Mariann Stenbakk viser muskler på TV 2

Mariann (77) har løpt i 52 år

Mariann Stenbakk er mange ganger norgesmester, europamester og verdensmester.

<b>MARIANN STENBAKK:</b> – Jeg har ikke tall på hvor mange medaljer jeg har, men det er veldig mange, smiler Mariann Stenbakk og viser frem en brøkdel av den imponerende premiesamlingen.
MARIANN STENBAKK: – Jeg har ikke tall på hvor mange medaljer jeg har, men det er veldig mange, smiler Mariann Stenbakk og viser frem en brøkdel av den imponerende premiesamlingen. Foto: Svein Brimi
Sist oppdatert

Det glitrer av gull i den voldsomme medaljesamlingen som henger hjemme på veggen til Mariann Stenbakk (77) i Moss.

Her og Nås fotograf ønsker å ta bilde av den spreke pensjonisten iført alle medaljene hun har vunnet opp gjennom livet, men det er så mange av dem at den lette løper-kroppen i så fall ikke hadde kunnet stå oppreist.

– Jeg får velge ut noen høydepunkter. Medaljen fra da jeg ble verdensmester i Oregon i USA i 1989, fra jeg ble europamester i maraton, europamester i 10 000 meter i Budapest og europamester på 1500 meter i Finland. Og noen til. Jeg har ikke tall på hvor mye jeg har vunnet, men det har blitt veldig mange premier!

<b>NORGES SPREKESTE: </b>Mariann forteller at de fleste ble overrasket da de så hva de skulle konkurrere i. – Er de ikke klar over at vi er over 70 år, var det mange som sa. Flere av oss hadde aldri dratt på et bildekk før, båret tømmerstokker eller hengt på en stang før!
NORGES SPREKESTE: Mariann forteller at de fleste ble overrasket da de så hva de skulle konkurrere i. – Er de ikke klar over at vi er over 70 år, var det mange som sa. Flere av oss hadde aldri dratt på et bildekk før, båret tømmerstokker eller hengt på en stang før! Foto: TV 2

Deltaker i «Norges sprekeste»

Mariann Stenbakk:

Alder: 77 år

Bosted: Moss

Ektemann: William Stenbakk

Barn: Siw Anette Stenbakk

Aktuell: «Norges sprekeste» på TV 2

Ektemannen William (80) har nettopp slått gresset i den store hagen, og Mariann byr på kaffe på verandaen.

Ikke langt unna det grå huset i Moss bor datteren Siw Anette (53) og barnebarnet Trym (22).

I april i år reiste 77-åringen over fjorden til innspillingen av den nye TV 2-serien «Norges sprekeste» – der hun kjemper mot ni andre pensjonister i knallharde øvelser.

– Jeg er Norges sprekeste bestemor – håper jeg i alle fall. Jeg er jo med i «Norges sprekeste» for å vinne. Jeg har ganske mange sterke konkurrenter, og jeg er en av de eldste, men jeg er et skikkelig konkurransemenneske og går for seier, fortalte hun til Her og Nå under innspillingen.

Før hun reiste til TV-innspillingen, ringte barnebarnet og sa at han var veldig stolt av bestemoren sin.

<b>STOLT BESTEMOR: </b>– Vi har bare barnebarnet vårt Trym, og han var veldig mye hos oss da han var liten. Han betyr alt for meg. Nå er han blitt voksen og trener også veldig mye. Han er veldig tøff, smiler Mariann.
STOLT BESTEMOR: – Vi har bare barnebarnet vårt Trym, og han var veldig mye hos oss da han var liten. Han betyr alt for meg. Nå er han blitt voksen og trener også veldig mye. Han er veldig tøff, smiler Mariann. Foto: Privat

– Vi har bare barnebarnet vår Trym, og han var veldig mye hos oss da han var liten. Han betyr alt for meg. Jeg husker at han som yngre sparket fotball med kamerater da jeg kom løpende forbi. Da tenkte jeg at han sikkert syntes det var flaut at bestemor kom springende, men så hørte jeg ham rope: «Bestemor! Bestemor!». Han synes bare det er kjempegøy og har fulgt med på løpingen min, smiler hun.

Les også: 10 pensjonister i alderen 68 til 77 er samlet for å konkurrere i det nye TV 2-programmet «Norges sprekeste»

Begynte å løpe som 25-åring

Både Mariann og ektemannen er opprinnelig fra Kirkenes, men flyttet sørover på begynnelsen av 1960-tallet for å søke jobb og nye eventyr. Først etter at hun ble mamma i sin nye hjemby Moss som 25-åring, begynte hun å løpe.

– Jeg begynte å løpe i skjul ute om kveldene når det var mørkt, så ingen skulle se meg. For på den tiden var det ikke så populært at jenter skulle drive med sånt. «Har du ikke annet å gjøre enn å drive å fly rundt i gatene», kunne folk si. Vi kvinner skulle være hjemme og vaske hus og greier.

<b>FLYTTET TIL MOSS: </b>– Jeg møtte mannen min hjemme i Kirkenes, og vi giftet oss der. Jeg er så eventyrlysten og kunne ikke tenke meg å bo der. Det skjedde ingenting og var altfor kjedelig, sier Mariann. Nå har ekteparet bodd i Moss i 52 år.
FLYTTET TIL MOSS: – Jeg møtte mannen min hjemme i Kirkenes, og vi giftet oss der. Jeg er så eventyrlysten og kunne ikke tenke meg å bo der. Det skjedde ingenting og var altfor kjedelig, sier Mariann. Nå har ekteparet bodd i Moss i 52 år. Foto: Svein Brimi

– Da jeg konkurrerte, og William var hjemme, fikk jeg høre: «Jeg lurer på hvordan det ser ut hjemme hos dere». Det ga jeg etter hvert blaffen i. Heldigvis er det ikke lenger sånn i dag, sier hun.

Mariann trener fortsatt seks dager i uken på det lokale treningssenteret Toppform i tillegg til løpeturer i skogen.

<b>TOPPTRENT: </b>– Jeg trener fem-seks ganger i uken. Da trener jeg på treningssenteret Toppform i tillegg til at jeg løper en del, forteller Mariann.
TOPPTRENT: – Jeg trener fem-seks ganger i uken. Da trener jeg på treningssenteret Toppform i tillegg til at jeg løper en del, forteller Mariann. Foto: Svein Brimi

I august står hun nok en gang på startstreken i NM.

Les også: Styrkeøvelsene du bare trenger en stol for å gjennomføre

Betennelse i brannskade

– Jeg har vært heldig som har hatt lite skader opp gjennom løpekarrieren, men like før «Norges sprekeste»-innspillingen hadde jeg et uhell. Vi satt på verandaen hjemme og drakk kaffe, og så klarte jeg å helle kaffe på beinet mitt sånn at jeg fikk en brannskade. Jeg så at det begynte å bli litt rødt, men dro av gårde og tenkte ikke noe mer over det, forteller hun.

Oppholdet var langt fra noe gamlehjem, og Mariann måtte konkurrere både til vanns og til lands i «Norges sprekeste».

<b>KJØRT TIL LEGEVAKT:</b> Mariann pådro seg betennelse to steder på kroppen under TV-innspillingen og måtte kjøres til behandling på legevakt.
KJØRT TIL LEGEVAKT: Mariann pådro seg betennelse to steder på kroppen under TV-innspillingen og måtte kjøres til behandling på legevakt. Foto: Svein Brimi

– Plutselig så jeg at det hadde blitt betennelse i såret. Da ble det et styr uten like med rensing, bandasje og teiping med plast før jeg skulle ut i vann. Men det ble ikke bedre. «Jeg kommer ikke til å bryte», sa jeg. En kveld oppdaget jeg i tillegg at jeg var helt blå ved neglen på tommelen, og da hadde det gått betennelse i den også!

– Da ringte produksjonen rundt til masse leger, og til slutt ble jeg kjørt til legevakten i Moss. Egentlig ville de vente til neste dag, men jeg ropte: «Jeg kan ikke vente». Jeg måtte jo tilbake for å konkurrere. Dette skulle ikke stoppe meg. Vi kom tilbake til deltagerhuset klokken halv tre om natten – og dagen etter konkurrerte jeg igjen, forteller hun med et smil.

Les også: (+) Fedon Lindberg forklarer lavkarbodietten slik at alle kan forstå den

«Løpedronninga fra Moss»

For kvinnen som går under kallenavnet «løpedronninga fra Moss», har deltagelsen i «Norges sprekeste» blitt et perfekt tilskudd i pensjonisttilværelsen.

<b>GIR ENERGI:</b> – Løpingen gir meg energi og humør. Jeg jobbet helt frem til pandemien inntraff, for jeg har så mye energi å gi!
GIR ENERGI: – Løpingen gir meg energi og humør. Jeg jobbet helt frem til pandemien inntraff, for jeg har så mye energi å gi! Foto: Svein Brimi

– Jeg har bevart eventyrlysten og sitter sjelden stille i sofaen. Det må skje noe! Jeg tenker på dem som bare sitter hjemme: Kom dere ut og gå en tur! Men dere trenger ikke å bli like gærne som meg. Det er fantastisk at jeg får oppleve alt jeg gjør nå med «Norges sprekeste». Jeg trodde det var slutt på intervjuer og oppmerksomhet rundt løpingen min, men det er som om jeg nå får samlet opp alt det fine jeg har opplevd i livet!

Denne saken ble første gang publisert 26/08 2022, og sist oppdatert 26/08 2022.

Les også