen i Eurovision er blitt sett av om lag 1,3 millioner nordmenn de siste tre årene, og er en av årets største TV-begivenheter.

Men der man tidligere var tvunget til å lide seg gjennom tørre vitser fra programlederne, eller intervjuer med artistene som på innøvd engelsk smisker med vertsnasjonen og publikum og lirer av seg selvfølgeligheter – kan folk nå bruke dødtiden på telefonen for å finne ut hva de EGENTLIG lurer på om finalen.

Den internasjonale navnet på musikkonkurransen er Eurovision, men her til lands bruker mange det norske navnet Melodi Grand Prix (MGP) også når de omtaler den europeiske finalen. Mange bruker det norske navnet, fremfor Eurovision når de leter etter nyheter og fakta om konkurransen, Derfor bruker vi også Melodi Grand Prix i denne saken.

Se mer

Klikk.no har som i fjor blant annet sett på søketrender for å finne frem til noen vesentlige ting folk lurer på om finalen og artistene som deltar.

Les også: Dette lurte du på om de norske MGP-finalistene

Når er finalen i Melodi Gran Prix / Eurovision 2022?

Finalen i Eurovision 2022 finner sted lørdag 14. mai i innendørsarenaen Pala Olympico, som for øvrig ble bygget til ishockey-kampene i vinter-OL 2006.

Finalen sendes på NRK mellom 21.00 og 00.10.

NORGES BIDRAG: NRKs programleder Marte Stokstad med Subwoolfer og talsperson Carl-Henrik Wahl under et pressetreff i forkant av avreisen til Eurovision Song Contest i Torino i mai.
Foto: Heiko Junge / NTB
NORGES BIDRAG: NRKs programleder Marte Stokstad med Subwoolfer og talsperson Carl-Henrik Wahl under et pressetreff i forkant av avreisen til Eurovision Song Contest i Torino i mai. Foto: Heiko Junge / NTB

Superstjernen Mika programleder

Programlederne i arenaen i Torino blir trioen Mika (38), Laura Pausini (47) og Alessandro Cattelan (41).

Av de tre er det trolig Mika flest har hørt om. Han er en internasjonal musikkstjerne og heter egentlig Michael Holbrook Penniman Jr. I 2007 ble låten hans «Grace Kelly» en stor internasjonal hit.

PROGRAMLEDERNE: Mika, Laura Pausini og Alessandro Cattelan
PROGRAMLEDERNE: Mika, Laura Pausini og Alessandro Cattelan Foto: Rai / EBU

Mika ble født i Beirut i Libanon, men har bodd i både Paris og London i oppveksten. Han begynte å lage musikk allerede som sjuåring.

Etter gjennombruddet med Grace Kelly og debutalbumet «Life in cartoon motion» i 2007 har Mika gitt ut ytterligere fire plater og etablert seg som en tv-personlighet som blant annet dommer i både franske og italienske X Factor.

MIKA: Den profilerte artisten Mika, her avbildet under Cochella-festivalen 22. april, 2022, er en av programlederne i Eurovision-finalen i Troino.
MIKA: Den profilerte artisten Mika, her avbildet under Cochella-festivalen 22. april, 2022, er en av programlederne i Eurovision-finalen i Troino. Foto: Amy Sussman/Getty Images for Coachella/AFP

Han har også hatt sitt eget underholdningsprogram i Italia kalt «Stasera Casa Mika».

Gjennom sin allsidige oppvekst har Mika blitt svært språkmektig. Han er flytende i både fransk og engelsk, men kan også snakke spansk, italiensk og arabisk.

Mika har omtalt seg selv både som bifil og homofil. Han har vært i et forhold med den britiske filmskaperen Andreas Dermanis i nesten 15 år. De to bor i London.

Med seg som programledere har han Laura Pausini (47). Hun er en kjent italiensk sanger, låtskriver og plateprodusent som fikk sitt store gjennombrudd i 1993 da hun ble kåret til årets nykommer under den prestisjefylte Sanremo-festivalen. Hun har aldri slått skikkelig igjennom på det engelspråklige platemarkedet, men har solgt hele 75 millioner plater gjennom karrieren.

Pausini er godt vant til å være i tv-ruta, og har blant annet vært mentor eller dommer i de spanske versjonene av X Factor og The Voice.

Hun er sammen med musikeren Paolo Carta og paret har datteren Paola (9) sammen.

Alessandro Cattelan (41) er en italiensk programleder og tv-personlighet som har ledet flere italienske tv-programmer, deriblant X Factor. Han er 41 år gammel og har bakgrunn som fotballspiller i de lavere divisjonene i Italia.

Han er svoren fan av Inter Milan, og er jevnlig til stede under både lagets kamper og treninger.

Det var nettopp på en Inter-kamp at han møtte modellen Ludovica Sauer. Det var kjærlighet ved første blikk. De giftet seg i 2014 og har døtrene Nina og Oliva sammen, skriver fanpage.it.

Eurovision 2022 odds: Hvem er favoritt til å vinne?

Krigsherjede Ukraina har lenge vært bookmakernes forhåndsfavoritt til å vinne Eurovision 2022.

Etter avansementet i tirsdagens semifinale, har favorittstempelet bare økt de siste dagene. De gis i skrivende øyeblikk (14.5 kl 19.22) hele 60 prosent vinnersjanse ifølge nettstedet Oddschecker.com som sammenligner oddsen fra flere av verdens største bookmakere.

Med det er de kanskje tidenes største favoritt før en finale?

FORHÅNDSFAVORITTER: Kalush Orchestra er store forhånsdfavoritter med sin blanding av ukrainsk rap og folkemusikk.
FORHÅNDSFAVORITTER: Kalush Orchestra er store forhånsdfavoritter med sin blanding av ukrainsk rap og folkemusikk. Foto: REUTERS/Amir Cohen

På de neste plassene følger Sverige (11 prosent vinnersjanse) Storbritannia (10 prosent), Italia (5 prosent), Spania (5 prosent), Serbia, Polen ogHellas (alle gis 1 prosent sjanse).

Norges bidrag rangeres på niendeplass (1 prosent vinnersjanse). Avansementet fra semifinalen har så langt ikke gitt Subwoolfer et løft.

Oddschecker har også en avstemning der Eurovision-fans fra hele verden kan stemme på hvem de tror skal vinne finalen.

Her er det ikke like mye som tyder på at Ukraina er en selvskreven vinner. Faktisk er det svært jevnt.

Her er det i skrivende øyeblikk svært jevnt mellom Sverige, Spania og Ukraina (alle har fått9 prosent av stemmene). Deretter følger Italia, Storbritannia, Serbia, Hellas og Portugal på de neste plassene.

Heller ikke i denne avstemningen levnes Norge de helt store sjansene (tre prosent tror på Norge). Her kan du se hvem som er favoritter til å vinne Eurovision.

Vinneroddsen vil erfaringsmessig kunne endre seg noe frem mot den store finalen, så dersom du vil ha aller siste prognose, bør du sjekke oddsen her.

TIDENES FAVORITT? Kalush Orchestra fra Ukraina på scenen i Pala Olimpico i Torino til den siste generalprøven før den store finalen i Eurovision Song Contest lørdag kveld.
Foto: Heiko Junge / NTB
TIDENES FAVORITT? Kalush Orchestra fra Ukraina på scenen i Pala Olimpico i Torino til den siste generalprøven før den store finalen i Eurovision Song Contest lørdag kveld. Foto: Heiko Junge / NTB

Hvorfor er Ukraina favoritt?

Ukraina har i ukene før konkurransen blitt rangert som soleklar favoritt til å vinne konkurransen. Man skjønner nok hvorfor bookmakerne holder dette som en høy sannsynlighet, men er bidraget sterkt nok?

Ukrainas bidrag i Eurovision 2022 er bandet Kalush Orchestra med låten «Stefania». Oppsiktsvekkende nok var det ikke de som vant den nasjonale finalen i Ukraina. De kom på andreplass, bak Alina Pash (28).

Dager etter den nasjonale finalen 12. februar ble hun suspendert av den nasjonale tv-kanalen Suspline. Artisten trakk seg like etter.

Årsaken var at hun reiste til det russisk-kontrollerte området Krim-halvøya med forfalskede dokumenter i 2015, skriver VG.

Inn kom Kalush Orchestra, som er et samarbeidsprosjekt mellom rapgruppen Kalush og to folkemusikere. Bandet kombinerer rap med tradisjonell ukrainsk folkemusikk – og en fløytesolo som setter seg på hjernen.

Etnisk forankring, folketoner og fløytespill pleier å være en god vinnerformel i Eurovision, og den forferdelige situasjonen landet befinner seg i, vil trolig gi bandet mye støtte og sympati blant både publikum i salen og hjemme i stuene.

Det kan bli litt av en stemning i arenaen når bandet opptrer.

Sangen er en hyllest til mødre, og kan også tolkes til å være en hylles til moderlandet Ukraina.

En av strofene i sangen kan oversettes til «Jeg finner alltid veien hjem til deg, selv om veiene er blitt ødelagt», skriver AFP. Her kan du lese en oversettelse av teksten.

Hvem er danseren i Ukrainas Eurovision-bidrag Kalush Orchestra som har tegninger i ansiktet og på kroppen?

Teppemannen poserer for pressen med det ukrainske flagget 8. mai i år.
Teppemannen poserer for pressen med det ukrainske flagget 8. mai i år. Foto: Stefania D'Alessandro/Getty Images

Det mest iøynefallende medlemmet av gruppa er den fargerike breakdanseren som har kroppen og fjeset fullt av mønstre og tegninger.

Det finnes relativt lite informasjon på om danseren på engelsk.

Det vi vet er at han heter Vlad Kurochka. Han er også kjent som MC KylymMen og The Carpetman (teppemannen), det siste er nok fordi han har et teppeaktig mønster i fjeset og på kroppen.

Bilder på bandets offisielle instagram-profil tyder på at dette skyldes en tettsittende, heldekkende kroppsdrakt med teppemønster og ikke kroppsmalig eller tatoveringer.

Han har vært med i bandet fra starten.

Svenske Aftonbladet, som har intervjuet bandet, skriver imidlertid at den «originale» Carpetman ikke er med i finalen fordi han er opptatt med å kjempe i krigen i Ukraina, ifølge bandkompisene

– Carpetman er i krig og forsvarer Kiev, så vi har måttet erstatte ham for å komme hit til Torino, sier bandets frontfigur, Oleh Psiuk

Det fremkommer ikke hvem som opptrer som Carpetman i Torino, men også han er dekket til med mønstre og tegninger over hele ansiktet og synlige deler av kroppen.

Russland kastet ut av Eurovision

Hva med Russland? lurer du kanskje på.

Russland er ikke overraskende kastet ut av årets konkurranse på grunn av krigen landet fører mot Ukraina.

«Avgjørelsen reflekterer bekymring for at, i lys av den unike krisen i Ukraina, vil inkludering av en russisk deltager i årets utgave bringe konkurransen i vanry», meldte arrangøren EBU i en pressemelding i februar.

Favorittene: Deltar for Italia for andre gang

Italia er alltid direktekvalifisert til finalen, og etter fjorårets seier er de også arrangører. Æren av å forsvare seieren på hjemmebane har tilfalt sangerne Mahmood og Blanco med popballaden Brividi, som for øvrig betyr Frysninger på norsk.

Han ene der var det noe veldig kjent med, tenker du kanskje?

Stemmer det. Den ene halvdelen av gruppa, Mahmood, hvis fulle navn er Alessandro Mahmoud, deltok i Eurovison i Tel Aviv i 2019, der han kom på andreplass med låta «Soldi» .

Denne gang deltar 29 år gamle Mahmood sammen med den 10 år yngre artisten Riccardo Fabbriconi som har artistnavnet Blanco. Låten Brividi gikk til topps i årets San Remo-festival og ble dermed kvalifisert til Eurovision-finalen.

Sverige blant favorittene

Etter en skuffende konkurranse til dem å være i fjor (14. plass i finalen), virker Sverige å være tilbake blant favorittene i 2022 med den stemningsfulle popballaden «Hold Me Closer» av Cornelia Jakobs.

Hennes litt hese og tidløse stemme i kombinasjon med en meget fengende og stemningsfulle låt kan fort bli en skikkelig innertier i årets finale.

Hvem er Cornelia Jacobs?

Cornelia Jacobs heter egentlig Anna Cornelia Jakobsdotter Samuelsson. Hun er født i Stockholm og er en 31 år gammel sanger og låtskriver.

Hun startet karrieren sin i jentegruppen Love Generation, som deltok i den svenske Melodifestivalen i 2011 og 2012. De siste årene har hun jobbet som soloartist, og stod blant annet bak låten Weight of the World som ble tittelsporet til HBO Nordic-serien Björnstad.

Hun er datteren av The Poodles-vokalist Jakob Samuel og har i så måte fått musikken inn fra barndommen av. Hennes mor jobber som stylist og står bak hennes glitrende styling i Melodifestivalen, skriver Newsner.

På toppen av det hele har kjæresten hennes, låtskriveren David Zandén, vært involvert i arbeidet med å skrive låta Hold me closer.

De fem store: Disse er alltid direktekvalifisert til Eurovision-finalen

Frankrike, Tyskland, Italia, Spania og Storbritannia er alltid direktekvalifisert til finalen i Eurovision.

Endelig Storbritannias tur?

Storbritanna er direktekvalifisert for finalen, men har på ingen måte gjort seg fortjent til dette på bakgrunn av landets prestasjoner de siste årene.

Bookmakerne har ganske bra tro på at Sam Ryder kan hevde seg i toppen med balladen «Space Man».

Med sin silkemyke og særegne stemme kan nok Ryder imponere mange i Torino.

Sam Ryder er en 32 år gammel gitarist, sanger og TikTok-stjerne fra Maldon i England. Han startet karrieren som i 2009 og spilte for flere grupper. Han fikk sitt store gjennombrudd da han under Covid-lockdownen i 2020 begynte å legge ut coverlåter av kjente låter på den sosiale medier-plattformen TikTok.

I 2021 ga han ut debut-EP-em The sun's gonna rise, som ble streamet over 100 millioner ganger på verdensbasis. I mars ble hans låt Space Man valgt av BBC til å være Storbritannias bidrag til Eurovision-konkurransen, og Ryder har i det siste vært på promo-turné i Europa.

Andre som blir trukket frem som favoritter er spanske Chanel Terrero (31) og hennes dansbare og sensuelle bidrag, SloMo og Polen og Hellas som begge stiller med ballader.

Norsk artist deltar for Hellas i MGP

Det er norsk-greske Amanda Klara Georgiadis Tenfjord som deltar for Hellas i Eurovision 2022.

Tenfjord er en 25 år gammel låtskriver og sanger som ble født i Ioánnina i Hellas, men er oppvokst i Tennfjord innerst i Grytafjorden i Ålesund kommune i Sunnmøre.

Hun opptrer med balladen «Die Together». I skrivende øyeblikk rangerer bookmakerne bidraget som en større vinnerkandidat enn Norges bidrag, og bidraget har en positiv utvikling på bettinglistene.

Artistens manager forteller at de først var usikre på om henvendelsen var seriøs, men at de etter hver skjønte at dette virkelig kunne lede til finaledeltakelse.

De startet jobben med bidraget i all hemmelighet.

– Ikke engang plateselskapet mitt fikk vite noe. Jeg fikk koblet på min gode venn og produsent Bjørn-Helge Gammelsæter, og kort tid senere hadde vi utkast til låten klar, sier Tenfjord til NRK.

Tenfjord har en far som er gresk og en mor som er norsk. De tre første årene av livet vokste hun opp i Hellas.

– Jeg bodde i Hellas til jeg var 3 år, så flytta vi til Norge. Jeg snakka gresk før jeg lærte meg å snakke norsk, og både mamma og pappa har fokusert veldig på at både jeg og broren min skulle opprettholde gresken vår, sier Amanda til TV 2.

Tenfjord oppttrådte rett før Norges bidrag i den første semifinalen og gikk videre til finalen.

Flere norske artister deltar for andre land

Det er ikke bare Hellas som deltar i Eurovision med artister fra Norge.

NORSK INNFLYTELSE: Casper Hatlestad (t.v.) og Benjamin Rekstad er to av medlemmene i gruppa We are Domi som representerer Tsjekkia. I midten poserer vokalist Dominika Hašková.
NORSK INNFLYTELSE: Casper Hatlestad (t.v.) og Benjamin Rekstad er to av medlemmene i gruppa We are Domi som representerer Tsjekkia. I midten poserer vokalist Dominika Hašková. Foto: We are Domi / Facebook.com

Norske Benjamin Rekstad og Casper Hatlestad utgjør to av tre medlemmer i bandet «We Are Domi» som representerer Tsjekkias med låten «Lights Off».

Casper Hatlestad er en 27 år gammel buegitarist fra Stavanger, mens keyboardist Benjamin Rekstad (27 år) er fra Nesodden kommune utenfor Oslo.

– Vi to norske skjønte ingenting da vinneren skulle kåres. Alt gikk på tsjekkisk. Men så kom det en offisiell Eurovision-video på engelsk der blant annet TIX ga oss 12 poeng. Vi vant juryens og internasjonale stemmer og kom på fjerdeplass blant tsjekkiske stemmer, sa Hatlestad til VG etter at seieren i den nasjonale finalen var et faktum.

Bandet delte bosted mens de studerte i Leeds, og de har levd fra hånd til munn, spesielt under pandemien. Nå får de litt lønn for strevet.

Bandet het egentlig bare «Domi», men måtte bytte navn så det ble lettere å søke dem frem på Spotify fordi Domi krasjet med andre Domi-er.

Benjamin Rekstad er for øvrig ivrig Arsenal-fan og går glipp av det viktige byderbyet mot Tottenham ettersom han står på scenen torsdag kveld, får klikk.no opplyst fra informert hold.

Det er ikke hvem som helst de to norske gutta har med seg i bandet. Vokalisten i bandet Dominika Hašková, er nemlig datter av den tsjekkiske nasjonalhelten Dominic Hasek.

Den 57 år gamle ishockeykeeperen Hasek har en lang karriere bak seg i den nordamerikanske hockeyligaen NHL for Detroit Red Wings. Han har blant annet vunnet Stanley Cup i 2002 og 2008 med Detroit samt OL-gull med Tsjekkia i Nagano i 1998.

Hasek sr. har ikke gode minner fra arrangør-arenaen i Torino, ettersom han ble skadet og måtte reise hjem fra OL i Torino i 2006. Datteren har med andre ord mye å revansjere.

We are Domi opptrer sist i den andre semifinalen.

Det var muligheter for at Norge kunne få enda en representant med i finalen. Norske Vanja V kom langt i San Marinos nasjonale finale, men det var til slutt Achille Lauro som vant med låten «Stripper».

Fransk outsider?

Frankrike blir også nevnt som en mulig vinnerkandidat. Alvan & Ahez består av vokalist og elektronikaartist Alvan (29) og gruppen Ahez. Låta heter «Fulenn» (Gnist på norsk) og fremførest på bretonsk – et keltisk språk, som tales av et mindretall i Bretagne i Nordvest-Frankrike.

Ekspertpanelet i NRK-programmet Adresse Torino, ga det franske bidraget full pott i sin vurdering, og til slutt ble det franske bidraget det som fikk flest poeng av alle låtene som ble vurdert i programmet.

Bettingselskapene har imidlertid foreløpig liten tro på Frankrike, og låten ligger i skrivende øyeblikk nede på 11. plass på favorittlisten og enkelte tilbyr 100 ganger pengene tilbake dersom de vinner.

Men kanskje kan de være en outsider? Vi minner om at NRK-panelet spådde riktig vinner i form av Italia i 2021.

Hvorfor deltar Australia, og hvorfor opptrer Sheldon Riley med maske / slør?

Selv om Australia har fått delta i Eurovision siden 2015, er det mange som fortsatt lurer på hvorfor landet på andre siden av jorden deltar i den europeiske sangkonkurransen Eurovision.

Hovedårsaken er rett og slett at sangkonkurransen er ekstremt populær i Australia og finalen har blitt vist på TV i over 30 år med flere millioner seere, skriver NRK.

Dette begrunnes med at Australia historisk har tette bånd til Europa og en stor del av befolkningen har røtter til en rekke europeiske land.

Landet har enn så lenge fått tillatelse til å delta frem til 2023. Australia har resultatmessig vært et positivt tilskudd til konkurransen, og 2021 ble første gang landet ikke klarte å ta seg til finalen.

I 2022 representerer Sheldon Riley Australia med den mektige balladen «Not the same». Sheldon er en 23 år gammel sanger fra Sydney. Hans egentlige navn er Sheldon Hernandez. Han ble stjerne i landet etter å ha vunnet The Voice Australia.

Sterkt budskap

Sheldon Riley har australsk mor og filippinsk far. Han er åpen homofil og fikk diagnosen Asperger syndrom seks år gammel.

Sheldon Riley forteller at låten han opptrer med handler om alle disse tingene, og sangteksten forteller en historie om å havne utenfor og følelsen av å ikke passe inn. Her kan du lese hele teksten.

I løpet av opptredenen fjerner han en maske han har foran ansiktet – og blir svært emosjonell. At han lar masken falle, er en del av det sterke budskapet han ønsker å formidle.

– «Not the same» er historien jeg aldri trodde jeg skulle fortelle. Den er skrevet ut fra minnene jeg har av å være en seks år gammel gutt som ble diagnostisert med Asperger. Om å vokse opp i kommunalbolig, flytte fra sted til sted, usikker på min seksualitet i en dypt religiøs familie, sier han ifølge outperth.com.

Subwoolfer er Norges bidrag

Alle disse balladene kan kanskje være en fordel for Norge? Subwoolfer og låten «Who gave that wolf a banana», skiller seg i alle fall kraftig ut i årets ballade-dominerte felt, men om det er på en positiv eller negativ måte, vil det nok være delte meninger om.

De maskerte brødrene «Keith og Jim» skal ha møttes på månen for 4,5 milliarder år siden. Siden skal de ha «erobret universet med musikken sin». Selvfølgelig bare tull og rør, men litt morsomt er det jo.

Som de fleste sikkert har fått med seg, deltar de ikledd gule ulvekostymer.

Tix er med i Subwoolfer

Kort tid før semifinalen tirsdag tok gruppens DJ, DJ Astronaut, av seg masken og avslørte seg som Tix, men det ble spekulert i om dette bare var et PR-stunt.

Tix, eller Andreas Haukeland som han egentlig heter, deltok som kjent i Melodi Grand Prix i 2021.

<b>TIX MED I EUROVISION IGJEN:</b> Artisten Tix tok av seg astronaut-masken og avslørte sin identitet før tirsdagens semifinale i Eurovison Song Contest i Palo Olimpico i Torino. Nå kan også ulvene komme til å ta av seg maskene, varsler bandets talsperson. Foto: Heiko Junge / NTB
TIX MED I EUROVISION IGJEN: Artisten Tix tok av seg astronaut-masken og avslørte sin identitet før tirsdagens semifinale i Eurovison Song Contest i Palo Olimpico i Torino. Nå kan også ulvene komme til å ta av seg maskene, varsler bandets talsperson. Foto: Heiko Junge / NTB

Skal Subwoolfer ta av seg maskene?

Samtidig kom ble det antydet at to ulvene i Subwoolfer kan komme til å avsløre hvem de er, men dette skjedde ikke under semifinalen.

Hvem skjuler seg bak maskene?

Vi og flere andre medier har tidligere skrevet om spekulasjonene rundt hvem som skjuler seg bak maskene.

Ylvis-brødrene var lenge et hett tips, men det er Gaute Ormåsen og Ben Adams som har seilt opp som det heteste kandidatene til å utgjøre ulve-duoen. Særlig etter at VG avslørte at Ormåsen og Adams’ biler stod parkert like ved en Subwoolfer-innspilling.

Da Her og Nå konfronterte de to sangerne med ryktene, fikk de følgende respons:

– Jeg sier som jeg gjør til alle som spør: Jeg skulle virkelig ønske det var meg, men jeg tror dessverre det er Ylvis, sa Gaute Ormåsen.

Britiske Ben Adams, som er bosatt i Norge, sa følgende:

– Det går mange rykter, det er sikkert. Jeg skulle ønske jeg kunne sagt det var meg. Men uansett hvem det er, så synes jeg de skal holde seg anonyme for alltid – det er en del av sjarmen, mener artisten.

Les også: Subwoolfer avslører hemmeligheten bak kostymene

Hva handler Give That Wolf a Banana om?

Før den nasjonale finalen tidligere i år gikk spekulasjonene rundt om at teksten til Give That Wolf a Banana er et skjult korona-budskap.

And before that wolf eats my grandma

Give that wolf a banana

Teksten er åpenbart inspirert av folkeeventyret Rødhette og Ulven, der ulven som kjent spiser opp bestemor og kler seg ut som henne for deretter å kunne spise opp Rødhette.

Eurovision-nettstedet wiwibloggs.com spekulerer i at sangteksten oppfordrer verden til å beskytte de mest sårbare (grandma - bestemor) fra koronaviruset og / eller vaksineskeptikere (altså The Wolf - ulven), ved å gi ulven en banan – eller vaksine.

Synes du det høres det litt søkt ut? Her kan du lese en omfattende begrunnelse på hvorfor Wiwibloggs tror sangteksten kan inneholde et skjult korona-budskap.

Eurovision-nettstedet Wiwibloggs har fått følgende kommentar fra duoen:

– Tekstene er altfor dype og sammensatte til å kunne ha kun én betydning. Zig a zig ahh!

På den andre siden så NRK sin presentasjon av ulve-duoen såpass absurd, at det er fullt mulig at budskapet i sangen rett og slett bare er moro, fjas og tøys.

Les mer i denne saken: Hvem er Subwoolfer?

Måneskin opptrer i finalen

Under den store finalen blir det også et gjensyn med fjorårets vinner: Det italienske Rockebandet Måneskin. De vant Eurovision med låta Zitti E Buoni i 2021 og vil fremføre sin splitter nye singel SUPERMODEL under finalen i Torino.

I fjor var det mange som lurte på hvorfor bandet Måneskin heter nettopp måneskin?

Mange lurer naturlig nok på hvorfor et band bestående av unge italienere, har et tilsynelatende norsk navn.

VANT EUROVISON 2021: Måneskin fra Italia med sangen Zitti E Buoni under første generalprøve før finalen i Eurovision Song Contest Rotterdam Foto: Heiko Junge / NTB
VANT EUROVISON 2021: Måneskin fra Italia med sangen Zitti E Buoni under første generalprøve før finalen i Eurovision Song Contest Rotterdam Foto: Heiko Junge / NTB

Årsaken er at bassisten Victoria De Angelis har dansk som morsmål, og kom opp med navnet, skriver rockol.it. Måneskinn på italiensk er for øvrig «chiaro di luna».

Vokalisten i Måneskin, Damiano David (23), kan minne om en ung Johnny Depp, begeistret både kvinnelige og mannlige fans før og under fjorårets finale.

En av dem som lot seg rive med var Stian «Staysman» Thorbjørnsen, som i beste sendetid på NRK proklamerte at musikkvideoen og låten ga ham lyst til å ha en vill orgie med hele bandet på et hotellrom (!).

Staysman og andre må dessverre finne seg i at David har kjæreste. Ifølge italienske medier er han sammen med modellen Giorgia Soleri.

David deler for øvrig fødselsdag med andre profilerte frontfigurer som Elvis Presley og David Bowie (8. januar).

De to siste bandmedlemmene er gitarist Thomas Raggi og trommis Ethan Torchio.

Kokain-anklagene mot Måneskin-vokalisten

Tok Måneskin-vokalisten narkotika under Eurovison 2021?

Seieren i fjorårets konkurranse ble overskygget av en video som tilsynelatende viste vokalist Damiano David lene seg frem og innta noe som lå på bordet foran ham.

Han avviste dette på det sterkeste da han ble konfrontert med anklagene på pressekonferansen etter seieren.

- Nei. Thomas (gitarist i bandet journ.anm.) knuste et glass, sa David og peker på bandkollegaen, ifølge Dagbladet.

- Jeg bruker ikke narkotika. Vær så snill folkens. Vær så snill ikke påstå det. Ikke noe kokain. Ikke påstå det, vær så snill, la han til.

Enden på visen var at David frivillig avla en narkotika-test, som heldigvis viste seg å være negativ.

«Ingen narkotikabruk fant sted i Green Room og vi anser saken som avsluttet», skrev Eurovision på sine hjemmesider mandagen etter finalen.

John Ola Sand byttet ut

Til slutt tar vi med: Da fjorårets Eurovison-semifinaler ble avholdt, var det særlig én ting veldig mange nordmenn lurte på, viste søketrender fra Google.

Nemlig:

Hvem er Martin Østerdal (Martin Österdahl) og hvor har det blitt av John Ola Sand?

Her følger en repetisjon fra i fjor:

VAKTE OPPSIKT: Martin Österdahl har tatt over stafettpinnen etter Jon Ola Sand som Eurovision-sjef. Dette fikk mange tusen nordmenn til å kaste seg over telefonen i sofakroken
VAKTE OPPSIKT: Martin Österdahl har tatt over stafettpinnen etter Jon Ola Sand som Eurovision-sjef. Dette fikk mange tusen nordmenn til å kaste seg over telefonen i sofakroken Foto: Wikimedia Commons

Den svenske tv-produsenten Martin Österdahl tok over etter Sand som leder for Eurovision Song Contest i Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) i januar 2020

Österdahl har jobbet som programdirektør for underholdning og sport i svenske SVT, og har hatt ansvaret for flere store direktesendinger i både Sverige og Europa. Han var også excecutive producer for Eurovision-finalene i Malmö i 2013 og Stockholm i 2016. Österdahl er også forfatter og har skrevet fagbøker om ledelse og prosjektledelse, skriver Aussie Vision.

– Jeg har jobbet sammen med Martin Österdahl i mange år. Først på Eurovision Song Contest i 2013 og deretter igjen i 2016, men også i ESC Reference Group hvor Martin var et verdsatt medlem i 7 år. Jeg er sikker på at fremtiden til Eurovision Song Contest er i veldig dyktige hender, og at Martin er den rette personen til å ta dette utrolige showet til neste nivå, sa Jon Ola Sand da arvtakeren ble klar, ifølge Esc Norge.

Tar bort «Take it away»

Österdahls nye catchphrase er «You’re good to go!».

Sand hadde jobben siden 2011 og skulle egentlig styre sin siste finale i Rotterdam i 2020, men den ble utsatt på grunn av korona. Sand sluttet som Eurovision-sjef for EBU i 2020 og ble i stedet prosjektleder for arbeidet med nytt hovedkontor til NRK.

Sånn.

Da burde du være klar for finalene i Eurovision? Vi planlegger å oppdatere oddsen på favorittene før finalen, og dersom det dukker opp nye ting som «alle» lurer på om årets finale, skal du ikke se bort ifra det hende vi legger det inn i saken.

I mellomtiden: Portalo via, Torino!

Denne saken ble første gang publisert 09/05 2022, og sist oppdatert 15/05 2022.

Les også