Øystein Bache og Rune Gokstad

Åpner opp om vennskapet: – Jeg kjente nok litt på det den gangen

Nøtteduoen Rune Gokstad og Øystein Bache oppsummerer oppturene og nedturene gjennom et 40 års langt vennskap. Høydepunktene er det mange av, men det er gjennom motgang vennskapet har vokst seg sterkere.

<b>RUNE OG ØYSTEIN: </b>– Rune er flinkere til å snakke om følelser enn meg, men vi er begge veldige vare på når det blir litt guffen stemning, forteller Øystein Bache om vennskapet.
RUNE OG ØYSTEIN: – Rune er flinkere til å snakke om følelser enn meg, men vi er begge veldige vare på når det blir litt guffen stemning, forteller Øystein Bache om vennskapet. Foto: NRK
Sist oppdatert

– Erkjennelsen av at jeg heller vil være lykkelig enn rik, har vært avgjørende for at jeg er den jeg er i dag. Jeg har gledet meg til å gå på jobb hver eneste dag, forteller programlederen Øystein Bache (63) med sitt karakteristiske gullglis.

Denne høytiden vil «nøttekorporalene» Øystein Bache og Rune Gokstad (65) tradisjonen tro servere TV-seerne julenøtter å bryne seg på.

De er på tampen av sitt tolvte år som arvtagere etter «nøttegeneralen», Roald Øyen (83). Men NRKs Knoll og Tott er allerede inne i sitt fjerde tiår med tull og tøys på NRK.

«Nøttekorporalene»

På et tidspunkt i livet sto den yngste i tospannet ved et veiskille som kunne sendt ham i en helt annen retning.

– Det var staket ut en annen kurs fra mine foreldre sin side. Det lå et ønske der, om at jeg skulle starte i familiefirmaet. Men jeg hadde virkelig mye mer lyst til å tulle og tøyse. Da jeg fant ut at jeg kunne tjene nok penger på det til å betale regningene, ble valget enkelt. Det var søken etter glede som har gjort at jeg gjør det jeg gjør i dag, nikker Øystein.

Av og til, når stjernene skinner ekstra klart på himmelen, kikker han opp og sender noen tanker til sine foreldre.

– Jeg sender et vennlig takk, for at de lot meg bli den jeg er og støttet meg hele veien. Så håper jeg at jeg kan bringe det videre også til mine egne barn.

<b>TRADISJONSRIKT:</b> Denne julen vil Øystein Bache og Rune Gokstad tradisjonen tro, servere julenøtter til det norske folk. I år har de blant annet laget episoder fra Japan, Kongsberg og Kongsvinger.
TRADISJONSRIKT: Denne julen vil Øystein Bache og Rune Gokstad tradisjonen tro, servere julenøtter til det norske folk. I år har de blant annet laget episoder fra Japan, Kongsberg og Kongsvinger. Foto: Svein Brimi

Utenfor vinduet har temperaturen nådd frysepunktet, men alle tegn på en hvit jul glimrer med sitt fravær da vi møter nøtteduoen på Marienlyst.

I kjent stil har tospannet mye på hjertet denne mandag formiddagen. Men når de blir bedt om å stoppe opp og reflektere rundt hendelser i livet som har fått dem dit de befinner seg i dag, så gjør de nettopp det.

Rune husker at det var en helt spesiell begivenhet som fikk ham til å bryte ut av skallet og få ut sitt fulle potensial. Der Øystein beskriver seg selv som klassens klovn, brukte nemlig nøtte-kompisen tid på å finne sin plass.

– Jeg var nok ikke klassens klovn, men til gjengjeld var jeg skolefaglig svak, fleiper Rune, og fortsetter med en større grad av alvor:

– Jeg hadde nok mindre selvtillit enn jeg kanskje skulle hatt da jeg var yngre. Jeg var litt usikker og fant ikke helt min plass. Så fikk jeg en ukulele til bursdagen min, med tilhørende bastskjørt og løspupper. Det å være moromann kom ikke før den tid. Da skjønte jeg at jeg kunne skrive noen morsomme tekster, spille og fremføre. For meg tok det bare litt tid før jeg fant både nøkkel og lås, husker han tilbake.

Les også: Øystein Bache og Rune Gokstad: – Vi har ikke den type vennskap der vi er sammen på fritiden også

Vært venner i 40 år

I år kan komikerduoen se tilbake på 40 års vennskap og samarbeid. Fra de for alvor ble kjent gjennom studentrevyen i 1983, fortsatte den kreative reisen i statskanalen på slutten av 80-tallet.

At veien til jusstudenten Rune og kriminologistudenten Øystein ble krysset, var det beste som kunne skjedd dem.

– Det å være bestevenn med den kollegaen du tilbringer mest tid sammen med, det er ikke alle forunt. Å være to helt fra starten av karrieren, ble dobbelt så lett som å være en. Vi kom inn på dette huset på et tidspunkt hvor man ikke trengte mastergrad i medievitenskap for å få jobb. Så har vi alltid hatt en å spille ball med og en å sutre med om det ikke har gått som vi vil, rekker Øystein å si, før Rune bryter inn:

<b>STERKT VENNSKAP:</b> I år feirer komikerduoen 40 ås vennskap og 12 år med jule- og påskenøtter. – Nøtter er en tradisjonsbærer som vi er så heldige å ha på ryggen en kort stund. Så får vi se om det er noen som vil ta over når vi er ferdige, sier gutta til Her og Nå. 
STERKT VENNSKAP: I år feirer komikerduoen 40 ås vennskap og 12 år med jule- og påskenøtter. – Nøtter er en tradisjonsbærer som vi er så heldige å ha på ryggen en kort stund. Så får vi se om det er noen som vil ta over når vi er ferdige, sier gutta til Her og Nå.  Foto: Svein Brimi

– Jeg tror vi gjorde samfunnet og folk rundt oss en stor tjeneste ved å finne sammen. Hvis ikke hadde vi gnålt på helt uinteressante detaljer, de tingene bare vi to kan «nerde» rundt, og gnagd i stykker et menneske og to på veien. Nå får vi den delen ut sammen, ler han hjertelig.

De er kjent for å spille ping-pong med ord, både på TV-skjermen og privat. Men det er likevel en helt spesiell ingrediens som vitner om graden av trygghet i vennskapet.

– Vi kan sitte en time ved siden av hverandre uten å si et eneste ord – uten at det er kleint. Det kan man bare med en virkelig god venn, mener Øystein.

Les også: (+) – Jeg er veldig takknemlig for at jeg har fått lov til å jobbe for NRK, men det rare er at jeg er så sjeleglad for at jeg ikke er der lenger

NRKs «Julenøtter»

Gjennom NRKs «Julenøtter» loses TV-seerne gjennom radarparets festlige quiz i høytiden. Å oppleve verden, mennesker og kulturer har vært en viktig motivasjon i jobben de gjør.

Kanskje særlig i reiseprogrammet «Team Bachstad», men reisekuriosa er også et viktig element i nøtte-sendingene. Gjerne fra et eksotisk sted TV-seerne kan varme seg på i vinterhalvåret. Hele 63 land har de rukket å utforske sammen. Da er spørsmålet om de begynner å bli mette på all reisevirksomheten?

– Hvis du spør min kone, er nok svaret ja. Hun er veldig glad i å reise, men jeg får den biten unnagjort med Øystein, humrer Rune.

I takt med at produksjonen blir grønnere og gutta blir eldre, blir det naturlig å kutte litt ned på reiser i tiden som kommer.

– Jeg husker da vi overtok nøttene etter Roald Øyen i 2011, da tenkte vi: «Yes! Da kan vi reise masse og kose oss hele året!»

– Med tiden har vi kjent på at veldig mye av tiden går med på reising fra og til. Og det begynner vi å bli litt ferdige med. Vi begynner å bli voksne, så tid er det vi har minst av, poengterer Øystein.

Les også: Ble ved sin lest: Henki og Elsa holdt sammen i 76 år

<b>MØTES PÅ JOBB: </b>– Er det en ting som kanskje gjør at vi har holdt ut med hverandre så lenge, er at vi møtes ikke privat. Våre koner skulle nok ønske at vi fire tilbrakte mer tid sammen på fritiden, medgir nøtteduoen.
MØTES PÅ JOBB: – Er det en ting som kanskje gjør at vi har holdt ut med hverandre så lenge, er at vi møtes ikke privat. Våre koner skulle nok ønske at vi fire tilbrakte mer tid sammen på fritiden, medgir nøtteduoen. Foto: Svein Brimi

«Team Bachstad»

I dag er det likevel en helt spesiell tur som står igjen som høydepunktet i radarparets lange vennskapsreise.

– Det var da vi slet oss gjennom Russland, Belarus og Ukraina i båt gjennom ni uker med «Team Bachstad». Det buttet og buttet imot på den reisen, men likevel kom vi gjennom det uten at vi kranglet eller ble sure.

– Jeg vil ikke dra i krigen med Rune, det vil jeg ikke utsette ham for, men hvis jeg opplever noe vanskelig så vet jeg at jeg kan gjøre det sammen med Rune. For jeg kan stole på ham, skryter Øystein over bestekompisen.

Øystein og Rune har sett og opplevd mer med hverandre enn med ektefellene. Og selv om de slipper unna hverdagslige slitasjemomenter som husarbeid og logistikk, innrømmer superparet at også de har opplevd utfordringer i vennskapet.

– Jeg har opplevd noen ganger at Øystein har vært den foretrukne av oss to. Som da vi begge ble med i humorprogrammet «Løvebakken», hvor jeg fikk være med i en sesong og Øystein ble med videre og ble programleder. Jeg forsvant litt ut på siden.

– Jeg kjente nok litt på det den gangen, men vi ble ikke dårligere venner av den grunn, medgir Rune og nikker mot kameraten.

Les også: (+) Liv Ullmann og Kari Simonsen: – Vi er de eneste som er igjen

<b>FELLES INTERESSER:</b> – Vi er velsignet med en del felles interesser, som gjør at vi har bygget et vennskap ut av dette her. Vi er begge glade i båt, vi liker begge å snekre og interesserer oss for litt nerdete ting. Men Øystein er flinkere enn meg til det aller meste, mener Rune. 
FELLES INTERESSER: – Vi er velsignet med en del felles interesser, som gjør at vi har bygget et vennskap ut av dette her. Vi er begge glade i båt, vi liker begge å snekre og interesserer oss for litt nerdete ting. Men Øystein er flinkere enn meg til det aller meste, mener Rune.  Foto: Svein Brimi

Bestekamerater

Mesteparten av sitt våkne liv de siste 40 årene, har nøtteduoen tilbrakt sammen. Med det i bakhodet, er det beundringsverdig hvor lite konfliktfylt vennskapet har vært. Derimot har det vært overvekt av kos og latter. Og når det skulle butte imot, har de en helt egen evne til å ordne opp.

– Rune er flinkere til å snakke om følelser enn meg. Men vi er begge veldige vare på når det blir litt guffen stemning. Da trår vi veldig forsiktig og snakker oss gjennom det. Det er ikke alltid vi blir enige, men vi har en forståelse for hverandres ståsted og gjør noe med det.

– Så ender vi med å si: «Jeg er veldig, veldig glad i deg». Så gir vi hverandre en klem og det er over. Det gir en veldig trygghet. Det ødelegger ingenting, men er bare en liten korreksjon av kursen, forteller bestekameratene Øystein og Rune til Her og Nå.

«Nøttekorporalene» sendes på NRK 1 mandag 25. desember kl. 19.40.

Denne saken ble første gang publisert 21/12 2023, og sist oppdatert 21/12 2023.

Les også