«KOKKESKOLEN»-aktuelle Selda Ekiz

– Alf er så rolig, kjekk og snill

Fysiker og programleder Selda Ekiz har et klokt hode, men medgir at hun aldri har vært den skarpeste kniven i skuffen når det kommer til matlaging. Nå lover hun andre boller.

<b>FANT LYKKEN: </b>Det var i 2019 at Selda kunne fortelle at hun hadde blitt kjæreste med Alf Martin Kollen Evensen.
FANT LYKKEN: Det var i 2019 at Selda kunne fortelle at hun hadde blitt kjæreste med Alf Martin Kollen Evensen. Foto: Privat
Sist oppdatert

– Jeg svarte tvert nei. Aldri i verden om jeg ville pines. Jeg kom ikke til å ha det gøy i det hele tatt!

Selda Ekiz (38) var krystallklar og urokkelig da TV 2 spurte om hun ville være med i «Kokkeskolen med Truls og Hellstrøm».

– Jeg er glad i mat, men har lite peiling på mat. Det er så vidt jeg klarer å få lagd en pizzadeig.

– Sånn er det når du er så heldig å ha en samboer som elsker å lage mat. Alf elsker å kokkelere med alle mulige elektriske apparater på kjøkkenet. Han er så god på å lage både middag og frokost, forteller Selda.

Samboeren Alf Martin Kollen Evensen

Kanskje var det en blanding av frykt for å bli herset med av selveste Eyvind Hellstrøm (74) – og det at hun allerede har en habil kokk i samboeren Alf Martin Kollen Evensen (41), som gjorde at Selda ville skygge unna «Kokkeskolen».

Det var før den samme Alf så verdien i at hans kjære fikk lære om mat av en av verdens fremste kokker.

– Alf er så rolig, kjekk og snill. Jeg tok hans ord sakte, men sikkert inn over meg. Plutselig var jeg elev med Hellstrøm som rektor!

<b>GYVER LØS:</b> – Jeg er glad i mat, men jeg har aldri vært god til å lage noe som helst. Heldigvis klarte Eyvind Hellstrøm å tenne et håp i meg, sier Selda Ekiz.
GYVER LØS: – Jeg er glad i mat, men jeg har aldri vært god til å lage noe som helst. Heldigvis klarte Eyvind Hellstrøm å tenne et håp i meg, sier Selda Ekiz. Foto: Svein Brimi

Selda trekker på smilebåndet. Hun kan fortsatt ikke tro at hun sa ja. Nervene roet seg imidlertid etter ilddåpen. I første runde skulle hver av de 12 elevene diske opp med en rett som betydde noe helt spesielt for dem.

Les også: Kristoffer Olsen om «Kokkeskolen»: – Jeg innså at eneste løsning var å pakke sakene mine og reise hjem

<b>INGEN SELVFØLGE:</b> Mot alle odds ble Selda med i «Kokkeskolen med Truls og Hellstrøm» på TV 2.
INGEN SELVFØLGE: Mot alle odds ble Selda med i «Kokkeskolen med Truls og Hellstrøm» på TV 2. Foto: Espen Solli/TV 2

Skryter av Hellstrøm

Selda laget børek, en tyrkisk pai som fylles med alt fra ulike ostetyper til kjøttdeig, poteter, egg og ulike grønnsaker.

– Mamma og pappa innvandret til Norge på 70-tallet. Mamma var veldig dyktig til å lage mat, og hun lagde verdens beste børek. Hun døde i fjor høst, etter å ha kjempet tappert mot kreften. Det falt naturlig for meg å lage den retten, forteller Selda.

Hellstrøm ble rørt av historien, og etter en smaksprøve fikk Selda godkjent av den store mester.

– Jeg tror aldri jeg har vært så glad og lettet i hele mitt liv. Det gjorde at jeg fikk en bedre start på «Kokkeskolen» enn jeg kunne drømme om.

– Jeg fant ut at Hellstrøm er en snill og godhjertet mann. Det han lærte meg, med sin kunnskap og sitt oppriktige ønske om å få meg til å lage mat med skikkelige råvarer, gjorde noe med meg. Nå er jeg kvitt kjøkkenskrekken, forteller Selda.

<b>ALDRI HELT VOKSEN:</b> – Jeg sier aldri nei til en utfordring, men jeg fryktet å få masse kjeft av Eyvind Hellstrøm. Det må bety at jeg fremdeles har mye av barnet i meg, sier Selda.
ALDRI HELT VOKSEN: – Jeg sier aldri nei til en utfordring, men jeg fryktet å få masse kjeft av Eyvind Hellstrøm. Det må bety at jeg fremdeles har mye av barnet i meg, sier Selda. Foto: Svein Brimi

Heder og ære

Likevel er rangeringen på hjemmebane den samme som før «Kokkeskolen».

– Alf er kokken hos oss, men jeg har blitt litt bedre etter at jeg ble mamma for to og et halvt år siden, sier Selda.

Mange husker Selda som programleder i det naturvitenskapelige programmet «Newton» på NRK for ti år siden.

Rollen passet som hånd i hanske for Selda som har mastergrad i fysikk. Den solide innsatsen på TV-skjermen førte til at hun i 2013 fikk «Gullruten» som beste programleder.

<b>LYKKE- FØLELSE: </b>– Jeg er lidenskapelig nysgjerrig på livet – og fysiske eksperimenter, sier Selda.
LYKKE- FØLELSE: – Jeg er lidenskapelig nysgjerrig på livet – og fysiske eksperimenter, sier Selda. Foto: Svein Brimi

NRK fant raskt ut at de ønsket å bruke den dyktige programlederen til noe mer, og vi har derfor sett henne lede satsinger som «Klassequizen», «Anno» og «Alle mot 1». I høst er hun å se i den andre sesongen av NRKs dramaserie «Norsk-ish».

– Jeg har rollen som Helin, en kvinne som har stått så lenge i spagat mellom to kulturer at hun har kronisk lyskestrekk. Jeg spilte også i forrige sesong, og trives med å prøve meg på nye arenaer, forteller Selda.

Les også: Truls Svendsen: – Utenfor kjøkkenet er Eyvind en kjernekar

<b>TIDLIG NYSGJERRIG:</b> Selda legger ikke skjul på at hun allerede på barneskolen var en nerd som likte å utforske ting. Hun er oppvokst i Sande i Vestfold.
TIDLIG NYSGJERRIG: Selda legger ikke skjul på at hun allerede på barneskolen var en nerd som likte å utforske ting. Hun er oppvokst i Sande i Vestfold. Foto: Privat

Eget show

Hun er imidlertid tilbake i mer vante omgivelser til våren. Da leder hun en ny runde med «Klassequizen».

Selda har ellers nok å holde på med frem til da, for når hun ikke er på TV, reiser hun rundt med fysikkshowet «Seldas Lab».

– Jeg er en liten nerd som liker at det smeller litt. I «Newton» hadde vi mange spennende eksperimenter, og det var det også i «Alle mot 1». Jeg studerte fysikk fordi jeg elsker faget. Jeg storkoser meg når jeg farter rundt i Norge med «Seldas lab».

<b>UREDD:</b> Selda reiser landet rundt med sitt show «Seldas Lab». Her tester hun ut hvor høyt en ballong sprenger som blåses opp av flytende nitrogen. 
UREDD: Selda reiser landet rundt med sitt show «Seldas Lab». Her tester hun ut hvor høyt en ballong sprenger som blåses opp av flytende nitrogen.  Foto: Privat

– Det gir meg mye glede å treffe barn og unge som lar seg fascinere av fysikkens verden. De var ikke engang født da jeg ledet «Newton», sier Selda som i 2019 fikk Mensaprisen for å inspirere barn til å la nysgjerrighet, vitenskap og forskning være en del av hverdagen.

<b>EN LITEN PRINSESSE:</b> Selda ble mamma til Laleh for to og et halvt år siden.
EN LITEN PRINSESSE: Selda ble mamma til Laleh for to og et halvt år siden. Foto: Privat

Selv om fysikeren har mange jern i ilden, er det en liten prinsesse som kommer foran alt annet. Hun er en stolt løvemamma til Laleh på to og et halvt år.

– Jeg og Alf stortrives som foreldre. Livet fikk en ny og uerstattelig dimensjon etter at vi fikk Laleh, forteller Selda.

Les også: (+) NRK-Idas ukjente side: – Det kan nok overraske noen

Gjenbruk av klær

I foreldrerollen oppdaget hun at det måtte handles nye klær nærmest for hver måned datteren vokste. Det gjorde at Selda ble med på nyvinningen Stas for barn, en utleietjeneste av klær for barn mellom null og to år.

– Det er et godt hjelpemiddel for å bekjempe overforbruket av klær, spesielt barneklær. Jeg er glad mammarollen har åpnet øynene mine enda mer for gjenbruk, sier Selda før hun titter på klokken.

Hun gleder seg til et nytt show med laben sin. Om bare noen få timer står hun på scenen, uredd og full av energi.

– I kveld skal det smelle, lover fysikeren før hun fyker av gårde som en rakett i høstmørket.

«Kokkeskolen med Truls og Hellstrøm» sendes på TV 2 direkte tirsdag 20.00.

Denne saken ble første gang publisert 21/11 2023, og sist oppdatert 21/11 2023.

Les også