FORHATT OG UTSKJELT:

Dronning Camillas dramatiske fortid: – Det har ikke vært lett

Dronning Camilla har måttet tåle mange ubekvemsord opp igjennom årene, og fortsatt er det mange briter som ikke har noe overs for Camillla. I anledning til 75-årsdagen hennes i sommer, lettet hun litt på sløret om familielivet og all kritikken hun har blitt utsatt for.

<b>RYKTEFLOM:</b> Dronning Camillas kjærlighetsforhold til kong Charles skapte store overskrifter, og var det store samtale-emnet for folk flest i mange år. Dette bildet er fra 1992.
RYKTEFLOM: Dronning Camillas kjærlighetsforhold til kong Charles skapte store overskrifter, og var det store samtale-emnet for folk flest i mange år. Dette bildet er fra 1992. Foto: NTB
Sist oppdatert

Da daværende prins Charles innrømmet på britisk TV i 1994 at Camilla Parker Bowles hadde vært hans elskerinne i flere år, overveide Englands nye dronning å ta sitt eget liv.

– Hun følte hun var Storbritannias mest forhatte kvinne.

Det har venner av Camilla fortalt til Sunday Mirror.

– Camilla var nær ved å gjøre det slutt flere ganger, fortalte vennene.

TV-intervjuet gjorde henne svært upopulær hos britene - som ga henne skylden for å ha ødelagt prinsens 15 år lange ekteskap med prinsesse Diana.

– I fem dager isolerte hun seg helt fra omverdenen. Hun trodde hun var forlatt av prins Charles, fortalte Camillas venner noen år senere.

<b>CAMILLA'S EKSMANN: </b>Dronning Camilla og Andrew Parker Bowles var gift i 22 år.
CAMILLA'S EKSMANN: Dronning Camilla og Andrew Parker Bowles var gift i 22 år. Foto: Richard Young/REX

«Camillagate-tapes»

Selv sa Storbritannias nye konge at han ikke turte å kontakte henne etter TV- intervjuet fordi hjemmet hans var omringet at fotografer. Han fryktet også at telefonen hennes ble avlyttet. Fem år tidligere ble en intim telefonsamtale mellom dem tapet og publisert under navnet «Camillagate-tapes».

Etter skilsmissen mellom Charles og Diana i 1996, og Dianas død i 1997, begynte Charles og Camilla gradvis å vise seg offentlig sammen og ble etter hvert akseptert som et par.

<b>GIFTET SEG I 2005:</b> Kong Charles og dronning Camilla giftet seg i Windsor i 2005.
GIFTET SEG I 2005: Kong Charles og dronning Camilla giftet seg i Windsor i 2005. Foto: NTB

I 2005 giftet de seg. Det tok tid, men omsider ble Camilla tatt inn i varmen og delvis godtatt som den framtidige kongens lojale ektefelle.

Men Camilla har måttet tåle mange ubekvemsord opp igjennom årene, og fortsatt er det mange briter som ikke har noe overs for Camillla. De mener hun ikke er verdig en kongelig tittel.

Les også: (+) Prins William: – Å aldri skulle si ordet «mamma» igjen kan høres ut som en liten ting. Men for mange, meg inkludert, er det ikke bare et ord, det vekker vonde minner

<b>HERTUGINNE KATE: </b>Dronning Camilla og hertuginne Kate har ifølge britiske medier et godt forhold.
HERTUGINNE KATE: Dronning Camilla og hertuginne Kate har ifølge britiske medier et godt forhold. Foto: NTB

Dronning Camilla

Opprinnelig navn: Camilla Rosemary Shand

Født: 17. juli 1947

Alder: 75 år

Ektefelle: Charles av Storbritannia

Barn: Tom Parker Bowles og Laura Lopes

Se mer

I Storbritannia er det nå mange som er spent på hvordan Camilla vil bli mottatt som dronning etter at sørgeperioden i det britiske kongehuset er over.

I i et intervjue med magasinet Vogue i forbindelse med sin 75-årsdag i sommer kom Camilla inn på all hetsen og kritikken hun har fått, både fordi hun har fått skylden for at ekteskapet mellom prins Charles og prinsesse Diana endte i brudd, og at hun ikke er verdig til å være kongelig.

– Det har ikke vært lett. Jeg ble gransket i så lang tid at man måtte bare finne en måte å leve med det. Ingen liker å bli sett på hele tiden, kritisert og hetset. Men jeg tror at til slutt greide jeg å heve meg over det på en måte. Livet må alltid gå videre, sa Storbritannias nye dronning.

Hun løftet også litt på sløret om livet med nye kong Charles.

– Noen ganger er det som skip som passerer hverandre på nattetid, men vi forsøker alltid å sette oss ned sammen, ta en kopp te og diskutere hva vi har opplevd. Det er herlig å oppdatere hverandre når vi har litt tid. Når vi reiser bort, liker vi å sitte i stillhet og lese en bok i hvert vårt hjørne. Du bare sitter og er sammen, fortalte  Camilla.

Les også: (+) Kong Charles' turbulente liv: Skandaler, skilsmisse og tragedier

<b>HUNDEKJÆRE: </b>Dronning Camilla og kong Charles feiret sin 15 års bryllupsdag i karantene i Birkhall i Skottland i 2020.
HUNDEKJÆRE: Dronning Camilla og kong Charles feiret sin 15 års bryllupsdag i karantene i Birkhall i Skottland i 2020. Foto: NTB

Camillas' barnebarn

Hun passer også på å være bestemor til sine fem barnebarn, som er fra 12 til 14 år gamle. Hver dag spiller hertuginnen internettspillet Wordle med minst ett av barnebarna og sender jevnlig tekstmeldinger til dem alle.

– Vi lærer av unge folk, og de lærer fra oss også, sånn har det alltid vært. Det fine med å være bestemor er at du kan skjemme dem bort noen ganger, gi dem ting som foreldrene forbyr, sa hun.

<b>PÅ BESØK I NORGE:</b> Dronning Camilla og kong Harald på Det kongelige slott i Oslo i 2012.
PÅ BESØK I NORGE: Dronning Camilla og kong Harald på Det kongelige slott i Oslo i 2012. Foto: Tim Rooke/REX

Storbritannias nye dronning reflekterte også over sin egen alder.

– Når du kommer til hvilken som helst alder, enten det er 30, 50 eller 70, tenker du: Gud, det er så gammelt, sier hun og fortsetter:

– Hvem ønsker å bli 75 egentlig? Men det er ikke noe man kan gjøre med det. Sånn er livet, sa hun til Vogues juli-utgave.

Les også: Dette er barnebarna til dronning Elizabeth

Overlevd moren Rosalind

Camilla innrømmer at hun tenker over at hun er blitt eldre enn det moren hennes, Rosalind Shand, ble.

– Du vet, moren min døde da hun var 72, så jeg har overlevd henne, noe som er ganske rart, forteller hun.

Når hertuginnen er helt alene, foretrekker hun å drive med hagearbeid, ta seg en tur eller lese bok, fortalte hun til Vogue.

– Min store drøm er å nyte noen dager på landsbygda hvor du kan slappe av og reflektere ordentlig over livet. Da tenker jeg at jeg heldig som fortsatt er her, sa Camilla.

Denne saken ble første gang publisert 05/10 2022, og sist oppdatert 09/11 2022.

Les også