farsdag søndag 13. november

– Pappa ønsket seg en datter over alt på denne jord

Anne Marie Ottersen ble født som første jenta i en familie bestående av hovedsakelig menn. Det ble starten på et nært og kjærlighetsfullt forhold til sin pappa Harald Anker Ottersen.

<b>HYLLER PAPPA: </b>Søndag 13. november er det farsdag, og en av kjendisene som hyller faren sin er Anne Marie Ottersen.
HYLLER PAPPA: Søndag 13. november er det farsdag, og en av kjendisene som hyller faren sin er Anne Marie Ottersen. Foto: Privat
Sist oppdatert

Søndag 13. november er det farsdag, og her kan du lese om hva pappa har betydd for noen av våre kjente skuespillere, programledere og TV-personligheter, og ikke minst hva de har lært og tatt med seg videre i livet.

Anne Marie Ottersen om pappa Harald Anker Ottersen

Skuespilleren Anne Marie Ottersen (77) beskriver oppveksten i gruvebyen Kongsberg med nostalgi i stemmen.

Sammen med mamma Guldborg, pappa Harald og storebror Per, fikk hun verdier som har vært avgjørende å ha med seg videre i livet.

I forbindelse med farsdagen forteller Anne Marie om det sterke båndet til sin far, lokomotivføreren Harald Anker Ottersen, som gikk bort i 1974.

– Pappa var politisønn og nest yngst i en brødreflokk på åtte. Så fikk han og mamma en gutt. Da jeg kom til verden, var han 48 år gammel – og han ønsket seg en datter over alt på denne jord. Da han fikk meg, var det bare kjærlighet. Det er en helt spesiell kjærlighet du får fra pappaen din. Han elsket oss barna over alt og var veldig stolt av oss begge to, forteller den folkekjære skuespilleren.

<b>ANNE MARIE OTTERSEN: </b>Skuespilleren Anne Marie Ottersen forteller om sin far som endelig fikk en datter i en alder av 48 år. - Da han fikk meg, var det bare kjærlighet, forteller hun.
ANNE MARIE OTTERSEN: Skuespilleren Anne Marie Ottersen forteller om sin far som endelig fikk en datter i en alder av 48 år. - Da han fikk meg, var det bare kjærlighet, forteller hun. Foto: Gry Traaen

Hun beskriver en mild far som skilte seg fra den vanlige oppfatningen av hva en far skulle være på den tiden.

– I en generasjon med strenge patriarker, var pappa ekstremt snill. Jeg har aldri vokst opp med en sint og streng pappa. Han var enestående – og det er kanskje en klisjé; men han var hel ved og gjorde aldri noe galt. Han var så ordentlig! Sett bort fra under krigen. Da gjorde han så mye galt han bare klarte, humrer Anne Marie.

Hun forteller at faren, til tross for at han vokste opp under vanskelige forhold, greide å skaffe seg en utdannelse. Jobben som lokomotivfører sørget for en trygg oppvekst for Anne Marie og broren Per.

– Pappa var en flott mann, og han ordnet og fikset ting hjemme. Vi var ekstremt knyttet til hverandre, og jeg har vanskelig for å beskrive hvor mye han har betydd for meg. Og der han var rolig og avbalansert, var det mye futt og fart i meg. Uansett hvor rampete jeg har vært, har pappa sørget for at jeg alltid har hatt et slags innebygget moralkompass.

Les også: (+) Datteren vår var ikke som andre barn. Da hun trengte en pappa som elsket henne, gjorde du det motsatte

Espen Fiveland om pappa Kjell Fiveland

Hva har pappaen din betydd for deg?

– Far har betydd veldig mye for meg. Jeg var minst i søskenflokken, så både mor og far har vært veldig viktige i min oppvekst. Vi har bodd på hver vår side av landet i lang tid nå, men etter min mor gikk bort i vinter, har vi kommet nærmere hverandre igjen.

– Vi satt sammen på hennes dødsleie - det ble nært og spesielt å dele. Det er nok den sterkeste opplevelsen jeg har hatt sammen med min far. Mors død har brakt oss nærmere hverandre og i dag har vi veldig tett kontakt.

<b>ESPEN FIVELAND: </b>Espen Fiveland forteller at han og faren har kommet nærmere hverandre etter at moren gikk bort. - Vi satt sammen på hennes dødsleie - det ble nært og spesielt å dele, forteller han.
ESPEN FIVELAND: Espen Fiveland forteller at han og faren har kommet nærmere hverandre etter at moren gikk bort. - Vi satt sammen på hennes dødsleie - det ble nært og spesielt å dele, forteller han. Foto: Gry Traaen

Hva vil du trekke frem som det beste med pappaen din?

– Far har alltid vist en uforbeholden kjærlighet. Han har vært en trygg havn og alltid vært støttende – uten å sette vilkår.

Har du lært noe av pappaen din, som du har tatt med deg videre i livet?

– Å komme meg ut i naturen og være aktiv sammen med barna mine. Han har alltid vært glad i livet utendørs og vært opptatt av idrett og fysisk aktivitet. Det har også blitt veldig viktig for meg og min familie. Far har også lært meg at jeg ikke skal være redd for å ta plass. Han er selv svært sosial og god i samspillet med mennesker.

Les også: Espen Fivelands langsomme farvel med mamma: – Det er brutalt

<b>FAR OG SØNN:</b> Espen Fiveland beskriver forholdet til pappa Kjell Fiveland som «mors død har brakt oss nærmere hverandre»
FAR OG SØNN: Espen Fiveland beskriver forholdet til pappa Kjell Fiveland som «mors død har brakt oss nærmere hverandre» Foto: Privat

Karina Hollekim om pappa Bjørn Sønsterud

Hva har pappaen din betydd for deg?

– Noe av det viktigste i min historie, er at jeg, mamma og pappa ble utsatt for en bilulykke da jeg var fire år. Mamma ble etter det boende på ulike hjem og rehabiliteringssenter gjennom hele min oppvekst. Pappa ble eneforsørger for meg, og dermed mitt alt. Pappa har vært en viktig støttespiller og bauta for meg i min egen historie. Han var der, hjalp til og var en trygghet for meg da jeg ble alvorlig skadet i en basehoppulykke.

– Han er en person som jeg kan være ærlig mot, som jeg kan dele mine feil, frykter og innerste tanker med – uten at han dømmer. Han er en jeg alltid har kunnet sparre med, det har vært utrolig viktig for meg.

<b>KARINA HOLLEKIM:</b> Karina Hollekim forteller at moren bodde på rehabiliteringssenter gjennom hennes oppvekst, og faren ble dermed eneforsørger, som førte til at de ble veldig nærme hverandre.
KARINA HOLLEKIM: Karina Hollekim forteller at moren bodde på rehabiliteringssenter gjennom hennes oppvekst, og faren ble dermed eneforsørger, som førte til at de ble veldig nærme hverandre. Foto: Svein Brimi

Hva vil du trekke frem som det beste med pappaen din?

– Pappa er en rollemodell. Jeg kjenner ingen 73-åringer som er så spreke . Han er raskere enn de fleste på topptur på vinterstid, sykler fra de fleste på landeveien, klatrer og er fortsatt ekstremt aktiv – det til tross for store skader knyttet til skikjøring og klatring. Han har likevel jobbet seg tilbake, nettopp fordi det har vært så viktig for å ha en aktiv livsstil. Pappa har en enorm stå-på-vilje i mot- og medgang som jeg stadig lar meg imponere av. Han viser meg daglig viktigheten av og fortsatt leke i livet – selv om man blir eldre.

Har du lært noe av pappaen din, som du har tatt med deg videre i livet?

– I barndommen handlet veldig mye om å være ute i fjellet, fjellklatring, skiekspedisjoner og skikjøring – alt som kunne gi spenning i hverdagen. Jeg var bare to år gammel da han første gang tok meg med ut i ryggsekken da han klatret. Jeg forsto veldig tidlig at hvis jeg skulle få bekreftelse og anerkjennelse av pappa, måtte jeg snakke hans språk. Så jeg begynte å klatre og være ute i naturen. Det falt naturlig for meg veldig tidlig og ble etter hvert også mine friområder.

– Jeg og pappa er nok veldig like og jeg har tatt med meg mange av de samme lidenskapene som ham. Det ble vårt språk. Av og til, særlig i ungdomsårene, kom vår kommunikasjon til kort. Men selv om vi har hatt våre feider, har alltid naturen og aktiviteten tatt oss tilbake igjen.

Les også: Kjetil ble far som 19-åring: – Kan ikke jeg som ung pappa være en god forelder?

<b>FAR OG DATTER:</b> Karina Hollekim beskriver forholdet til pappa Bjørn Sønsterud som «Pappa ble eneforsørger for meg, og dermed mitt alt.»
FAR OG DATTER: Karina Hollekim beskriver forholdet til pappa Bjørn Sønsterud som «Pappa ble eneforsørger for meg, og dermed mitt alt.» Foto: Privat

Nadya Khamitskaya om pappa Aleksander Khamitskaya

Hva har pappaen din betydd for deg?

– Helt fra jeg var liten har vi kunnet sitte i timevis ved kjøkkenbordet og diskutere politikk, nyheter, og alt annet som skjer i verden. Det gjør vi fortsatt. Han er utrolig kunnskapsrik.

Hva vil du trekke frem som det beste med pappaen din?

– Han er pålitelig og en veldig god venn. Han er kanskje den personen jeg kjenner med flest venner, som kommer inn i livet hans og forblir der for alltid.

Har du lært noe av pappaen din, som du har tatt med deg videre i livet?

– Han har lært meg å være engasjert, ta utdanning, verdsette mennesker rundt meg og viktigst av alt: Være snill.

Les også: Dette visste du ikke om Skal vi danse-kjendisene

<b>NADYA KHAMITSKAYA: </b>Nadya Khamitskaya beskriver forholdet til faren Aleksander Khamitskaya som "Min beste diskusjonspartner"
NADYA KHAMITSKAYA: Nadya Khamitskaya beskriver forholdet til faren Aleksander Khamitskaya som "Min beste diskusjonspartner" Foto: Morten Bendiksen

Niklas Baarli om pappa Lars Baarli

Hva har pappaen din betydd for deg?

– Spørsmålet er hva han ikke har betydd. Fatteren har vært der alltid. Han har vært en ekstremt trygg havn gjennom turbulente tider i oppveksten. Da vi som familie opplevde å miste noen, og da jeg kjente på usikkerhet rundt egen legning. Han har alltid vært den trygge og er årsaken til at jeg står så trygt i meg selv som jeg gjør i dag.

<b>NIKLAS BAARLI: </b>Niklas Baarli forteller om da han kjente på usikkerheten rundt sin egen legning, var pappa Lars den trygge og årsaken til at han er så trygg i seg selv den dag i dag.
NIKLAS BAARLI: Niklas Baarli forteller om da han kjente på usikkerheten rundt sin egen legning, var pappa Lars den trygge og årsaken til at han er så trygg i seg selv den dag i dag. Foto: Privat

Hva vil du trekke frem som det beste med pappaen din?

– Han blir varmere og rausere for hvert år som går. Der en del andre menn kan bli trangere i verdenssynet og mer bitre med alderen, går pappa motsatt vei. Han minner mer og mer om julenissen. Det er en fantastisk egenskap.

<b>LARS BAARLI: </b>Niklas Baarli beskriver forholdet til pappaen Lars Baarli som "En trygg havn gjennom turbulente tider".
LARS BAARLI: Niklas Baarli beskriver forholdet til pappaen Lars Baarli som "En trygg havn gjennom turbulente tider". Foto: Gry Traaen

Har du lært noe av pappaen din, som du har tatt med deg videre i livet?

– Pappa har prøvd å lære meg mye opp gjennom, men det er ikke så mye som setter seg, si. Men det viktigste han har lært meg, må være å tåle at andre mennesker er ulike seg selv – og akseptere det. Men det er ikke alltid like lett!

Les også: Lars ristet på hodet da han hørte at sønnen Niklas Baarli hadde kjøpt inn hjelp til å henge opp bilder: – Jeg ble skam­full

Kine Olsen om pappa Egil «Drillo» Olsen

«Pappa er både bestevenn og forelder på en og samme tid»

Hva har pappaen din betydd for deg?

– Pappa har betydd alt for meg – hele tiden. Han er både bestevenn og forelder på en og samme tid. Så er han selvfølgelig et stort forbilde sånn idrettsmessig. Han er nok sikkert bakgrunnen for at jeg selv har drevet med idrett. Jeg har fått mange sunne impulser fra foreldrene mine, som har vært avgjørende.

Hva vil du trekke frem som det beste med pappaen din?

– Jeg setter veldig pris på at pappa bryr seg veldig lite om hva andre mener. Han har fokus på seg selv og sine egne ting fremfor å blande seg opp i andres saker. Jeg tror det er derfor han har blitt så dyktig i det han driver med: Han holder fokuset der det bør være. Jeg etterstreber det samme i mitt liv. Jeg setter meg mine egne mål uten å blande meg opp i hva andre velger å gjøre.

Har du lært noe av pappaen din, som du har tatt med deg videre i livet?

– Sånn foruten at jeg har lært alle hovedstedene i Europa, har jeg også tatt med meg pappas høye arbeidsmoral. Jeg tror ikke pappa har fått noe gratis. Alt han har gjort her i livet, har han jobbet hardt for. Jeg ser meg selv på litt samme måte.

– Jeg har vært et «antitalent» i det meste og ingenting har kommet gratis. Har jeg feilet, har hverken mamma eller pappa syntes synd på meg. I stedet har de vært tydelige på om jeg for eksempel ikke kom med på laget, så gjorde jeg ikke det. Da var det opp til meg selv å gjøre noe med det. Det har vært en viktig lærdom!

Les også: Fotball-legenden Egil "Drillo" Olsen rundet 80 år: – Jeg har vært veldig heldig

<b>KINE OLSEN: </b>Kine Olsen beskriver forholdet til pappa Egil «Drillo» Olsen som «Pappa er både bestevenn og forelder på en og samme tid»
KINE OLSEN: Kine Olsen beskriver forholdet til pappa Egil «Drillo» Olsen som «Pappa er både bestevenn og forelder på en og samme tid» Foto: Privat

Magnus Midtbø om pappa Tor Midtbø

Hva har pappaen din betydd for deg?

– Pappa har betydd veldig mye for meg. Han er grunnen til at jeg står her jeg gjør i dag. Han har støttet meg hele veien og latt meg velge fritt hva jeg har lyst til å gjøre, uten å legge for strenge føringer. Vi har valgt en veldig ulik livsvei, der han er professor ved universitetet, har jeg valgt en ikke-akademisk-vei. Han har likevel støttet meg i det.

<b>MAGNUS MIDTBØ:</b> Magnus Midtbø forteller at han og faren har en veldig ulik livsvei, men faren likevel har støttet han.
MAGNUS MIDTBØ: Magnus Midtbø forteller at han og faren har en veldig ulik livsvei, men faren likevel har støttet han. Foto: Svein Brimi

Hva vil du trekke frem som det beste med pappaen din?

– Pappa har alltid vært veldig leken. Han har alltid vært på samme nivå som oss barna og lekt mye med oss og ikke vært en oven-fra-og-ned-pappa. Vi har vært likeverdige og han har vist oss mye mer tillit enn de fleste ville gjort – tillit til å utforske og prøve forskjellige ting.

Har du lært noe av pappaen din, som du har tatt med deg videre i livet?

– Han har selvfølgelig lært meg veldig mye, men om jeg skal trekke frem en ting, må det være at penger gjør deg ikke lykkelig, men det gir deg mer frihet. Jeg har hele livet arbeidet meg mot til å ha den friheten som jeg har i dag.

<b>TOR MIDTBØ: </b>Magnus beskriver forholdet til faren hans, Tor Midtbø, som "Pappa er grunnen til at jeg står her jeg gjør i dag".
TOR MIDTBØ: Magnus beskriver forholdet til faren hans, Tor Midtbø, som "Pappa er grunnen til at jeg står her jeg gjør i dag". Foto: Privat

Denne saken ble første gang publisert 11/11 2022, og sist oppdatert 11/11 2022.

Les også