Kong Charles III

Må forene familien

Kong Charles III står overfor mange utfordringer i sin nye gjerning. Men aller først må han sørge for at hans aller nærmeste finner sammen igjen, eller i hvert fall greier å holde uenighetene unna offentligheten.

KONG CHARLES III: Kong Charles er upopulær hos mange, etter han blant annet innrømmet at han var utro mot prinsesse Diana med hans nåværende kone, Camilla. Her avbildet under klimamøtet WaterAid i London i mars i 2020.
KONG CHARLES III: Kong Charles er upopulær hos mange, etter han blant annet innrømmet at han var utro mot prinsesse Diana med hans nåværende kone, Camilla. Her avbildet under klimamøtet WaterAid i London i mars i 2020. Foto: Tim P. Whitby - WPA Pool/Getty Images
Sist oppdatert

Storbritannias nye konge har store sko å fylle. Dronning Elizabeth (1926-2022) ble kalt hele nasjonens mor, og selv om Charles som tronarving lenge har vært forberedt på at han en dag vil bli Storbritannias konge, vil jeg tro at han i dag tenker på mye av det samme som spørsmålet som kong Harald stilte seg selv etter kong Olavs død i 1991:

Hvordan skal jeg kunne ta over etter en så populær og høyt elsket monark?

Storbritannias nye konge

Jeg ser at historikere mener at det britiske kongehuset har så sterke tradisjoner og ritualer at skiftet av monark ikke vil ha så stor betydning.

<b>ELIZABETH OG CHARLES:</b> Både dron­ning Elizabeth og eld­ste­søn­nen Char­les tri­vdes godt i Skott­land. Her mo­rer de seg sam­men med and­re til­sku­e­re un­der de år­li­ge høy­lands­le­ke­ne i Braemar.
ELIZABETH OG CHARLES: Både dron­ning Elizabeth og eld­ste­søn­nen Char­les tri­vdes godt i Skott­land. Her mo­rer de seg sam­men med and­re til­sku­e­re un­der de år­li­ge høy­lands­le­ke­ne i Braemar. Foto: Chris Jackson/Getty Images

De mener monarkiet først og fremst er gjentagelse, og at den store forandringen først og fremst er at det kommer inn et nytt statsoverhode. En ny person.

Født: 14. november 1948

Alder: 73 år

Ektefelle: Dronning Camilla

Barn: William av Cambrigde og Harry av Sussex

Se mer

Jeg er enig i det, men jeg tror likevel at nye kong Charles vil bruke litt tid på å kunne fylle tomrommet og savnet etter dronning Elizabeth. Med sine 70 år på tronen var hun en institusjon.

De fleste briter i dag har ikke opplevd noen annen monark, og det er ingen lett oppgave for Charles å ta over en slik gjerning i en så voksen alder som 73 år.

Han mangler naturlig nok noe av den «ungdommelige gløden» hans andre kolleger i Europa hadde da de ble monarker. Han har også andre utfordringer som de andre ikke hadde da de besteg tronen.

Les også: (+) Edward var konge i 326 døgn: Mange oppfattet ham som en forræder

<b>DRONNING CAMILLA:</b> Camilla av Storbritannia ble dronning etter Elizabeths død 08. september 2022, da Charles ble konge. Her er paret avbildet tilbake i 2005.
DRONNING CAMILLA: Camilla av Storbritannia ble dronning etter Elizabeths død 08. september 2022, da Charles ble konge. Her er paret avbildet tilbake i 2005. Foto: Reuters

Savnet etter dronning Elizabeth

Personlig synes jeg noe av det mest fascinerende med dronning Elizabeth var at verden, til tross for at hun satt på tronen i syv tiår, ikke visste så mye om henne.

Hun var stabil, pliktoppfyllende og pålitelig, men holdt kortene tett til brystet og viste aldre sine følelser offentlig.

Med unntak av hennes ektemann gjennom 70 år, prins Philip, var det få – om noen – som kjente den private Elizabeth.

Vel har verden og ikke minst mediene forandret seg siden Elizabeth ble dronning, men jeg kjenner briter som føler at de vet litt for mye om kong Charles.

Det har gjort ham upopulær hos mange, og han kritiseres både for manglende tilstedeværelse når han er ute på representasjonsoppdrag og det hevdes at han ikke er en samlende person. Han har til og med blitt beskyldt for å være mer glad i å snakke med blomster enn med mennesker.

Les også: (+) Trygg, humoristisk og folkelig er ord som beskriver det bilde mange av oss har av kong Olav. Ikke mange visste om hans plagsomme handikap.

<b>CHARLES OG DIANA:</b> Char­les og Dia­na sam­men med sine to søn­ner Har­ry (10) og Wil­li­am (12) i 1995, un­der fei­rin­gen av at det var 50 år si­den fre­den i 1945. Pa­ret had­de da vært se­pa­rert i tre år. Da Dia­na se­ne­re sto frem på TV og sa at hun ikke trod­de Char­les noen gang ville bli konge, ba dron­ning Elizabeth dem skille seg.
CHARLES OG DIANA: Char­les og Dia­na sam­men med sine to søn­ner Har­ry (10) og Wil­li­am (12) i 1995, un­der fei­rin­gen av at det var 50 år si­den fre­den i 1945. Pa­ret had­de da vært se­pa­rert i tre år. Da Dia­na se­ne­re sto frem på TV og sa at hun ikke trod­de Char­les noen gang ville bli konge, ba dron­ning Elizabeth dem skille seg. Foto: Tim Graham

Utro mot prinsesse Diana

Men det de fleste kritiserer ham for er at han selv innrømmet at han var utro med sin nåværende kone Camilla mens han fortsatt var gift med prinsesse Diana, at han utbasunerer sine ikke alltid like populære politiske meninger og påstandene om at han har mottatt penger til sin veldedighetsorganisasjon fra arabiske narkobaroner.

Denne kritikken tror britiske hoffreportere jeg kjenner, vil forfølge ham lenge.

Men de sier seg også enige med meg i at hans første og viktigste oppgave er å forene kongefamilien. Monarkiet i Storbritannia står sterkt, men det er allerede varslet en debatt om framtiden. Ikke minst siden meningsmålinger viser at de yngre ikke er veldig opptatt av kongehuset.

Da passer det dårlig at den nye kongens sønner, prins William og prins Harry, og deres respektive koner hertuginne Kate og hertuginne Meghan ikke er på talefot, samt at Harry og Meghan også kommer med sterke beskyldninger mot kongehuset. Stridighetene må ryddes av veien, eller i hvert fall holdes internt.

Sannheten om prins Andrews påståtte sexskandaler må også avklares før kong Charles sine lovnader om modernisering av andre forandringer i kongehuset kan starte for fullt.

Det er bare å si lykke til, og «God save the king»

Denne saken ble første gang publisert 10/09 2022, og sist oppdatert 09/11 2022.

Les også