25 år siden prins William mistet moren

– Å aldri skulle si ordet «mamma» igjen kan høres ut som en liten ting. Men for mange, meg inkludert, er det ikke bare et ord, det vekker vonde minner

Prins William synes det er trist at hans mamma ikke fikk oppleve at han ble voksen. 31. august er det 25 år siden prinsesse Diana døde.

<b>PRINSESSE DIANA:</b> Prinsesse Diana hylles fortsatt for sin omtanke, sjenerøsitet og stil, og ikke minst sitt veldedighetsarbeid.
PRINSESSE DIANA: Prinsesse Diana hylles fortsatt for sin omtanke, sjenerøsitet og stil, og ikke minst sitt veldedighetsarbeid. Foto: NTB
Sist oppdatert

Når prins William (40) støter på utfordringer både profesjonelt og privat, tenker han mye på sin avdøde mamma prinsesse Diana. Hun ble brått revet vekk fra ham da han bare var 15 år gammel i 1997.

– Hun var for meg det kjærligste, tryggeste og klokeste mennesket som fantes, og jeg vet ikke hvor mange ganger etter at hun døde jeg har følt behov for å få et råd fra henne, har prins William fortalt i et intervju med den britiske TV-kanalen BBC.

Han innrømmer at han ofte tenker på hvordan livet hadde vært om hun ikke hadde omkommet i Paris for 25 år siden – bare 36 år gammel.

– Sorg kommer og går, og jeg er glad jeg har min kone og mine tre barn å støtte meg til når de tøffeste periodene kommer. Men jeg synes det er ufattelig trist at hun aldri fikk oppleve at jeg ble voksen, og fikk møte de viktigste menneskene i mitt liv nå. Jeg er sikker på at hun hadde elsket dem, sa prins William i et TV-møte med den tidligere fotballspilleren Marvin Sordell (31). Han mistet sin far i ung alder.

<b>PRINS WILLIAM: </b>Prins William forteller at det med årene er blitt lettere å snakke om sine innerste følelser rundt moren Dianas tragiske bortgang.
PRINS WILLIAM: Prins William forteller at det med årene er blitt lettere å snakke om sine innerste følelser rundt moren Dianas tragiske bortgang. Foto: David Fisher/Shutterstock

Vekket vonde minner

Født: 21. juni 1982

Alder: 40 år

Høyde: 1,91 m

Ektefelle: Hertuginne Cathrine

Barn: George, Charlotte og Lois

Søsken: Prins Harry

Se mer

Sordell fortalte at det å bli far selv vekket mange vonde minner. Det kjente prins William, som er nummer to i arverekken til den britiske tronen, seg igjen i.

– Å få barn er kanskje den største forandringen man kan gå gjennom i livet, det er det virkelig. Når man har vært gjennom noe traumatisk, som at moren min døde da jeg var ung, kommer følelsene tilbake veldig fort, sa prinsen.

Diana avbildet med sønnene på en slede under en reise til Lech i Østerrike 30. mars 1993. (Photo by Jayne Fincher/Princess Diana Archive/Getty Images)
Diana avbildet med sønnene på en slede under en reise til Lech i Østerrike 30. mars 1993. (Photo by Jayne Fincher/Princess Diana Archive/Getty Images)

– Det er fordi det er en ny fase av livet, og så er det ingen der til å hjelpe deg, og jeg følte definitivt at det var veldig overveldende til tider, fortsatte William.

– Følelser kan komme ut av det blå når man minst venter det, eller når man trodde man var ferdig med å bearbeide dem. Å bli forelder er en av de mest fantastiske opplevelsene i livet, men det er også en av de skumleste, sa han i møtet med Marvin Sordell.

William innrømmet at han ofte viser bilder og snakker med sine tre barn prins George (9), prinsesse Charlotte (7) og prins Lois (4) om deres avdøde farmor.

<b>DE GODE DAGENE:</b> Prins William sammen med lillebror prins Harry og mamma prinsesse Diana to år før hun omkom. Til høyre går pappa Charles.
DE GODE DAGENE: Prins William sammen med lillebror prins Harry og mamma prinsesse Diana to år før hun omkom. Til høyre går pappa Charles. Foto: NTB

– Jeg hadde elsket at hun fikk oppleve å se barna mine vokse opp. Jeg blir veldig lei meg når jeg tenker på at de aldri fikk møte henne, sa prins William.

Les også: – Harry og William kommer ikke til å bli venner igjen

Befant seg i Skotland

I et intervju med Daily Mail har han også delt sine innerste følelser om morens bortgang.

– Først opplever du sjokk og vantro over at en slik ting kan hende deg. Selve sorgen slår ofte ikke til før mye senere, og for mange går den aldri helt over. Jeg tenker på henne og savner henne hver dag, sa en åpenhjertig prins til avisen.

– Å aldri skulle si ordet «mamma» igjen kan høres ut som en liten ting. Men for mange, meg inkludert, er det ikke bare et ord, det vekker vonde minner, fortalte prins William.

Under er besøk i Skottland sammen med hertuginne Kate (40) åpnet han også om sin mors død.

– Jeg var på Balmoral slott da jeg ble fortalt at moren min var død. Fortsatt i sjokk fant jeg et fristed i gudstjenesten på Crathie Kirk samme morgen. Og i de mørke dagene med sorg som fulgte, fant jeg trøst og støtte i den skotske naturen. Mine følelser for Skottland er derfor sterke. Men jeg har heldigvis ikke bare smertefulle minner herfra. Det var jeg her møtte kvinnen som senere ble min kone og hertuginne av Cambridge, fortalte en rørt prins William.

Les også: (+) Kongen som ble knekt av damene

<b>HARRY OG WILLIAM: </b>Prinsesse Diana sammen med sønnene prins Harry og prins William på ferie i Mallorca i 1987.
HARRY OG WILLIAM: Prinsesse Diana sammen med sønnene prins Harry og prins William på ferie i Mallorca i 1987. Foto: Shutterstock editorial/Today/Rex

Hyller prinsesse Diana

Det faktum at prinsesse Dianas popularitet fortsatt er enorm, og at hun fortsatt blir hyllet på sin fødselsdag og sin dødsdag over hele verden, gjør at prins William stadig blir minnet om det tragiske hendelsen som har preget hans liv. Diana er også stadig sentral i TV-serier og filmer om det britiske kongehuset.

<b>UNISON HYLLEST:</b> Mennesker fra hele verden møtte opp utenfor Buckingham Palace for å hylle prinsesse Diana da hennes død ble kjent.
UNISON HYLLEST: Mennesker fra hele verden møtte opp utenfor Buckingham Palace for å hylle prinsesse Diana da hennes død ble kjent. Foto: NTB

– For de fleste mennesker som mister noen de elsker, kan de velge om de vil skjule det eller dele sin historie. Det er annerledes for oss. Men i dag kan jeg snakke mer åpent og oppriktig om dette. Jeg husker henne også bedre, og jeg er stolt over at hun fortsatt er så høyt elsket. Jeg skulle bare ønsket at hun hadde fått oppleve det, har prins William sagt til magasinet Q.

Prinsesse Dianas liv tok en dramarisk og brå slutt da bilen hun satt i kolliderte i veggen i Pont d’Alma-tunnelen i Paris natt til 31. august 1997 i et forsøk på å riste av seg paparazzifotografer på motorsykler.

<b>TRAGISK SLUTT:</b> Skadene prinsesse Diana pådro seg da denne bilen krasjet i tunnelen var så alvorlige at hennes liv ikke kunne reddes.
TRAGISK SLUTT: Skadene prinsesse Diana pådro seg da denne bilen krasjet i tunnelen var så alvorlige at hennes liv ikke kunne reddes. Foto: Shutterstock editorial/Rex

Diana døde på sykehuset som følge av skadene hun pådro seg. Kjæresten hennes, Dodi Al-Fayed, og sjåføren Henri Paul døde også i ulykken. En hel verden våknet opp til sjokkmeldingen om at den glamorøse, sjenerøse og populære prinsessen var død.

<b>VAKKER SEREMONI:</b> To milliarder mennesker fulgte begravelsen til prinsesse Diana.
VAKKER SEREMONI: To milliarder mennesker fulgte begravelsen til prinsesse Diana. Foto: NTB/Rex

Da Diana ble begravet 6. september samme år, ble seremonien fulgt av nærmere to milliarder mennesker verden over – en av de mest sette TV-begivenhetene noensinne.

Bildene av sønnene prins William og prins Harry, den gang bare 12 år, gående sorgtynget bak morens båre rørte en hel verden.

<b>EN TØFF DAG:</b> Prins William og prins Harry opplevde sitt livs mareritt bare 15 og 12 år gamle. De var begge sterkt knyttet til sin mor.
EN TØFF DAG: Prins William og prins Harry opplevde sitt livs mareritt bare 15 og 12 år gamle. De var begge sterkt knyttet til sin mor. Foto: NTB/Adam Butler/Pool/Afp

Denne saken ble første gang publisert 30/08 2022, og sist oppdatert 09/11 2022.

Les også