kommentar

Lang vei til forsoning

Brødrene prins William og prins Harry fant sammen i sorgen over sin kjære bestemor dronning Elizabeth, men jeg er redd at det fortsatt er mange hindringer som må ryddes av veien for at de to skal finne tilbake til hverandre.

<b>BEGRAVELSE TIL BESTEMOREN: </b>Mandag 19. september 2022 ble dronning Elizabeth gravlagt i London. Brødrene prins Harry og prins William deltok sammen.
BEGRAVELSE TIL BESTEMOREN: Mandag 19. september 2022 ble dronning Elizabeth gravlagt i London. Brødrene prins Harry og prins William deltok sammen. Foto: Chris Jackson/WPA Pool/Getty Images
Sist oppdatert

Dronning Elizabeth ville garantert ha smilt fornøyd hvis hun hadde fått oppleve at barnebarna prins Harry og prins William tilsynelatende er på talefot igjen.

Men jeg er dessverre enig med de som mener «deres møte» på Windsor Castle før begravelsen til verdens eldste monark kom i stand kun for at deres interne stridigheter ikke skulle kaste en skygge over seremoniene og landesorgen etter bortgangen til hele «Storbritannias mor» - dronning Elizabeth.

Men strategien til prins William, som skal ha ros for at han tok initativet til at prins Harry og hertuginne Meghan skulle møte sørgende briter sammen med ham og prinsesse Kate, lyktes ikke helt.

Kroppsspråk-eksperter kunne fortelle at tonen mellom de to parene var avmålt, og på langt nær så hjertelig som monarkistene hadde håpet på. Respekten de viste før og under begravelsen i Westminister Abbey og på de andre markeringene både før og etter var overfor dronning Elizabeth, og ikke overfor hverandre.

Les også: Dronning Elizabeth II er død: – En trist slutt

PRINS HARRY OG WILLIAM: Det var prins William som tok initiativet til at han og prins Harry skulle møte sørgende briter sammen i forbindelse med begravelsen til bestemoren.
PRINS HARRY OG WILLIAM: Det var prins William som tok initiativet til at han og prins Harry skulle møte sørgende briter sammen i forbindelse med begravelsen til bestemoren. Foto: Getty Images

Prins Harry og kongefamilien

Jeg har full forståelse for at dagene etter farmor Elizabeths død heller ikke det var rette tidspunkt for å løse problemer. Alle som har mistet en bestemor vet hvor tungt og altoppslukende det er.

Men de to parene, og kanskje spesielt William, har mye å snakke om og finne ut av, og jeg frykter at veien til forsoning er både lang og kronglete. Det virker som de to er uenige om det meste.

Prins Harry og hertuginne Meghan føler seg fortsatt tydelig ikke hjemme i kongefamilien. Beslutningen til kong Charles om at «ikke arbeidende kongelige» skal få en mindre sentral rolle framover vil nok heller ikke bidra til at det vil endre seg.

Den nybakte prinsen og prinessen av Wales har heller ingen forståelse for at hertugparet sa fra seg sine titler som «kongelige høyheter», og flyttet til USA. Noe som ikke gjør de interne familieforholdene bedre.

Men det er nok Harry og Meghans offentlige kritikk og alvorlige påstander som har såret William og Kate mest. Det har uten vil skadet kongehusets renome generelt og skapt stor splid i famlien.

Les også: Utfordringene står i kø for kong Charles

Prins Harry utsetter boken

Nå påstås det at prins Harry har valgt å utsette det forlaget kaller «en utleverende bok om det som har skjedd og skjer i de kongelige gemakker i Storbritannia» til over jul. En smart beslutning slik at alle i familien kan få sørge i fred.

Men med tanke på både familien og kongehusets framtid, hadde det klokeste hadde nok vært at Harry hadde droppet å utgi boken. Så lenge den ligger der som en utdetonert bombe tror jeg ikke de to brødrene vil finne tilbake til hverandre, eller at roen igjen vil senke seg oven britiske kongefamilien.

Bokens innhold vil gi svar på det noen gang kommer til å skje.

<b>PRINS WILLIAM: </b>Prins William og Kate er såret over Harry og Meghans offentlige kritikk og alvorlige påstander, som har skapt stor splid i familien.
PRINS WILLIAM: Prins William og Kate er såret over Harry og Meghans offentlige kritikk og alvorlige påstander, som har skapt stor splid i familien. Foto: Justin Tallis/WPA Pool/Getty Images

Les også: (+) Mammaen Elizabeth: Først da hun fikk to barn til, tok hun seg tid til å være mamma

Begravet 19. september 2022

Heldigvis overskygget ikke deres utfordringer verdens farvel med dronning Elizabeth.

Majestetens begravelse ble akkurat slik hun hadde planlagt, og for alle oss som fulgte den både et rørende og gripende farvel med et menneske «alle» visste hvem var. Og en person mange følte at de kjente, selv om de aldri hadde møtt henne. Dronning Elizabeth var den mest berømte av alle.

<b>DRONNING ELIZABETH: </b>Begravelsen til dronning Elizabeth ble holdt i Westminster Abbey i London.
DRONNING ELIZABETH: Begravelsen til dronning Elizabeth ble holdt i Westminster Abbey i London. Foto: REX/NTB

Selv hilste jeg på henne én gang. Men jeg kommer aldri til å glemme verken vår korte samtale på Astrup-Fearnley museet i Oslo 31. mai 2001, beskjeden om hennes dødsfall 8. september eller begravelsen 19. september. De gjorde alle tre sterke inntrykk.

Jeg tror ikke verden får oppleve en lignende monark eller leder igjen.

Denne saken ble første gang publisert 20/09 2022, og sist oppdatert 09/11 2022.

Les også