Magefett

Vekk med ølmagen

For de aller fleste menn kommer magen sigende med alderen. Den gode nyheten er at det er lett å snu utviklingen og kvitte seg med magen med en målrettet innsats.

<b>ØLMAGE:</b> For mange menn kommer ølmagen snikende med alderen. Den gode nyheter er at den er fullt mulig å bli kvitt med litt målrettet innsats.
ØLMAGE: For mange menn kommer ølmagen snikende med alderen. Den gode nyheter er at den er fullt mulig å bli kvitt med litt målrettet innsats. Foto: Illustrasjon (Colourbox)
Sist oppdatert

Uansett om du kom i mål med Sommerkroppen 2019 eller ei, magefettet bør du holde i sjakk.

Magefettet er nemlig det farligste fettet vi har. I følge helseorganisasjonen LHL skiller magefettet ut skadelige fettsyrer og betennelseslignende stoffer i blodet, som gir økt risiko for diabetes, søvnapné og høyt blodtrykk.

Rapporter fra Folkehelseinstituttet viser også en tydelig sammenheng mellom disse følgesykdommene og høy BMI. Og sammenhengen mellom et stort midjemål og sykdommene er enda klarere.

Det er altså gode grunner til å passe på midjemålet, utover de rent estetiske. Men det skader selvfølgelig ikke hvis magen ligner mer på en sixpack, enn en øltønne.

Her får du noen gode råd til flatere, sunnere mage.

Livsstilsfaktorer

Magefettet må angripes fra flere vinkler. Først og fremst gjelder det å gå løs på de livsstilsfaktorene som skaper grobunn for det overflødige fettet.

Det er disse du må fokusere på.

Karbohydrater

Forårsaker: Raske karbohydrater fra godteri, kaker, brus, sterkt bearbeidede kornprodukter og andre karbohydratrike matvarer sender blodsukkeret til himmels. Det påvirker kroppens hormoner i retning av større fettansamling på magen.

Mottiltak: Du må først og fremst kvitte deg med sukkerbombene. Det finnes ikke plass for større mengder brus, godteri og kaker hvis du vil bli kvitt magen. Du må også kutte ned på pasta, ris, poteter og brød og spise mer grønnsaker. Du kan optimalisere kosten ytterligere ved konsekvent å blande stivelseskildene med protein og fett, for eksempel fet fisk, magert kjøtt, frø og kjerner. Flere undersøkelser har vist at disse øker den tiden karbohydratene bruker på å komme ut i blodbanen.

Les også: Her er maten som reduserer magefettet

<b>HERLIG, HERLIG, MEN FARLIG, FARLIG:</b> Så godt, men det kan bli for mye av det gode.
HERLIG, HERLIG, MEN FARLIG, FARLIG: Så godt, men det kan bli for mye av det gode. Foto: (Colourbox)

Alkohol

Forårsaker: Alkoholholdige drikkevarer som øl, vin og brennevin er virkelig ikke bra for magen. Årsaken er at alkohol er et giftstoff som øker kroppens produksjon av stresshormonet kortisol. Det får et eventuelt kalorioverskudd til å sette seg i magens fettlagre.

Mottiltak: Drikk mindre alkohol. Hvis du vil kvitte deg med fettet rundt midjen, er du nødt til å gjennomgå alkoholvanene og redusere inntaket til 3–5 enheter per uke. En god måte å oppnå det på er ved å unngå alkohol til hverdags. Nettopp de siste årenes rødvinskultur med vin til hverdagsmaten er en av de viktigste grunnene til at magefettet har fått en eksplosiv utbredelse.

LES OGSÅ: Slik kan en smartklokke gi deg sunnere kropp

Feil type fett

Forårsaker: Mettet fett fra kjøtt, pålegg og meieriprodukter er ikke bra. Slikt fett er enormt kaloririkt og setter seg rett på magen. Skal magefettet bekjempes, gjelder det å kutte ned på det mettede fettet og i stedet øke inntaket spesielt av enumettede fettsyrer. Forskere har påvist at en kost som er rik på enumettede fettsyrer, motiverer kroppen til å brenne fett nettopp fra magen.

Mottiltak: Endre fettkildene i kostholdet ved å velge bort fete, animalske matvarer. Det gir plass til flere av de gode fettkildene på menyen. Blant dem finner vi:

  • Fete grønnsaker, som avokado og oliven
  • Planteoljer som avokado-, oliven- og rapsolje
  • Nøtter, som hassel- og jordnøtter (peanøtter), pekan- og pistasjnøtter
  • Frø og kjerner, som lin-, sesam- og solsikkefrø
  • Diverse, som havregryn, majones, sild og makrell

LES OGSÅ: Disse appene trenger du i sommer

Stress

<b>SENK STRESSET:</b> Stresshormoner får kroppen til å redusere forbrenningen ved å senke stoffskiftet. Samtidig flyttes overskytende kalorier til mageregionen.
SENK STRESSET: Stresshormoner får kroppen til å redusere forbrenningen ved å senke stoffskiftet. Samtidig flyttes overskytende kalorier til mageregionen. Foto: (Colourbox)

Forårsaker: Flere undersøkelser dokumenterer en klar sammenheng mellom stress og magefett. Det bunner i at stress øker nivået av stresshormoner i kroppen. Disse får kroppen til å redusere forbrenningen ved å senke stoffskiftet. Samtidig flyttes overskytende kalorier til mageregionen. Når man kombinerer dette med at mange kompenserer for stress med alkohol og søtsaker, så har du en giftig blanding som virkelig gir magefettet optimale vekstbetingelser.

Mottiltak: Du er først og fremst nødt til å erkjenne at en stresset tilværelse er et stort hinder for ambisjonene om å gå ned i vekt. Når du først har kommet til denne erkjennelsen, er det nødvendig å bruke en del ressurser på å arrangere tilværelsen slik at du får mer luft i kalenderen.

For lite trening

Forårsaker: Det er nesten ikke mulig å holde fettet fra livet hvis du ikke trener og utnytter hverdagens muligheter for å forbrenne litt ekstra kalorier. Moderate treningsmengder reduserer også kroppens nivå av de stresshormonene som ellers sørger for å plassere fettet i mageregionen.

Mottiltak: Sørg for å planlegge slik at du får plass i kalenderen til å trene minst tre ganger i løpet av en vanlig arbeidsuke. Det kan være en rask løpetur, litt fotball, styrketrening eller hva du måtte foretrekke. Kontinuitet er viktigere enn disiplin, så sørg for at du prioriterer å gjennomføre treningen.

Denne saken ble første gang publisert 29/06 2016, og sist oppdatert 18/07 2019.

Les også