Siri Avlesen-Østli

Siri om frieriet: – Han kastet et håndkle over hodet mitt

Siri Avlesen-Østli (39) åpner opp om et litt annerledes frieri.

<b>EKTEMANNEN ERIK: </b>Siri og ektemannen Erik møttes gjennom felles venner på byen i Oslo en sen natt i 2011. Her fra de giftet seg i 2013.
EKTEMANNEN ERIK: Siri og ektemannen Erik møttes gjennom felles venner på byen i Oslo en sen natt i 2011. Her fra de giftet seg i 2013. Foto: Privat
Publisert

Huset var helt skjevt. Det tippet utover mot hagen, sier Siri Avlesen-Østli (39) og svaier fremover på tærne.

– Men vi kjøpte det likevel, på grunn av hagen og beliggenheten. Dessuten bor bestevenninna mi i nabohuset, så det var ikke noe å lure på.

Siri står i stua hjemme på Ekeberg med en pizzabolle i den ene hånda og en kaffekopp i den andre. Hun peker på Ekebergsletta som ligger rett utenfor stuevinduet og Holmenkollen opp i åsen til høyre.

I dag har det skjeve huset blitt rett og fint, mye takket være Siris ektemann, Erik, som er over snittet handy.

Vinduskarmene bugner av grønne planter, men Siri nekter for å ha grønne fingre. Hun vanner dem annenhver dag og hvis de dør, kjøper hun nye. Enkelt og greit. Siri Avlesen-Østli er en praktisk og pragmatisk dame.

<b>TRAVEL HVERDAG: </b>– Om jeg har nok tid? Nei, absolutt ikke. Det er tøffe prioriteringer. Jeg er fornøyd hvis Erik og jeg rekker en «touch down» i sofaen før vi legger oss, eller kommer oss ut på en date en gang iblant. Styling: Blomstrete blå genser fra Lindex
TRAVEL HVERDAG: – Om jeg har nok tid? Nei, absolutt ikke. Det er tøffe prioriteringer. Jeg er fornøyd hvis Erik og jeg rekker en «touch down» i sofaen før vi legger oss, eller kommer oss ut på en date en gang iblant. Styling: Blomstrete blå genser fra Lindex Foto: Astrid Waller

– I dette huset bor det en veldig aktiv familie. Det går i hundre hele uka, og det er ofte kaos her. Det viktigste for meg at Victor (9) og Thea (5) får i seg skikkelig mat og at de får holde på med de aktivitetene de liker.

Siri forteller at hun synes det er gøy å ta del i deres i hverdag, og vil være med på alt.

– Noen ganger suser det en ball gjennom stua eller det blir et hakk i veggen. Sånn er det. Sånn er vi. Alt handler om aktivitet, lek, spill, gøy og konkurranse, sier Siri og legger til:

– Barna våre har to veldig barnslige foreldre.

<b>KONKURRANSEMENNESKE:</b> – Barna våre har veldig barnslige foreldre. Alt er aktivitet, lek, spill, gøy og konkurranse. Jeg har det sånn med venninnene mine også. Vi konkurrerer om det meste. Styling: Jakke Second Female, singlet fra Lindex og bukse fra Lois
KONKURRANSEMENNESKE: – Barna våre har veldig barnslige foreldre. Alt er aktivitet, lek, spill, gøy og konkurranse. Jeg har det sånn med venninnene mine også. Vi konkurrerer om det meste. Styling: Jakke Second Female, singlet fra Lindex og bukse fra Lois Foto: Astrid Waller

Oppvokst på Hamar

Siri Avlesen-Østli ble født på Sri Lanka og vokste opp på Hamar.

Hun drømte om å bli håndballspiller, advokat eller lege, og innerst inne hadde hun også en ørliten drøm om å bli popstjerne. På fritiden var det håndball, friidrett og stuping som gjaldt, og i tillegg spilte hun både piano og klarinett.

– Jeg var en liten nerd, sier Siri og ler. På Hamar var det alle slags idretter og aktiviteter. Det var et trygt og godt sted å vokse opp, og jeg vil beskrive oppveksten som ganske A4. Jeg var veldig aktiv og jeg fulgte strømmen.

– I en periode vasket jeg på tannlegekontoret til pappa for å tjene penger. Jeg dro dit rett fra skolen, før jeg dro videre på aktiviteter og så hjem for å gjøre lekser. Det var ganske slitsomt, men jeg er glad for det nå. Jeg ble vant til å jobbe hardt. Hvis jeg hadde lyst på en Levis-bukse, måtte jeg kjøpe den selv. Jeg må innrømme at jeg ikke er like god på det når det gjelder mine egne barn.

<b>SØSKENKJÆRLIGHET:</b> – Lillebroren min var snill og grei og betvilte aldri mine valg i oppveksten, sier Siri og ler. – Jeg kan ikke ikke huske at vi har krangla. 
SØSKENKJÆRLIGHET: – Lillebroren min var snill og grei og betvilte aldri mine valg i oppveksten, sier Siri og ler. – Jeg kan ikke ikke huske at vi har krangla.  Foto: Privat

– Hvordan er du som mamma?

– Jeg er nok ganske lik min egen mamma, bare litt mer sporty. He-he. Jeg er en mamma som alltid er med, og jeg prøver å være lite selvhøytidelig. Det er ikke så viktig for meg om folk synes jeg gjør ting riktig eller ikke. Jeg er trygg på at jeg tar de riktige valgene.

– Har du alltid vært så trygg?

– Nei. Da jeg bodde og studerte i Australia, var det en venninne sa til meg: Du må tørre å stole på deg selv! Jeg var alltid så opptatt av hva andre syntes om meg, om hva som var riktig, og jeg var redd for å ta plass. Det hun sa satte spor, og etter det ble jeg bedre til å stå for mine egne valg.

<b>FAMILIEN</b>: Siri vokste opp på Hamar med mamma Gunn, pappa Tore og lillebroren Dag.
FAMILIEN: Siri vokste opp på Hamar med mamma Gunn, pappa Tore og lillebroren Dag. Foto: Privat

– Tryggheten kommer vel også av at man får mer erfaring etter hvert som man blir eldre, at man lykkes – og mislykkes. Min fasit har vært å bygge stein for stein. Jobbe jevnt og trutt. Da blir jeg trygg på at ting er godt nok.

Les også: Siri Avlesen-Østli om ektemannen: – Det gjorde meg skeptisk

Utdannet seg i Australia

Siri Avlesen-Østli utdannet seg til journalist fra University of Queensland i Brisbane i Australia. Planen var å peile seg inn mot NRK og TV2, men i stedet flyttet hun til Sverige med ekskjæresten og jobbet der i tre år som (svensk!) journalist.

Hun ble først kjent for det norske TV-publikummet da hun var VGTV-reporter under 22. juli-rettssaken. Senere dukket hun opp med lue, mikrofon og et stort smil som sportsjournalist på TV 2, og siden den gang har hun blitt et kjent fjes.

Hun har vært deltager i Skal vi danse, Kompani Lauritzen og Kokkeskolen, og nå er hun programleder for The Voice. Skilua og allværsjakka er byttet ut med glamorøse antrekk og høye hæler. På TV, vel å merke.

– Jeg er en typisk idrettsjente som går med joggedress og uten sminke i hverdagen. Sminke og pynting er en del av jobben min, og det er helt og holdent stylisten min, Elin Tagestad Frithjofsen, sin fortjeneste at jeg ser ut som jeg gjør på The Voice. Jeg stoler 100 prosent på henne. Hun skjønner hva jeg vil ha – og ikke ha – og hun har lært meg til å se hva jeg kler.

– På TV må man dra på litt, med sterke farger og kule snitt, og jeg ville aldri funnet disse antrekkene selv. Men det føles bra å finne en stil som er meg, og samtidig tørre å utfordre meg selv litt og ta sjanser. Jeg er ikke 20 år lenger, men jeg synes at det er gøy å være voksen og samtidig føle seg fresh.

– Hvordan synes du det er å bli eldre?

– Når jeg ser tilbake på bilder fra jeg var 20 år, synes jeg at jeg ser bedre ut nå enn da. Den gangen hadde jeg jo ikke nappa et øyebryn en gang, så det har i hvert fall gått litt oppover, sier Siri og ler.

<b>STUDENT</b>: Siri studerte journalistikk ved University of Queensland i Brisbane i Australia. Her er beviset på at hardt arbeid lønner seg.
STUDENT: Siri studerte journalistikk ved University of Queensland i Brisbane i Australia. Her er beviset på at hardt arbeid lønner seg. Foto: Privat

– Jeg er ikke så opptatt av utseendet, og bruker ikke mye tid på å tenke på det. Men det er to ting som er viktig for meg, og det er å føle at jeg er godt trent og at håret er bra. Rett etter svangerskapene hadde jeg ikke den kroppen jeg ville ha, og jeg må innrømme at det var kjipt at jeg ikke kunne bruke klærne mine.

Les også: (+) Gro Hammerseng-Edin: – Jeg elsket å være mamma, men jeg kjente også litt på misunnelsen

Trening for hode og kropp

Siri var et stort talent på håndballbanen som ung, og deltok på rekruttsamling til landslaget med trenerlegendene Marit Breivik og Thorir Hergeirsson. Hun spiller fortsatt håndball. Hun går dessuten på ski på vinteren og jogger på sommeren, og trener styrke hele året.

<b>TALENT</b>: Siri var et stort håndballtalent i ungdommen. Hun er fortsatt aktiv med både håndball, ski, løping og styrketrening.
TALENT: Siri var et stort håndballtalent i ungdommen. Hun er fortsatt aktiv med både håndball, ski, løping og styrketrening. Foto: Privat

– Vi har treningsrom i kjelleren med sykkel og ellipsemaskin. «Nå skal jeg sykle i 45 minutter», sier jeg til barna og da må de finne på sine egne ting. Det å få en halvtime for seg selv i løpet av dagen må jo være innafor, sier hun og ler.

Når hun trener, ser hun gjerne en TV-serie eller hører på en lydbok. Det kan ikke være for tungt, men det må være velskrevet.

– Jeg er glad i å lese, og det beste jeg vet er en krimbok der jeg blir sugd inn i historien på noen minutter. Jeg er ikke på et sted i livet der jeg har så mye tid til å reflektere over tung litteratur. Jeg har mer enn nok på den brødskiva. Det er jo et hamsterhjul. Noen ganger begynner Erik og jeg bare å le av alt som skjer, forteller hun.

– Når jeg skal ha fred i hodet, lager jeg mat eller baker. Jeg har bakt siden jeg var fem år. Det er meditasjon for meg. Folk går på yoga – jeg lager mat. Jeg koser meg skikkelig når jeg planlegger og handler mat, og jeg tenker på mat mye av min våkne tid. Hva skal vi spise til middag? Hva skal vi ha til kveldsmat?

Les også: TV-kokk Lise Finckenhagen: – Ingen av oss var ute etter en kjæreste

<b>SPORTY:</b> – Jeg er ikke så opptatt av utseendet, og i hverdagen går jeg mest i joggedress og uten sminke. Styling: Mosegrønn topp og grønn bukse begge fra Lindex
SPORTY: – Jeg er ikke så opptatt av utseendet, og i hverdagen går jeg mest i joggedress og uten sminke. Styling: Mosegrønn topp og grønn bukse begge fra Lindex Foto: Astrid Waller

Ektemannen Erik

Siri har nettopp servert hjemmelagde pizzaboller, og på spisebordet står det både druer, sjokolade og Farris. Sønnen Victor kommer hjem fra skolen og setter seg ned og spiser litt før hockeytrening.

Plutselig dukker Erik opp fra hjemmekontoret i kjelleren. Revisoren fra Hamar har tatt på seg treningsklær og er straks klar for å trene Victor og lagkameratene i den lokale hockeyklubben. De møttes gjennom felles venner på byen i Oslo en sen natt i 2011.

– Jeg hadde surra rundt hele kvelden og la ikke merke til Erik før baren stengte klokka 3 på natta. «Oi, han var kjekk», tenkte jeg, og det neste som skjedde var at vi dro og spiste kebab. Det var god stemning og jeg merka det med en gang, at Erik var en jeg kunne snakke med, som var morsom og kjapp i replikken. Etter den kebaben var det oss.

Erik fridde på ferie i Barcelona. Han hadde laget en drømmedag for Siri. De kjørte vannscooter på dagen og var på vannshow på kvelden. Siri hadde en vag følelse av at noe skulle skje, men da han ikke fridde under vannshowet, antok hun at det ikke ble noe frieri.

– Vi dro tilbake på hotellet og tok en drink. Vi lekeslåss i senga og plutselig kastet han et håndkle over hodet mitt. Da jeg tittet ut av håndkleet, satt han på kne, sier Siri og smiler.

– Han hadde gått hele dagen med ringen i lomma, men ikke funnet det riktige tidspunktet, og jeg er sååå glad for at han ikke fridde det ute blant folk. Det hadde blitt så kleint! Det at han heller kasta et håndkle over hodet mitt og gjorde det på hotellet, var så mye mer oss. De var en stor overraskelse.

Les også: (+) Kjæresten min hadde fridd. Da gjorde venninnen min det utenkelige

Kjapp i kjeften

Siri Avlesen-Østli er både søt og blid, men Marius-genseren bedrar. Hun er kjapp i kjeften og bruker ikke tid på å gå rundt grøten.

– Jeg har ikke alltid vært sånn, men med årene har jeg blitt rett frem, både på jobb og privat. Jeg er ganske konstruktiv, jeg prøver å finne løsninger og si ifra hva jeg føler og mener. Det blir slitsomt å grave seg ned av bagateller. Det er mer rake pucker og rene ord for pengene nå. Dersom det oppstår konflikter, synes jeg det er bedre å ta det ved rota og snakke om det. Det er nok noe som henger igjen fra jeg holdt på med idrett. Idrettshodet mitt vet at vi vinner ikke kamper hvis vi er uvenner. Vi må dra hverandre i samme retning og ville hverandre vel, og vi må snakke sammen. Sånn er det i livet også.

– Alle mine nære venner sier ifra hvis det er noe. Vi har travle liv og kan ikke bruke tida på negative ting og konflikter. Jeg synes vi mennesker må være rause med hverandre, og jeg prøver å se det som er positivt og sette pris på det som er bra. Livet går opp og ned. Hvis det går dårlig på en front, pleier det jo å gå bra på en annen, så da fokuserer jeg på det.

<b>STEIN FOR STEIN:</b> – Jeg var ikke noe naturtalent på skolen, så jeg måtte jobbe hardt. Det gjør jeg fortsatt. Min fasit i livet er å bygge stein for stein. Styling: Gulltopp fra Iben
STEIN FOR STEIN: – Jeg var ikke noe naturtalent på skolen, så jeg måtte jobbe hardt. Det gjør jeg fortsatt. Min fasit i livet er å bygge stein for stein. Styling: Gulltopp fra Iben Foto: Astrid Waller

Erik beskrev meg på en måte som jeg kjenner meg godt igjen da jeg var deltager i Kompani Lauritzen: Du har et kaldt hode og et stort hjerte. Det har jeg tatt med meg videre.

For meg handler det om å bremse ned, være rolig og ikke miste huet når det gjelder, men samtidig alltid være raus og grei og klare å sette seg inn i andres situasjoner.

Les også: Else Kåss Furuseth: − Jeg har fått tilgivelse fra familien

Drømmer om talkshow

Siri har tidligere snakket om hvordan det var å vokse opp som adoptert i en liten by som Hamar på 90-tallet. Det var ikke bare enkelt, men hun hadde foreldre som alltid dyrket annerledesheten. Som gjorde den til noe positivt og fortalte henne at det er bra. Det er en styrke Siri har tatt med seg i jobben som journalist.

– Jeg ble flink til å tilpasse meg, litt som en kameleon som prøver å finne det rommet som trengs å fylles. Hvis noen er litt nede, liker jeg å stille opp. Jeg liker å være det sosiale limet, og jeg synes at mennesker er veldig spennende. Jeg liker å snakke med de som har en sårbarhet, og jeg knytter meg ofte tett til dem med dybde og historie.

– Hva drømmer du om for fremtida?

– Privat drømmer jeg om å få være med på reisen til barna mine. Jobbmessig drømmer jeg om å lage et talkshow. Alle har en historie og en puslespillbit i livet som er spennende. Hva er det som har gjort deg til deg? Det er et spørsmål jeg tror er spennende for flere enn meg.

– Hva er det som har gjort deg til deg?

– De menneskene jeg har rundt meg og alt jeg har erfart, har gjort meg til meg. Jeg føler at livet mitt har vært så sammensatt og at jeg har levd mange liv i ett allerede. Det er noe med å være fra et annet sted, og ha en annen ballast. Alt har liksom vært litt annerledes fra starten.

– Jeg har aldri vært helt A4, og jeg tror at også det er dét er som gjør meg til meg. Jeg har tillatt meg å sprike litt fra normen, på godt og vondt. Jeg liker å gå motstrøms, og være litt i opposisjon til det normale. Jeg kommer jo aldri til å bli helt normal, sier Siri og ler.

– Jeg har heldigvis en makker som er likedan, som liker å dra i fornøyelsesparker når det regner. Jeg synes det er deilig.

Les også: «The Voice»-programleder Siri Avlesen: – 20-åringen i meg kunne nok meldt seg på

<b>FARGERIK:</b> – Det er kult å utfordre seg litt på klesfronten, med sterke farger og kule snitt. Styling: Knallgrønn genser og jeans begge fra Lindex
FARGERIK: – Det er kult å utfordre seg litt på klesfronten, med sterke farger og kule snitt. Styling: Knallgrønn genser og jeans begge fra Lindex Foto: Astrid Waller

Fra Idol til The Voice

Nå er jenta som en gang drømte om å bli Norges første mørkhudede landslagsspiller i håndball, programleder for The Voice på TV2.

Hver lørdag finner stylisten frem antrekk hun egentlig ikke tør å ha på seg, men det kan hun ikke bry seg om. Jobben hennes er å sørge for at de usikre og nervøse deltagere bak scenen skal føle seg trygge, og få et minne for livet.

– Alle som jobber med The Voice, jobber for at deltagerne skal få de beste to minuttene i livet sitt når de står på scenen. Jeg vet hvordan de har det. Jeg meldte meg på Idol da jeg var 20 år. Jeg syntes det var gøy, men jeg var altfor beskjeden og sårbar. Jeg skulle selge «en pakke», og den pakka hadde jeg ikke. Jeg var jo livredd, konkluderer Siri og smiler.

– Og når jeg tenker etter, så tror det var fint at det gikk som det gikk!

Denne saken ble første gang publisert 08/03 2024.

Les også