Åpenhjertig Lise Finckenhagen

– Ingen av oss var ute etter en kjæreste

Den vakre TV-kokken bruker mat til alle anledninger i livet. Som avskjedsgave til sønnene, til glede for familie og venner og som trøst da eksmannen døde. Det var også mat som var veien inn til hennes hjerte da hun fant kjærligheten på ny.

<b>PAR I HJERTER:</b> Amors piler traff blink da Bård Espen Hansen disket opp med en lekker rett for TV-kokken. Her er paret på filmpremiere i januar. 
PAR I HJERTER: Amors piler traff blink da Bård Espen Hansen disket opp med en lekker rett for TV-kokken. Her er paret på filmpremiere i januar.  Foto: Morten Bendiksen
Sist oppdatert

«Det må da være flere i samme situasjon som lurer på det samme?» tenkte Lise Finckenhagen (47) etter nok en telefon fra sønnene.

Hvor lenge må jeg steke kyllingen? Hvor mye vann trenger jeg for å koke brokkoli? Ser denne grøten ferdig ut nå?

Spørsmålene fra Herman (20) og Lukas (17) kom på løpende bånd da de forlot redet i fjor. Yngstemann for å gå på hockeygymnas i Sverige, mens den eldste flyttet inn med en kamerat.

Veien til å bli selvstendige kokker var imidlertid litt mer kronglete uten mamma i nærheten.

Lise har ikke tall på hvor mange virtuelle handleturer hun har vært med på, eller hvor mange ganger sønnene har facetimet henne for at hun skal kvalitetssjekke maten de lager.

<b>NY TILVÆRELSE</b>: Da barna forlot redet, flyttet Lise Finckenhagen til en leilighet i Oslo. Her sammen med sønnen Herman på sitt nye kjøkken. – Jeg hadde lyst til å flytte tilbake til hovedstaden. Jeg er opprinnelig fra Groruddalen i Oslo, sier hun.
NY TILVÆRELSE: Da barna forlot redet, flyttet Lise Finckenhagen til en leilighet i Oslo. Her sammen med sønnen Herman på sitt nye kjøkken. – Jeg hadde lyst til å flytte tilbake til hovedstaden. Jeg er opprinnelig fra Groruddalen i Oslo, sier hun. Foto: Svein Brimi

– Jeg synes selvfølgelig det er veldig koselig at de fortsatt spør meg om råd. Begge guttene liker å lage mat, men så spurte de om elementære ting som jeg trodde de visste. Noe av det folk googler mest er: «Hvor lenge skal poteter koke?» Da skjønte jeg at det er mange hull som må fylles når det gjelder matlaging.

– Tanken slo meg: «Hva er det jeg som mor kan gi barna mine videre?» Det er jo matglede! En oppskriftssamling med favorittrettene deres, men som også kan være til glede og inspirasjon for andre. Måltider er jo selve nytelsen i livet, konstaterer Lise.

Les også: 3 enkle oppskrifter fra Lise Finckenhagen

<b>TV-KOKKER:</b> Lise var dessertsjef på Michelin-restauranten Bagatelle på slutten av 90-tallet. Da hadde hun Eyvind Hellstrøm (74) som sjef. I dag er de begge kjendiskokker.
TV-KOKKER: Lise var dessertsjef på Michelin-restauranten Bagatelle på slutten av 90-tallet. Da hadde hun Eyvind Hellstrøm (74) som sjef. I dag er de begge kjendiskokker. Foto: Tom Hansen

Familien Finckenhagen

Resultatet er blitt høstens nye kokebok med tittelen «Helt enkelt». En elementær guide for kokkenoviser, men som også inneholder litt mer avanserte retter å strekke seg etter.

Her finnes alt fra ukompliserte måltider som toast, eggerøre og pastaretter, til quesedillas, bao buns med svin og hjemmelaget sitronterte.

Leserne får også svar på spørsmålene som sønnene stadig lurte på. Hvor lenge og mye ingredienser skal stekes, kokes og saltes.

I tillegg til essensielle varer man bør ha i skapet, og hvilke kjøkkenredskaper som er et must. Og som bokens tittel tilsier, alt er fotografert av Lise selv med hennes egen mobil.

– Jeg skal ikke skryte på meg å ha vært veldig involvert i prosessen, det er mamma som skal ha kred for det meste. Men jeg har smakt på de fleste rettene, og kommet med flere forslag, avslører Herman som legger til at han er veldig takknemlig for at mor har laget kokebok til dem.

Og det er spesielt én rett som bringer den lille familien sammen.

– Vi er en toastfamilie! Jeg har alltid vært glad i helt enkel toast med ost og skinke. Stekt i panne med smør. Da tar jeg bort det ene brødet så skinkesiden kysser pannen, og osten smelter litt og blir crispy i kanten. Det er mammatrikset, sier Lise.

– Nå har jeg forresten begynt å bruke kryddersmør til toasten, skyter Herman inn.

– Det har du ikke sagt før, det er noe nytt. Akkurat nå ble en ny toast til, repliserer mamma.

<b>KRY MAMMA:</b> Lise er umåtelig stolt av sønnene Herman og Lukas. Da guttenes pappa døde brått for tre år siden, ble den lille familien enda mer sammensveiset. 
KRY MAMMA: Lise er umåtelig stolt av sønnene Herman og Lukas. Da guttenes pappa døde brått for tre år siden, ble den lille familien enda mer sammensveiset.  Foto: Svein Brimi

20-åringen innrømmer at han ikke er like helfrelst på matlaging som mor, men har selvsagt plukket opp noen triks av å se henne i sving på kjøkkenet.

– Gjengangeren fra mamma er at jeg må bruke litt mer salt i maten. Men når det kommer til matlaging, så må man bare kaste seg ut i det. «Learning by doing», det er det det eneste som fungerer.

– Selv finner jeg mye inspirasjon i sosiale medier som Instagram og TikTok, med blandende resultater. Men du blir jo ikke god på kjøkkenet hvis du ikke prøver, understreker han.

Les også: (+) Kokk Reneé Fagerhøi: – Jeg likte Thomas lenge, men det tok lang tid før jeg skjønte at jeg var forelska

<b>DEN GANG DA:</b> TV-profilen startet karrieren som kokk på noen av Oslos mest fasjonable gourmetrestauranter. Her er en 24 år gammel Lise på populære Oro i år 2000.
DEN GANG DA: TV-profilen startet karrieren som kokk på noen av Oslos mest fasjonable gourmetrestauranter. Her er en 24 år gammel Lise på populære Oro i år 2000. Foto: NTB

Kjæresten Bård Espen Hansen

Det er imidlertid ikke bare kokeboken og et tomt rede som er nytt i Finckenhagens liv. I mars flyttet hun fra den store tomannsboligen på Skedsmokorset i Viken, til en mindre og lettstelt leilighet på beste Frogner i Oslo.

TV-kokken har også funnet kjærligheten igjen. Den nye mannen i hennes liv er Bård Espen Hansen (56), tidligere produktdirektør i TV 2. Og slik det seg hør og bør for en mesterkokk, var det et imponerende måltid som ble veien inn til hennes hjerte.

– Vi hadde vært venner i nesten ett år. Ingen av oss var ute etter en kjæreste på det tidspunktet, men vi syntes det var hyggelig å spise middag sammen ute innimellom. Så inviterte han meg på sin signaturrett hjemme hos seg, hummerrisotto. Den var helt perfekt, med deilig hvitvin til.

– Bård serverte retten på en fredag, og jeg dro ikke hjem igjen før på søndagen. Etter det var vi kjærester, sier Lise, og smiler bredt.

Turtelduene, som har vært et par siden januar i år, har fått godkjentstempel fra barna deres. Herman og Bårds datter fra et tidligere forhold er sågar blitt bestevenner.

– Det er faktisk Bård som lager mest mat, men han sier han setter pris på alt jeg lager, forteller Lise.

– Det er han vel forpliktet til å si, svarer Herman og ler.

Les også: Nils Ingar åpner opp om sorgen: – Vi kan alle redde et liv

Eksmannen døde

Kjøkkenet har naturlig nok alltid vært husets hjerte hjemme hos Lise. Enten hun kokkelerer, eller bare sitter på kjøkkenbenken og prater.

Hun synes samtalene flyter lettere over grytene, og kjøkkenet er et samlingspunkt for både familie og venner. Det var det også da tragedien inntraff i juli 2020.

– Kjøkkenet ble et naturlig samlingssted i sorgen, sier Lise stille.

Under feiringen av sin egen bursdag kom beskjeden om at hennes eksmann hadde omkommet i en ulykke – bare 45 år gammel.

Lise og ishockeyprofilen Espen Pettersen var gift i årene 2008-2019, og paret fikk Herman og Lukas sammen. Midt i egen sorg måtte hun finne styrke for guttene sine, som da bare var 17 og 14 år gamle.

– Hvor begynner man når man skal prøve å samle flokken sin igjen? Det ble kjøkkenet. I stedet for at vi satt på hvert vårt rom med egne tanker, så ble rutinene rundt matlaging terapi for oss. Vi var i tillegg midt i en pandemi, så vi var mye inne. Og måltider trenger man – også i en sorgprosess.

<b>VOND TID:</b> Lise Finckenhagen måtte finne styrke for seg selv og sønnene da eksmannen døde. Matlaging ble en god terapiform for trioen i tiden etter tragedien. 
VOND TID: Lise Finckenhagen måtte finne styrke for seg selv og sønnene da eksmannen døde. Matlaging ble en god terapiform for trioen i tiden etter tragedien.  Foto: Thomas Qvale

– Det ble avvæpnende å lage mat sammen, og lettere å få i gang en samtale når vi var midt i matlagingen, forteller Lise.

Det ble mange og lange netter uten søvn for trioen i tiden etter dødsfallet. Midt på natten ble dermed favorittretten ofte disket opp.

– Toast ble viktig for oss de nettene vi ikke fikk sove. Toast funker alltid. Det var gjenkjennelig og lindrende, spesielt for guttene.

– Ja, det gikk en del brød, skinke og ost på den tiden. Jeg husker vi hadde mange samtaler mens du sto på kjøkkenet, og vi satt ved spisebordet, erindrer Herman.

Denne saken ble første gang publisert 22/11 2023, og sist oppdatert 22/11 2023.

Les også