Hollywood-skiltet fyller 100 år

Hollywood-skiltet ble reddet av Playboy-sjefen Hugh Hefner

Gjennom 100 år har Hollywood-skiltet i Los Angeles opplevd stormer, selvmord, demonstrasjoner og forfall. Nå er det berømte skiltet fredet.

<b>REDNINGSMANNEN:</b> På 1970-tallet ble Hollywood-skiltet ødelagt av flere stormer og forfall. Playboy-gründeren Hugh Hefner startet en innsamlingsaksjon for å redde Hollywood-skiltet med nye bokstaver i 1978. Selv kjøpte han bokstaven Y.
REDNINGSMANNEN: På 1970-tallet ble Hollywood-skiltet ødelagt av flere stormer og forfall. Playboy-gründeren Hugh Hefner startet en innsamlingsaksjon for å redde Hollywood-skiltet med nye bokstaver i 1978. Selv kjøpte han bokstaven Y. Foto: John Hiscock/REX/NTB
Sist oppdatert

Hollywood-skiltet har blitt et ikon for Los Angeles slik Eiffeltårnet i Paris og Big Ben i London har blitt symboler på sine byer.

Da de 15 meter høye bokstavene ble satt opp på Mount Lee for 100 år siden, hadde det imidlertid ikke noe som helst med filmindustrien å gjøre.

Når ble bokstavene satt opp?

I 1923 ble bokstavene, som til sammen formet navnet Hollywoodland, satt opp høyt i fjellsiden for å promotere et nytt byggefelt som var under utvikling i området.

Tanken var at skiltet skulle bli stående i rundt halvannet år, og bokstavene ble laget store slik at bilister flere kilometer unna skulle få øye på reklamen.

De 10 første årene ble de 13 bokstavene i treverk lyst opp av rundt 4000 lyspærer i kveldsmørket, men det ble fort dyrt med strømutgiftene.

Les også: Sjekk hva Hollywood-stjernene forlanger!

<b>DET OPPRINNELIGE SKILTET:</b> Dette bildet skal være tatt i 1924, ett år etter at skiltet ble satt opp på Mount Lee. Gjennom 1940-tallet ble skiltet ødelagt flere ganger, og i 1949 ble de fire siste bokstavene fjernet samtidig som resten av skiltet ble pusset opp. 
DET OPPRINNELIGE SKILTET: Dette bildet skal være tatt i 1924, ett år etter at skiltet ble satt opp på Mount Lee. Gjennom 1940-tallet ble skiltet ødelagt flere ganger, og i 1949 ble de fire siste bokstavene fjernet samtidig som resten av skiltet ble pusset opp.  Foto: Underwood Archives/Getty Images

Begikk selvmord fra Hollywood-skiltet

I 1932 var Hollywood-skiltet involvert i en tragedie. Skuespilleren Peg Entwistle fra Wales hadde spilt på Broadway og i flere filmer, men den største berømmelsen fikk hun etter sin død.

16. september dette året klarte hun nemlig å klatre opp på H-bokstaven og hoppet ned fra den. Den 24 år gamle kvinnen ble funnet dagen etter med et selvmordsbrev på seg.

<b>HOPPET FRA H-EN:</b> Skuespilleren Peg Entwistle var bare 24 år gammel da hun bestemte seg for å klatre opp på den 15 meter høye H-bokstaven og hoppe i døden i 1932.
HOPPET FRA H-EN: Skuespilleren Peg Entwistle var bare 24 år gammel da hun bestemte seg for å klatre opp på den 15 meter høye H-bokstaven og hoppe i døden i 1932. Foto: Courtesy Everett Collection/NTB

På 1940-tallet begynte bokstavene å forfalle, og i 1944 falt H-en ned. I flere år sto det «Hollywoodland» i fjellsiden, og flere ønsket at hele skiltet skulle fjernes.

Imidlertid kom Hollywood Chamber of Commerce på banen og sa at de kunne renovere skiltet dersom de fire siste bokstavene ble fjernet. Fra 1949 har det derfor stått Hollywood.

I årene som fulgte ble bokstavene utsatt for både stormer, vind og vandaler. Og i 1978 hadde igjen flere bokstaver knekt eller kollapset.

Les også: (+) Dronningen av Playboy er norsk – slik var hennes utrolige karriere

<b>1983:</b> Da pave Johannes Paul skulle komme på besøk til Los Angeles høsten 1987, ble den ene L-bokstaven dekket til slik at det sto HOLY WOOD. Holy på engelsk betyr hellig.
1983: Da pave Johannes Paul skulle komme på besøk til Los Angeles høsten 1987, ble den ene L-bokstaven dekket til slik at det sto HOLY WOOD. Holy på engelsk betyr hellig. Foto: MARILYN WEISS/NTB

Reddet av Hugh Hefner

Da var det Playboy-grunnleggeren Hugh Hefner som tok grep. Han startet en kampanje for å samle inn penger til et nytt skilt.

Til skiltets 75-årsjubileum hadde Playboy-sjefen klart å overtale åtte andre til å kjøpe hver sin bokstav for rundt 27 000 dollar.

<b>2010:</b> Da det ble kjent at noen hadde planer om å utvikle luksusboliger rett ved Hollywood-skiltet i 2010, reagerte befolkningen. De demonstrerte ved å endre ordlyden på skiltet. Save the peak – redd toppen.
2010: Da det ble kjent at noen hadde planer om å utvikle luksusboliger rett ved Hollywood-skiltet i 2010, reagerte befolkningen. De demonstrerte ved å endre ordlyden på skiltet. Save the peak – redd toppen. Foto: David McNew/Getty Images

Selv kjøpte han bokstaven Y, mens artisten Alice Cooper (75) kjøpte den første O-en. Andre kjøpere var blant andre skuespilleren Gene Autry, artisten Andy Williams og plateselskapet Warner Bros. Records.

Avdukingen av de nye bokstavene laget i stål ble sendt direkte på TV i 1978.

<b>FREDET: </b>Hollywood-stjernen Arnold Schwarzenegger har også vært guvernør i California, og i 2010 avslørte han at det berømte skiltet hadde blitt fredet.
FREDET: Hollywood-stjernen Arnold Schwarzenegger har også vært guvernør i California, og i 2010 avslørte han at det berømte skiltet hadde blitt fredet. Foto: DAMIAN DOVARGANES/NTB

Til 100-årsjubileet har skiltet også fått en oppgradering. Alle bokstavene er nymalte.

<b>1999: </b>I forbindelse med millenniumsskiftet fra 1999 til 2000 ble Hollywood-skiltet opplyst i ulike farger.
1999: I forbindelse med millenniumsskiftet fra 1999 til 2000 ble Hollywood-skiltet opplyst i ulike farger. Foto: HECTOR MATA/NTB

– Hollywood-skiltet er et universelt symbol på drømmer og om å lykkes i underholdningsbransjen. Og i likhet med Frihetsstatuen er det et symbol på at USA er et land med muligheter der alle drømmer kan oppnås, sa Chris Baumgart til Nettavisen i 2018.

<b>2017:</b> 1. nyttårsdag våknet innbyggerne i Los Angeles opp til at det berømte skiltet hadde fått to nye bokstaver. Wood var nå blitt weed. Det var en del av en demonstrasjonen for å legalisere marihuana, som amerikanerne også kaller weed.
2017: 1. nyttårsdag våknet innbyggerne i Los Angeles opp til at det berømte skiltet hadde fått to nye bokstaver. Wood var nå blitt weed. Det var en del av en demonstrasjonen for å legalisere marihuana, som amerikanerne også kaller weed. Foto: LA Photo Lab / Splash News / NTB

Han er formann i Hollywood Sign Trust, som er en organisasjon som jobber med å ivareta skiltets interesser.

– I tillegg har skiltet, som Hollywood selv, en fascinerende historie bestående av høye ambisjoner, smuldrende forfall og konstant gjenoppbygging, sa han om det ikoniske skiltet.

Denne saken ble første gang publisert 24/10 2023, og sist oppdatert 24/10 2023.

Les også