100 år siden Marlon Brando ble født

I løpet av fem år giftet Marlon Brando seg tre ganger

Marlon Brando var en av de største stjernene på Hollywood-himmelen, men skuespillerens privatliv var preget av svært mye dramatikk.

<b>POPULÆR: </b>Marlon Brando ble en av de aller største stjernene i Hollywood på 1950-tallet. I 1953 spilte han rollen som den tøffe lederen av en MC-gjeng i filmen «Vill ungdom».
POPULÆR: Marlon Brando ble en av de aller største stjernene i Hollywood på 1950-tallet. I 1953 spilte han rollen som den tøffe lederen av en MC-gjeng i filmen «Vill ungdom». Foto: Silver Screen Collection/Getty Images
Sist oppdatert

3. april 1924 kom en liten gutt til verden i Omaha i Nebraska i USA. Han fikk navnet Marlon Brando Jr. og vokste opp med storesøstrene Jocelyn og Frances.

Søsknene fikk en tøff oppvekst siden både faren Marlon og moren Dorothy var alkoholikere.

Den unge gutten ble kastet ut av high school for dårlig oppførsel, og som 16-åring ble han sendt til Shattuck Military Academy i Minnesota. Faren hadde gått her tidligere, men Marlon ble utvist også her, og han flyttet til New York der storesøstrene nå bodde.

I verdensmetropolen begynte unggutten å studere ved Lee Strasberg Actors Studio og ble undervist av den berømte læreren Stella Adler, som ble hans mentor.

20 år gammel debuterte han på Broadway med stykket «I Remember Mama», og det store gjennombruddet kom i 1947 med «En sporvogn til begjær».

Fire år senere laget den samme regissøren en filmversjon av det samme teaterstykket, og Marlon gjentok sin rolle som Stanley Kowalski på det store lerretet. Filmen ble hans store gjennombrudd i Hollywood.

<b>FILM-STJERNER: </b>Marlon Brando fikk sitt store gjennombrudd med filmen «En sporvogn til begjær» i 1951. Han spilte hovedrollen sammen med Vivien Leigh i stykket som han tidligere hadde spilt på Broadway. Filmrollen ga ham hans første Oscar-nominasjon.
FILM-STJERNER: Marlon Brando fikk sitt store gjennombrudd med filmen «En sporvogn til begjær» i 1951. Han spilte hovedrollen sammen med Vivien Leigh i stykket som han tidligere hadde spilt på Broadway. Filmrollen ga ham hans første Oscar-nominasjon. Foto: Sunset Boulevard

Tre bryllup på fem år

For rollen i «En sporvogn til begjær» ble han nominert til Oscar-prisen for beste mannlige hovedrolle i 1952.

Den samme nominasjonen fikk han også for sine neste filmer: «Viva Zapata!» (1953), «Julius Cæsar» (1954) og «Storbyhavnen» (1955). Den fjerde gangen han ble nominert, vant han også prisen for beste mannlige hovedrolle.

Gjennom 1950-tallet gjorde han enorm suksess på det store lerretet. Han ble en superstjerne og sexsymbol i Hollywood, og ble et stort ungdomsidol for sin generasjon. Marlon Brando ble en foregangsmann for såkalt metodeskuespill.

På 1960-tallet begynte imidlertid karrieren å dale etter at en rekke filmer ikke ble godt mottatt. Privatlivet gikk det også opp og ned med. I løpet av bare fem år rakk han å gifte seg hele tre ganger!

Først sa han ja til den 10 år yngre skuespilleren Anna Kashfi fra India i 1957. De rakk å få sønnen Christian sammen før de gikk fra hverandre i 1959.

Allerede ett år senere var Marlon klar for et nytt ekteskap. I 1960 giftet han seg med den amerikanske skuespilleren Movita Castaneda, som var åtte år eldre. De fikk barna Miko og Rebecca sammen.

To år og to barn etter bryllupet falt Marlon pladask for Tarita Teriipaia i 1962. Hun var bare 20 år gammel og var en skuespiller og danser fra Fransk Polynesia som han møtte under innspillingen av filmen «Mytteriet på Bounty».

De ble smidd i hymens lenker i 1962 og fikk barna Teihotu og Cheyenne sammen. Ekteskapet varte til 1972.

Les også: Hollywood-skiltet ble reddet av Playboy-sjefen Hugh Hefner

<b>EKSOTISK MØTE:</b> Under filminnspillingen av «Mytteriet på Bounty» møtte Marlon den 18 år yngre skuespilleren Tarita Teriipaia fra Fransk <br>Polynesia. Hun var bare 20 år gammel da hun ble hans tredje kone i 1962. Ekteskapet varte i 10 år.
EKSOTISK MØTE: Under filminnspillingen av «Mytteriet på Bounty» møtte Marlon den 18 år yngre skuespilleren Tarita Teriipaia fra Fransk
Polynesia. Hun var bare 20 år gammel da hun ble hans tredje kone i 1962. Ekteskapet varte i 10 år.
Foto: MGM Studios/Getty Images

Laget Oscar-skandale

I 1972 fikk Marlon endelig en skikkelig opptur i karrieren igjen, da fikk han rollen som Don Vito Corleone i «Gudfaren». En film som ble en kjempesuksess.

Året etter ble han igjen Oscar-nominert til prisen for beste mannlige skuespiller, og under utdelingen i 1973 skulle han etter planen igjen løfte den gjeve statuetten.

<b>GLAD PRISVINNER: </b>I 1952, 1953 og 1954 ble Marlon Brando nominert til en Oscar-pris. I 1955 vant han sin første statuett for innsatsen i filmen «Storbyhavnen». I 1972 vant han igjen, men den gangen nektet han å motta prisen.
GLAD PRISVINNER: I 1952, 1953 og 1954 ble Marlon Brando nominert til en Oscar-pris. I 1955 vant han sin første statuett for innsatsen i filmen «Storbyhavnen». I 1972 vant han igjen, men den gangen nektet han å motta prisen. Foto: Bettmann/Getty Images

Men da den britiske skuespilleren Roger Moore og vår egen stjerne Liv Ullmann (85) skulle dele ut prisen på scenen, oppsto en skandale av dimensjoner. Marlon Brando dukket ikke opp.

På vegne av seg selv sendte han heller en ung kvinne kledd i «indianerklær» opp på scenen. Der fortalte Sacheen Littlefeather at Brando ikke ønsket å motta prisen på grunn av måten det amerikanske urfolket ble behandlet på i film- og TV-industrien. Talen han hadde skrevet, fikk hun ikke lov til å lese opp.

<b>OPPSPINN:</b> Marlon Brando sendte «Sacheen Littlefeather», også kjent som Maria Louise Cruz, for å motta Oscar-statuetten. I ettertid viste det seg å være et PR-stunt gjennomført av en amerikansk skuespillerinne med aner fra Mexico.
OPPSPINN: Marlon Brando sendte «Sacheen Littlefeather», også kjent som Maria Louise Cruz, for å motta Oscar-statuetten. I ettertid viste det seg å være et PR-stunt gjennomført av en amerikansk skuespillerinne med aner fra Mexico. Foto: NTB

Etter at hun døde i 2022, fortalte søstrene hennes at hun egentlig ikke het Sacheen Littlefeather og at hun heller ikke stammet fra det amerikanske urfolket, men at slekten hennes var meksikansk.

Brando skal ha hyret henne inn som skuespiller til å gjøre Oscar-stuntet for ham.

Les også: Sjekk hva Hollywood-stjernene forlanger!

Drept i Brandos hus

Da Marlon var gift med Tarita fra Tahiti, falt han samtidig pladask for øyparadiset i Sør-Stillehavet. I 1966 kjøpte han øya Tetiaroa. Øya eide han resten av livet, og det var hit han trakk seg tilbake for å være i fred.

– Jeg har aldri vært et sted som ba meg ta det sånn med ro som akkurat dette stedet og disse menneskene. Om jeg noen gang har funnet en slags fred, så er det her, fortalte Brando i dokumentarfilmen «Listen to me Marlon», som kom ut i 2016.

Fred og ro ble det ikke mye av på 1990-tallet. Helsen hans var dårlig, og han ble svært overvektig. I tillegg ble familien rammet av flere tragedier.

I mai 1990 var Brandos datter Cheyenne åtte måneder gravid. Til sin bror Christian fortalte hun at kjæresten Dag Drollet mishandlet henne fysisk. Om dette var sant, vites ikke, for Cheyenne slet med både rus og psykiske problemer.

Christian konfronterte søsterens kjæreste med det han hadde fått vite, og det endte med at han skjøt og drepte Drollet i pappas hus i Los Angeles. Christian hevdet at det var en ulykke at pistolen gikk av.

Marlon var ikke i samme rom, men befant seg i huset, og det var han som gråtende ringte til politiet for å melde dødsfallet.

Les også: (+) Dronningen av Playboy er norsk – slik var hennes utrolige karriere

<b>COMEBACK: </b>Som mafialederen Don Vito Corleone i «Gudfaren» fikk Marlon Brando et skikkelig oppsving i karrieren igjen i 1972. For rollen ble han tildelt Oscar-pris for beste mannlige skuespiller, men han nektet å motta prisen.
COMEBACK: Som mafialederen Don Vito Corleone i «Gudfaren» fikk Marlon Brando et skikkelig oppsving i karrieren igjen i 1972. For rollen ble han tildelt Oscar-pris for beste mannlige skuespiller, men han nektet å motta prisen. Foto: William Nation/NTB

Flere tragedier

Marlon brukte mange millioner i advokathonorar på sønnens rettssak for å få ned straffen.

Skuespilleren var også innkalt som vitne i saken, og der forklarte han at han syntes han hadde feilet som far.

Christian ble dømt til 10 års fengsel for drapet, men slapp ut allerede etter fem år.

Tragediene var likevel ikke over. I årene etter drapet var Cheyenne ut og inn av psykiatriske klinikker. I 1995 tok hun sitt eget liv på Tahiti etter at hun hadde mistet omsorgen for sønnen som hun fødte bare noen uker etter at kjæresten ble drept i 1990. Cheyenne ble bare 25 år gammel.

Etter lang tid som hjertesyk og med diabetes og fedme døde Marlon Brando 1. juli 2004 i Los Angeles. Hollywood-skuespilleren ble 80 år gammel.

Halve asken hans ble spredd i Death Valley i California, resten ble spredd på favorittøya Tetiaroa.


Denne saken ble første gang publisert 03/04 2024, og sist oppdatert 03/04 2024.

Les også